حجتالسلام و المسلمین محمدحسن کاویانیراد، کارشناس مذهبی در برنامه «آفتاب شرقی» شبکه یک به معناشناسی صفات حضرت زهرا (س) پرداخت و گفت: خصلت پنجم حضرت زهرا (س) که جزو تعهدات مورد اقبال جامعه جهانی قرار گرفته و از پس خروارها گرد و غبار تاریخ بیرون آمده، فقر است. سوال اینجاست که فقر خوب یا بد است؟ چرا باید یک انسان متعهد به فقر باشد. میبینیم فقر از یک جهت تهدید جدی است. امیرالمومنان (ع) فقری را که ناشی از توزیع بیعدالتی ثروت در جامعه است، نهی میکند.
حجتالسلام کاویانیراد ادامه داد: فقر یعنی دسترسی انسان به منابع به دلایل مختلف محدود بشود. امیرالمومنان (ع) به امام مجتبی (ع) فرمود: کسی که در طلب معاش خود را به آب و آتش میزند، ملامت نکن. کسی که قوت ندارد، روی لبه پرتگاه حرکت میکند. کسی که منبع مالی در جامعه نداشته باشد، حقیر است، کسی به حرفش گوش نمیکند، کسی قدر و منزلتش را نمیداند. اگر راست بگوید، کسی باور نمیکند. اگر زاهد باشد، او را جاهل میخوانند. این آدم منزلت اجتماعی ندارد. این فقر بد است و مطالبه آن عاقلانه نیست. حضرت فرمود: پسرم! کسی که به فقر گرفتار بشود، به چهار بلا گرفتار شده است.
این کارشناس مذهبی افزود: این انسان یقینش را از دست میدهد. وقتی انسان دغدغه مالی داشته باشد، قدرت تدبیر زندگی از دستش میرود. این انسان نمیتواند چارچوبها، هنجارها و تکالیف دینی را کامل ادا کند. دینش ضعیف میشود و نمیتواند پایبند باشد. این فرد به دلیل درخواستهای مکرر حیا از چهرهاش رخت میبندد. دیگر برای دست دراز کردن پیش دیگران ابا ندارد. امیرالمومنان (ع) فرمود: پسرم! ما از فقر به خدا پناه میبریم. اگرچه فقر مذموم است، اما میتواند فرصت هم باشد.
به گفته وی، زمانی فقر فرصت ایجاد میکند که انسان نسبت به وجود خدا در عالم احساس فقر بکند. یعنی اگر لحظهای عنایت خدا قطع بشود، این نفس بر نمیگردد. ما در برگردان نفس خود محتاج خدا هستیم. نظام هستی لحظه به لحظه وجودشان را از خدا گدایی میکند. این فقر خوب است. چون انسان خودش را نیازمند به خدا میبیند.