باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - علی محمدپور، دبیر مجمع ناشران دیجیتال کودک و نوجوان درباره تحقق یکی از خواستههای ناشران دیجیتال مبنی بر انتقال آنها در کنار ناشران عمومی به شبستان مصلی امام خمینی (ره) گفت: اگرچه در شبستانِ مصلی فضا محدود است و امکان حضور گسترده ناشران الکترونیک وجود ندارد، ولی ناشران الکترونیک برای حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ثبتنام کردند. عموماً شبستان محل استقرار ناشران عمومی است و بستر فعالیت عمده ناشران الکترونیک کتاب چه صوتی و چه غیر صوتی عمومی است. پس حضور آنها در کنار ناشران عمومی اتفاق خوبی است.
محمدپور درباره تعداد ناشران الکترونیک طی سالهای اخیر گفت: خیلی وقت است که پلتفرمهای بزرگ در حوزه کتاب الکترونیک مثل فیدیبو، طاقچه، کتابراه و نوار شروع به کار کردند و حضور دارند. طبیعتاً پلتفرمهای دیگری با ایدهها و موضوعات جدید وارد بازار شدند، ولی هنوز این بازار امکان حضور گسترده را دارد. هنوز خیلی از نوآوریها شکل نگرفته است. هنوز نشر الکترونیک کتاب درصد کوچکی از بازار را تشکیل میدهد و این بازار مثل خیلی از کشورها بزرگ خواهد شد. مطمئناً با این اتفاق تغییری در قوانین آییننامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رخ خواهد داد.
دبیر مجمع ناشران دیجیتال کودک و نوجوان ادامه داد: همانطور که در آییننامهها اشاره شده، یارانه به کتاب الکترونیک تخصیص داده شود. ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبهای داریم که اشاره میکند شکلهای دیگر کتاب مثل کتاب الکترونیک، صوتی و چند رسانهای شامل قوانین کتاب میشود. پس اگر شامل قوانین کتاب بشود، شامل حمایتهای آن هم خواهد شد. این مصوبه باید به صورت کامل اجرا شود، که ورود به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یکی از اضلاع این مصوبه است.
وی با بیان اینکه طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۸ و طبق ماده واحده «تکمیل ماده ۴ مصوبه اصلاحی اهداف، سیاستها و ضوابط نشر کتاب و الحاق یک تبصره جدید به ماده ۶ آن» چاپ و نشر کتاب به هر قالبی اعم از کتابهای فیزیکی، رقومی یا سایر قالبهای چند رسانهای جدید گفته میشود، توضیح داد: متاسفانه دولت قبل مصوبه را اجرا نکرد، ولی ما حداقل در این دولت دیدهایم که با شروع نمایشگاه کتاب قدمی برای اجراسازی آن برداشته شد. امیدواریم سایر مصوبات هم اجرا بشود.
محمدپور افزود: مثلاً در موضوع نقل مالکیت فکری قوانین داریم، ولی در ایران نقل مالکیت در حوزه کتاب بسیار گسترده است. هنوز دولت یا دستگاههای ذیربط برای حل این مسئله ورود نکردند. طبق آمار، حدود دو سوم مصرفکنندگان کتاب الکترونیک به طور غیرقانونی کتاب میخوانند. در واقع، آنها کتابهای کپی را میخوانند. این موضوع نشان میدهد که بخش بزرگی از بازار نشر الکترونیک به دلیل نبود قوانین و عدم حمایتها به انحراف رفته است.
دبیر مجمع ناشران دیجیتال کودک و نوجوان در پاسخ به این سوال که اگر موضوع تخصیص یارانه به ناشران الکترونیک در دستور کار قرار بگیرد، این ناشران به چه نحو از حمایتها برخوردار میشوند، توضیح داد: هر کتابی که از وزارت ارشاد مجوز داشته، اعلام وصول شده باشد و طبق آییننامهها در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شرکت کرده باشد، طبیعتاً از یارانه برخوردار است. ما در تلاشیم تا این حمایتها صورت بگیرد.