باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه سیدی - روزنامه کیهان در شماره امروز خودبا چندین تیتر به مذاکره غیر مستقیم ایران با آمریکا در روز گذشته پرداخته است اما در یادداشتی به قلم سعدالله زارعی کارشناس مسائل بینالملل با عنوان تفاوت نگاه ما و آمریکا به مذاکره سابقه رفتاروبدعهدی ترامپ در دور نخست ریاست جمهوری اش و پاره کردن برجام را مورد تاکید قرار داده است در بخشی از این یادداشت آمده است که: مذاکرات فعلی توسط نمایندگان ویژه اداره میشود و در عین حال نماینده ویژه ایران میتواند از کمک کارشناسی در روند کار استفاده نماید.
البته موضوع مذاکره ایران و آمریکا هیچگاه عادی نبوده و در مناسبات جهانی به صورت یک عنصر اساسی شکل دهنده به یک رونده یا مانع شونده از شکل گیری یک روند ظاهر شده است .ازطرفی آمریکا بزرگترین دشمن جمهوری اسلامی ایران است و شاید میز مذاکره در هیچ دوره تاریخی چنین دشمنانی را در دو سوی خود ندیده باشد.
کیهان همچنین در بخش دیگری از صفحه سیاسی خود به گزارشی از بلومبرگ رسانه آمریکایی درباره تقویت برنامه فضایی جمهوری اسلامی ایران در دوران تحریم پرداخته است.
در مطلب این رسانه آمده است جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم ها قدرتمند تر شده و توانایی خود را برای پرتاب ماهواره تقویت میکند در حالی که ترامپ تلاش داشت این برنامه ایران را متوقف کند چون آمریکا توانایی فضایی و موشک های بالستیک را تقریبا یکسان میداند.
همچنین روزنامه همشهری در صفحه سیاسی خود به نظر بنحاس عنبری، کارشناس و تحلیلگر صهیونیست پرداخته که با انتشار یک مقاله در رسانههای عبری تأکید کرده که عربستان میداند اگر ایران در معرض حمله قرار بگیرد، واکنش این کشور، عربستان و بخش انرژی آن را نیز در بر خواهد گرفت. پس گزینه نظامی در برابر ایران عملی نیست.
این روزنامه در صفحه بین الملل خود با تیترخیالبافیآمریکایی در دیگو گارسیا به پایگاه جنگهای امپریالیستی آمریکا پرداخته است.
در بخشی از این گزارش آمده است : فاصله 3800کیلومتری پایگاه دیگو گارسیا محل استقرار بمبافکنهای سنگین آمریکا با خاک ایران، یک چالش فنی برای برقراری توازن بازدارندگی است. با وجود آنکه تصور میشود حداکثر برد موشکهای ایران 2500کیلومتر است، ایران از 2 طریق میتواند پایگاه استراتژیک آمریکا در اقیانوس هند را در تیررس موشکهایش قرار دهد؛ نخست کاهش وزن 500تا 1500کیلوگرمی سر جنگی موشکهای قدر، عماد، سجیل و خرمشهر و دوم شلیک از طریق سکوهای نصب شده روی شناورهای نظامی.
روزنامه جوان نیز با تیتر مذاکرات فنی شد گفتگوی غیر مستقیم روز گذشته ایران و آمریکا را مورد بررسی قرار داده است در بخشی از این گزارش تحلیلی آمده است: به رغم فضای سازنده مذاکرات، استیو ویتکاف، مذاکرهکننده آمریکایی و نماینده دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در مذاکرات، حداقل تا زمان تنظیم این گزارش اظهارنظری نکرده است. کارشناسان پیشبینی میکنند که بحثهای فنی آتی در عمان نقش مهمی در شکل دادن به آینده روابط ایران و امریکا ایفا کند.
آنها معتقدند که تغییر به سمت مذاکرات فنی نشان میدهد که هر دوطرف مایلاند به جزئیات یک توافق عمیقتر بپردازند: «این مرحله حساسی است که در آن میتوان راهحلهای عملی را بررسی کرد. موفقیت این مذاکرات به توانایی هر دوطرف برای رسیدگی به موضوعات کلیدی مانند رفع تحریمها و تعهدات هستهای ایران بستگی دارد.»
در چارچوب مذاکرات سیاسی، بهویژه در مورد موضوعات حساسی مانند مذاکرات هستهای بین کشورهایی مانند ایران و آمریکا «رفتن به سطح فنی» به فضایی اطلاق میشود که به جای ملاحظات سیاسی گستردهتر، بر جزئیات فنی خاص و جنبههای اجرایی توافق تمرکز دارند که اغلب جنبهای مثبت تلقی میشود. به رغم این خوشبینی، برخی تحلیلگران در مورد احتمال پیشرفت محتاط هستند و تأکید میکنند که با وجود پیشرفتهایی که حاصل شده، چالشها همچنان باقی است. یک منبع سیاسی به «جوان» میگوید: «رویکرد محتاطانه آقای عراقچی نشاندهنده درک این موضوع است که مذاکرات قبلی به دلیل برآورده نشدن انتظارات با شکست مواجه شده است. ضروری است که هر دوطرف انتظارات خود را مدیریت کنند و در عین حال متعهد به گفتوگو باشند.» ری تکیه، عضو ارشد شورای روابط خارجی امریکا مدتها قبل هشدار داده است که اگرچه مذاکرات فنی میتواند مفید باشد، اما نباید زمینه سیاسی زیربنایی را نادیده گرفت.
این روزنامه در بخشی دیگر از صفحه سیاسی خود به اظهار نظر هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان پرداخته که گفته است شعار سال «سرمایهگذاری برای تولید» یک مأموریت ملی است که پشتوانه قانون اساسی دارد، امیدوارم همه در این جهت تلاش کنند و چنانچه نیاز به اصلاح قانون یا وضع قانون جدیدی وجود داشته باشد ما در فرآیندهای شورا آن را مورد توجه قرار میدهیم.
روزنامه ایران نیز در صفحه سیاسی خودمطلبی را با عنوان مذاکره نباید به سیاست داخلی گره بخورد که بر معطل نماندن امور کشور و گره نخوردن آن بر گفتگوها تاکید دارد در بخشی از این یادداشت به قلم عباس سلیمی نمین آمده
است: مذاکرات» یکی از روشهای دفاع از حقوق اساسی ملتها است که مورد توجه قرار میگیرد و فرصت مناسبی برای بیان دیدگاههای طرف مذاکره فراهم میکند. این فرآیند چیزی نیست که یک نظام سیاسی همچون ایران که تأمین منافع ملت را سرلوحه برنامههای خود تعریف کرده، بخواهد آن را از دست بدهد. با این حال دشمنان ما تلاش کردهاند مذاکرات را به ابزاری تبدیل کرده و آن را در مسیری قرار دهند تا این تصور ایجاد شود که ایران در مسائل مختلف پایبندی لازم را ندارد. خوشبختانه در این دوره ما توانستهایم با عملکرد خود هم رویکرد مذاکرات و هم چهارچوب آن را بهگونهای تنظیم کنیم که ذهنیت جامعه را به حقیقت نزدیکتر سازیم. به عبارت دیگر ما توانستهایم اعتقادات مربوط به فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران را بهدرستی مطرح کنیم و نشان دهیم آنچه به بهانه هستهای علیه ما صورت گرفته، بیاساس است و هیچ حقیقتی در آن وجود ندارد. ما این دوره از مذاکرات را با توجه به تجربیات گذشته پیش بردهایم. تجربیات گذشته نشان داد که طرف مقابل چندان به مذاکرات پایبند نیست و نمیخواهد از آن برای روشن شدن حقیقت استفاده کند. آنان با تکیه بر تسلط رسانهای و تجربیات خود، از مذاکرات بهگونهای بهرهبرداری میکنند یا روایتی ارائه میدهند که در خدمت اهداف آنان باشد. اما در این دوره، ما توانستهایم با هوشمندی، تمرکز مذاکرات را بر موضوع خاص و مورد نظر خود حفظ کنیم و بر این اساس شرایطی فراهم آوریم تا قضاوت و داوری درباره مسائل بهصورت دقیقتری انجام شود. به همین دلیل است که در این مذاکرات، با مدیریت دولت ثالث، مسائل دو طرف بهصورت مکتوب ثبت و به یکدیگر منتقل میشود. اکنون وزیر محترم امور خارجه کشورمان بهصورت غیرمستقیم، مطالب دریافتی از طرف آمریکایی را بهصورت مکتوب دریافت و مخالفت یا موافقت هیأت ایرانی درباره این مسائل یا دیگر نظرات ایران را به همین صورت به آنان منتقل میکند. این روند باعث مستندسازی مذاکرات هم میشود. با وجود همه این تمهیدات، ممکن است دولت آمریکا بار دیگر تلاش کند رفتارهای پیشین خود را دنبال کرده و درپی هزینهسازی برای طرف مقابل باشد. برهمین اساس همواره تأکید میشود که نباید بیش از حد به مذاکرات خوشبین بود. اما در عین حال مذاکرات فرصتی است که نباید از آن چشمپوشی کرد.
این روزنامه در بخشی دیگر از صفحه سیاسی خود به سفر وزیر دفاع عربستان به ایران پرداخته و نوشته سفر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران که برادر ولیعهد این کشور نیز است، امری کم سابقه در روابط دو کشور بود. سطح دیدارها و بالاتر از همه، پیام «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی که به رهبر معظم انقلاب تقدیم شد، بازار گمانه زنی ها درباره اهداف، معانی و پیامدهای این سفر را داغتر کرد. ارزیابی ها چندگونه بود.