بعضی کارها اساساخوشسلیقگیست. مثل خوش سلیقگی کادر یک مدرسه ابتدایی که برای شناسایی روحیات و دنیای ذهنی دانشآموزانشان، فرمی را طراحی کردهاند که در آن دانش آموزان از سوال تکراری شغل رویایی گرفته تا آرزوهای کودکانه شان را در آن مینویسند. بعد چشمان آدم برق میزند وقتی در بین آرزوهای کودکانه شان و در کنار آرزوهایی مثل دیدار با رونالدو چنین جملهای هم به چشم میخورد: «یکی از آرزوهایم این است که زودتر آزادی فلسطین را ببینم».
حالا خوش سلیقگی راویان جنگ هم لازم است که آرزومندان دیدن آزادی فلسطین از کوچک و بزرگ، بدانند که جنگ برای آزادی فلسطین دو لایه دارد، یکی جنگ در میدان و یکی جنگ روایت ها، یک لایه در آسمان و با موشکها و پهپادها، و یک لایه در فضای مجازی. ضرورت خوش سلیقگی در جنگ روایتها قابل انکار نیست. گفتگوی ما با دکتر سید محسن خادمی، عضو هئیت علمی دانشگاه امام حسین، مسوول موسسه ترجمان گام دوم انقلاب و تحلیلگر شبکه افق، نکاتی دارد که دانستنش برای کسانی که درگیر جنگ در میدان نیستند، اما با روایتها و فضای مجازی سر و کار دارند کاربردی و راهگشاست.
چگونه افکار عمومی برای حمایت از غزه و لبنان اقناع میشود؟
به عنوان مراجعه کننده وارد مطب یک پزشک متخصص طب سنتی میشوم، حرفهای خانمی که کار بادکِش را برای مراجعه کنندهها انجام میدهد از اتاق مخصوص بادکش کردن به وضوح شنیده میشود. به مراجعه کننده اش میگوید: «طبق تجویز دکتر باید دغدغههایت را کمتر کنی تا آرامشت بیشتر شود و مشکل جسمی ات هم به دنبالش برطرف شود.» وقتی خانم بیمار میگوید دغدغه خاصی ندارم جز اخبار این روزهای منطقه و جهان که آن هم نمیشود بی خیالش بود، با لحنی حق به جانب به بیمار میگوید: «کدوم اخبار؟! واقعا این خبرها رو باور میکنی؟ مثلا باور میکنی که اسرائیل از یک کشور جهان سومی مثل ایران وحشت داره؟!» بیمار محکم و مطمئن میگوید اتفاقا همین مثالی که شما زدید یعنی وحشت اسراییل از توان نظامی ایران را فقط خبر گزاریهای خودمان نمیگویند، حرف خود اسرائیلیها هم هست، این را دیده ام که میگویم. خانم بادکش کننده بدون مکث میگوید «ما که ندیدیم!». حرف هایشان نمونهای روشن است از اهمیت توصیه دکترسید محسن خادمی مبنی بر استفاده از فیلمها و مصاحبهها و فکتهای خود غربیها و بعضا ساکنین سرزمینهای اشغالی برای تبیین و توصیف مفصل شرایط برای مردم.
سید محسن خادمی در این خصوص میگوید: «یک مسئله جدی وجود دارد و آن هم این است که منظومه فکری مردم باید با منظومه فکری نخبگان در حوزه موضوع فلسطین و لبنان دچار اشتراک بشود به این معنا که افکار عمومی باید به این جمع بندی برسند که حمایت ما از غزه و از لبنان یک لایه اش جنبه انسانی و هم کیش و هم دین بودن است که سفارش خداوند است، اما یک لایه مهمتر آن موقعیت ژئوپلیتیک ماست و سیاستی که غربیها طی صد سال گذشته در تصرف منطقه خاورمیانه و بهره برداری از این منطقه داشته اند.
این مسئله باید از چند راه موثر برای مردم به صورت مفصل توصیف و روشن شود. یکی از این راه های موثر، استفاده از مصاحبهها و فکتهایی است که خود غربیها به آن اشاره میکنند و نیز فیلمهایی که بعضا ساکنین سرزمینهای اشغالی به این نکته اشاره میکنند که ما بعد از اینکه از اسرائیل فارغ بشویم سراغ لبنان و بعد سراغ ایران خواهیم آمد.
در هر حال اسرائیل دارای پشت صحنه کل تکنولوژی دنیا و کل نظام سایبری و الکترونیک دنیاست. دادههایی که در اختیار اسرائیل قرار میگیرد دادههایی است که کلیه ماهوارههای پیشرفته دنیا از اروپا و آمریکا در اختیارش قرار میدهد، کنشهای نظامی او مبتنی بر تجهیزاتی است که آمریکا و اروپا در اختیارش میگذارند و لذا این فهم باید ایجاد بشود که رژیم صهیونیستی قائل به این نیست که صرفا به حذف مردم غزه اکتفا کند و پله پله پیشروی میکند و رها نخواهد کرد. قرآن هم میفرماید لَنْ تَرْضى عَنْکَ الْیَهُودُ وَ لَا النَّصارى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ یعنی هرگز یهود و نصاری از تو راضی نخواهند شد تا (به طور کامل تسلیم خواستههای آنها شوی) واز آیین آنان پیروی کنی.»
چگونه افکار عمومی در مورد هزینه کردن مالی برای غزه و لبنان اقناع میشود؟
باید باور کنیم در زمانهای هستیم که یک طرف، جنگ در فضای مجازی است و یک طرف دیگرش در آسمان بین موشکها و پهپادها و رژیم صهیونیستی جنگ در فضای مجازی را به قدری پیش برده که با وقاحت تمام بگوید ما با مردم ایران کاری نداریم، فقط با جمهوری اسلامی کار داریم! و بعد یک عده هم هنوز نفهمیده باشند باران موشک که بیاید ارزشی و برانداز همه با هم باید به این طرف و آن طرف بدوند.
دکتر سید محسن خادمی در این خصوص میگوید: «این نکته هم باید برای مردم تبیین بشود که الان انقلاب اسلامی ایران از حیث ایدئولوژیک برای ما موضوعیت نداشته که بگوییم حالا یک مشت آخوند و یه مشت حزب اللهی آمدند حکومت را در دست گرفتند و الان هم که یک نابسامانیهایی وجود دارد و این ابهام در ذهن به وجود بیاید که اصلا چه ارتباطی دارد به ما که از شهادت سید حسن نصرالله یا از اوضاع غزه ناراحت باشیم، البته ناراحتیم به واسطه اینکه مسلمانند ولی هزینه کردن در آن جا چه معنایی دارد؟ اینها ابهاماتی است که در ذهن بعضی مردم وجود دارد؛ لذا با این مولفههایی که عرض میکنم باید افکار عمومی اقناع بشود، یکی اینکه بودجه نظامی ما جزو بودجه نظامی کم منطقه است، دوم اینکه بخشی از این بودجه نظامی در اختیار جبهه مقاومت قرار گرفته که این بخشی از بودجه نظامی لایه جنگ و مرزهای درگیری را به مرزهای اسرائیل کشانده.
نکته دیگر اینکه قدرت در حال عبور و در حال انتقال از غرب به شرق هست و این جنگ در سال جاری تعیین کننده است که کدام کشور خودش را در حوزه نظامی و علمی و منطقهای و در حوزه ژئوپلیتیک تثبیت کند. غربیها میگویند ایران و روسیه و چین دارای این مزیتها و موءلفهها هستند. طبیعی است که شما باید کشورهای هم گرا داشته باشید؛ و نکته دیگر هم جبهه مقاومت هست که به صورت مستقل دارد علیه منافع اسرائیل عمل میکند اسرائیلی که در حقیقت در صورتی که رها بشود دانشمند هستهای ما را در برابر چشمان فرزندش ترور میکند، اسرائیل تا به امروز در صد سال گذشته دو هزار و هفت صد شخصیت را ترور کرده است! از ابتدای جنگ قریب به صد و پنجاه هزار فلسطینی را شهید کرده، بعد از طوفان الاقصی چهل و سه هزار نفر را شهید کرده و داریم میبینیم در همین چند روز اخیر سه هزار نفر لبنانی را شهید کرده و قریب به یک میلیون لبنانی را آواره کرده.
ولی با تولید خرده روایت و روایتهای کلان و با نقش آفرینی مستقیم نخست وزیرش و سایرین القا میکنند که ما با جمهوری اسلامی کار داریم، ما با شما کار نداریم! و با وقاحت تمام میگویند همان طوری که با مردم لبنان کاری نداریم و فقط داریم با حزب الله میجنگیم همان طور هم بامردم ایران کاری نداریم و فقط با جمهوری اسلامی کار داریم! درحالی که با هشتاد و پنج تن موشک علیه سید حسن نصرالله اقدام میکند ولی اصلا نمیگوید که بیست تا برج را در ضاحیه با یک حمله از بین برده که خب در اینها خانوادههای مردم بوده یا کسانی که الان آواره شده اند قریب به یک میلیون آدم هستند که همه عضو حزب الله نیستند از جمعیت محدود لبنان؛ لذا وقتی مردم به این جمع بندی برسند که منافعشان دارد مخدوش میشود احساساتشان دارد آسیب میبیند و جریحه دار میشود با این جریان همسو میشوند.»
بمب اتم ما، همین مردم هستند
«بمب اتم ما، همین مردم هستند.» مسوول موسسه ترجمان گام دوم انقلاب در خصوص این جمله اش میگوید: «نکته دیگر هم فتوای حضرت آقاست که فرمودند بر همه مسلمانان فرض است که با امکانات خود در کنار مردم لبنان و حزب الله بایستند، دقت کنید که مسئله این است که بمب اتم ما آن بمبی نیست که برود تخریب ایجاد بکند، بمب اتم ما همین مردم هستند، کسانی هستند که ما با آنها انقلاب کردیم، کسانی هستند که فتوای تحریم تنباکوی میرزای شیرازی را تا دربار خود ناصرالدین شاه هم شکستند، قرارداد را لغو کردند. این ظرفیت مردمی علاوه بر جمهوری اسلامی الان در عراق و یمن و پاکستان و لبنان و حتی اردن و کشورهای غیر اسلامی احیا شده است. ما هنرمان استفاده از مکانیسم بمب اتم یعنی فعال کردن رشتهای اتم هاست برای فعال کردن نوع بشری.
این نیاز به تبیین دارد، این نیاز به اقناع سازی افکار دارد. یکی از مزیتهای جدی اسرائیل عملیات روانی و رسانهای است که خب این توان در او هست که خودش را از این گوشه رینگ به مرور زمان به بیرون بکشد. ما این را باید درک بکنیم که الان یکی از مهمترین اولویتهای ما شفاف سازی فضا و انتقال مفاهیم و اتفاقاتی است که بعضا مردم نمیدانند. مثلا مستندی هست که به کاربردن گلولههای چند زمانه ممنوعه را توسط رژیم صهیونیستی در مورد فلسطینیها توضیح میدهد، یا گازهایی که به صورت ممنوع علیه فلسطینیها استفاده میشود را با فیلم، با شاهد توضیح میدهد.
خب اینها را اگر ما بین مردم توسعه بدهیم تا مردم هم گرا و هم فهم بشوند، آن وقت آن دلسوزی که برای حاج قاسم اتفاق افتاد برای سید حسن نصرالله هم اتفاق میافتد و از همه مهمتر همان دلسوزی که در سیل و زلزله برای مردم کرمانشاه و امثالهم که مردم خودشان میآیند و با تمام وجود کمک میکنند همان طور به مردم لبنان هم کمک میکنند.»
منبع: فارس