باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهسا حنيفه - عباس مقتدایی نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری که با موضوع چشمانداز دور جدید مذاکرات برگزار شد گفت: باتوجهبه اینکه رئیسجمهور در نشست مجمع سازمان ملل متحد حضور پیدا کردند این رایزنیها در حاشیه سفر رئیسجمهور بین کارشناسان و مقامات ارشد حوزه سیاست خارجی بود که باتوجهبه تحولات جدیدی که در دنیا رخداده است با اروپاییها وارد مذاکره و گفتگو شویم. اتفاقاتی که در انتخابات آمریکا افتاد سبب شده که نوع نگاه تعامل اروپا و آمریکا تحتتأثیر قرار بگیرد. میتوانیم در یک فضایی وارد گفتگو شویم و هیچوقت هم از گفتگو دوری نکردیم.
وی ادامه داد: در مواقعی هم که اشکالی به وجود آمده طرف مقابل ما حاضر نبوده است منافع ملت ما را بپذیرد. حتماً این گفتگوها که آخر هفته آغاز خواهد شد. طیفی از مطالباتی که ما داریم و مجموعهای از نکاتی که میتوانیم درباره آن صحبت کنیم مطرح خواهیم کرد.
مقتدای افزود: چند ماه قبل برای مذاکرات توافقاتی انجام شده حتی حدود زمانی مذاکرات را مشخص شده بود. درست است که یک قطعنامهای را سه کشور اروپایی برخلاف منافع کشورمان تصویب کردند ولی این مذاکرات از قبل تعریف شده بود. ممکن است این تنشزاییهایی که به تعبیری اروپاییها انجام میدهند در نوع مذاکرات ما اثر بگذارد، اما همیشه تأکید کردیم که در فشار هیچچیزی را قبول نمیکنیم و وارد مذاکره نمیشویم. از آن طرف هرچه که به نفع منافع ملی ما باشد در اولویت است و بر سر منافع ملی با کسی معامله نخواهیم کرد.
مقتدایی تأکید کرد: اکنون یک فرصتی است باتوجهبه اینکه قدرت افزونتری که جمهوری اسلامی مخصوصاً در افکار عمومی بهویژه در کشورهای اروپایی پیدا کرده است و از طرفی توانمندیهایمان در حوزه دفاعی و یا تنبیه متجاوز کاملاً مشخص است کشورمان در یک موضعی است که میتواند کاملاً حرف خودمان را دیکته کنیم حالا تا طرف مقابل چقدر حاضر باشد منافع جمهوری اسلامی ایران را تأمین کند در گفتگوها مشخص میشود.
مقتدایی اظهار کرد: باید واقعبینانه به صحنه نگاه کنیم. در مجلس شورای اسلامی ارتباط مستمری با دستاندرکاران وزارت خارجه داریم؛ بنابراین مجلس از موضوعات مطلع است و از جایگاه قانونی نظارت میکند و اگر لازم باشد نکات را گوشزد خواهد کرد.
وی بیان کرد: یک سبد دیپلماسی باید داشته باشیم نمیشود بگوییم که با یک کشور و دو کشور میخواهیم کار کنیم بنابراین باید یک سبد معقولی از ارتباطات را باید تنظیم کنیم. دولت چهاردهم این کار را دارد انجام میدهد.
مقتدایی اظهارکردن: رئیسجمهور با سران کشورهای همسایه دیدار کرده است و دیپلماسی با همسایگان را دنبال میکند. اروپاییها هم جزئی از جهان سیاست و تعاملات بینالمللی هستند ما برای اینکه خودمان را ازیکطرف محروم نکنیم. از طرف دیگر سوء تفاهمات طرف مقابل و یا اشتباهات محاسباتی آن را متوقف کنیم نیازمند گفتگو و مذاکره هستیم.
وی گفت: دیگر برجامی وجود ندارد که پنج کشور بنشینند. نه روسیه حاضر است با اروپا بنشیند و نه چین.
فؤاد ايزدی كارشناس بينالملل درباره قطعنامه شورای حکام علیه ایران اظهار داشت: وزنهای که در آژانس وجود دارد، به سمت کشورهای غربی و اروپایی است. به همین جهت هر وقت که اینها علاقه داشته باشند که علیه ایران قطعنامه تصویب کنند، این کار را میکنند. علت اینکه چرا ترکیب یک نهاد بینالمللی ذیل سازمان ملل اینگونه شده است، نتیجه فعالیتها و نفوذهایی است که طبیعی نیست.
ایزدی همچنین گفت: در ابتدای دولت چهاردهم، مقام معظم رهبری و همچنین در برنامهای که آقای عراقچی در مجلس ارائه دادند، اعلام شد که اروپا در اولویت سیاست خارجه ایران نیست. عملکرد کشورهای اروپایی در این یکسال و دو ماه گذشته در غزه و شراکت آنها در نسلکشی، حمایت تمامقد آنها از رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو و کارهایی که در لبنان کردند، بعضاً ظاهرسازی میکنند که ما ناراحت هستیم ولی اگر ناراحت هستند کافی است که ارسال سلاح را متوقف کنند.
او ادامه داد: چندین سال است که اروپاییها جایگاه خودشان را از دست دادهاند و خود اروپاییها میگویند که سالهاست که ثروت و قدرت دنیا به جاهای دیگر میرود.
ایزدی گفت: قبل از زمانی که ترامپ از برجام خارج شود، عدهای گفتند که ما برجام اروپایی خواهیم داشت و بین اروپا و آمریکا شکاف ایجاد خواهیم کرد و این توهم برای سیات خارجی کشور و اقتصاد آن هزینه ایجاد میکند. ما نباید تاریخ را فراموش کنیم.
او در ادامه گفت: چرا این سه کشور باید در یک طرف میز باشند و ایران در طرف دیگر؟ اگر اروپاییها از سیاست ایران نسبت به اوکراین ناراحت هستند، میتوانستند بگویند. اتهامی که آنها به ایران میزنند این است که ایران به روسیه موشک داده است.
ایزدی ابراز داشت: پروژهای در حال انجام است، اولین پروژه سیاست خارجه دولت چهاردهم است، در صورتی که رهبری فرمودند که اروپا اولویت سیاست خارجی ما نیست. عرض من این نیست که سفر لغو شود، بنده میگویم که چرا الان؟
او گفت: اگر طرف مقابل احساس کند که دیپلماتهای ایران به علت اینکه فشار روی ایران زیاد است، به اروپا سفر میکنند، اروپا و آمریکا این فکر را میکنند که سیاستشان جواب داده است و فشار را زیاد میکنند. اگر قصد کاهش فشار را داریم، نباید پیام ترس بدهیم.
ايزدی درباره رویکرد دولت جدید آمریکا نسبت به مذاکرات هستهای با ایران گفت: زمانیکه آقای پزشکیان رئیسجمهور شد، فردای آن روز به جان کربی گفتند که در ایران فردی رئیسجمهور شده است که گفته است که قصد دارد مشکلات ایران را با غرب حل کند، کربی پاسخ داد نه. این پیام خوبی برای ما نیست.
دیگر جای آزمایش وخطا نیست
مومن از یک سوراخ دوبار گزیده نمی شود
پس مذاکره لازم نیست