به گزارش سرويس علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وبدا؛ دكتر احمد جماليزاده، معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي رفسنجان درخصوص سلامت و سالمندي (شعار روز جهاني بهداشت در سال 2012) گفت: امروزه افزايش جمعيت سالمندان بسياري از كشورها را با چالشهاي متعددي مواجه كرده است. سالمندي فرايندي زيستي است كه تمام موجودات زنده از جمله انسان را در بر ميگيرد.
دكتر احمد جماليزاده گفت: گذشت عمر را نميتوان متوقف كرد ولي ميتوان با به كارگيري روشهاي مناسب با اختلالات و معلوليتهاي دوره سالمندي مقابله كرد يا آن را به تعويق انداخت. بدين صورت ميتوان از عمر طولاني همراه با سلامت و رفاه كه همواره آرزوي بشر بوده است بهرهمند شد. سالخوردگي تا حدي شبيه سفر به سرزمين ديگر است اگر پيش از سفر به اين سرزمين خود را آماده كرده باشيد در آنجا به شما بيشتر خوش ميگذرد.
وي در ادامه افزود: در ايران سالمند به افراد بالاي 60 سال گفته ميشود كه به سه گروه تقسيم ميشوند. گروه سالمندان جوان 60 تا 70 سال، گروه سالمندان سالخوره 70 تا 80 سال و در نهايت گروه سالمندان كهنسال 80 سال به بالا.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي رفسنجان ورود به دوره سالمندي را به سالمندان تبريك گفت و افزود: سالمند شدن يك موفقيت است و بايد به آن افتخار كرد چون سالمندان با ياري خداوند متعال در طول عمر خود بر خطرات، سختيها و بيماريهاي بسيار فائق آمدهاند تا به اين دوره رسيدهاند.
دكتر جماليزاده افزود: در كشور ما نيز همانند بسياري از كشورهاي جهان به دليل بهبود شرايط بهداشتي متوسط طول عمر افراد بالا رفته و تعداد سالمندان بالاي 60 سال افزايش يافته است و در حال حاضر بيش از 4 ميليون سالمند بالاي 60 سال در كشورمان زندگي ميكنند كه پيشبيني ميشود اين رقم طي 20 سال آينده به حدود 10 ميليون نفر برسد كه علت عمده آن افزايش سطح كمي و كيفي خدمات بهداشتي درماني در كشور است بنابراين لازم است همه افراد به نحوي زندگي كنند كه در آينده سالمندان سالمي باشند و بتوانند در زمينههاي اجتماعي و اقتصادي جامعهي خود فعال باشند.
وي افزود: با تجربهاي كه سالمندان در طول عمر پرفراز و نشيب خويش كسب كردهاند به خوبي ميدانند كه چطور بايد دورهي سالمندي را طي كرد. در كنار تجربيات ارزشمند آنان چند توصيه علمي از جمله ترويج بهبود شيوه زندگي سالم در دوره سالمندي با رعايت تغذيه سالم، فعاليت بدني مناسب، كاهش استرس و اضطراب و رعايت بسياري از مسايل بهداشتي نيز ميتواند موثر واقع شود كه با رعايت آنها ميتوان زندگي شادابي داشته باشند. لذا سالمندان بيش از ساير سنين در جستجوي اطلاعات تغذيهاي و بهداشتي و نياز عدم وابستگي و بهبود كيفيت زندگي خود هستند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي رفسنجان گفت: ارتقاي سلامت سالمندان الزاماً با مراقبت از بيماريهاي آنان فراهم نميشود بلكه پرداخت به كليه ابعاد زندگي و رفتارها و سبك زندگي و الگوهاي تغذيهاي جاري در زندگي سالمندان از مهمترين ابعاد سبك زندگي محسوب ميشود که بايد بيش از پيش توسط كاركنان بهداشتي درماني مورد توجه قرار گيرد.
دكتر جماليزاده افزود: امروزه توانمندسازي سالمندان از طريق خود مراقبتي يكي از بهترين توصيهها براي ارتقاء سطح سلامتي اين گروه سني است. ما بايد آموزش بدهيم كه همه افراد جامعه و بالاخص سالمندان، سلامتي خود را مديريت كنند. قطعاً در حال حاضر امكان اينكه افرادي غير از خود شخص، چه از سيستمهاي بهداشتي درماني و يا از نزديكان فرد به طور دائمي مراقب مشكلات جسمي و رواني يك فرد سالمند باشند وجود ندارد لذا بايد قبل از اينكه افراد جامعه به اين گروه سني بپيوندند و يا حتي افرادي كه در اين گروه سني قرار دارند ياد بدهيم كه براي مراقبت از خود در مقابل بيماريهاي مختلف واگير و غيرواگير و يا حوادث و اتفاقاتي كه خواسته و ناخواسته براي آنان رخ ميدهد چگونه عمل كنند. يكي از مهمترين دستاوردهاي خود مراقبتي و توانمندشدن فرد، اتخاذ تصميمات درست و رفتارهاي مناسب اين مواقع است.
وي گفت: با توجه به پررنگ شدن بعد معنوي سلامتي در سالهاي اخير و به خصوص در اين گروه سني قطعاً ميتوان با استفاده از ابزار درجهت ارتقاء ساير وجوه سلامتي اعم از جسمي، رواني و اجتماعي نيز گامهاي مؤثري برداشت.
گفتني است: به طور قطع و يقين رفتارهاي اطرافيان و حمايت دوستان و اقوام ميتواند نقش بسياري در ايجاد و ارتقاء سلامتي اين گروه از افراد جامعه بالاخص در ابعاد رواني و اجتماعي داشته باشد كه البته سلامت جسمي افراد نيز ميتواند متأثر از مسائل رواني و اجتماعي فرد است./ح