باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - در حالی که انتخابات عمومی آلمان روز یکشنبه برگزار میشود، نامزدهای انتخاباتی این کشور در آخرین مناظره گرد هم آمدند و با تمرکز بر تهدیدات جنگی و امنیت اروپا، با یکدیگر رو به رو شده و گفتوگو کردند. یک نظرسنجی اخیر در آلمان نشان داده که حدود نیمی از مردم (۴۵ درصد) صلح و امنیت را مهمترین موضوع در آستانه انتخابات میدانند. اینکه رئیس جمهور آمریکا تصمیم گرفته به هر قیمتی به جنگ سه ساله اوکراین پایان دهد و صریحا اعلام کرده امنیت اروپا دیگر اولویت واشنگتن نخواهد بود، بسیاری از سران اروپایی و همچنین نامزدهای انتخابات آلمان را بر آن داشت تا امنیت خود را زیر سوال ببرند و اینکه تا چه اندازه میتوانند به واشنگتن اطمینان کنند را بررسی کنند.
«آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان که رئیس حزب سبز هم هست، گفت که تهدید جنگ (اوکراین) در روزهای اخیر و پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا، افزایش یافته است. بائربوک توضیح داد: «تاکنون ما قویاً توسط آمریکاییها حمایت میشدیم. اگر دیگر اینطور نیست، پس ما اروپاییها باید صلح را خودمان تضمین کنیم؛ و اگر قدرت دموکراتها را پیدا کنیم، میتوانیم این کار را انجام دهیم». در مقابل «ماتیاس میرش» دبیرکل حزب سوسیال دموکرات که حزبی میانهرو محسوب میشود، توضیح داد که دولت آلمان آمادگی بدی نداشت، اما سوال اصلی این بود که اروپا چه واکنشی نشان خواهد داد. او در این خصوص گفت: «اینکه آیا اروپا میتواند از خود دفاع کند یا خیر به اقتصاد هم مربوط میشود». او در انتها تاکید کرد که نباید «صلح به اوکراین دیکته شود».
کارستن لینمان، رئیس حزب اتحادیه دموکرات مسیحی که حزبی با گرایش راست میانه است، گفت که به همراه حزب اتحادیه سوسیال مسیحی قصد دارد اولویتهای کشور را تغییر دهد و آلمان را مجددا به یکی از بازیگران کلیدی در عرصه بینالمللی تبدیل کند. این حزب میگوید افزایش توان دفاعی آلمان باید به اولویت تبدیل شود. لینمان گفت: «دولت فعلی منزوی است و نقش هدایت کشور را بر عهده نگرفته است. هفته آینده این مکرون و استارمر هستند که با ترامپ دیدار میکنند. ما باید دوباره نقش پیشرو را در سیاست بینالمللی بر عهده بگیریم».
الکساندر دوبرینت، رئیس حزب اتحادیه سوسیال مسیحی نیز گفت که دولت فعلی با وجود اولاف شولتس برای مقابله با تحولات جهانی فعلی مجهز نیست. او تصریح کرد: «آمریکا در حال تغییر موقعیت خود است، ممکن است در اروپا خلاء ایجاد شود و سوال مهم این است که ما این خلاء امنیتی را پر خواهیم کرد یا پوتین. ما نباید اجازه دهیم چنین اتفاقی بیفتد. به همین دلیل است که درباره معماری جدید امنیتی سوالاتی تازه ای مطرح میشود».
کریستین لیندنر، رئیس حزب دموکرات آزاد تاکید کرد که برلین باید تندرو باشد و تصویری از قدرت خود را به دنیا نشان دهد. او گفت: «سیاست زور در حال اعمال در سراسر جهان است: چین، روسیه، آمریکا ... ما باید خودمان را مسلح کنیم. زمان تصمیمات اخلاقی و سیاست خارجی فمینیستی به پایان رسیده است. قدرت ژئوپلیتیکی کشور ما همیشه مبتنی بر قدرت اقتصادی بوده است که دیگر آن را نداریم، باید آن را بازیابی کنیم. دولت ما در وظایف اصلی خود، از جمله تامین امنیت، آموزش و زیرساختها شکست خورده و این باید تغییر کند».
آلیس وایدل، رئیس حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» نیز معتقد است که خطر جنگ در هفتههای گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است. او همچنین کرد که حزب او با ترامپ هم عقیده است و از ابتدای جنگ از اوکراین خواسته به دنبال صلح باشد و با مسکو مذاکره کند؛ پیشنهادی که دولت شولتس قاطعانه آن را رد کرد.
وایدل همچنین از حزب دموکرات مسیحی به این دلیل که معتقد است کمکها به اوکراین باید ادامه پیدا کند، انتقاد کرد. «فردریش مرتس» رئیس این حزب قبلاً هم خواستار ارسال موشکهای تاروس به اوکراین شده بود. وایدل این را رویکردی دانست که جنگ را تشدید میکند و استدلال کرد که «آلمان به هیچ وجه نباید درگیر جنگ شود، حتی با تحویل تسلیحات یا استقرار سربازان یا کمکهای مالی». او افزود: «ما باید روی این موضوع ترمز کنیم، زیرا خطر تشدید تنشها همچنان وجود دارد.
حزب آلترناتیو برای آلمان که از نظر میزان محبوبیت در رتبه دوم قرار دارد در انتها اعلام کرد که از تلاشهای ترامپ حمایت خواهد کرد.
در پاسخ به این اظهارات، «فردریش مرتس» به وایدل حمله کرد و گفت که او حامی پوتین است. وایدل پاسخ داد که نباید جنگ اوکراین را سیاه و سفید دید. او گفت: «جنگ تجاوزکارانه بر اساس قوانین بین المللی غیرقانونی بود، اما پیشینه آن نادیده گرفته شده است». وایدل در انتها تاکید کرد که باید پای میز مذاکره رفت تا جنگ هر چه سریعتر خاتمه پیدا کند.
منبع: یورو نیوز