سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تحلیل بایسته‌های جبهه مقاومت در برابر دولت دوم ترامپ

برنامه گفت‌وگوی سیاسی رادیو گفت‌و‌گو به بررسی تحولات منطقه، از جمله اوضاع لبنان و غزه، و الزامات جبهه مقاومت در برابر سیاست‌های دولت دوم دونالد ترامپ پرداخت.

رضا صارمی‌راد، کارشناس مسائل بین‌الملل، در ابتدای برنامه گفت‌وگوی سیاسی رادیو گفت‌و‌گو با اشاره به تحولات منطقه و تأثیر انتخابات اخیر آمریکا بر حمایت‌های واشنگتن از رژیم صهیونیستی اظهار داشت: «بیش از ۱۳ ماه از تحولات اخیر منطقه می‌گذرد و پرسش اصلی این است که آیا با بازگشت ترامپ به قدرت، این حمایت‌ها افزایش می‌یابد یا همان سیاست‌های سابق ادامه خواهد داشت؟» وی با تأکید بر ماهیت دوحزبی سیاست‌های آمریکا در قبال مقاومت و جمهوری اسلامی افزود: «رویکرد دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات در این زمینه تفاوتی ندارد؛ اگرچه تاکتیک‌ها ممکن است تغییر کنند، اما راهبرد‌ها ثابت هستند.»

 کاهش اعتبار آمریکا در عرصه بین‌الملل 

صارمی‌راد با اشاره به تحولات پس از عملیات طوفان الاقصی گفت: «آمریکا در حمایت از رژیم صهیونیستی به صورت علنی وارد میدان شده و بخش زیادی از اعتبار خود را در حوزه بین‌الملل از دست داده است. دموکرات‌ها که به شعار‌های دفاع از دموکراسی و ارزش‌های آمریکایی مشهور بودند، در قبال جنایات رژیم صهیونیستی تمام خطوط قرمز حقوق بشر را نادیده گرفتند و به حمایت از این رژیم ادامه دادند.» وی به موارد متعدد نقض حقوق بشر توسط رژیم صهیونیستی از جمله کشتار کودکان، حمله به بیمارستان‌ها و خبرنگاران اشاره کرد و تأکید کرد: «آمریکا نه تنها از این جنایات دفاع کرده، بلکه طی ۱۴ ماه گذشته چهار بار قطعنامه‌های شورای امنیت را وتو کرده است.»

تیم افراطی ترامپ و حمایت از رژیم صهیونیستی 

وی در ادامه افزود: «تیم جدید ترامپ متشکل از افرادی است که به شدت راست‌گرا و طرفدار رژیم صهیونیستی هستند. به عنوان مثال، مایک هاپکینز، سفیر آمریکا، با ادبیاتی غیرمعمول به عشق خود به اسرائیل اشاره کرده است که نشان از حمایت بی‌قید و شرط دارد. با این حال، رژیم صهیونیستی از لحاظ بین‌المللی کاملاً بی‌اعتبار شده و به عنوان رژیمی کودک‌کش و جنایتکار شناخته می‌شود.»

 تلاش غرب برای مشروعیت‌سازی دوباره اسرائیل 

صارمی‌راد همچنین به تلاش کشور‌های غربی برای محدود کردن مسئولیت جنایات به چند فرد خاص مانند نتانیاهو و گالانت اشاره کرد و گفت: «برخی کشور‌های اروپایی مانند کانادا، انگلیس، فرانسه و اسپانیا تلاش دارند با معرفی نتانیاهو و گالانت به عنوان جنایتکار و تهدید به محاکمه آنها، چهره رژیم صهیونیستی را تطهیر کنند. این در حالی است که هدف نهایی آنها حفظ اسرائیل به شکل سابق و ادامه طرح‌هایی نظیر توافق آبراهام است.» 

در پایان این بخش، صارمی‌راد تأکید کرد که غرب در تلاش است با مقصر دانستن چند فرد خاص، چهره رژیم صهیونیستی را از جنایات اخیر مبرا کند و به همان سیاست‌های گذشته بازگردد.

محکومیت نتانیاهو؛ از نمایش تبلیغاتی تا واقعیت‌های میدانی

 الله‌کرم مشتاقی، کارشناس مسائل بین‌الملل، در ادامه برنامه گفت‌وگوی سیاسی رادیو گفت‌و‌گو با اشاره به حکم دادگاه لاهه علیه بنیامین نتانیاهو اظهار داشت: «اعلامیه‌هایی مبنی بر بازداشت نتانیاهو در صورت ورود به برخی کشورها، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. آمریکا و آلمان از همان ابتدا مخالفت خود را با این حکم اعلام کردند و به‌طور کلی، آمریکا دادگاه لاهه را به رسمیت نمی‌شناسد.» وی تأکید کرد که این اقدامات، شبیه تحریم‌هایی است که علیه برخی سرداران جمهوری اسلامی اعلام می‌شود و افزود: «احتمال بازداشت نتانیاهو در کشور‌های اروپایی بسیار اندک است.»

 نقش مقاومت در تغییر معادلات 

 مشتاقی با اشاره به اینکه سازمان‌های بین‌المللی پس از مدت‌ها سکوت در برابر جنایات رژیم صهیونیستی مجبور به واکنش شده‌اند، گفت: «شدت جنایات رژیم صهیونیستی در یک سال گذشته به‌قدری زیاد بوده که دیگر این سازمان‌ها نمی‌توانند چشم‌پوشی کنند. در واقع، صهیونیست‌ها در این مدت به اندازه چند قرن جنایت مرتکب شده‌اند.» وی تأکید کرد که دلیل اصلی این تغییر رویکرد، فشار‌های جریان مقاومت است نه دلسوزی غرب برای حقوق بشر: «مقاومت مردم فلسطین و حزب‌الله لبنان غرب را به این نتیجه رسانده که ادامه حمایت بی‌قید و شرط از رژیم صهیونیستی به زیان آنهاست.»

 آتش‌بس در غزه و لبنان؛ نتیجه اجبار نه اختیار 

وی در ادامه به تلاش غرب برای برقراری آتش‌بس اشاره کرد و گفت: «رژیم صهیونیستی مجبور شده است آتش‌بس در لبنان را بپذیرد و به زودی شاهد توافقی مشابه در غزه خواهیم بود. اما این تصمیم‌ها از سر دلسوزی نیست، بلکه نتیجه مقاومت مردمی و فشار‌های میدانی است.» دکتر مشتاقی افزود: «غرب تصمیم گرفته است که بیش از این اجازه ندهد رژیم صهیونیستی هزینه‌های بیشتری به آنها تحمیل کند.»

در پایان، دکتر مشتاقی با اشاره به نقش مقاومت در تحولات اخیر گفت: «به نظر می‌رسد که به مراحل نهایی نبرد غرورآفرین طوفان الاقصی نزدیک می‌شویم. مقاومت در فلسطین و لبنان توانسته است غرب را وادار به تغییر رویکرد کند و این موفقیت، نتیجه پایداری مردم و جریان‌های مقاومت است.»

تلاش دموکرات‌ها برای خنثی کردن برگ‌های برنده ترامپ در مواجهه با محور مقاومت

 صارمی‌راد در ادامه این برنامه با اشاره به تفاوت‌های رویکرد دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در قبال محور مقاومت گفت: «برای مقاومت، تفاوت چندانی نمی‌کند که بایدن در قدرت باشد یا ترامپ. راهبرد‌ها یکسان است، اما تاکتیک‌ها متفاوتند.» وی تأکید کرد: «دموکرات‌ها تلاش می‌کنند تا ترامپ را با دست خالی به کاخ سفید بفرستند. به همین دلیل، در تلاشند تا پیش از انتخابات، آتش‌بس در لبنان و غزه را اجرایی کنند و دستاوردی در حوزه سیاست خارجی داشته باشند.»

 تحرکات دموکرات‌ها برای خنثی‌سازی سیاست‌های ترامپ 

صارمی‌راد با اشاره به تحرکات اخیر آمریکا در اوکراین و خاورمیانه گفت: «بایدن به‌دنبال آن است که پیش از بازگشت احتمالی ترامپ به قدرت، بحران‌های موجود را مدیریت کند و دستاورد‌هایی را به نام خود ثبت کند. این شبیه همان اقدامی است که در دوران انتقال قدرت از کارتر به ریگان انجام شد، زمانی که ایران آزادی گروگان‌های سفارت آمریکا را به تأخیر انداخت و موجب تحقیر آمریکا شد.»

وی تأکید کرد که محور مقاومت نیز باید تاکتیک‌های خود را بر اساس تغییرات پیش‌رو تنظیم کند: «اگر ترامپ خواهان آتش‌بس است، مقاومت باید شرایط خود را برای پذیرش آن تعیین کند. ما باید همان بازی تاکتیکی که آنها به کار می‌برند، به کار بگیریم.» صارمی‌راد افزود: «تاکتیک‌های جدید جمهوری‌خواهان و ترامپ پیچیده‌تر از دموکرات‌ها است و محور مقاومت باید آماده مواجهه با این پیچیدگی‌ها باشد.»

 نقش دولت در سایه و بازیگران جدید 

 صارمی‌راد با اشاره به تأثیرگذاری چهره‌های غیررسمی و دولت در سایه در دوران ترامپ گفت: «برخی افراد مانند ایلان ماسک و چهره‌هایی نظیر پسر ترامپ و مارکو روبیو نقش مهمی در سیاست‌های آینده خواهند داشت. این افراد با نفوذ خود می‌توانند سیاست‌های رسمی دولت را تحت تأثیر قرار دهند و محور مقاومت باید به این مسئله توجه کند.»

وی در ادامه گفت: «دموکرات‌ها شفاف‌تر از جمهوری‌خواهان عمل می‌کنند، اما پیچیدگی‌های دوران ترامپ بیشتر خواهد بود. باید دید پس از بازگشت احتمالی ترامپ به قدرت، چه تحولات جدیدی رقم خواهد خورد و محور مقاومت چگونه به این تغییرات واکنش نشان خواهد داد.»

بازگشت ترامپ و پیامد‌های آن برای محور مقاومت

 مشتاقی در ادامه برنامه به تأثیر احتمالی بازگشت ترامپ بر محور مقاومت پرداخت و گفت: «همان‌طور که دکتر صارمی اشاره کردند، مسیر کلان سیاست ایران تغییر نمی‌کند، اما گفتمان‌ها متفاوت است. دکتر ولایتی به‌درستی گفته‌اند که آنچه بایدن آهسته می‌گوید، ترامپ فریاد می‌زند. ترامپ شفاف‌تر عمل می‌کند؛ نیازی نیست به دنبال حرف‌های پشت پرده در کاخ سفید باشیم، او مستقیماً مواضع خود را بیان می‌کند.»

مشتاقی با تأکید بر تأثیر شخصیت ترامپ در سیاست خارجی آمریکا افزود: «اگرچه تصمیم‌گیری‌های کلان در سیستم سیاسی آمریکا انجام می‌شود، اما شخصیت‌های سیاسی هم تأثیرگذارند. ترامپ، مانند ژنرال دوگل در فرانسه، شخصیتی تأثیرگذار است. او حساب سود و زیان را بهتر از بایدن درک می‌کند و در دوره ریاست‌جمهوری‌اش (۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰) شاهد جنگی نبودیم، برخلاف دوران اوباما که دو جنگ بزرگ در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ رخ داد.»

کاهش تمایل ترامپ به جنگ‌های هزینه‌بر 

وی ادامه داد: «ترامپ جنگ را هزینه‌بر می‌داند و معتقد است که چنین درگیری‌هایی به زیان اسرائیل و آمریکا است. او به‌جای جنگ، به دنبال کاهش هزینه‌ها بود. اکنون آمریکا درگیر جنگی است که هزینه‌های اخلاقی، حقوقی و سیاسی بسیاری به آن تحمیل کرده و تمرکز این کشور را از اوکراین و شرق آسیا به غرب آسیا کشانده است؛ منطقه‌ای که آمریکا قصد خروج از آن را داشت.»

مشتاقی در پایان اظهار داشت: «برخلاف تصور رایج، بازگشت ترامپ می‌تواند به نفع محور مقاومت باشد. اگر ما بتوانیم مسیر بازی را به‌درستی هدایت کنیم، ترامپ در بسیاری از موارد به نفع ما عمل خواهد کرد. این فرصتی است که باید به‌خوبی از آن بهره برد.»

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.