تجارت فرش در ايران سابقه‌اي بس طولاني دارد، شواهد تاريخي موجود بر توجه سلاطين صفوي به قاليبافي و ايجاد و توسعه كارگاههاي سلطنتي ويژه براي بافت قالي تاكيد دارد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ، در عصر صفوي صادرات قالي از ايران به بازارهاي اروپايي رونق ويژه‌اي داشته است و قاليهاي بافت ايران در اين دوره توجه و استقبال اروپاييان بوده است، تا آنچه كه بعضي از خواص اروپا از جمله شاهزادگان لهستاني عواملي را در ايران براي سفارش بافت باطرح و نقش مورد نظر خود مامور مي‌كردند.
 اما آماري از ميزان صادرات قالي ايران در عصر صفوي و دوره‌هاي بعد از آن تا اواسط نيمه اول قرن بيستم ميلادي در دست نيست.
فرش ايران در ابتدا به منظور تامين مصارف داخلي توليد مي‌شده و بعدها جنبه صادراتي هم پيدا كرده است، مصرف داخلي فرش دستباف در ايران بيش از ساير كشورهاي توليد كننده اين كالاست ؛  زيرا اكثر مردم ايران بنا به عرف و عادت قديمي مايلند در منزل خود فرش دستباف داشته باشند و فرش معمولاً بعنوان كفپوش مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
بازار داخلي فرش ايران، بازاري است سنتي و تا بحال براي گسترش آن بازاريابي و تبليغات صورت نگرفته است و از خصوصيات مهم اين بازار، سود سرشار واسطه‌ها در امر توزيع مواد اوليه مصرفي در قاليبافي تا داد و ستد فرش است.
در شرايط كنوني‌ اقتصاد، ايجاد اشتغال‌ يكي‌ از محورهاي‌ مهم‌ سياستهاي‌ دولت‌ محسوب‌مي‌شود ،  صنعت‌ فرش‌ دستباف‌ يكي‌ از صنايع‌ كاربر است كه‌ با هزينه‌هاي‌ ثابت‌ اندك‌ و بااستفاده‌ از تجهيزات‌ ساده‌ در كارگاههاي‌ خانگي‌ موجب‌ اشتغال‌ زائي‌ قابل‌ ملاحظه‌اي‌ دراقتصاد كشور مي‌شود اين‌ صنعت‌ علاوه‌ بر قالي‌ بافي‌ فعاليتها و مشاغل‌ جانبي‌ ديگري‌ را نيزدربرمي‌گيرد كه‌ نرخ‌ اشتغال‌ زائي‌ اين‌ صنعت‌ را افزايش‌ مي‌دهد از جمله‌ مشاغل‌ جانبي‌مي‌توان‌ به‌ كار نخ‌ ريس‌، نختاب‌، رنگ‌ فروش‌، رنگرز، طراح‌، چله‌كش‌، گره‌ زن‌، صادر كننده‌،بازرگانان‌ اشاره‌ كرد که به‌ طوركلي‌ مشاغل‌ جانبي‌ صنعت‌ فرش‌ حدود 26 شغل‌ مي‌شود.
مدير اداره فرش كهگيلويه و بويراحمد گفت: با توجه به اينكه امسال به گفته مقام معظم رهبري سال جهاد اقتصادي ناميده شد همت برآن داشتيم كه كليه پرسنل، تلاش مضاعف در جهت توليد داشته باشند.
مهرداد كاوياني افزود: 20 دستگاه فرش بافي در اين اداره داريم كه 40 نفر به وسيله آنها مشغول به فرش بافي هستند.
مدير اداره فرش كهگيلويه و بويراحمد ادامه داد: اين 20 دستگاه فرش باف در منازل تحويل بافندگان شده و ما كليه امكانات مورد نياز آنها را براي فرش بافي به صورت رايگان در اختيار آنها قرار مي‌دهيم و پس از پايان بافت فرش، اين فرش‌ها را از بافندگان خريداري مي كنيم.
كاوياني در خصوص صادرات فرش در داخل و خارج كشور، تصريح كرد: اداره فرش کهگیلویه و بویراحمد دولتي است و فرش‌هاي توليدي را صادر نمي‌كند بلكه پس از الساق شناسنامه و مشخصات فني، فرش توليد شده را به مركز ارسال و توسط شركت‌هاي سهامي فرش ايران در داخل و يا خارج از كشور به فروش مي رسند.
وي گفت: به طور متوسط ميانگين توليد سالانه کهگیلویه و بویراحمد حدود 10 درصد توليد فرش كشور است و حدود 2700 نفر با بخش خصوصي و دولتي در حال فرش بافي هستند.
مدير فرش كهگيلويه و بويراحمد مهمترين مشكلات بافندگان را نبود بخش خصوصي قوي در سطح کهگیلویه و بویراحمد عنوان كرد و افزود: بخش‌هاي خصوصي غيربومي در کهگیلویه و بویراحمد تعداد زيادي از افراد را تحت پوشش خود قرار داده‌اند و پس از اتمام توليد فرش، آنها را به نام استان‌هاي خود به بازارهاي داخلي و خارجي صادر و نام بافندگان استان ما ناشناخته مي‌ماند.
كاوياني همچنين نبود كارشناس فرش در گمرگ استان را از مهمترين مشكلات برشمرد و افزود : در سالجاري شركت فرش استان كهگيلويه و بويراحمد براي اولين بار در سطح كشور چهار نوع سبك گبه فرش، گليم فرش، فرش نفيس و فرش ذهني باف داشته‌است.
سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد گفت: ارزش تولیدات فرش این استان در 9 ماه امسال بیش از 10 میلیارد ریال است.
محمدحسین حیدرپور افزود: جایگاه فرش كهگیلویه و بویراحمد به لحاظ تولید گبه و گلیم پس از استان فارس در رتبه دوم كشور قرار دارد.
وی بیان كرد: كهگیلویه و بویراحمد به لحاظ تولید و كیفیت فرش های نفیس هم ردیف استان های مطرح كشور شامل قم و مركزی است.
حیدرپور اظهار داشت: در 9 ماه امسال حدود 600 مترمربع انواع فرش از سوی شركت فرش كهگیلویه و بویراحمد تولید شده و پیش بینی می شود این میزان تا پایان سال جاری به 800 مترمربع برسد.
وی عنوان كرد: این میزان تولید انواع فرش در كهگیلویه و بویراحمد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به لحاظ متراژ 100 درصد رشد داشته و از نظر ارزش ریالی نیز پنج برابر پارسال است.
حیدرپور ابراز داشت: كارگاه های آموزشی تولید فرش به صورت رایگان برای بافندگان به نسبت تخصیص اعتبار در شهرستان های گچساران و چرام در حال برگزاری بوده و در شهرستان بویراحمد نیز آغاز شده است.
وی افزود: عمده كشورهای مصرف كننده فرش های تولیدی كهگیلویه و بویراحمد شامل فرانسه، ایتالیا و كشورهای آمریكای جنوبی است.
حدود 80 درصد از صادرات فرش دستباف ایران فقط به 10 کشور جهان صادر می گردد  که حدود 45 درصد صادرات فرش دستباف ایران فقط به 2 کشور صورت می گیرد(در حال حاضر این 2 کشور: آمریکا و آلمان و در سالهایی که آمریکا حضورنداشت 2 کشور آلمان و ایتالیا بودند)
و حدود 15 درصد فرش دستباف ایران به کشورهای اسلامی صادر می شود (در میان کشورهای اسلامی، کشورهای امارات متحده عربی-لبنان- عربستان- کویت- ترکیه– بحرین و قطر به ترتیب میزان بیشتری فرش دستباف ایران را وارد کرده اند./س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.