سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

هوش مصنوعی می‌تواند جایگزین متخصص رشته بیهوشی شود؟

یک متخصص بیهوشی گفت: انتظار می‌رود تا حدود سال ۲۰۳۰ یک جهش در استفاده از هوش مصنوعی در تخصص‌های پزشکی داشته باشیم.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی - هوش مصنوعی امروزه یکی از بزرگ‌ترین فناوری‌ها و مهم‌ترین موضوعات مورد بحث و بررسی در جهان است. یک فناوری که با سرعت غیر قابل تصور رو به جلو حرکت می‌کند و در جهان امروزی پرواضح است که جا ماندن از آن برای هر کشور و جامعه‌ای به ویژه در آینده می‌تواند تبعات قابل توجهی داشته باشد و ضعف و عقب ماندگی‌هایی را ایجاد کند که جبران ناپذیر باشند یا به سختی بتوان آن‌ها را جبران کرد.

یکی از استفاده‌های مهم و کاربردی از هوش مصنوعی در زمینه پزشکی است. حوزه‌ای که با توجه به نقش آن در زندگی و ارتباطش با سلامت مردم می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد.

حوزه بیهوشی نیز یکی از حوزه‌هایی است که هوش مصنوعی می‌تواند در آن تاثیرگذار باشد و تغییرات مثبتی را ایجاد کند. پیرو همین موضوع، درباره کاربرد‌های هوش مصنوعی در رشته بیهوشی و وضعیت استفاده از این فناوری گفت‌وگویی با علیرضا سلیمی، متخصص بیهوشی و رئیس هیئت مدیره انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران داشتیم که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

استفاده از هوش مصنوعی در رشته بیهوشی

رئیس هیئت مدیره انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این باره مطرح کرد: استفاده از هوش مصنوعی در رشته بیهوشی و مراقبت‌های ویژه سال‌ها است شروع شده؛ البته استفاده‌ها از این فناوری محدود بوده و برای تزریق بعضی از داروها، تنظیم این تزریق و برخی موارد دیگر مثل کار‌های تشخیصی استفاده می‌شده است.

او ادامه داد: به نظر می‌رسد این استفاده در چند سال آینده بسیار بیشتر و وسیع‌تر شود؛ به طوری که انتظار می‌رود تا حدود سال ۲۰۳۰ یک جهش در استفاده از هوش مصنوعی در تخصص‌های پزشکی از جمله بیهوشی داشته باشیم. ما می‌توانیم و امیدواریم که با استفاده از هوش مصنوعی، اتفاقاتی که ممکن است حین بیهوشی رخ دهند را زودتر پیش‌بینی کنیم و این کمک بسیار بزرگی در حوزه مراقبت‌های ویژه است. هوش مصنوعی همچنین در پایش و مونیتور کردن بیماران می‌تواند به ما کمک کند.

این متخصص بیهوشی بیان کرد: به نظر می‌رسد در آینده بخشی از کار‌های تشخیص و درمانی با کمک هوش مصنوعی و بعدتر شاید توسط هوش مصنوعی به تنهایی انجام شود. البته مسائل زیادی هم وجود دارند که باید تحت نظر متخصصان بیهوشی باقی بمانند. بحث‌های قانونی و اخلاقی و بسیاری از موارد دیگر هم وجود دارند که چالشی هستند و باید پیرامون آن‌ها صحبت شده و مشکلات حل شوند.

چه استفاده‌ای از هوش مصنوعی در رشته بیهوشی در ایران می‌شود؟

او درباره کاربرد فعلی هوش مصنوعی در زمینه بیهوشی، توضیح داد: در حال حاضر یک سری پمپ برای تزریق دارو‌ها داریم که در حین بیهوشی باید مقدار تزریق دارو را کنترل و بسته به موقعیت کم یا زیاد کند، با دادن یک سری اطلاعات به پمپ هوشمند، این دستگاه می‌تواند میزان دارو را در ساعات مختلف تنظیم و به بهترین میزان لازم تجویز و تزریق کند تا کم‌تر یا بیشتر از حد نباشد؛ چرا که هر کدام از این‌ها عوارض خود را دارند.

سلیمی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و متخصص بیهوشی اضافه کرد: مقالات مختلفی در زمینه کمک هوش مصنوعی ارائه شده که نتایج بسیار خوبی داشته‌اند. برای مثال یک مقاله بررسی و اعلام کرده که هوش مصنوعی خیلی موفق‌تر از انسان است؛ اما این مقالات چند نکته دارند. یکی این که بررسی‌ها روی افراد کمی انجام شده و باید روی تعداد افراد بیشتری انجام شود تا بتوان به نتیجه مطمئن رسید و دیگر این که بحث نژاد، ژن و خیلی از موارد دیگر هم در این زمینه مطرح و حائز اهمیت هستند، در حالی که کمتر به آن‌ها پرداخته شده است. در نتیجه باید تعداد زیادی از افراد از کشور‌های مختلف با شرایط منختلف مورد این بررسی‌ها قرار بگیرند تا ما بتوانیم ادعا کنیم که این روش یک روش همه‌گیر است و هوش مصنوعی می‌تواند جای متخصص را بگیرد.

 رئیس هیئت مدیره انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران در پایان گفت: در حال حاضر استفاده از هوش مصنوعی در در رشته بیهوشی محدود است و با توجه به مشکلات اخلاقی و قانونی که وجود دارد، بسیار دست به عصا و کم از آن استفاده می‌شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.