باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - یک مطالعه جدید نشان داده است که روزهداری طولانیمدت منجر به تغییرات عمده و سیستماتیک مولکولی در اندامهای مختلف بدن میشود و مزایای ویژهای برای سلامتی دارد که فراتر از کاهش وزن است.
محققان موسسه تحقیقات مراقبت بهداشتی دقیق (PHURI) در دانشگاه کوئین مری لندن و دانشکده علوم ورزشی نروژ، مطالعهای را برای بررسی فواید بالقوه روزه برای سلامتی، با تمرکز بر مکانیسمهای مولکولی پشت این فواید انجام دادند.
این مطالعه به نتایجی رسید که مبنایی برای تحقیقات آینده در نظر گرفته میشود که میتواند به توسعه درمانهایی بر اساس درک مکانیسمهای مولکولی روزهداری منجر شود.
در طول روزه داری، بدن منبع انرژی خود را تغییر میدهد و از مصرف کالری مصرفی به استفاده از چربی ذخیره شده در بدن تغییر میکند. با این حال، در مورد چگونگی واکنش بدن به دورههای طولانی روزه داری و اثرات آن بر سلامتی، چه مثبت یا منفی، اطلاعات کمی وجود دارد.
تکنیکهای مدرن که به محققان اجازه میدهد هزاران پروتئین در خون را اندازهگیری کنند، فرصتی را فراهم کردهاند تا سازگاریهای مولکولی با روزهداری را با جزئیات مطالعه کنند.
محققان ۱۲ داوطلب سالم را که در یک دوره روزه هفت روزه فقط با آب شرکت کرده بودند، دنبال کردند. داوطلبان روزانه برای ثبت تغییرات در سطوح حدود ۳۰۰۰ پروتئین در خون آن ها قبل، حین و بعد از روزه داری تحت نظر قرار گرفته شدند. با شناسایی پروتئینهای دخیل در پاسخ بدن، محققان توانستند با استفاده از اطلاعات ژنتیکی حاصل از مطالعات در مقیاس بزرگ، مزایای بالقوه روزه برای سلامتی بالقوه را پیش بینی کنند.
همان طور که انتظار میرفت، محققان مشاهده کردند که بدن در دو تا سه روز اول روزه داری از استفاده از گلوکز به استفاده از چربی ذخیره شده تغییر میکند. داوطلبان به طور متوسط ۵.۷ کیلوگرم چربی و توده عضلانی از دست دادند. پس از سه روز غذا خوردن پس از روزه داری، داوطلبان تقریباً به طور کامل توده عضلانی از دست رفته را بازیافتند، در حالی که کاهش چربی ادامه داشت.
برای اولین بار، محققان تغییرات مشخصی را در سطوح پروتئین پس از حدود سه روز روزه داری مشاهده کردند که نشان دهنده پاسخ کامل بدن به کمبود کالری است. به طور کلی، یک سوم از پروتئینهای اندازه گیری شده به طور قابل توجهی در طول روزه داری در تمام اندامهای اصلی تغییر کرد. این تغییرات در بین داوطلبان ثابت بود، اما علائم بارز روزه داری فراتر از کاهش وزن را نشان داد، مانند تغییرات در پروتئینهایی که ساختار حمایت کننده نورونهای مغز را تشکیل میدهند.
دکتر کلودیا لانگنبرگ، مدیر مؤسسه تحقیقاتی مراقبتهای بهداشتی در دانشگاه کوئین مری، میگوید: «برای اولین بار، ما میتوانیم ببینیم که در طول روزهداری چه اتفاقی میافتد.»
دکتر مایک پتزنر، رئیس بخش دادههای سلامت مؤسسه و یکی از رهبران گروه پزشکی محاسباتی در مؤسسه بهداشت برلین، افزود: «در حالی که روزه گرفتن ممکن است برای درمان برخی از بیماریها مفید باشد، اغلب گزینهای برای بیماران مبتلا به مشکلات سلامتی نیست.»
منبع: scitechdaily