باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد حسین نیک خوی متین - امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در ارتباط با تغییر موضع آمریکاییها درباره نتایج مذاکرات با ایران در روزهای گذشته اظهار کرد: این سوال که چرا این مواضع این مقدار متفاوت شده است، سوال خیلیها است و فعلا کسی نمیداند آمریکاییها چه میخواهند.
ابوالفتح بیان کرد:این اقدامات دو پیام مخابره میکند. اولین آن است که مشکل آمریکا تنها نگرانی از سلاح اتمی است و اگر اطمینان داشته باشد که ایران به سمت سلاح اتمی نمیرود مشکل حل میشود.پیامی دیگر که مخابره میشود آن چیزی است که توسط ترامپ در فرامین اجرای منعکس میشود. ترامپ درباره موضوعات موشکی و هستهای و منطقهای ایران سخن گفته و درباره توان دفاعی ما اظهارات اخلال گرانه ای داشته. این هم یک پیام است؛ و هنوز کسی نمی داند آمریکاییها به دنبال اجرایی کردن پیام اول هستند و یا پیام دوم.
به گفته این کارشناس مسائل بین الملل گزارشهای منابع غربی می گویند که در داخل کابینه ترامپ در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد و این اختلاف نظر باعث شده که پیامهای متناقض به گوش برسد.امروز جلسه دوم است و باید تمام شود و بعد نظر دهیم.
صحبت های مذاکره کنندهها خصوصا طرف ایرانی بسیار مهم است. اگر آقای عراقچی مانند شنبه گذشته اعلام کنند که خوشبین هستند و مسیر درستی طی شده میتوان به بسیاری از مواضعها آمریکاییها امیدوار بود، اما اگر این گونه نشود و اظهار تاسف کنند معلوم است که نگرش دوم بر نگرش اول غلبه دارد.
ابوالفتح درباره اثر گذاری سایر کشورها در این مذاکرات گفت: همه کشورهایی که دخیل هستند سعی دارند که اثر خود را بگذارند. مذاکرات و تماسهای تلفنی توسط کشورهای بزرگ و قدرت های بین المللی و منطقهای وجود دارد و تلاششان میکند این که چه مقدار اثر گذار باشد معلوم نیست.
اما اگر پیام دوم که عنوان کردیم در مذاکرات عملی شود یعنی اسرائیلیها توانستند پیام خود را به خوبی به آمریکاییها برسانند، صهیونیستها همه جوره مخالف توافق هستند و در داخل آمریکا هم حمایت میشوند. اگر خروجی این جلسه که علاوه بر موضوعات هستهای درباره سایر مسائل مانند موشکی و چیز های دیگر هم بحث شود و توقعاتی داشته باشند یعنی صهیونیستها تاثیرات خود را گذاشتند، اما اگر عکس آن اتفاق بیفتند نشان از شکست آنها است.
ابوالفتح تاکید کرد: آنها تلاش می کنند، اما ممکن است نتیجه نگیرند. درباره برجام هم خیلی تلاش برای جلوگیری کردن از توافق انجام دادند، اما توافق اتفاق افتاد و بعد از آن توافق سنگ اندازی شد که ترامپ از برجام بیرون آمد.
این کارشناس آمریکا درباره طولانی شدن مذاکرات گفت: مذاکرات بعدی قطعی است و این گونه نیست که خیلی راحت مذاکرات به اتمام برسد.یک سناریو آن است که ایران و آمریکا توافقی اولیه در چند جلسه میرسند و بعد به دنبال توافق بلند مدت میروند. احتمال دیگر آن است که اجازه بدهند زمانی از مذاکرات بگذرد و بعد به اقدامات جدید دست بزنند.
البته آمریکایی ها نگرانند آن زمان مقرری که برای فعال کردن مکانیزم ماشه در نظر داشتند بگذرد و شکست بخورند و در این زمینه تا پایان خرداد باید چشم انداز مشخص شود. بنابراین از حالا حدود ۲ ماه تا مشخص شدن کامل آینده این مذارات فرصت داریم.
و یا از طریق تماس با تمامی اساتید و دانشجویان دانشگاه های ایرانی، دانشمندان
و کارشناسان کشوری محتوای توافقات تحلیل شود و به رفراندوم گذاشته شود.
هر توافقی باید در مسیر منافع ملی ایران و ملت ایران باشد
نه جهت منافع عدهای مخصوص و الیگارش.