باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - برمک بیات، سردبیر ارشد معاونت سیاسی در برنامه «جام جم» شبکه یک سیما پیرامون رسانه ملی و تحولات اخیر سوریه صحبت کرد. سردبیر ارشد معاونت سیاسی در پاسخ به چرایی نوسانات پوشش پیرامون تحولات سوریه و فرآیند تولید خبر سیاسی گفت: یکی از وظایف ما در رسانه ملی اطلاعرسانی و تولید خبر است. رسانه ملی در مواجهه با تحولات سریع سوریه با استناد به منابع معتبر و اطلاعات میدانی، خبرها را با دقت و با سرعت پایش میکند. ما یک بخش پایش ۲۴ ساعته داریم، که خبرها، رسانههای خارجی و خبرگزاریهای معتبر بینالمللی را رصد و راستی آزمایی میکند. مخصوصاً در همین بحران سوریه تا الان با انبوهی از خبرهای جعلی مواجه بودیم، که راستی آزمایی آن بسیار سخت بود و باید این راستی آزمایی انجام میشد.
بیات ادامه داد: بعد از ترجمه، آمادهسازی و پردازش برای انتشار و پخش از آنتن و وبگاههای رسانه ملی آماده میشد. اما یکی از مزیتهایی که در همین بحران سوریه برای اطلاعرسانی و تنظیم خبر داشتیم، این بود که خبرنگار را در کانون بحران داشته باشیم. ما آقای هلالی را در سوریه داشتیم، که سالیان سال برایمان فعالیت میکرد. ایشان یکی دو ماه پیش به دلیل بیماری مجبور شد سوریه را ترک کند. رفتن ایشان همزمان با تحولات لبنان و حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان بود. به همین دلیل، سه گروه خبری را به جنوب لبنان اعزام کردیم و علاوهبر پوشش میدانی خبرها، پوشش زنده هم انجام میشد. بعد از آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی شاهد تحولات سریع در سوریه بودیم.
وی با بیان اینکه ما سعی کردیم گروههای خبریمان را از جنوب لبنان به کانون بحران اعزام کنیم، افزود: آقای دلاوری، خبرنگار ما از جنوب لبنان به منطقه حمص اعزام شد و تا آخرین لحظاتی که هنوز گروههای معارض یا تروریستی به حمص نرسیده بودند، از محل تحولات گزارش میدانی تهیه و ارتباط زنده برقرار میکرد. بنابراین، ما خبرنگار در محل داشتیم، که جزو یکی از مزیتهای رسانه محسوب میشود. آقای دلاوری تا زمانی که شهر حمص سقوط نکرده بود، در آنجا حضور داشت. یا ما آقای حسینی را داشتیم، که در دور قبل تحولات سوریه که مقابله با داعش بود، چشماش را از دست داد و به درجه جانبازی نائل شد.
به گفته سردبیر ارشد معاونت سیاسی، یکی از مزیتهایی که در فرآیند تولید خبر تلاش کردیم از آن استفاده کنیم، حضور خبرنگار در کانون بحران است. یعنی خبرنگار ما خبر دستِ اول را تهیه و ما آن را در دسترس مردم قرار بدهیم.
بیات در پاسخ به این سوال که شما هم از وقوع تحولات سوریه غافلگیر شدید؟ تصریح کرد: تحولات سوریه موضوعی نبوده که فقط باعث غافلگیری ما شده باشد. سیاستمداران و رسانههای جهان هم غافلگیر شدند. آنقدر سیر تحولات سریع بود، که قابل پیشبینی نبود. زمانی که اعلام شد آقای اسد دمشق را ترک کرده، شب آن سران هشت کشور در دوحه قطر مذاکره میکردند؛ آن هم کشورهایی که بر سرنوشت سوریه تاثیرگذار بودند. بنابراین، حتی گروههای اثرگذار و ذینفوذ در تصمیمگیری سوریه حضور داشتند. هیچکدام از آنها پیشبینی نمیکردند صبح فردای آن روز آقای اسد دمشق را ترک کند.
وی درباره تغییر یکباره ادبیات رسانه ملی از گروهکهای تروریستی به گروههای معارض توضیح داد: وظیفه ما به عنوان رسانه ملی اطلاعرسانی از رویداد بوده است. این اطلاعرسانی به صورت لحظهای و روزانه انجام میشده است. با این حال، سیر تحولات خیلی سریع بود. سوریه هم کشوری پیچیده است. آقای عراقچی، وزیر امور خارجه در یکی از برنامهها به همین سوال شما پاسخ داد. در سوریه حدود ۳۷ گروه مختلف داریم، که با دولت دچار تعارض بودند. از این ۳۷ گروه تعدادی در لیست گروههای تروریستی سازمان ملل ثبت شدند. تعدادی از آنها نه اعتقاد به روند سیاسی دارند، نه به صورت دیپلماتیک کار را دنبال میکنند. طبیعتاً در انعکاس خبر باید این موارد رعایت میشد. یعنی به بخشی گروههای تروریستی و بخش دیگر گروههای معارض اطلاق میشد.