سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

توصیه‌های دانشگاه علوم پزشکی گیلان به روزه داران

دانشگاه علوم پزشکی گیلان همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان توصیه‌هایی به روزه داران برای اجرای برنامه غذایی درست ارائه کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان - دکتر سیدمهدی سلیمانی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان گفت: پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان، علاوه بر اصلاح عادات غذایی غلط می‌تواند در پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها نقش آفرین باشد.

به گفته او، روزه داری در کنار اجرای برنامه غذایی صحیح در ماه رمضان، در پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر و اغلب بیماری‌هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، بسیار کمک کننده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان افزود: در ماه مبارک رمضان مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تأمین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانه‌روی و تعادل با محدود کردن غذا‌های دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی توصیه می‌شود. 

دکتر سلیمانی تصریح کرد: روزه‌داران در این ایام باید از تمام گروه‌های غذایی مانند نان و غلات، میوه‌ها، سبزی‌ها، گوشت و تخم مرغ، لبنیات، حبوبات و مغز‌ها استفاده کنند.

او همچنین به روزه داران توصیه کرد: در وعده سحری از غذا‌های کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند استفاده کنند و مقدار مناسبی از سبزی‌های مختلف شامل سبزی خوردن و سالاد مصرف شود و بهتر است در وعده سحری سبزی‌هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می‌کنند مانند کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود.

به گفته معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان، نوشیدنی‌های خیلی شیرین مانند نوشابه‌های گازدار، شربت‌ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می‌شوند و توصیه می‌شود در وعده سحر مصرف نشوند و چای پررنگ به این دلیل که مدر است می‌تواند موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری شود بنابراین مصرف بیشتر از ۸ لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و سبزیجاتی که آب بیشتری دارند در فاصله افطار تا سحر بدن را از کم آبی در طول روزه داری حفظ می‌کند توصیه می‌شود.

دکتر سلیمانی با بیان اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی‌شود، گفت: مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه افت قند خون موجب گرسنگی زودرس می‌شود.

او همچنین گفت: در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذا‌های سبک و در عین حال پر انرژی استفاده شود و مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار و استفاده از غذا‌های سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است، در کنار انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک و حلیم بدون روغن غذای مناسبی برای افطار است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ادامه داد: خوردن آش‌های غلیظ و چرب در وعده افطار توصیه نمی‌شود و مصرف زولبیا و بامیه که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسید‌های چرب اشباع است باید توسط روزه داران بسیار محدود مصرف شود.

دکتر سلیمانی تأکید کرد: به طور کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و ... در وعده افطار علاوه بر اینکه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می‌شود، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند.

او مصرف شام را به عنوان یکی از وعده‌های غذایی مهم در روزه داری برشمرد و گفت: بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک به خوردن شام اقدام کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان افزود: در وعده شام می‌توان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج به شکل پلو و خورشت، کوکو‌ها و کتلت کم روغن، خوراک‌های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد.

دکتر سلیمانی تصریح کرد: غذایی که در وعده شام خورده می‌شود باید کم چرب و کم نمک باشد و پس از شام و تا قبل از خواب، مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می‌شود.

به گفته او، در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی‌های شیرین مانند انواع نوشابه‌های گازدار، ماءالشعیر، آب میوه‌های صنعتی و انواع شربت‌ها توصیه می‌شود از آب آشامیدنی سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربت‌های خانگی بسیار کم شیرین استفاده شود.

منبع: گیل وبدا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.