سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رئیس اتاق ایران:

باید از نگاه جزیره‌ای به حوزه آب، انرژی و غذا پرهیز کنیم

صمدزاده گفت: برای مدیریت منابع آب و ارتقای تاب‌آوری کشور در حوزه تامین امنیت غذایی، باید پیوند آب، انرژی و غذا، به‌عنوان یک تفکر پذیرفته شود.

صمد حسن‌زاده رئیس اتاق ایران، در نهمین همایش بزرگداشت روز ملی آب با اشاره به بحران آب در ایران گفت: کسری تجمعی منابع آب زیرزمینی کشور به بیش از ۱۵۰ میلیارد مترمکعب رسیده است و این موضوع عامل اصلی بحران فرونشست زمین در کشور است. از طرفی جریان رودخانه‌های کشور در دهه ۹۰ نسبت به دهه ۵۰، تا حدود نصف کاهش یافتهغ برای همین باید در تمام اقدامات و تصمیم‌گیری‌ها باید «تضمینِ امنیتِ پایدارِ منابع» را مدنظر قرار دهیم.

حسن‌زاده ادامه داد: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به‎ عنوان یکی از اعضای شورای جهانی آب، تلاش کرده مسئولیت اجتماعی خود درباره آب را، با رویکردِ «حفظ منافع ملی»، «ارتقای پایداری سرزمین» و «بهبود فضای کسب‌وکار» ایفا کند. بزرگداشت روز ملی آب در همین راستا توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران پایه‌گذاری و اجرا شده است.

به‌گفته رئیس اتاق ایران، بزرگداشت روز ملی آب فرصتی است برای ایجاد هم‌صدایی و همدلی در میان خبرگان، مسئولان، فرهیختگان، صاحبان کسب‌وکار‌ها و تمام آحاد جامعه؛ تا بتوانند دیدگاه‌ها و دغدغه‌های خود را در مورد مسأله آب مطرح کرده و به تبادل نظر بپردازند.

او تصریح کرد: آب، انرژی و غذا، سه ستون اصلی و به‌هم پیوسته حیات بشر است و زمانی این ستون‌ها پایدار خواهند ماند که آنها را هوشمند مصرف کرده و امنیت پایدار منابع را تضمین کنیم. برای همین، «آب، غذا، انرژی؛ هوشمندی در مصرف، امنیت در منابع» به عنوان شعار «نهمین بزرگداشت روز ملی آب» انتخاب شده است.

به‌گفته رئیس اتاق ایران راه‌حل‌های مسأله آب را نباید تنها در بخشِ آب جست‌و‌جو کرد. بلکه هر راه‌حلی برای مسأله آب حتماً باید با لحاظ کردن همبستگی متقابلِ «آب»، «انرژی» و «غذا» و با در نظر گرفتن ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی باشد.

او افزود: در اثر الگو‌های نادرست مصرف آب و بی‌توجهی به حقابه محیط‌زیست، تالاب‌ها و دریاچه‌ها خشک شده‌اند. سیاست‌گذاری‌های نادرست باعث کاهش ماده آلی خاک و کمبود سرمایه در بخش کشاورزی شده است.

حسن‌زاده ادامه داد: تغییرِ اقلیم، افزایشِ جمعیت و الگو‌های نادرستِ مصرف، از عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی هستند. منابع انرژی کشور نیز با مشکلاتی نظیر سیاست‌گذاری‌های اقتصادی نادرست، ناترازی تولید و مصرف، فرسودگی زیرساخت‌ها و عدم بهره‌برداری از ظرفیت‌های تولید انرژی تجدیدپذیر مواجه است.

او تاکید کرد: اصلاح اقتصاد آب و زنجیره ارزش فعالیت‌های بخش آب، مورد تأکید اتاق ایران است. تضمین امنیت منابع و مدیریت ابعاد پیچیده مسئله آب، مستلزم اقدامی خلاقانه و نوآورانه است. همچنین بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و استفاده از ابزار‌های جدید در زمینه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در حوزه آب و تأمین و توزیع و مصرف آب از اهمیت بالایی برخوردار است.

رئیس اتاق ایران افزود: در سال‌های اخیر، اتاق ایران به همت مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب، تلاش کرده است در ارائه راه‌حل برای مسائل «آب»، «انرژی» و «غذا» در کشور نقش‌آفرین باشد. انجام مطالعات راهبردی، مشارکت در تدوین سند امنیت غذایی، برگزاری نشست‌های تخصصی، صدور سند هشدار برای تصمیم‌گیران در خصوص ابعاد مسأله آب، آگاهی‌رسانی به فعالان اقتصادی، و انتقال نظرات و دغدغه‌های کارشناسی به تصمیم‌گیران، از جمله اقدامات اتاق ایران در زمینه مسئله آب تاکنون بوده است.

در ادامه رئیس اتاق ایران تصریح کرد: اگر به دنبال ارائه راه‌حل برای مدیریت منابع آب و حل بحران آب هستیم، و اگر معتقدیم که ناترازی انرژی به یک مشکل کلان برای اقشار مختلف مردم و کسب‌وکار‌های مختلف تبدیل شده؛ و اگر دغدغه ارتقای تاب‌آوری کشور در حوزه تأمین امنیت غذایی را داریم؛ باید بپذیریم که پیوند «آب»، «انرژی» و «غذا»، به عنوان یک «تفکر» در جامعه مدیران و سیاستگذاران کشور پذیرفته شود. باید از نگاه جزیره‌ای به این سه حوزه پرهیز کنیم.

منبع: اتاق ایران

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.