سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قم را باید دید؛ مقابر گنبد سبز‌

مجموعه تاریخی مقابر گنبد سبز استان قم دربردارنده‌ بخش عظیمی از فرهنگ، تمدن و هویت گذشتگان چون گوهری ناب و ارزشمند در کویر قم می درخشد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهره شعبانی -مجموعه گنبد سبز، شامل سه بنای آرامگاهی هم‌سبک است که در خیابان روحانی (محله دروازه کاشان) قرار دارد و از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی شهر قم محسوب می‌شود.

این مجموعه که به واسط تزئینات گچ‌بری خود حائز اهمیت است مربوط به دوره حکمرانی خاندان صفی در قم (قرن هشتم هجری قمری) می‌باشد و در دوره پهلوی اول در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

نسبت دادن این سه مقبره به سعد، سعید و مسعود از بزرگان خاندان اشعری، فاقد شواهد تاریخی است و براساس کتیبه‌های موجود، مدفونین در این مقابر، حاکمان خاندان صفی و وابستگان آنها می‌باشند.

مقبره جنوبی که گنبد بیرونی آن از بین رفته است، آرامگاه خواجه علی اصیل (اولین حاکم) و پدرش و مقبره میانی که بنای سالم‌تری دارد، آرامگاه خواجه علی صفی (دومین حاکم) و پسرش می‌باشد.

درباره مقبره شمالی که نسبت به دو مقبره دیگر بزرگ‌تر است، به دلیل از بین رفتن بخشی از کتیبه، اطلاعات کمی در دست می‌باشد، اما متخصصین، آن را آرامگاه دیگر افراد خاندان صفی می‌دانند.
 
خاندان صفی از حکومت‌های ملوک‌الطوایفی بعد از انقراض ایلخانیان بودند که شش نفر  از ایشان، طی هشتاد سال در قرون هشتم و نهم هجری قمری بر قم حکومت کردند و سرانجام به دست تیموریان منقرض شدند.


 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۱ اسفند ۱۴۰۳
خیلی خوبه که نکش گرد نیست