سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چرا نتانیاهو درباره خبر توافق آتش‌بس سکوت کرده است؟

پذیرش توافق برای نخست وزیر رژیم صهیونیستی که ماه‌ها در مذاکرات سنگ‌اندازی کرده، کاری دشوار است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - از زمان اعلام توافق آتش‌بس در غزه، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر و حتی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره آن سخنرانی کرده‌اند. حماس در بیانیه‌ای عمومی از توافق خبر داد و آن را نتیجه مقاومت مردم دانست، اما «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی هنوز در این خصوص صحبتی نکرده است. این امر دلایل متفاوتی دارد. یکی از دلایل این است که پذیرش توافق غزه از نظر سیاسی برای نتانیاهو دشوار خواهد بود. او ماه‌ها است که تلاش‌ها برای توافق را خنثی کرده است، اما اکنون باید از این توافق حمایت کند. 

دلیل دیگر آن است که نتانیاهو باید تعادل را بین دو گروه بسیار متفاوت برقرار کند. برخی از صهیونیست‌ها خوشحال هستند که اسرا به خانه بازمی‌گردند، اما وزرای کابینه راست‌گرای نتانیاهو نگران هستند که صلح در غزه دائمی شود و ارتش دیگر نتواند به حماس حمله کند. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی به شدت با این توافق مخالف است و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی می‌گوید در صورت اجرایی شدن توافق استعفا خواهد کرد. این امر نه تنها قدرت نتانیاهو را تهدید می‌کند، بلکه آزادی شخصی او را نیز تحت الشعاع قرار می‌دهد. زیرا پایان جنگ به معنای آن است که نتانیاهو باید برای شکست‌های اطلاعاتی هفتم اکتبر و اتهامات فساد خود محاکمه شود. 

دفتر نتانیاهو امروز در تلاشی برای اختلاف‌افکنی، مدعی شد که حماس در بخش‌هایی از توافقنامه تخطی کرده است. حماس نیز در پاسخ اعلام کرد که به توافق آتش‌بسی که توسط میانجی‌ها اعلام شده، پایبند است. 

قدرت نتانیاهو به دو وزیر راست افراطی یعنی ایتامار بن گویر و بزالل اسموتریچ بستگی دارد. آنها جنگ غزه را فرصتی برای بیرون راندن حدود ۲ میلیون فلسطینی از باریکه دیدند. از سوی دیگر، نتانیاهو و دیگر اعضای کابینه ماه‌ها است که می‌گویند قصد دارند حماس را از بین ببرند. اما به نظر می‌رسد این هدف برای آنان نوعی «رویا» بوده است. در واقع نابود کردن جنبشی که هزاران عضو دارد و غزه را حدود دو دهه اداره کرده، از ابتدا هم امری غیرممکن به نظر می‌رسید. 

نتانیاهو که نتوانست پس از پانزده ماه به اهداف خود دست یابد و حماس را نابود کند، در نهایت به آتش‌بس تن داد. سوالی که مطرح می‌شود آن است که چه چیزی تغییر کرده است؟ به نظر می‌رسد نتانیاهو فشار‌های ترامپ را بهانه کرده تا متحدان راست‌گرای افراطی خود را راضی کند که چاره‌ای به جز پذیرش آتش‌بس ندارد. اما باید دید که آیا این بهانه جواب می‌دهد یا خیر.

منبع: سی‌ان‌ان / نشریه تایمز

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.