سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در باشگاه خبرنگاران جوان بررسی شد؛

چنگ و دندان ترامپ، جنگ نزدیک است؟

مقاومت تدریجی در مقابل تهدیدات خارجی، اثرگذاری تهدیدات ترامپ را کاهش داده و نشان داده که تداوم سیاست‌های خصمانه نتیجه‌ای جز افزایش توان دفاعی، ثبات روانی جامعه و اتحاد آحاد مردم ندارد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ حامد پارسا* - دونالد ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود به اتخاذ سیاست‌های پر سروصدا و تهدیدات گسترده شهرت داشت، اما در عمل، بسیاری از این تهدیدات یا هرگز اجرایی نشدند یا در مقیاسی بسیار محدودتر از وعده اولیه پیاده‌سازی شدند. 

اخیرا یک تحلیل‌گر مشهور صهيونيستی (امیت سگال تحلیلگر کانال ۱۲) با ناامیدی گفت هرچند تهدیدات ترامپ علیه ایران بسیار مهم است، اما سبک ترامپ تهدید و بعد اجرای ۲۰ درصدی آن است. نمونه‌های تاریخی این رویکرد متعددند. در سال ۲۰۱۷، ترامپ پس از تهدیدات شدید و هشدارهای مکرر علیه دولت سوریه، در نهایت یک حمله موشکی محدود به پایگاه الشعیرات انجام داد که تاثیری بر معادلات جنگ نداشت و حتی برخی آن را یک نمایش ناکام توصیف کردند.

در ماجرای سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک توسط ایران در سال ۲۰۱۹، ترامپ تهدید به حمله نظامی گسترده کرد اما در نهایت از ایران بابت هدف قرار ندادن پرنده سرنشین‌دار، تشکر کرد. علاوه بر این‌ها در حوزه سیاست‌های اقتصادی نیز تهدیدات ترامپ اغلب به طور کامل عملی نمی‌شود! سیاست تعرفه‌ای او علیه چین و اروپا بارها اعلام شد اما در عمل، یا تخفیف یافت یا به شکلی محدودتر اجرا شد.

این مدل رفتاری ترامپ از یک الگوی مشخص تبعیت می‌کند: او از تهدیدات سنگین به عنوان ابزاری برای ایجاد رعب و تحمیل شرایط خود در مذاکرات استفاده می‌کند، اما تمایل چندانی به ورود به درگیری‌های پرهزینه ندارد. در مورد ایران، این مسئله آشکارتر است. ترامپ و مشاورانش می‌دانند که نابودی برنامه هسته‌ای ایران بدون ورود به یک جنگ تمام‌عیار ممکن نیست و چنین جنگی برای آمریکا هم از نظر سیاسی و هم از نظر نظامی بسیار پرهزینه خواهد بود.

از حمله گسترده نظامی عبور کنیم! احتمال حمله موشکی محدود چقدر است؟

اگر حمله‌ای نظامی محدود علیه ایران انجام شود، دو سناریو محتمل است: یا این اقدام به یک جنگ گسترده و خارج از کنترل منجر می‌شود، یا ایران را به بازنگری در دکترین هسته‌ای خود و تغییر مسیر به سوی راهکارهای جدید سوق می‌دهد. در هر دو حالت، نتیجه نهایی آشکارا به زیان واشنگتن خواهد بود و هدف ترامپ از اعمال فشار برای وادار کردن ایران به مذاکره نیز ناکام خواهد ماند.

در این میان، سیاست  «سایه جنگ» که ترامپ دنبال می‌کند، ابزاری برای فشارهای اقتصادی و روانی است. این سیاست به جای ایجاد یک تهدید واقعی، با «نمایش تهدید» تلاش دارد تا تاب‌آوری جامعه را کاهش دهد، مرجعیت سیاسی و اجتماعی رهبران ایران را تحت تأثیر قرار دهد و موجب نوسانات اقتصادی شود. این روش با ایجاد ترس از بی‌ثباتی، سرمایه‌گذاران را مردد می‌کند، تصمیم‌گیری اقتصادی را مختل می‌سازد و عملاً به رکود اقتصادی کمک می‌کند.

از سوی دیگر، این تهدیدات رسانه‌ای به دنبال آن هستند که در ذهن مردم و مسئولان نوعی نگرانی دائمی ایجاد کنند. مردم، با هر بار مطرح شدن احتمال جنگ یا تحریم جدید، دچار تزلزل می‌شوند و تصمیمات اقتصادی و اجتماعی‌شان را تغییر می‌دهند. مسئولان نیز ممکن است برای جلوگیری از بحران، به سمت تصمیم‌گیری‌های هیجانی یا مصالحه‌های نابه‌جا سوق داده شوند.

این، به نوعی پیوست عملیات روانی همان سیاست اسرائیلیِ از پا درآوردن ایران با هزار ضربه کوچک است که تلاش دارد تصمیم‌گیری را مختل کند، انسجام داخلی را بشکند، جایگاه کشور را در سطح بین‌المللی را تحت تاثیر قرار داده و در نهایت مقاومت ایران را در صفر ضرب کند.

نکته مهم دیگر این است که این روش تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند بر فضای عمومی تأثیر بگذارد. چرا که افکار عمومی پس از مدتی متوجه بی‌اثر بودن این تهدیدات شده و در برابر آن مقاوم‌تر می‌شود. در حقیقت، تجربه سال‌های اخیر نشان داده که ایران نه‌تنها در برابر این فشارها عقب‌نشینی نکرده، بلکه هر بار به دنبال تقویت جایگاه خود در منطقه و جهان بوده است.

این مقاومت تدریجی، اثرگذاری تهدیدات ترامپ را کاهش داده و نشان داده که تداوم سیاست‌های خصمانه نتیجه‌ای جز افزایش توان دفاعی، ثبات روانی جامعه و اتحاد آحاد مردم ندارد.

*کارشناس مسائل غرب آسیا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۱
ناشناس
۲۱:۲۱ ۱۵ فروردين ۱۴۰۴
اگر بتونن حمله کنند و زیر ساخت های هسته ای رو منهدم کنند و بمب اتم نداشته باشیم. دیگه دیره
ناشناس
۰۷:۵۱ ۱۶ فروردين ۱۴۰۴
تو نگران نباش هیچ غلطی نمیتوانند بکنند
محمودزاده
۲۰:۲۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
خیلی ها منتظر امروز بودن که با توجه به اینکه در کوچه و بازار شایع شد بود که ترامپ قرار است سیزده بدر بیاید ایران گویا سوخته هواپیما هایش ته کشید و مانند ۴۶ ساله گذشته باز هم خیلی ها را سر کار گذاشت
ناشناس
۱۰:۴۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
سگی که پارس میکند
از ترس اش است. و ساده لوحان و جاهلان باور کنند
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
وقتی ما تنگه و چاه‌های نفت منطقه زیر دندونمونه چه احتیاجی به تجهیزات ساخت بمب اتمی داریم ؟؟؟؟
ناشناس
۰۹:۰۶ ۱۴ فروردين ۱۴۰۴
مگه میشه با بستن تنگه با همسایگان درگیر نشد میشه؟
ناشناس
۰۹:۳۳ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
وقتی به سلاح هسته ای احتیاجی نداریم چرا باید تجهیزات ساختن بمب اتمی داشته باشیم و بهانه دست آمریکا بدیم که به ما حمله کنه و دنیا رو به سمت جنگ جهانی سوم بکشونیم و لعن و نفرین ابدی برای خودمون بخریم خب بفروشین بره
ناشناس
۰۹:۱۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
در اصل غافلگیری هم با تبلیغات حواسها را باز موضوعی به بسوی موضوعی دیگر منحرف میکنند
ناشناس
۰۰:۰۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
این ترامپ ملعون آمریکا را نابود خواهد کرد، خواهیم دید.
ناشناس
۲۱:۴۴ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
ترامپ نمی تواند موشک سهل است یک موشک آرپی جی 7 هم بسوی ایران شلیک بکند
ناشناس
۱۱:۱۶ ۱۶ فروردين ۱۴۰۴
خدا کنه قصد حمله نداشته باشه وگرنه فرصت فکر کردند به کسی نمی‌دهد بمب افکن های سیاه که مثل غول بی شاخ و دم میاد بالا سرمون
ناشناس
۲۰:۳۱ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
همین که به ایران حمله بشه باعث میشه بمب زدن به ایران عادی شه
بعدش مثل سوریه و لبنان زود زود بهمون حمله میشه
ترکیه و باکو هم وسوسه میشن به شیر بی دندان حمله کنن
ایران تجزیه میشه
ناشناس
۱۹:۱۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
مثل حمله اسرائیل به ایران وقتی با پاسخ قوی روبرو بشن بعدش میفهمن که نباید با دم شیر بازی کرد
ناشناس
۲۰:۱۲ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
در صورت حمله آمریکا اروپا باید مدنترین سلاحهای ضد هوایی خودش رو به ما بده والا برجام بی برجام
ناشناس
۱۸:۳۶ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
ما خیلی خوشحال میشیم یه درس ویتنامی دیگه به آمریکا بدیم
ناشناس
۱۸:۵۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
شما اول حق آب رو از طالبان بگیرید هنر کردید مال درگیری با آمریکا نیستید
ناشناس
۱۸:۲۴ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
ویتنام دوم اینبار با میلیونها تلفات سرباز آمریکایی
ناشناس
۱۳:۳۵ ۱۵ فروردين ۱۴۰۴
خخخ دیگه جنگ تن به تنی در کار نیست. خدابیامرزه اون روزهارو. الان جنگ، جنگ موشک و بمب هست.
محمدجواد
۱۸:۱۶ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
جنگ در داخل خیلی وقته شروع شده،اما بعضیا نمیخوان بیدار بشن!!! احتمالا با یک سیلی سخت یا یک اردنگی بیدار بشن که خیلی دیره!!!!!!!!!!!
ناشناس
۱۷:۰۴ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
با سلام.اگر بخواهیم نتیجه ۸سال جنگ دفاع مقدس را درست ادا کنیم و خونهای شهیدانمان را که دراه خدا شهید شدتد،ناحق از دست ندهیم.باید در مقابل آمریکا پیروز شویم.
ناشناس
۱۶:۱۹ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
منظور از حمله گسترده ترامپ: پیامدهای بعد از شروع جنگ که منجر به تغییر دکترین هسته ای ایران میگردد باعث شده است که آمریکا به جای حمله محدود، حمله گسترده را در دستور کار قرار دهد، این رویکرد مانع طولانی شدن جنگ خواهد شد (مشابه جنگ اسرائیل و حزب الله). ولی آیا این محاسبات دقیق هست؟
ناشناس
۱۲:۳۸ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
ترامپ همین الان هم ازتهدیدهای ایران عقب نشینی کرده اول گفته بود عنایت ازنیروهای مقاومت انحلال حشد شعبی شلیک موشک از یمن شلیک از ایران است غنی سازی هسته تعطیل شودتوان موشکی نابود شود ولی الان خواستار گفتگوهسته ای شده است
موس
۱۱:۱۵ ۱۲ فروردين ۱۴۰۴
از اسرا غیب .خداوندی است