باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا خدابنده - دکتر رضا محمدی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: افرادی که دارای شرایط خاص هستند و نیاز به درمان دارویی دارند مانند دوران بارداری و شیردهی برای بانوان، دیابتیها، مبتلایان به بیماری فشار خون بالا، مبتلایان به روده تحریک پذیر، یبوست،
زخمهای دستگاه گوارش، اختلالات کلیوی، اختلالات غده تیروئید، بیماریهای اعصاب و روان، قلبی عروقی، بیماری تنفسی مثل آسم و صرع ملزم به مشاوره با پزشک جهت روند درمانهای دارویی خود در ماه رمضان می باشند.
وی اظهار کرد: داروهایی که از راه پوست جذب بدن میشوند مثل کرمها، پمادها و نوار چسبهای حاوی مواد دارویی، استفاده از شیافها، دراژههای طبی و محلولهای واژینال، داروهای عضلانی، مفصلی یا وریدی (به استثنای تغذیه از راه وریدی و آمپولهای تقویتی)، اکسیژن و گازهای بیهوشی، مصرف دهانشویهها، غرغره کردن دارو یا اسپری دهانی (به شرط آنکه چیزی به درون معده فرو برده نشود)، باعث ابطال روزه نمیشوند.
وی ادامه داد: اگر بیمار ملزم به دریافت یک دوز دارو در شبانهروز است، وضعیتش نسبت به دیگر گروهها بسیار بهتر است، چون فقط کافی است دوز دارو را به وعده افطار یا سحری موکول کند. البته باید به این نکته دقت کند که تغییر الگوی مصرف دارو در ماه رمضان ممکن است بر میزان اثربخشی آن تاثیر منفی بگذارد یا حتی برعکس و این احتمال وجود دارد که اگر دارو را در زمان دیگری، مثلا بلافاصله بعد از صرف سحری، استفاده کند، تاثیرگذاری آن بیشتر شود و همه اینها بستگی به دارویی که مصرف میشود دارد و تشخیص میزان اثرگذاری دارو نیز بر عهده پزشک خواهد بود.
محمدی خاطر نشان کرد: بیماران مبتلا به فشار خون، اختلالات غدد درونریز و مشکلات روانی و کسانی که داروهای خوراکی ضد انعقاد که به مدت طولانی تنها یک بار مصرف شبانه دارو برای آنها کافی است، با نظر پزشک میتوانند روزه بگیرند.
محمدی برای کسانی که بیش از یک دوز دارو در روز مصرف میکنند و میخواهند هم دوزهای مصرف دارو را حفظ کنند و هم روزه بگیرند گفت: زمان باز کردن روزه و شروع دوباره آن، اولین راهحل و الگوی مصرف است هر چند که بدون شک تغییر این الگو میتواند بر تاثیرگذاری دارو موثر باشد و البته تشخیص پزشک، حرف اول را میزند.
معاون غذا و داروی دانشگاه در خصوص بیماران دیابتی نیز گفت: بیماران دیابتی جزو گروههای حساس هستند و هر چند روزهداری برای برخی از مبتلایان به دیابت بر اساس تشخیص پزشک معالج میتواند مفید باشد، اما تغییر خودسرانه دوز دارو و رژیم غذایی در برخی از بیماران میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: بیماران دیابتی باید پیش از شروع ماه مبارک تحت بررسی پزشکی قرار گیرند و از نظر سطح قند خون، فشار خون، چربی خون، انعقاد خون و بررسیهای کلی وضعیت بیوشیمی خون، بررسی شود و بر این اساس رژیم غذایی و دارویی مختص هر بیمار قبل از شروع ماه مبارک تعیین شود.
محمدی یادآور شد: علاوه بر این، بیمارانی که انسولین مصرف میکنند، قبل از اقدام به روزهداری، باید با پزشک معالج خود مشورت کنند ضمن اینکه در تمام بیماران دیابتی، تنظیم و کنترل قند خون بسیار مهم است.