سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

صرفه‌جویی ۱۰ میلیون دلاری با ساخت سامانه رادیوگرافی دیجیتال متحرک بومی

به گفته مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان، قیمت سامانه رادیوگرافی دیجیتال متحرک بومی ۵۰ درصد کمتر از نمونه مشابه خارجی است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریزاد اقبالی - میلاد بدری، مدیر تضمین کیفیت و فناوری یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به سامانه رادیوگرافی دیجیتال متحرک گفت: «سامانه رادیوگرافی دیجیتال متحرک برای بازرسی لوله‌های انتقال نفت و گاز که با استفاده از تابش و آشکارسازی اشعه ایکس یک تصویر با رزولوشن و کنتراست بالا از مقطع لوله نمایش می‌دهد. کاربر با مشاهده تصویر می‌تواند عیوب ساختاری لوله و جوش را تشخیص داده و خوردگی‌های داخلی و خارجی لوله را پیش از این که منجر به ایجاد حفره و نشتی سیال شود شناسایی کند. این سامانه از یک مولد اشعه ایکس قابل حمل و یک آشکارساز مسطح دیجیتال تشکیل شده که امکان فعالسازی و کنترل و دریافت تصویر رادیوگرافی از راه دور برای کاربر سامانه وجود دارد. از ویژگی‌های مهم این سامانه کیفیت و وضوح بالای تصویر و همچنین سبکی و قابل حمل بودن آن است. »

میلاد بدری افزود: «عملکرد این محصول، شناسایی و آنالیز عیوب و نواقص مختلف مانند ترک، پوسیدگی، خوردگی، رسوب و ... در خطوط لوله، مخازن و بازرسی جوش فلزات در صنایع مختلف بالاخص نفت و گاز و پتروشیمی، پالایشگاه ها، صنایع فلزی و خودروسازی است. برای رادیوگرافی لوله‌های نفت و گاز در ضخامت‌های مختلف لازم است منبع اشعه در سامانه رادیوگرافی دیجیتال دارای توان و پایداری بالا و آشکارساز مورد استفاده دارای حساسیت و نرخ سیگنال به نویز بالا باشد. ضعف در منبع اشعه یا آشکارساز باعث ایجاد تصاویر ناواضح با کنتر است و رزولوشن پایین می‌شود که تشخیص و شناسایی عیوب را ناممکن می‌سازد. »

مدیر تضمین کیفیت و فناوری این شرکت دانش بنیان ادامه داد: «بسیاری از حوادث و مخاطرات در خطوط انتقال نفت و گاز و کلیه سیالات قابل اشتعال یا سمی، ناشی از خوردگی و عیوب ایجاد شده در لوله‌ها و تاسیسات است. گاهی نیز خلل و فرج و حفره‌هایی که در جوشکاری لوله‌ها و اتصالات و مخازن وجود دارد در صورتی که به درستی بازرسی، شناسایی و رفع نشوند، می‌توانند عامل ایجاد یک حفره و مسیر برای نشتی سیال و در نتیجه وقوع سانحه و انفجار در تاسیسات شوند. پیشگیری از وقوع این سوانح و حوادث نیازمند بازرسی دقیق و دوره‌ای تاسیسات بوده  که سامانه رادیوگرافی دیجیتال مهمترین ابزار برای این گونه بازرسی‌ها است. تاکنون شرکتی در داخل کشور محصولی با این مشخصات و ویژگی‌ها تولید و به بازار عرضه نکرده است. در واقع محصول تولیدی این شرکت نمونه صنعتی اولیه این محصول در بازار داخل است که در داخل کشور تولید شده و برای اولین بار در سال جاری رونمایی شد.»

میلاد بدری اظهار کرد: «از مزایای فنی این محصول پایداری بالای بیم اشعه است؛ به طوری که بر اساس تست‌های انجام شده منبع اشعه قادر است حداقل یک ساعت به طور پیوسته در توان بیشینه خود فعال بوده و تابش اشعه داشته باشد و تغییرات آهنگ، ولتاژ و جریان در مدت تست، کمتر از یک درصد است. این ویژگی منحصر‌به‌فرد باعث شده بتوان با این سامانه روزانه بیش از ۱۰۰ بازرسی انجام داد. علاوه بر این نرم افزار این سامانه که به طور کامل توسط این شرکت توسعه داده شده، دارای قابلیت‌های تشخیص خودکار کاراکتر‌های حروف و اعداد در فانتوم‌های استاندارد کالیبراسیون بوده و در هر اسکن می‌تواند پارامتر‌های رزولوشن، عمق نفوذ اشعه و ابعاد را اندازه گیری کرده و برای کاربر نمایش دهد.»

 مدیر تضمین کیفیت و فناوری این شرکت دانش بنیان بیان کرد: «این ویژگی علاوه بر کاهش احتمال خطای انسانی در آنالیز تصویر باعث ایجاد بانک داده برای هر بازرسی شده و در نتیجه مجموعه داده‌های اسکن می‌توانند برای تشخیص و شناسایی هرچه بهتر عیوب مورد استفاده قرار گیرند. قیمت این سامانه در سری تولید اول حدود ۳۰ الی ۵۰ درصد کمتر از نمونه مشابه خارجی است که با افزایش حجم تولید، صرفه اقتصادی آن در مقایسه با نمونه‌های خارجی بیشتر نیز خواهد شد. خدمات پس فروش و پشتبیانی نرم افزاری و سخت افزاری از مزایای این محصول نسبت به محصولات خریداری شده از شرکت‌های خارجی است که اغلب این برند‌ها به علت شرایط تحریمی دارای نمایندگی رسمی در داخل کشور نیستند.»

میلاد بدری در پایان با اشاره به این‌ که این محصول چه میزان صرفه اقتصادی برای کشور به دنبال دارد؛ گفت: «با توجه به این که برآورد می‌شود در حال حاضر نیاز فعلی صنایع کشور بیش از ۱۰۰۰ سامانه است، صرفه اقتصادی تولید آن در داخل کشور بالغ بر ۱۰ میلیون دلار است. علاوه بر این، برای خرید این محصول که بخش عمده هزینه تامین آن مربوط به هزینه نیروی انسانی ساخت، دانش فنی و خدمات فنی و مهندسی است؛ جلوگیری از خروج میلیون‌ها دلار ارز، خود از مهمترین علل اقتصادی توجیه پذیری تولید آن در داخل کشور است.»

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.