سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چاد به توافق‌های همکاری دفاعی با فرانسه پایان داد

وزیر خارجه چاد پس از دیدار با همتای فرانسوی خود، پایان توافق‌های همکاری دفاعی با پاریس را اعلام کرد و به این ترتیب یک کشور دیگر قاره سیاه از فرانسه فاصله گرفت.

به نقل از خبرگزاری فرانسه، عبدالرحمن غلام‌الله وزیر خارجه چاد ساعاتی پس از دیدار روز گذشته (پنجشنبه) با ژان نوئل بارو همتای فرانسوی خود، در بیانیه‌ای که در صفحه رسمی وزارتخانه در شبکه اجتماعی فیسبوک منتشر شد، نوشت: دولت جمهوری چاد افکار ملی و بین المللی را از تصمیم خود برای فسخ قرارداد همکاری دفاعی امضا شده با جمهوری فرانسه مطلع می‌کند.

در این بیانیه، این تصمیم به عنوان یک «نقطه عطف تاریخی»، نتیجه بررسی‌های عمیق خوانده شده است. در ادامه این بیانیه آمده است: در واقع، ۶۶ سال پس از استقلال جمهوری چاد اکنون زمان آن فرا رسیده است که این کشور حاکمیت کامل خود را اعلام و شراکت راهبردی خود را بر اساس اولویت‌های ملی بازتعریف کند.

خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر افزود که به دلیل سفر وزیر خارجه فرانسه به اتیوپی موفق به برقراری تماس با وی برای آگاهی از واکنش او نشده است.

اما وزیر خارجه چاد در پاسخ به تماس این خبرگزاری اعلام کرد که پایان همکاری دفاعی با فرانسه در کشورش مشابه با آنچه در نیجر و کشور‌های آفریقایی دیگر رخ داد، نیست.

گفته غلام‌الله به کودتا‌های چند سال اخیر در کشور‌های آفریقایی و قطع همکاری دولت‌های جدید با کشور فرانسه اشاره دارد.

وزیر خارجه چاد پیشتر در نشست خبری انجامنا پس از دیدار همتای فرانسوی‌اش با محمد ادریس دبی ایتنو رئیس جمهور چاد، از فرانسه خواسته بود تا از این پس رشد و توسعه چاد را در نظر بگیرد.

وی بدون اشاره به تصمیمی که امروز اعلام شد، تاکید کرده بود: چاد یک کشور مستقل و به حاکمیت ملی خود مفتخر است.

از زمان استقلال کشور‌های آفریقایی و پایان استعمار فرانسه بر آنها در سال ۱۹۶۰ میلادی، پاریس با بسیاری از کشور‌های فرانسوی زبان قاره آفریقا توافقاتی را مبنی بر تضمین امنیت آنها صورت داد.

این رویکرد به همکاری‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی منجر و دلیل اصلی آن هم توانمندسازی این کشور‌ها برای ایجاد حاکمیت واقعی در آینده عنوان شد.

اما نارضایتی ۷۰ درصد از مردم کشور‌های آفریقایی از سیاست دولت‌های دست‌نشانده غرب و نیز درگیری این کشور‌ها با معضلاتی، چون قاچاق مواد مخدر، تروریسم و ناامیدی فزاینده در میان جوانان حقیقتی آشکار بود که منفعت برنامه‌های فرانسه برای مردم این کشور‌ها را زیر سوال برد.

این وضعیت از سال ۲۰۲۱ و آغاز یک رشته کودتا تغییر یافت. کودتا از گینه آغاز شد، چاد و مالی در همان سال، بورکینافاسو در سال ۲۰۲۲ و نیجر و گابن در سال ۲۰۲۳ شاهد کودتا بودند.

حمایت مردمی از این کودتا‌ها که فساد حکومت‌های وابسته به پاریس را به نمایش گذاشت، تظاهرات مردم در برابر سفارتخانه‌های فرانسه تا آتش زدن پرچم این کشور و نیز درخواست مستقیم کودتاگران برای خروج نیرو‌های فرانسوی از کشورشان، علائم پایان یافتن استعمارنوین فرانسه در قاره سیاه را به نمایش گذاشت. در همه این کشور‌ها فرانسه مجبور شد تا به حضور نظامی خود پایان دهد.

منبع: ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.