سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت و گوی ویژه خبری مطرح شد؛

جزئیات توافق راهبردی ایران و روسیه از نگاه کارشناسان

در برنامه گفت و گوی ویژه خبری به توافق راهبردی ایران و روسیه پرداخته شد.

احمد کاظمی کارشناس مسائل اوراسیا در گفت و گوی ویژه خبری بیان کرد:  ما در روسیه و به طور کلی اوراسیا با یک تجارت ۴۰۰ میلیارد دلاری مواجه هستیم و سهم ما از این تجارت کمتر از ۴ میلیارد دلار است و این برای ایران و روسیه که از طریق دریای کاسپین همسایه مستقیم هم هستند واقعا قابل قبول نیست و مجموعه‌ای از عوامل و چالش‌های پیشین بر این روابط موثر بوده است که به نظر میرسد در چشم انداز آینده با امضای این معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه این مشکل میتواند حل شود

وی ادامه داد: آقای رئیس جمهور هم اشاره کردند که در امضای این موافقت نامه آسیب شناسی نیز نسبت به توافقات گذشته صورت گرفته است و این معاهده با این نگاه بلند مدت امضا شده است. یکی از مهمترین چالش‌ها عدم فراهم بودن زیرساخت‌ها در کشور ما بود برای مثال در جنگ اوکراین روسیه به عنوان اولین کشور به ایران مراجعه کرد تا بازار کشاورزی خود را تامین کند، اما ما نتوانستیم این مساله را برعهده بگیریم.اگر زیر ساخت‌ها در دو کشور فراهم شود در یک چشم انداز بلند مدت میتوانیم به اهداف معاهده برسیم. شناخت مردم دو کشور از هم بسیار کم است که این نیز یک ضعف ساختاری است. معاهده حدود ۳۰ فصل موضوعی دارد که مهمترین آن عبارت است از موضوع اقتصادی، همکاری‌های مالی، همکاری‌های هسته‌ای فضایی منطقه‌ای دریایی امنیت سایبری و...  یعنی این معاهده شرفیت بسیار بزرگی در میان دو کشور محسوب می‌شود.

کاظمی افزود: بعد از جنگ اوکراین نگاه روسیه به ایران تغییر کرد .کشورهای همسایه نیاز به گاز دارند و هرچقدر هم که تحریم وجود داشته باشد این انتقال گاز صورت میگیرد و فرصت هایی در زمینه انرژی ایجاد شده است. هزار و هشتصد تحریم ضد روسیه وجود دارد اما روسیه توانسته است در اقتصاد خود موفق باشد که این تاثیر مثبتی در روابط دو کشور دارد .

جهانگیر کرمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز در ادامه بیان کرد: خیلی از شرکت‌های روسی به دلیل تحریم‌ها برای تعامل با ایران محدودیت دارند و همچنین ظرفیت بخش خصوصی ما نیز برای همکاری با سایر کشور‌ها دارای ضعف هستند. نگاه روسیه به جنوب بعد از جنگ اوکراین تقویت شده است که ما نیز یکی از این کشور‌ها هستیم. اما برای ایران روسیه کشور مهمی محسوب میشود و مسیر تقویت روابط از طریق این معاهده تقویت خواهد شد. موضوع مهم این معاهده موضوع اقتصادی است.  

وی ادامه داد: این معاهده یک همکاری راهبردی بین دو کشور است که بناست با یک توافق جدید این همکاری ها تقویت شوند که البته مستلزم اتفاقاتی در درون کشورماست.سیاست خارجی ما نیاز به توازن دارد که نباید صرفا به سمت شرق گرایی هم برویم. لذا باید دقت کرد که واقع گرایی را در سیاست خارجی حاکم کنیم.

محمود شوری معاون اندیشکده ایران و اوراسیا نیز در ادامه بیان کرد: ما اقتصاد صادرات محوری نداشتیم و بیشتر متوجه کشور‌های عراق و افغانستان بودیم که با بحران‌هایی نیز مواجه بوده‌اند. این خوب نیست که بخش زیادی از صادراتمان حدود هفتاد درصد به روسیه محصولات کشاورزی هستند، زیرا نمیتوان به این مساله بلند مدت نگاه کرد.  

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.