مهدی موحدی سخنگوی سازمان امور مالیاتی در دومین برنامه «زمانه» در هفته جاری به سوالات مردم درخصوص مالیات پاسخ داد. این برنامه شب یکشنبه با عنوان «پرس و جو از زیر و بم مالیات» روی آنتن زنده شبکه دو سیما رفت.
موحدی در پاسخ به این سوال که مالیات مردم برای چه مواردی خرج میشود، گفت: حدود ۴۲ درصد بودجه عمومی کشور توسط مالیات تامین شده است. سال گذشته حدود ۸۱۰ همت مالیات وصول کردیم. در کنار این ۸۱۰ همت، ۱۶۵ همت هم از دهیاری و شهرداریها وصول کردیم که در آمار مالیات نیامده است. کمتر از چهار وزارتخانه با این ۸۱۰ همت تامین میشود. اگر بخواهیم هزینههای دولت را با مالیات پوشش دهیم میبینیم خیلی نمیتوانیم هزینه وزارتخانهها را تامین کنیم. البته اینگونه نیست که ما فراتر از بودجه دولت مالیات کسب کرده باشیم.
وی افزود: امسال برای اولین بار با همکاری سازمان امور مالیاتی و سازمان برنامه و بودجه اتفاق فوقالعادهای افتاد و آن نشاندار کردن مالیات مردم بود. ما توانستیم تقریبا ۱۹۱۵ پروژه را با ۱۲ همت در معرض دید مودیان مالیاتی خود قرار دهیم. این مودیان میتوانستند مالیات خود را در پروژه مورد نظر خود انتخاب کنند تا در استانی که مایل هستند خرج شود. این طرح به عدالت مالیاتی کمک کرد و باعث ارتقای فرهنگ مالیاتی شد. بسیاری از اصناف و مشاغل تهران بعد از اینکه پروژههای تهران پوشش داده شده بود، پروژه استانهای محروم را انتخاب کردند که این موضوع باعث همدلی بین هموطنان شده است.
سخنگوی سازمان امور مالیاتی در ادامه گفت: یکی از منابع مالیاتی ما، مالیات حقوق بگیران بخش خصوصی و عمومی است. مجموع پرداختی این کارمندان ۱۲ و نیم درصد از کل مالیات کشور را در بر میگیرد. سعی ما بر این است که مشاغل کم درآمد از مالیات معاف شوند. اصل اولیه ما این است که به سمت دانه درشتهای مشاغل، حقوقبگیر و شرکتها حرکت کنیم. تمام سعی ما این است که سمت کسانی برویم که با دریافت مالیات از آنها بتوانیم باری از دوش کم درآمدها برداشته باشیم.
او افزود: اصطلاحی با عنوان ضریب سود فعالیت داریم که از کل درآمدی که شناسایی کردیم، سود مشاغل را حساب میکند. مقرر شده است سود بیشتر از ۴۰۰ میلیون، ۲۵ درصد مالیات پرداخت کند. مالیات حدود ۷۰ درصد اصناف به دلیل نداشتن سود لازم صفر شده است. یک درصد این صاحبان اصناف، حدود ۵۰ درصد مالیات را پرداخت کردند. از آن ۵۰ همتی که دریافت شده ۲۵ همت آن توسط یک درصد پرداخت شده است.
وی درخصوص معافیت مالیاتی مشاغل گفت: پیشنهاد ما این بود که برای کاهش نرخ مالیات سقف قرار دهیم. اما به دلایلی این سقف خیلی بالا رفت. حساسیت ما روی شرکتهای بزرگ بیشتر است. بسیاری از شرکتهای بزرگ در اداره کل حسابرسی ویژه با حضور کارکنان متخصص مورد رسیدگی قرار میگیرند تا اجحافی صورت نگیرد.
وی درخصوص فرار مالیاتی برخی از مشاغل گفت: بطور خاص مشاغلی که فرار مالیاتی دارند طبق سامانه سوتزنی گزارش میشوند. هرکدام از موارد به اداره کل مربوطه ارسال میشود. برخی اوقات بازرسی میدانی داریم. اگر عدد قابل توجه باشد تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند. قریب به ۱۰ همت حاصل مرکز مبارزه با فرار مالیاتی بوده است. به واسطه یکپارچه سازی اطلاعاتی سامانههایی داشتیم که اطلاعات پراکندهای از افراد در اختیار ما قرار میداد. اما الان در غالب پروفایل اقتصادی کارپوشه اختصاصی از هر فرد داریم. مثلا بطور خاص یک پزشک که از حساب منشی خود استفاده میکرد مورد پیگرد قرار گرفت.
موحدی در ادامه گفت: انواع و اقسام پرداختیهای نقدی و غیرنقدی که در حکم کارمندان آمده از مالیات برخوردار هستند. در سال گذشته برای حقوق ۱۲ میلیون تومان معافیت مالیاتی تصویب شده است. مجموع این حقوقها در دامنه مالیاتی قرار میگیرد. یعنی تمام حقوقی که از کارفرما دریافت میکند منهای آن دوازده میلیون در دامنه اول مشمول معافیت مالیاتی میشود.
وی درخصوص نحوه آشنایی مردم با وظایف مالیاتی و اطلاعرسانی در این حوزه گفت: خیلی از اطلاعات و قوانین مالیاتی در پایگاه سازمان امور مالیاتی قرار دارد. مرکز سازمان ارتباطات مردمی هم پاسخگوی سوالات مردم است. مرکز آموزش و پژوهش سازمان مالیاتی هم برخی از موارد آموزشی و اطلاعاتی را در اختیار مردم قرار میدهد. البته هنوز جای کار زیادی داریم تا با قوت بیشتری اطلاعرسانی صورت بگیرد.
موحدی در پایان به مالیات بر خانههای خالی اشاره کرد و افزود: مالیات بر خانههای خالی، یک مالیات تنظیمی و بسیار مهم و اثرگذار بر اقتصاد کشور است. اما به علت ضعف حکمرانی در حوزه مسکن سالهای سال است که با مشکل مواجه هستیم. ما باید اطلاعات را از وزارت مسکن و شهرسازی دریافت کنیم، اما این اطلاعات موثق نیست.