باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیده معصومه مرتضوی - پس از انقلاب اسلامی برخلاف گذشته، محیط دانشگاههای کشور از جمله استان گلستان دارای روحیه خودباوری و اتّکا به نفس و تولید علم شده و توان پاسخگویی به مسائل کشور را یافته است.
انقلاب اسلامی موجب رشد و شکوفایی استعدادها و نقشآفرینی دانشجویان و دانشگاهیان در فضای علمی شده به طوری که بسیاری از تحولات بزرگ بعد از انقلاب با محوریت دانشجویان به انجام رسید.
بر این اساس در این گزارش به دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه دانشگاهی در استان گلستان میپردازیم.
دکتر شتایی رییس دانشگاه علوم کشاورزی و عضوهیئت علمی در این باره گفت: مروری بر دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه علم، نشان از جهش استان در این زمینه طی ۴۶ سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است، قبل از انقلاب اسلامی، گلستان با مازندران یکی بود و فقط یک آموزشگاه عالی جنگل و مرتع داشتیم که مجموع دانشجویان مشغول به تحصیل در این آموزشگاه ۳۰۰ نفر بودند.
او با بیان اینکه بعد از انقلاب اسلامی و در سال ۵۸ این آموزشگاه که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی بود به وزارت آموزش عالی منتقل شد افزود: دانشکده منابع طبیعی گرگان که یکی از دانشکدههای استان مازندران بود تغییر نام پیدا کرد.
دکتر شتایی ادامه داد: همچنین ما دو دانشسرای مقدماتی به نام تربیت معلم داشتیم که یکی در گرگان و دیگری در علی آبادکتول با ۶۰ دانشجوی پسر و ۳۰ دانشجوی دختر فعال بود.
او با اشاره به اینکه قبل از انقلاب در استان گلستان دانشگاهی وجود نداشت ادامه داد: در حال حاضر ۳ دانشگاه دولتی از جمله دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با ۴۱۰۰ دانشجو، دانشگاه گلستان با ۴۰۰۰ دانشجو و دانشگاه گنبد با ۲۸۰۰ دانشجو فعالند.
دکتر شتایی همچنین افزود: همچنین دانشگاه پیام نور با ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ دانشجو و دانشگاه فنی حرفهای که دانشگاه ملی مهارت نام دارد با ۶۰۰۰ دانشجو در ۵ دانشکده در گرگان و کردکوی مستقر هستند و فعالیت میکنند.
او با اشاره به دانشگاه علمی کاربردی با ۴ هزار دانشجو گفت: دانشگاههای آزاد که ۶ واحد است ۲۸ هزار دانشجو دارد و ۹ موسسه غیر انتفاعی با ۶ تا ۸ هزار دانشجو فعالیت میکنند.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی با بیان اینکه قبل از انقلاب پارک علم و فناوری نداشتیم افزود: تعداد اعضای هیئت علمی هزار و ۵۰ نفر است که در دانشگاههای استان به صورت رسمی در حال تدریس و تحقیق هستند که این تعداد قبل از انقلاب کمتر از ۲۰ نفر بودند.
شتایی با اشاره به دانشجویان دختر و پسر در دانشگاه منابع طبیعی ادامه داد: ۵۸ درصد دختر و ۴۲ درصد پسر در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند که در برخی از دانشگاهها این تعداد متفاوت است.
به گفته رییس دانشگاه علوم کشاورزی استان گلستان، در مجموع ۵۵ درصد از ظرفیت دانشجویی دانشگاههای استان را دانشجویان دختر تشکیل میدهند که اصلا قابل مقایسه با قبل انقلاب نیست، چون کمتر از ۱۰ درصد بود.
او تاکید کرد: در خصوص تولید مقالات علمی قبل از انقلاب در حد یک صدم درصد بوده، اما اکنون در دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان ۱۰ عضو هیات علمی فعالیت دارند که جزو دانشمندان یک درصد و ۲ درصد جهان هستند و این عدد در دانشگاه گلستان به ۵ درصد میرسد.
شتایی میگوید: تنها دانشگاهی که دانشجویان خارجی در آن مشغول به تحصیل هستند دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان است.
شتایی خاطر نشان کرد: در حال حاضر جذب دانشجو به صورت بورسیه از کشورهای پاکستان اتیوپی، چاد، لبنان که بعضی در داخل کشور در حال گذراندن دورههای فارسی هستند که پس از آن به دانشگاه ملحق میشوند.
او در خصوص مقاطع تحصیلی نیز گفت: قبل از انقلاب فقط ۲ رشته با مقطع کارشناسی در دانشگاه منابع طبیعی گرگان تدریس و در دانشسرا هم تا مقطع کاردانی تحصیل انجام میشد، اما در حال حاضر در دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان، دانشجویان در ۱۸ رشته کارشناسی، ۴۶ گرایش کارشناسی ارشد و بیش از ۵۶ گرایش مقطع دکتری در حال تحصیل هستند.
بررسی فعالیتهای علمی در زمینههای دیگر نشان از رشد بیسابقه جمهوری اسلامی ایران در چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی حکایت دارد.