باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - نمایندگان دیوان کیفری بینالمللی (ICC) در حال آمادهسازی خود برای احتمال اعمال تحریمهای اقتصادی شدید از سوی دولت جدید ایالات متحده هستند، در حالی که نگرانیها درباره این که چنین اقداماتی میتواند کار این دیوان را متوقف کرده و موجودیت آن را به خطر بیندازد، رو به افزایش است. این موضوع توسط روزنامه گاردین گزارش شده است.
به نوشته این روزنامه، تهدید تحریمهای ایالات متحده علیه نمایندگان دیوان کیفری بینالمللی پس از آن مطرح شد که دیوان کیفری بینالمللی در نوامبر ۲۰۲۴ حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم، را به اتهام ارتکاب جنایت علیه بشریت صادر کرد.
بر اساس اطلاعات دیپلماتهای آشنا با وضعیت دیوان، کارکنان این نهاد در حال آمادهسازی خود برای «بدترین سناریوی» هستند که در آن ایالات متحده علاوه بر اقدامات علیه افراد، تحریمهایی را نیز علیه خود دیوان اعمال کند. یکی از نمایندگان دیوان به گاردین گفت: «نگرانی اصلی این است که تحریمها برای تعطیلی دیوان و نابودی آن استفاده شوند.»
این تحریمها شامل مسدود کردن دسترسی دیوان به سیستمهای بانکی و پرداخت، زیرساختهای فناوری اطلاعات و شرکتهای بیمه میشود. چنین اقداماتی به شرکتهای آمریکایی اجازه نخواهد داد تا با دیوان تجارت یا معامله داشته باشند.
پیاوی کائوکورانتا، رئیس مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم دیوان کیفری بینالمللی، خاطرنشان کرد که تحریمها ممکن است تحقیقات دیوان را به شدت پیچیده کرده و «بر امنیت قربانیان، شاهدان و افراد تحت تحریم تأثیر بگذارند.» او بر ضرورت اطمینان از این که کار دیوان «بدون دخالت ادامه یابد» تأکید کرد.
در ۹ ژانویه، مجلس نمایندگان کنگره ایالات متحده لایحهای را تصویب کرد که امکان اعمال تحریمهای واشنگتن علیه دیوان کیفری بینالمللی به دلیل رسیدگی به پروندههای مربوط به ایالات متحده و متحدانش را فراهم میکند. همانطور که از این سند برمیآید، قانونگذاران آمریکایی صدور حکم بازداشت دیوان کیفری بینالمللی برای نتانیاهو و گالانت به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت را محکوم کردهاند. این جنایات از ۸ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۲۰ مه ۲۰۲۴ در فلسطین، از جمله در نوار غزه، صورت گرفتهاند.
دادستانی دیوان کیفری بینالمللی در سال ۲۰۲۱ تحقیقاتی را در سرزمینهای اشغالی فلسطینی آغاز کرد.
منبع: گاردین