رامین رمضانی معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست قزوین در خصوص حمله پلنگ به دام و انسان گفت: علی رغم شایعات موجود بدیهی است در برنامهها و سیاستهای ابلاغی سازمان حفاظت محیط زیست، هرگز رهاسازی گونههای گوشت خوار خصوصا گونه پلنگ وجود نداشته و نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: رهاسازی گونههای گوشتخوار خصوصا پلنگ اساسا فاقد پشتوانه علمی و عملی بوده و بلاموضوع است و دامن زدن به این شایعات بی پایه و اساس منجر به کاهش سرمایه اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست در اجرای برنامههای عملیاتی مردم پایه خواهد شد.
رمضانی اضافه کرد: این نوع شایعات نوعی اخلال در فرآیند خدمت رسانی سازمان حفاظت محیط زیست محسوب شده و به جوامع محلی و همه دلسوزان توصیه میشود که در حوادث ناشی از تعارضات حیات وحش و انسان مراتب را از طریق این اداره کل پیگیری کنند و از اظهار نظرهای احساسی و ناصواب پرهیز نمایند.
این مسئول ادامه داد: در این میان همراهی روستاییان و دامداران محترم در اجرای برنامه عملیاتی سازمان حفاظت محیط زیست برای گونه پلنگ که شامل کاهش تعارضات نیز میشود، بسیار حائز اهمیت است.
به گفته معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست قزوین، حمله وحوش به دام، موضوع تازهای نیست و همیشه وجود داشته است، زیرا دامهای اهلی به عنوان طعمههای گوشتخواران علی الخصوص گرگ و پلنگ محسوب میشوند و دامداران به خوبی به این امر واقف هستند.
وی اضافه کرد: بین گونههای گوشتخوار به لحاظ رفتاری تفاوتهای بسیاری وجود دارد که فراوانی خسارت به دامهای اهلی به شرایط زیستگاه، فراوانی طعمههای طبیعی، وضعیت اقلیمی و آب و هوایی منطقه، شرایط جسمانی و سنی گونه حمله کننده و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد که بعضا ممکن است ناشناخته باشند.
رمضانی بیان کرد: گونه پلنگ که به لحاظ رفتاری انسان گریز است به ندرت به انسان حمله میکند، مگر آنکه از جانب انسان برای طعمه شکار شده یا برای امنیت توله هایش تهدیدی احساس کند.
این مسئول ادامه داد: با توجه به طبقه بندی حفاظتی گونه پلنگ و واقع شدن آن در جایگاه گونههای آسیب پذیر، چند سالی است که اگرچه توسط سازمان حفاظت محیط زیست تحت حمایت پوشش بیمهای مبنی بر خسارت وارده به دام قرار گرفته که جبران کننده بخشی از زیان دامدار است، اما برای جلوگیری از خسارات وارده یا کاهش آن کافی نیست.
وی عنوان کرد: این زمینه اقدامات پیشگیرانه میتواند بسیار موثرتر واقع شود، دامداران باید مراقبتهای لازم را از دام خود داشته باشند و محل نگهداری دام را در برابر حمله احتمالی وحوش مستحکم و غیرقابل نفوذ کنند.
رمضانی اضافه کرد: مدیریت سگهای ولگرد، رعایت مقررات زمانی و مکانی چرای دام و داشتن سگ نگهبان خوب از دیگر عوامل پیشگیرانه خسارت دام محسوب میشوند.
این مسئول یادآور شد: در خصوص حمله پلنگ به انسان که در مواردی بسیار نادر و عمدتا به علت عدم رعایت اصول حفاظتی و سایر موارد برشمرده شده توسط دامداران رخ میدهد، سازمان حفاظت محیط زیست نهایت همکاری و همراهی را از طریق واحد حقوقی خود معمول داشته و حمایت لازم را به عمل آورده است.
روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه جاری یک قلاده پلنگ در روستای طاله از توابع بخش الموت شرقی، صورت پیرمرد ۶۷ ساله را زخمی کرد.
منبع: ایرنا