سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سینما حقیقت در ایستگاه پایانی؛

وزیر فرهنگ: سینمای مستند ایران حرف‌هایی برای منطقه و جهان دارد

آیین اختتامیه هجدهمین جشنواره سینما حقیقت امروز ۲۵ آذر ماه در تالار وحدت برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور- اختتامیه هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم ایران سینما حقیقت امشب ۲۵ آذر ماه حوالی ساعت ۱۸:۳۰ با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای این مراسم سرود ملی پخش و سپس آیاتی از قرآن کریم قرائت شد.

پس از اجرای کوتاه و خوش آمد گویی محمد مهدی سلوکی مجری این برنامه، محمد حمیدی‌مقدم دبیر جشنواره سینماحقیقت ابتدا ضمن خیرمقدم به حاضران سالن گفت: حضار محترم به آیین اختتامیه هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران، «سینماحقیقت» خوش آمدید. پس از یک هفته پرشور، و تماشای آثاری جسورانه، متنوع و پرمخاطب، امشب، در کنار یکدیگر، به پایان این ضیافت رنگارنگ رسیدیم. جشنواره «سینماحقیقت» فرصتی است برای طرح یک پرسش. در جهان امروز، چگونه می‌توان به حقیقت دست یافت؟ آیا هر واقعیتی، حقیقت است؟ واقعیت را در میان انبوه تفسیرها و تحلیل‌ها چطور می‌توان کشف کرد؟ «سینماحقیقت» کوششی برای پاسخ دادن به این پرسش‌هاست.

وی افزود: امسال، با حضور و همراهی شما، هجدهمین دوره را سپری کردیم، با یاد مردم غزه شروع کردیم که پژواک صدای مظلومیتشان باشیم و اینجا دوباره از آنها یاد می‌کنیم، که «حقیقت» بدون آنها بی‌معناست.

دبیر جشنواره تصریح کرد: امسال، بیش از ۱۴ هزار تماشاگر به تماشای آثار بخش ملی نشستند، کارگاه‌ها و بخش بین‌الملل با استقبال همراه بود و نمایش مستندهای «غزه» مورد توجه قرار گرفت.

وی ادامه داد: برای تعدادی از فیلم‌هایی که با استقبالِ فراتر از انتظار، مواجه شدند، سانس‌های فوق العاده برگزار شد و تماشاگران این دوره از نظر آماری، جهش قابل توجهی داشتند. این یک پیام آشکار برای ما به عنوان برگزارکنندگان این رویداد و شما، به عنوان مخاطبان جشنواره دارد. «سینماحقیقت» به واسطه نمایش آثار جسورانه و واقع نما، زنده است و مخاطب امروز انتظار دارد، تصویری از جامعه‌اش را در فیلم ها ببیند. نکته بعد این که، جشنواره، نیازمند فضایی بزرگتر، سالن‌هایی بیشتر و امکاناتی وسیع‌تر از هجده دوره سپری شده است. 

حمیدی مقدم عنوان کرد: «سینماحقیقت» در هجدهمین دوره، نشان داد سینمای مستند ایران، نیازمند مدارا و سعه صدر مسئولان و مدیران و گروه هایی است که نمایش بعضی فیلم ها را نپسندیدند. اینجا، فضایی برای تعامل، صحنی برای گفت و گو، دانشگاهی برای آموختن و شنیدن صداها و نظرات مختلف است. «سینماحقیقت» می‌تواند تریبونی باشد تا کاستی‌ها و مشکلات را روایت کرده و برای حل آنها چاره اندیشی کنیم، اینجا، انعکاس روح جامعه است، جامعه‌ای که می‌خواهد صدای خود را به گوش مسئولان، نخبگان و سیاست‌گذاران برساند. فراتر از نگاه‌های سیاسی و جناحی به آینده بیاندیشد. پس، مستندساز باید بتواند در چارچوب قانون، اما صریح، پرسشگر، و شفاف فعالیت کند. 

وی افزود: مستندساز، دیده‌بان و آینده نگر است، مسیر را باز می‌کند تا جامعه از آن بگذرد. مستندساز، «اندازه» نگه می‌دارد و هشدار می‌دهد. این عدالت خواهی، تلاش برای رفع تبعیض و محرومیت، فسادستیزی و روایتگری را نباید از او گرفت.

حمیدی مقدم خطاب به سیدعباس صالحی وزیر ارشاد گفت: امسال، برای ششمین بار، به عنوان دبیر جشنواره «سینماحقیقت» از مشکلات خانواده بزرگ سینمای مستند ایران، از کمبود بودجه، مشکلات مادی و معنوی گلایه می‌کنم. به این موضوع به طور ویژه نگاه کنید. سینمای مستند، بیش از هر چیز به حمایت مادی و معنوی نیازمند است تا همچنان سرمنشا خلق آثاری بکر و نوآورانه باشد.

دبیر جشنواره تاکید کرد: هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» به پایان رسید، از  دوستانی که به عنوان مشاور انتخاب آثار و مشاوران دبیر، همراهمان بودند، از هیات‌های داوری در بخش‌های ملی، بین‌الملل و جایزه شهید آوینی سپاسگزارم. از همکارانم در ستاد برگزاری این رویداد که ماه‌ها کوشیدند تا جشنواره، گامی جلوتر از تجربه‌های قبل بایستد. از سینماگرانی که با فیلم‌ها و حضورشان به این جشنواره معنا دادند و از سینمادوستانی که اگر نباشند، جشنواره‌ و سینما بی اعتبار است، سپاسگزارم.

حمیدی‌مقدم در پایان عنوان کرد: «سینماحقیقت» فرصتی است برای طرح یک پرسش مبنی بر اینکه سهم هر یک از ما در بیان واقعیت و کشف حقیقت چقدر است.

جوایز هجدهمین جشنواره سینما حقیقت

جایزه شبکه مستند

جایزه فیلم برگزیده شبکه مستند به فیلم شگرد کاری از جعفر صادقی اهدا شد.

جایزه غزه، فلسطین و مقاومت

دیپلم افتخار و جایزه این بخش به اثر بلوار بیروت کاری از فرح الهاشم از لبنان اهدا شد.

جایزه ویژه هیات داوران  این بخش به همراه تندیس و لوح افتخار به فیلم استرداد با تاخیر به کارگردانی عبد الله معطان از کشور فلسطین تعلق گرفت.

همچنین جایزه بهترین فیلم، لوح افتخار و تندیس جشنواره به فیلم‌ فریم‌های فلسطینی به کارگردانی سعید فرجی از ایران اهدا شد.

جایزه بخش بین‌الملل

لوح افتخار فیلم کوتاه در بخش بین‌الملل به فیلم خاطرات عمیق به کارگردانی رافائل کیروگا از مکزیک اهدا شد.

جایزه ویژه هیات داوران شامل جایزه نقدی، تندیس و لوح جشنواره در بخش فیلم کوتاه مسابقه بین‌الملل به فیلم با قید محرمانگی به کارگردانی شروین وحدت و پیام عزیزی از ایران تعلق گرفت.

جایزه بهترین فیلم کوتاه مسابقه بین‌الملل شامل تندیس و لوح جشنواره به فیلم سفر با پای برهنه به کارگردانی بیجوی چادهری از هند اهدا شد.

دیپلم افتخار فیلم کوتاه در بخش بین‌الملل به فیلم بروکسل در نمای نزدیک به کارگردانی ایلیا سیرچنکو از بلژیک اهدا شد.

جوایز بخش نیمه بلند

لوح افتخار بهترین مستند این بخش به فیلم تورگی کاری از توحید حیدری تعلق گرفت.

سپس لوح افتخار این بخش به فیلم سل به کارگردانی زهره البودی از سوریه اهدا شد.

بهترین فیلم نیمه بلند مسابقه بین الملل به فیلم ناگفته به کارگردانی ماچی آدامک از لهستان تقدیم شد.

 لوح افتخار این بخش به فیلم خاطرات بی‌رحم به کارگردانی پائولا رودریگز سیکرت از آرژانتین و شیلی تعلق گرفت.

جایزه ویژه هیات داوران در بخش بلند مسابقه بین‌الملل به فیلم کابین به کارگردانی یاسر خیر از ایران اهدا شد.

 بهترین فیلم بلند در بخش مسابقه بین الملل به فیلم نون زنجبیلی برای پدرم به کارگردانی آلینا مصطفینا از قزاقستان اهدا شد.

جایزه شهید آوینی

تندیس برنزی شهید آوینی به همراه لوح افتخار به فیلم خط القعر به کارگردانی فرشاد اکتسابی اهدا شد.

تندیس نقره‌ای شهید آوینی به همراه لوح افتخار به فیلم آلبوم خانوادگی من به کارگردانی محمدرضا نوروزبیگی اهدا شد.

تندیس طلایی شهید آوینی به همراه لوح افتخار به فیلم سنگر هفت تپه به کارگردانی علی زهیری تعلق گرفت.

جایزه ویژه دبیر در بخش شهید آوینی به زهرا فتاحیان شخصیت فیلم یک وجب خاک به کارگردانی نیما مهدیان اهدا شد.

سینمای مستند آينه تمام قد جامعه است

رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی کشور بیان کرد: جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت هجدهمین دوره خود را پشت سر گذاشت و عموما به یک بلوغ و بالندگی رسیده است. سینمای مستند ذاتا آينه گردانی می‌کند و کاری که سینما می‌کند آينه گردانی است.

وی ادامه‌داد: سینمای مستند حقیقتا آينه تمام قد جامعه است و هر چقدر که صیقل بخورد می‌تواند تصویر حقیقی تری را بروز کند شاید این تصویر خیلی به مذاق ما خوش نیاید ولی سینمای مستند سینمای جسور است و مستندساز جسورانه در پی طرح مسئله است و با نقد جسورانه خود سعی می‌کند راه حلی را پیش پای ما بگذارد.

وی گفت: بسیاری از مشکلاتی که از سوی سینماگر مستند مطرح می‌شود؛ تلاشی است تا مسیر درستی را برای راه حل پیدا کنیم. سینماگر مستند کنجکاو و دغدغه مند است. 

رئیس سازمان سینمایی کشور عنوان کرد: سینمای مستند حافظ تاریخ و فرهنگ و حافظ حافظیه جمیع ما است و باید قدردان مستندسازان باشیم. لذا اگر سنگی از مسیر آن‌ها برنمیداریم باید سنگ اندازی هم‌نکنیم.

سپس  قطعاتی از موسیقی توسط علی قمصری و گروهش نواخته شد.

جوایز بخش مستند نیمه بلند

در بخش بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین کارگردانی به سارا طالبیان برای فیلم آبه تعلق گرفت.

تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین کارگردانی فیلم مستند نیمه بلند به سرزمین آتش به کارگردانی سجاد ایمانی اهدا شد.

جایزه بهترین پژوهش

تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین پژوهش فیلم مستند به فرشاد اکتسابی برای فیلم خط القعر تعلق گرفت.

جایزه بهترین نویسنده و گوینده گفتار متن

در بخش بهترین نویسنده و گوینده گفتار متن؛ تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین گفتار متن و گویندگی به محبوبه زارعی برای نویسندگی و ابوالفضل جلیلی برای گویندگی فیلم چمدان آبی اهدا شد.

جایزه بهترین صدا

در بخش بهترین صدا نیز تندیس جشنواره و دیپلم افتخار به گیسو آزادروش برای صداگذاری فیلم لب شور اهدا شد.

جایزه بهترین موسیقی

تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین موسیقی متن، ضمن تقدیر از آرمان موسی‌پور به محمدمهدی باطنی برای موسیقی فیلم فاطمی تقدیم شد.

جایزه بخش تدوین و تصویربرداری

در بخش بهترین تدوین فیلم، ضمن تقدیر از مستانه مهاجر برای تدوین فیلم مستند رخ، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین تدوین به محمد طالبی برای فیلم سفرنامه عراق عجم تعلق گرفت.

تندیس جشنواره و دیپلم افتخار بهترین تصویربرداری به محمدرضا تیموری برای فیلم‌های اجاق نواز و رخ اهدا شد.

جایزه ویژه هیات داوران

تندیس جشنواره و دیپلم افتخار جایزه ویژه هیات داوران به حبیب علوانی برای کارگردانی فیلم آدریانا مسافری از ایتالیا اهدا شد.

جایزه سرباز وطن

با حضور زینب سلیمانی، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی جایزه سرباز وطن به فیلم جمال به کارگردانی محمد منصور اهدا شد.

سینمای مستند ایران متکی به نسل جوان، خلاق و جسوری است

صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: خوشحالم که در جمع شما، هجدهمین جشنواره مستند سینمایی حقیقت را داریم سینمای مستند سینمای نجیب و متکی به روایت، خلاقیت، مسئولیت و جسارت است. خوشحالیم در ایران عزیز ما سینمای مستند گام به گام پیش آمده است و امروز باری را بر دوش می‌کشد که بخشی از سینمای داستانی از آن فاصله یافته است. 

وی ادامه داد: سینمای مستند ایران متکی به نسل جوان، خلاق و جسوری است که گام به گام سوژه‌های بکری را پیدا و عرضه می‌کند. به همه عزیزانی که در این میدان برآمده.اند و بخشی از افتخار سینمای آران را رقم زدند شادباش عرض می‌کنم. سینمای مستند ایران امروز در جای جای ایراد رد پا دارد، همینکه در جشنواره ۶۰ درصد از ورودی ها از استان‌ها هستند بسیار مغتنم هستند. 

وی افزود: من به سهم خود دست کسانی که به میدان آمدند و بار این مشکلات را به دوش کشیدند می‌بوسانم. سینمای مستند ایران بیش از اندازه ظرفیت دارد و باید قدر آن را بدانیم، زیرا این سینما با سرمایه انباشته‌ها می‌تواند مخاطب بیشتر داشته باشد و این مخاطب مختص جشنواره نباشد. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سینمای مستند ایران حرف‌های گفتنی برای منطقه و جهان دارد؛ لذا باید تلاش کنیم دریچه‌ها را گشوده تر ونیم. سینمای ایران پنجره‌ای به جهان است و باید مزاحم باشیم این پنجره را بسته نکنیم. همچنین باید ارادت ما به سینمای مستند بیشتر باشد و خود پنداری را من مسئول و مسئولان کنار بگذاریم. 

جوایز ویژه دبیر جشنواره

جایزه ویژه دبیر جشنواره به فیلم پلوره به کارگردانی علی احمدی زرین کلایی اهدا شد. 

دومین جایزه ویژه دبیر جشنواره به مصطفی حائری شخصیت فیلم کیمیاگر به کارگردانی مصطفی شبان اهدا شد.

جایزه ویژه مردمی

جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به فیلم تورگی به کارگردانی توفیق حیدری و تهیه‌کنندگی محمد کارت اهدا شد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.