سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رسانه‌های بیگانه؛ از تغییر اپوزیسیون تا التماس به کارفرما

کارشناس رسانه گفت: امروز اپوزیسیون، کارفرمای آن و همچنین سایر بازو‌های اجرایی آن در شکننده‌ترین حالت خود قرار گرفته‌اند.

برنامه امواج شبهه در گفت‌وگو با دکترسید اسعد رجبی (کارشناس و فعال حوزه رسانه) و دکتر متین منتظمی (کارشناس و فعال حوزه رسانه) به بررسی موضوع «رسانه‌های بیگانه از تغییر اپوزیسیون تا التماس به کارفرما» پرداخت.

به راحتی با مشاهده رفتار رسانه‌های بیگانه در سال‌های قبل از ۸۸ می‌توان به این موضوع دست یافت که آنها تلاش می‌کردند تا اپوزیسیون در ایران آنگونه که آنها می‌خواهند، تعریف بشود تا برای ایران یک دشمن تلقی شود و ترجیحا کارکرد‌های اپوزیسیونی و نقد اندیشمندانه از آن حذف شود و از طرفی ادبیات سخیف و توهین آمیز داشته باشد.

جلوتر که آمدیم، با عملیات غرورآفرین طوفان الاقصی و پس از فتنه‌ی ۱۴۰۱ که کل جهان جنگ رسانه‌ای را بر علیه ایران رقم زدند، اما به برکت صاحب هدف مقدس انقلاب اسلامی ایران مفتضحانه شکست خوردند و از اپوزیسیون عبور کردند.

از زبان برخی کارشناسان بسیار برجسته حوزه تحلیل رسانه، حتی بی بی سی فارسی از روی خود نیز عبور کرده و حتی بسیاری از کارکرد‌های تاثیر پیام که همواره برای خود مفروض داشتند، نیز نادیده گرفتند و اپوزیسیون را تا جایی که می‌توانستند، تحقیر کردند تا به نوعی آن را تحریک کنند. اپوزیسیون گسسته‌ای که بدتر از رژیم صهیونیستی و سست‌تر از خانه‌ی عنکبوت است. رژیم صهیونی هیچ وقت حرفی برای گفتن و نیت صادقانه‌ای ندارد، به همین دلیل نتیجه‌ای هم نخواهد گرفت.

روی دیگر این سکه، التماس به کارفرماست. کارفرمای بی بی سی فارسی، تروریست رسانه‌ای اینترنشنال، صدای آمریکا یکی است و کارفرمای اپوزیسیون نیز یکی است. وقتی صدای شاید کمتر شنیده شده‌ی از رسانه‌های بیگانه بر علیه خودشان شنیده می‌شود، به نوعی علنی غر زدن و شماتت کردن سرکارفرماست.

اپوزیسیون بازویی برای پیشبرد اهداف دشمن انقلاب اسلامی

اشراقی کارشناس مجری: چرا اپوزیسیون فعلی اینگونه مورد تحقیر قرار می‌گیرد؟

رجبی کارشناس و فعال حوزه رسانه در پاسخ به این سوال گفت: اپوزیسیون بازویی برای پیشبرد اهداف دشمن انقلاب اسلامی است. اگر ۳۰ سال گذشته نگاهی به اپوزیسیون داشتیم، شاید رگه‌هایی از تحول خواهی و مخالفت‌های اندک با برخی سیاست‌ها را در رفتار آنها می‌دیدیم؛ که بیشتر شبیه به این بود که اجازه بدهید من هم در این گردونه باشم و بازی کنم. اما امروز کارکرد اپوزیسیون به عنوان بازوی اجرایی برای دشمنان انقلاب اسلامی تبدیل شده است.

وی افزود: مشکل اصلی آنجا شکل می‌گیرد که برخلاف توقعی که از آن می‌شود، اپوزیسیون فاقد آن توانمندی است و باعث می‌شود در رسیدن به هدف خود ناکام بماند. اما آیا همین جا تمام می‌شود؟ پاسخ منفی است. بلکه نکته‌ی اصلی از اینجا به بعد شروع می‌شود. یک کارفرما وقتی متوجه می‌شود که بازو‌های اجرایی ناتوان هستند، به آرامی سعی می‌کند که آنها را کنار بگذارد و به سراغ گروه‌های دیگر برود. به طور مثال گروه‌های تروریستی که در اطراف مرز‌های ایران هستند، تا بتوانند به بواسطه آنها یک کار جدی را رقم بزنند و طبیعتا بودجه‌ای که برای اپوزیسیون در نظر گرفته شده بود و به نوعی رگه‌های شریان‌های حیاتی آن جریان که دیگر نمی‌توان حتی به آن اپوزیسیون گفت را قطع می‌کند. از طرفی در کشور نیز به عنوان یک شاخه‌ی جریانی و نیروی غیراستاندارد شناخته می‌شود و عملا دیگر جایی در نظام ندارد و از سوی دیگر منابع تغذیه‌ای خود را از دست می‌دهد، اینجاست که فرآیند التماس شروع می‌شود.

خوداپوزیسیون پندار‌های از اینجا رانده و از آنجا مانده!

رجبی اضافه کرد: در جریانات اغتشاشات سال ۱۴۰۱، شاهد بودیم بخش عمده‌ای از به اصطلاح هنرمندان و بازیگران ما به خارج از کشور رفتند. تا به زعم خود یکسری ناگفته‌ها را بگویند تا مردم را تحریک کنند و باعث شوند تا مردم بیشتر در کف خیابان‌ها بمانند و به نوعی خود اپوزیسیون پندار شدند و اکنون بخش عمده‌ای از آنان پشیمان شده اند و، چون کارفرما نیز از توانایی آنها ناامید شده اند، برای آنها هزینه‌ای نمی‌کنند و از اینجا رانده و از آنجا مانده شده و اینجاست که التماس شرود می‌شود و فریاد‌های خود را سرمی دهد تا به نتیجه‌ی دلخواه خود برسد.
این کارشناس خاطرنشان شد: این التماس و گریه زاری وجه دیگری نیز دارد. حیات و ممات اپوزیسیون در گرو این است که به یک موفقیتی دست پیدا کند. اگر قرار باشد که فریاد بزنند، اما به نتیجه‌ی دلخواه خود نرسند، عملا بعد از مدتی خود منفعل می‌شوند.

اپوزیسیون تاکنون هیچ نقطه‌ای را نتوانسته فتح کند

رجبی با اشاره به اینکه اپوزیسیون تا کنون هیچ نقطه‌ای را نتوانسته فتح کند، گفت: اپوزیسیون تا به حال هیچ برگ برنده‌ای برای کارفرمای خود نداشته است. طبیعتا در این مقطع اولین مسئله را عدم بودجه کافی می‌داند. اما نکته واقعی داستان این است که حیات و ممات رژیم صهیونیستی به کمک حمایت‌های مالی میلیون دلاری آمریکا گره خورده است که اگر این کمک‌ها نبود، این جنگ همان سه‌ماه اول تمام می‌شد.

وی معتقد است که برخلاف اپوزیسیون که یک حمایت ذاتی در خود دارد، کارفرمای او یا این حماقت را ندارد و یا برای او روشن شده که دیگر هزینه کردن برای اپوزیسیون نمی‌تواند برای او برگ برنده ایجاد کند و اپوزیسیون هم متوجه این مسئله شده است به همین دلیل به گریه و زاری و التماس افتاده اند که اگر از سمت کارفرمای خود پولی نرسد، نمی‌توانند کاری از پیش ببرند. بنابراین؛ آن طرف ماجرا کارفرمایی است که پس از ۴۰ سال متوجه شده، اپوزیسیون نمی‌تواند کاری از پیش ببرد. در نتیجه عملا نباید پولی به او بدهد و این سمت ماجرا اپوزیسیونی است که متوجه شده کارفرما به این نقطه رسیده که او نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و به التماس افتاده است و نتیجه این پول ندادن، بسته شدن شبکه و تعطیل شدن بسیاری از دفاتر منطقه‌ای بود.

اپوزیسیون در شکننده‌ترین حالت ممکن

اشراقی کارشناس مجری: رسانه در این روز‌ها به شدت تعیین کننده است، کما اینکه برای دشمن همیشه بوده است. در میدان شکست خورده، اما در رسانه صورت خود را با سیلی سرخ نگه داشته است. شرایط کنونی رسانه‌های صهیونی را از باب اینکه بتوانند پایایی خود را حفظ کنند تا بر مخاطب موثر باشند را چگونه تحلیل می‌کنید؟ 

رجبی در این رابطه گفت: اگر همه‌ی اقدامات کارفرمای اصلی را به مثابه یک زنجیر قلمداد کنیم، رسانه یکی از حلقه‌های این زنجیر است که دو بخش اساسی میدان و افکار عمومی را به هم پیوند می‌دهد. کارکرد رسانه در همه جای دنیا همین است، اما صرفا در این موضوع، نقش رسانه پررنگ‌تر است. به این دلیل که در اینجا رسانه می‌تواند شکست‌های آنان را در میدان به پیروزی تبدیل کند و یا بالعکس. اما از طرفی همه‌ی داستان این نیست، از این جهت که همین طور که آنها رسانه دارند و تلاش می‌کنند که میدان را به فضا نزدیک کنند، در این سوی داستان رسانه‌هایی وجود دارند که میدان را به شکل واقعی خود برای مخاطب ترسیم می‌کنند و از این جهت اصطلاحا حنای رسانه‌ی آنها نیز بعد از مدتی رنگ خود را از دست می‌دهد که بخشی از آن مرجعیت و بخش دیگر شکافی است که می‌تواند در افکار عمومی ایجاد کند.

وی افزود: امروز اپوزیسیون، کارفرمای آن و همچنین سایر بازو‌های اجرایی آن در شکننده‌ترین حالت خود قرار گرفته اند و آن وعده‌ای که همیشه حق پیروز است را به چشم می‌بینیم و امید است که به زودی وعده‌ی اصلی و آزادی قدس شریف محقق شود.

مسئله اپوزیسیون و رسانه‌های خارجی برای کارفرما جدا از هم نیست
منتظمی کارشناس و فعال حوزه رسانه در ادامه این گفتگو در برنامه امواج شبهه عنوان کرد: پس از انقلاب اسلامی، همواره جریان اپوزیسیون وجود داشت. اما برخی انقلاب‌ها در جریان اپوزیسیون و نحوه‌ی عملکرد آنها افتاده است. از این جهت که اپوزیسیون بعد از انقلاب، یکسری سمپات‌هایی در داخل کشور داشته که از طریق آن برخی امور انجام می‌گرفت. پس از آن با رشد ابزار رسانه و ایجاد شبکه مجازی گستردگی صورت گرفت. بنابراین؛ مسئله اپوزیسیون و رسانه‌های خارجی برای کارفرما جدا از هم نیست. بلکه سازمانی را در نظر بگیرد که بخشی از آن اپوزیسیون و بخش دیگر آن رسانه است و بدون هم معنا پیدا نمی‌کنند و اکنون نیز می‌دانند فقط باید در عرصه رسانه متمرکز شود.

تاریخ انقضای مزدوران اجاره‌ای از خیلی قبل‌تر گذشته است

وی افزود: آنها شکست بزرگی را در فتنه ۱۴۰۱ متحمل شدند، به دلیل اینکه تمام داشته‌های خود را به میدان آورند، کارفرما، پول، گروه‌های تروریستی، اسلحه، پیاده نظام و همه را با تمام توان پای کار آورده بود ولی نتوانست جواب بگیرد و کارفرما قهر اساسی کرد و برخی از رسانه‌های آنها تعطیل شد و از طرفی رسانه‌ها دیگر محوریت گذشته را ندارند و دیگر گزارش‌ها و اخبار محور خاصی ندارد.

منتظمی یادآور شد: در فتنه ۱۴۰۱ آنها کار را تمام شده می‌دانستند و حتی در تقسیم غنایم تخیلی خود به مشکل برخوردند. آن چند نفری که می‌خواستند روند اپوزیسیونی تشکیل دهند و کمیته انقلابی بسازند، بین خود به اختلاف خوردند. مردم به این نتیجه رسیدند که هنوز چیزی نشده و قدرت دست آنها نیافتاده، اختلافات آنها شروع شده است. کسانی که در آن طرف نقش اپوزیسیونی بازی می‌کنند و علیه جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کنند و با پیام‌های مختلف سعی می‌کنند تا این موضوع را به مردم القاء کنند که رژیم صهیونیستی اگر ایران را مورد حمله قرار بدهد، کاری به مردم ایران ندارد. این سوال پیش می‌آید که چطور فردی خود را ایرانی می‌داند و به اصطلاح خود می‌خواهد برای ایرانی کار کند، اما برای مردم ایران درخواست تحریم، جنگ، ناامنی، آشوب، ترک کردن کلاس‌های دانشگاه به جز زن، زندگی و آزادی را دارد. این فرد چگونه می‌تواند با تخریب زیرساخت‌های اقتصادی یک کشور، آن را اداره کند؟ و این غیر از این نیست که مزدوران اجاره‌ای هستند که دیرزمانی است که تاریخ انقضای آنها فرا رسیده است.

مردم آگاه و طناب نخ نمای اپوزیسیون

اشراقی  کارشناس مجری: بیش از چندین میلیارد دلار، فقط عددی است که رسانه‌های عبری زبان بین خود دست به دست کرده اند که رقم واقعی پول‌هایی که برای شکست‌های خود هزینه کرده اند، آشکار نشود. در این شرایط طناب نخ نمای اپوزیسیون پایایی دارد؟

وی بیان کرد: اکنون در فضایی هستیم که رسانه‌های بیگانه در خصوص موضوعات مختلف شروع به خبرپراکنی کرده اند. به طور مثال ماجرای دختر علوم تحقیقات، جمشید شارمهد و موضوعات مختلفی که به نتیجه نمی‌رسد. استیصال و به هم ریختگی به حدی است که نتانیاهو به زبان خود بگوید که زن، زندگی، آزادی را فراموش نکنید. این آشفتگی نشان از عدم اعتماد کارفرمای اصلی به اپوزیسیون است.

منتظمی افزود: اکنون مردم هم آگاه‌تر شده اند و به این نقطه رسیده اند که آنها به دنبال منافع خود هستند و دلسوز مردم نیستند.

نفس‌های آخر رسانه‌های رژیم صهیونیستی!

اشراقی کارشناس مجری: نظر شما درباره پایایی رسانه‌های رژیم صهیونی با وضعیت مالی فروپاشیده کنونی چیست؟

وی توضیح داد: عمده‌ترین کار رسانه‌های رژیم صهیونیستی سانسور کشتار، نسل‌کشی و کودک‌کشی خود در فلسطین بود. به شکلی که در بسیاری از کشور‌های اروپایی مردم حتی خبر نداشتند، چنین اتفاقاتی در فلسطین رخ می‌دهد و مردم فلسطین را خطاکار می‌دانستند. یکی از برکات عملیات طوفان الاقصی شکست هیمنه‌ی پوشالی رژیم صهیونیستی بود و چهره‌ی واقعی رژیم صهیونیستی برای مردم جهان آشکار شد و اکنون شاهد تجمعات مختلف در کشور‌های اروپایی، آمریکا و دیگر کشور‌ها هستیم. عملا وقتی این کارایی از دست می‌رود، دوباره برگشتن و سرپا ماندن برای رسانه‌هایی که پنهان سازی می‌کردند، نیازمند یک طرح و ایده‌ی جدید است. ولی با توجه به شرایط اقتصادی رژیم صهیونیستی و جنگ با غزه و لبنان و حزب الله این جراحی به سختی امکان پذیر است. این رسانه‌ها به مثابه زیرساخت رژیم به شمار می‌آید، که اکنون از دست رفته است.

مسئولین باید مشاور رسانه‌ای داشته باشند

وی در پایان گفت: خوشبختانه در جنگ رسانه در زمین بُرد قرار گرفته ایم، از مسئولین خواهشمندم مشاور رسانه‌ای داشته باشند. به طور مثال واقعا مطرح کردن کلینیک بدحجابی در چنین فضایی آب در هاون دشمن ریختن است و یا صحبت‌های قومیتی در مجلس. شوخی نیست، ما در یک جنگ مرکب قرار داریم و رسانه از اهمیت بالایی برخوردار است.

گفتنی‌است؛ برنامه «امواج‌شبهه» گفتگویی تخصصی پیرامون ماهیت‌شناسی و رفتارشناسی رسانه‌های فارسی‌زبان بیگانه است که با هدف روشنگری و افشای تکنیک‌های رسانه‌ای است، روز‌های یکشنبه و سه‌شنبه ساعت ۱۶ به مدت ۶۰ دقیقه از آنتن این شبکه به نشانی موج اف‌ام ردیف ۱۰۳،۵ مگاهرتز پخش می‌شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.