سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

صخره النصله؛ معمای بدون پاسخ در بیابان‌های عربستان

صخرهٔ النصله صخره‌ای متشکل از دو قطعهٔ بزرگ و تقریباً متقارن ماسه سنگی است که در ۵۰ کیلومتری جنوب شهر تیما در عربستان سعودی واقع شده است.

«فرازمینی‌ها»، «انسان‌های دوران باستان»، «اجنه و پریان» و «مادر طبیعت» هر کدام ابزار‌هایی هستند که انسان‌ها در طول تاریخ بنا بر بینش و دانش متفاوت خود برای تبیین پدیده‌های عجیب به کار گرفته‌اند. یکی از این پدیده‌ها صخره النصلة در عربستان سعودی است که از دو قطعه تقریبا متقارن ماسه سنگی تشکیل و با شکافی کاملا صاف به دو نیم تقسیم شده است. همین صافی و ظرافت زیاد شکاف باعث سردرگمی شده و حتی پای سلاح لیزری فرازمینی‌ها را به داستان باز کرده است.

 النصلة که یکی از مشهورترین عجایب زمین شناسی در عربستان به شمار می‌رود، در واقع یک سازند (Formation) صخره‌ای (مهم‌ترین واحد تقسیمات سنگ شناسی) است. دو قطعه جداشده صخره النصلة روی دو پایه قرار گرفته‌اند. این پایه‌ها در صخره‌های موجود در بیابان‌ها معمولا در اثر وزش باد که سرعت آن در سطوح نزدیک به زمین شدیدتر است شکل می‌گیرند. صخره‌های پایه‌دار به صخره‌های قارچی نیز معروف هستند. 

صخره النصلة ۶ متر ارتفاع، حدود ۹ متر طول و تقریبا ۸ متر عرض دارد و از لایه‌های ضخیم ماسه‌سنگ تشکیل شده است.

سنگ‌نگاره صخره النصله

علت نام گذاری
این صخره علاوه بر نام النصلة به «الصخرة المقسومة» یا «الصخرة المشطورة» به معنای صخره به دو نیم تقسیم شده مشهور است؛ چرا که به دو قسمت تقسیم شده است.

نام النصلة همچنین از فعل «نصل من» در عربی گرفته شده است که به معنای خلاص شدن و خود را رهانیدن از چیزی می‌باشد. علت این نام گذاری نیز این مسئله است که این صخره از کوه‌های پیرامون خود جدا شده است.

موقعیت جغرافیایی و تاریخی
این صخره در پنجاه کیلومتری شهر تیماء (واقع در استانی به همین نام) در عربستان سعودی قرار گرفته است. شهر تیماء شهری میان دو شهر مدینه منوره و تبوک است که قدمت تاریخی دارد و اقوام قدیمی عرب مانند ثمود و عمالیق آن را بنا نهاده و در آن سکونت داشته‌اند.

از جمله روایت‌هایی که درباره این صخره میان مردم رواج دارد این است که این صخره همان سنگ بزرگی است که از کوه شکافته شد و شتر حضرت صالح _ پیامبر قوم ثمود _ از آن بیرون آمد.

علاوه بر شکاف بسیار صاف میان این صخره، سنگ‌نگاره‌های (Petroglyph) موجود روی آن، دیگر شگفتی النصلة به شمار می‌رود. تصاویری از حیوانات از جمله اسب عربی، بز کوهی و انسان روی این صخره وجود دارد.

دکتر بن عبدالعزیز بن عبدالله بن لعبون، رئیس هیئت مدیره انجمن زمین شناسان عربستان سعودی، عمر این صخره را بیش از ۴۰۰ میلیون سال یعنی پیش از حکاکی سنگ‌نگاره‌ها تخمین می‌زند که عمر آنها نیز چند هزار سال برآورد شده است.

دکتر بن لعبون عدم وجود سنگ‌نگاره‌های متصل بهم و مستقل بودن سنگ‌نگاره‌های هر طرف را علت این مسئله ذکر می‌کند که شکاف پیش از سنگ‌نگاره‌ها رخ داده است. همین مسئله می‌تواند این نظریه را که انسان‌های دوران باستان این شکاف را در سنگ به وجود آورده‌اند رد کند.

این دانشمند زمین شناس اهل عربستان می‌گوید تصاویر حیوانات، پرندگان و خزندگان حک شده روی صخره به عنوان نشانه‌هایی برای کاروان‌ها و مسافران به منظور شناسایی دره‌ها و دشت‌ها استفاده می‌شده است. 

ورود به ادبیات
براساس داستان‌های عامیانه رواج یافته میان مردم این صخره شاهد داستان عشقی مشهور بوده است. در یکی از روایت‌ها آمده است که عنتره بن شداد، یکی از بزرگترین شاعران عرب قبل از اسلام و از مشهورترین پهلوانان عرب، اسب خود را به این صخره می‌بسته است تا با عبله دختر عمو و معشوق خود دیدار کند.

علل علمی احتمالی
تا پیش از سال ۲۰۱۰ یعنی زمانی که سازمان گردشگری عربستان سعودی صخره النصلة را کشف کند، کسی از وجود چنین صخره‌ای خبر نداشت. از آن زمان به بعد داستان‌های زیادی درباره این صخره و شکاف بسیار صاف آن بیان شده است. زمین شناسان نیز نظرات متفاوتی در این‌باره مطرح کرده‌اند.

برخی از آنها می‌گویند جابجایی زمین زیر صخره باعث شکستن صخره و نصف شدن آن شده است. پس از شکسته شدن صخره، شکاف تازه ایجاد شده احتمالا به کانالی برای باد‌های حامل شن و ذرات ریز تبدیل شده است. به این ترتیب، ذرات به تدریج دو طرف سنگ‌ها را ساییده و آنها را کاملا صاف کرده‌اند.

بن لعبون نیز علت اصلی شکافته شدن دقیق این صخره را تکان و جابجایی زمین زیر پایه سمت چپ می‌داند که کمی ضعیف‌تر از سمت راست است و روایت‌های عامیانه را که قهرمان آنها «اجنه» یا موجودات دیگر هستند رد می‌کند. 

طبق فرضیه‌ای دیگر این شکاف در اثر پدیده‌ای به نام «درزه» (Joint) ایجاد شده است. «درزه» به شکستگی طبیعی در سنگ بدون حرکت یا جابجایی می‌گویند. درزه‌ها اغلب شکستگی با خطوط مستقیم در سنگ ایجاد می‌کنند. با این حال، فرسایش نیز ممکن است به صاف شدن شکاف کمک کرده باشد.

طبق فرضیه سومی که در این‌باره مطرح می‌شود شکاف از نفوذ دائم آب به شکاف‌های کوچک موجود در صخره و انجماد و انبساط آن در اثر کاهش دمای هوا و در نتیجه گسترش شکاف‌های کوچک به وجود آمده است. این روند احتمالا طی هزاران یا حتی میلیون‌ها سال تکرار شده و باعث شده است شکاف به صورت کنونی درآید.

وجود فرضیه‌های علمی همیشه باعث نمی‌شود انسان‌ها عنان اختیار را از قوه تخیل خود بگیرند. اگر صخره جان می‌گرفت و به صدا درمی‌آمد فرضیه‌های علمی را ترجیح می‌داد یا داستان‌های تخیلی؟ یا ترجیح می‌داد ما را با این بیت از مولانا خطاب قرار دهد:

 هر کسی از ظن خود شد یار من از درون من نجست اسرار من

منبع: ایسنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۰
نگار
۱۵:۴۲ ۱۸ مهر ۱۴۰۳
خیلی پیداست میزنه که با دستگاه برش خورده ، حالا اون دو تا پایه نیمکره زیرش هم لابد میخوان بگن طبیعیه ؟خود بخود رو دوتا پایه گرده؟خخخخ
یعنی آدما رو اینقدر ساده میبینن؟
ناشناس
۱۶:۲۲ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
به نظر میادابتدا به شکل عمودی بوده و افتاده و اون قسمت از سنگ از جنس دیگه ای بوده و در اثر سیلابها اون لایه اضافی حل شده و بصورت شکاف در اومده
ناشناس
۱۲:۵۷ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
در کل کار کوروش نسبتا بزرگ بوده ! آخه اون قبل از خداوند بوده اما آنفلوآنزای پوکی استخوان گرفت و به همین سادگی مُرد!!!!
صادق
۱۱:۵۸ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
کار خودشونه
مافیا
۱۱:۵۳ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
این صخره بیش از دو میلیارد و پانصد سال قدمت دارد
ناشناس
۲۲:۰۳ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
این سنگ و حضرت علی با ذولفقار دو نیم کرده
ناشناس
۲۱:۴۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
سلام خسته نباشید شاید با توجه به علایم روی سنگ بتواند آدرس جای را در فاصله چند کیلومتری در داخل سخره یا حفره دنبال قسمت سوم آن بگردند چون به شکل مارمولک بزرگی می‌باشد با تشکر
یک زمین شناس
۲۰:۲۲ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
تئوری‌های گوناگونی در مورد شکاف صخرهٔ النصله وجود دارد. یکی از آن‌ها می‌گوید صخره روی یک خط گسل قرار دارد و این شکاف در ابتدا به دلیل جابجایی زمین زیر صخره‌ها ایجاد و باعث شده در نقطهٔ ضعیفی دو نیم شود. بر اساس این نظریه شکاف ایجاد شده برای تندبادهای حامل شن و ماسه به چیزی شبیه «تونل باد» تبدیل شده و در طول هزاران سال عبور دانه‌های شن، شکاف ناهموار را به‌صورت یک سطح کاملاً صاف ساییده است.
در زمین شناسی پدیده ای بنام گسلش وجود داره که لایه های زمین بر اثر نیروهای تکتونیکی کنار هم می لغزند، به سطح این لغزش اصطلاحا آئینه گسل گفته میشه و چنان تحت فشار و حرارت بالا قرار میگیره که در شرایط عدم فرسايش بعدی سطحی صاف و نسبتا صیقلی مشاهده میشه...بحثش مفصله
ناشناس
۲۰:۱۳ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
شایدم در زمان جنگ ها یی که رخ داده باشمشیر از وسط نصف شده چون در زمان پیامبر همچین اتفاقاتی می افتاده
قاسمی
۱۹:۳۴ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
این قطعه تاریخی را فقط چند ساله که نشون مردم دادن . کشور های زیادی در حال ساخت تاریخ و تمدن برای خودشون هستند ،من گمان می کنم این کار لیزره . اونا هرچی بگن که ما نمی تونیم خلافش راثابت کنیم .
ناشناس
۱۸:۴۵ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
عربستان قديمى ترين و پراز ،ازترين كشور جهانه ،ولى متأسفانه دير جنبيدند براى كشف آثار باستانى خود ، ميشه گفت اولين تمدن جهان در عربستان است
سعید
۱۷:۲۹ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
سلام برای ماندگاری این اثر طبیعی دور تا دورش را با دیواره محکم پوشش دهند به مرور و شدت توفان شن فرسایش بیشتر میشود
سعید
۱۷:۲۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
سلام برای ماندگاری این اثر طبیعی دور تا دورش را با دیواره محکم پوشش دهند به مرور و شدت توفان شن فرسایش بیشتر میشود
ناشناس
۱۷:۱۹ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
دست سازه و نشان گنجه ،به پوزه و چشم و جای تیشه ها دقت شود ارادت
ناشناس
۱۷:۱۶ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
آل سعود برای جذب گردشگر این سنگ را شکاف داده

سنگی که تا پیش از ۲۰۱۰ کسی ندیده بود ?
محسن
۱۲:۵۱ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
فیلسوف! در مورد مقبره کوروش هم همین نظر رو داری؟ تا ۱۰۰ سال پیش کسی نمی‌گفت اینجا دخمه کوروش هستش و حتی شاعری ازش چیزی نگفته!! یهو پیدا شد و یهو نویسندگان و تاریخ نویسان یونانی کتابهاشون رو رو کردن و...
مسلم
۱۶:۴۲ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
این شکل ملخ میباشد که در آن زمان علاقه ای بیشتر از یک انسان براشون ارزشمند بوده‌
ستاره پارسی
۰۸:۵۸ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
نقاسی روی صخره:بن سلمان شش ساله از عربستان خخ
ناشناس
۱۵:۲۲ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
برش با زنجیر برش سنگ توسط خود دولت برای ساختن جاذبه توریستی اتفاق افتاده. اون برش کاملا جدید و فقط میتونه کار برش زنحیر معادن سنگ باشه. خیال بافی نکنیم
محمد
۱۴:۵۰ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
لیزر نبوده مشدی؛ رعد و برق زده نصف کرده.
ناشناس
۱۴:۲۹ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
سلام این مقوله ی عنوان شده‌. نوعی فسیل درخت فرازمینی ست. که عمر این درخت درحدود ۹۶۰ میلیون سال قدمت دارد. و این گونه فسیل فقط در دو طیف زمین قرار دارد. ک طیف دیگری در قطب شمال است. که در حدود 6800 میلیون سال قدمت دارد. ک جزع یکی از هفت عجایب ماوروطبیعه میباشد.
حرف حساب
۱۷:۲۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
خوب چرا خودت رو ناشناس معرفی کردی .. با افتخار بگو من پروفسور بزرگ تاریخم و چیزایی رو می دونم که هیچ بشر ، شایدم هیچ مخلوق و احتمالا خود خدا هم نمی دونه .. رودربایستی نکن حضرت عباسی با این همه علم ....
ع.شرقی
۱۷:۵۰ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
تمام قدمت حیات به شکل امروزی پانصد میلیون سال و قدمت درختان کمتر از چهارصدمیلیون سال است
علی دهنوی
۱۳:۵۳ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
فسیل درختی است باقدمت دوملیاردسال پیش وبراثررعدبرق درزمان زنده بودن درخت برش خورده است
ناشناس
۱۴:۱۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
دومیلیارد سال؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟خخخخخ ازکجا این اطلاعات رو آوردی؟
میم
۱۳:۴۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
طبیعت کارها می‌کند که این در آنها هیچ است.
ناشناس
۱۳:۴۷ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
باعرض سلام وخسته نباشید این فسیل درختی است قدمت آن به دوملیاردسال پیش است
ناشناس
۱۳:۴۴ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
زیاد پیچیده نکنید اجنه چیه؟! این احتمالا یه رگه آهکی داشته که بر اثر بارندگی حل شده
مملی
۱۹:۰۴ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
این که بقیه رگه هاش اونوریه ، چرا رگه آهکیش با بقیه زاویه ۹۰درجه داره
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
یک نظریه دیگه هم هست که محتمل تره:
گفته شده این صخره سال ۲۰۱۰ کشف شده!!!
یعنی ۱۴ سال پیش
بعید نیست عربستان این شکاف رو بوجود آورده برای تبلیغات و گسترش گردشگری...
عابر
۱۳:۴۱ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
بسیار بعیده که عربستان با اونهمه ثروت و اونهمه مکانهای گردشگری که به وجود آورده، به چنین چیزی نیاز داشته باشه و بیاد یک دروغی بگه که قطعا کارشناسان میتونند متوجه ساختکی بودنش شوند. فرضیه شما بسیار بعیده.‌
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
شاید هم در اثر برخورد صاعقه اتفاق افتاده باشد
ناشناس
۱۰:۵۳ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
مشابه این برشهای باریک ویکدست را در مناطق زاگرس نشین ازجمله "تنگ تینا"در منطقه شیمبار(دراصل شیرین بهار)داریم
عابر
۱۳:۴۴ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
یک عکس از آنها بیار. اگر باشد جالب است.
محسن
۱۲:۵۴ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
شروع شد! میدونیم زاگرس قبل خدا بوده اما هر چرت و پرتی رو بهش نچسبونید
عمار .
۱۶:۳۰ ۱۵ مهر ۱۴۰۳
به نام خداوند جان خرد : این صخره دو نیم شده شبیه سر اژدهایی است که در دوران باستان توسط شمشیر رستم پهلوان ایران قطع شده رستم پهلوان از سیستان بلوچستان توسط سیمرغ بسیار بزرگ خود با خبر می شود که اژدهایی در عربستان وجود دارد که اگر او را نکشد از طریق خلیج فارس قصد دارد به ایران بیاید و همه ایرانیان را می کشد می خورد بنابراین ریتم دستان پهلوان رشید ایرانی سوار بر سیمرغ بزرگ می شود و می رود به نبرد رویارویی با اژدهای عربستان و پس از چندی جنگ با اژدهای بزرگ که آتش دهانش همه چیز را می سوزاند رستم توانست با یک ضربت شمشیر بلند تیز بران خود سر از بدن آن اژدها جدا کند و اژدها را بکشد و بدن آن اژدها را هم سیمرغ ایرانی و رستم با هم می خورند حالا خود حدیث مفصل بخوان که آل سعودی همان اژدهای دوران باستان رستم پهلوان شاهنامه ایرانی فردوسی است و رستمی از ایران اسلامی برمیخیزد و سر از بدن آن اژدها جدا خواهد کرد تا عربستان حجاز را امت شیعیان امیرالمومنین علی علیه السلام حکومت داری پرده داری مکه مکرمه و خادمین مدینه منوره شوند . والسلام .
ایرانی
۱۰:۵۸ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
خیلی زیبا بود وعمق ودقت راهبردی ایرانیان در شناخت وحمایت وپیروی از سلاله راستین پیامبر خاتم صلوات الهه علیه وآله را نشان میدهد آنهم هزاران کیلومتردورتراز خاستگاه اسلام نوری راکه درمیان صحابه هم جز۵ نفر یاتعدادانگشت شمارندید....
ارجیفا فینگلیشیان
۱۳:۴۷ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
برادرجان، عربستان مهد اسلام است. امیدوارم بخاطر این کفر، جهنم ابدی را برای خود نخریده باشی. ضمنا اولین دفعه هست که میشنوم رستم هم شیعه بوده.
محمد
۱۴:۵۴ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
مگه رستم وجود خارجی داشته ؟! خود فردوسی گفته ؛ که رستم یلی بود در سیستان منش کردمش رستم باستان !! بعض میخوانند؛ که رستم خری بود در سیستان ....
ایزدی جان
۱۶:۲۷ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
قدرت تخیل بالایی داری رستم خوردتش اره احتمالا ی رگی از هند یا سینما هند داری.???
رضا
۱۸:۳۷ ۱۶ مهر ۱۴۰۳
سلام دوست عزیز،لطفا افسانه های شاهنامه را وارد مباحث علمی نکن درست نیست.این یک موضوع زمین شناسی هست و با وسایل و تجهیزاتی قابل آزمایش و بررسی هست.پس افسانه را با آن قاطی نکن متشکرم.
امیر
۱۲:۰۱ ۱۷ مهر ۱۴۰۳
چه قدر حوصله داری بگیر بخواب