سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خرمن نقد گندم‌کاران کردستانی‌ در کیسه نسیه خرید تضمینی

با وجود گذشت چند ماه از تحویل گندم توسط کشاورزان کردستانی به مراکز خرید دولتی، هنوز نزدیک به نیمی از مطالبات آنها پرداخت نشده است و وعده‌های مسئولان برای پرداخت مطالبات ادامه دارد.

تیرماه که از راه می‌رسد، کشاورزانی که با هول و ولای چندین ماه چشم انتظاری، گرما و سرما را پشت سر گذاشته‌اند راهی مرازع طلایی گندم می‌شوند تا خوشه‌های امیدشان را درو کنند.

چند سالی است که نرخ مناسب خرید تضمینی باعث شده تا دست دلالان از دامن گندم کردستان کوتاه شود و از آن سو کشاورزان کردستانی بتوانند در سطح ملی عرض اندام کنند، آن هم با پر کردن سیلو‌هایی که امنیت غذایی کشورمان را رقم می‌زند و از سویی موجب رشد و رونق صادرات این محصول استراتژیک می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: امسال استان با خرید بیش از یک میلیون و ۱۷۱ هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان برای دومین سال متوالی رتبه دوم تولید گندم کشور را کسب کرد.

پیمان اسکندری  اظهار کرد: کردستان با تولید ۱۲ درصد گندم بعد از استان خوزستان در جایگاه دوم قرار گرفته است و افزون بر این در تولید گندم در دیمزاره هم رتبه یک کشوری را به خود اختصاص داده است.

وی افزود: این میزان خرید گندم مازاد برنیاز کشاورزان توسط ۹۱ مرکز خرید دولتی، اتحادیه و شرکت‌های تعاونی روستایی و سیلو‌های بخش خصوصی انجام شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با بیان اینکه ارزش تولید ناخالصی داخلی وابستگی فراوانی به کشاورزی دارد، بیان کرد: بیش از ۲۷ درصد ارزش ناخالص داخلی به کشاورزی وابسته و ۳۰ درصد اشتغال استان نیز مربوط به این بخش است.

اسکندری ادامه داد: این میزان رشد تولید و خرید گندم تضمیمنی در استان تنها به واسطه بارش‌های مناسب نبوده چراکه در گذشته نیز سال‌های پربارشی داشته‌ایم ولی این میزان گندم تولید نشده است این نتیجه تلاش بهره برداران، محققان حوزه کشاورزی در بخش‌های مختلف و کارشناسان جهاد کشاورزی است.

خرید یکجا واریز قطره چکانی

اما طبق روال هر سال که خرید تضمینی محصولات کشاورزی انجام می‌شود، پرداخت وجه توسط دولت به درازا می‌کشد و چند ماهی زمان می‌برد تا کشاورزان به پول خود برسند و این موضوع اکنون به یکی از مشکلات بخش کشاورزی تبدیل شده است.

صالح محمدی از کشاروزان قروه‌ای که از قضا از کشاورزان خبره ایران هم هست، عقیده دارد که کشت زمان پاییزه دارد از دست می‌رود و وزارت جهادکشاورزی هیچ فکری نکرده تا کشاورز نهاده‌های لازم که درگیر افزایش قیمت چندبرابری است، تهیه کند.

او که می‌گوید در راه کشاورزی، استخوان خرد کرده و پیر شده است، ادامه داد: دست کشاورزان برای کشت خالی است و هنوز هم خبری از دریافت مرحله بعدی بهای گندم نیست.

این کشاورز قروه‌ای افزود: راهکار گذر از این چالش این است که طلب ما را با تاخیر و تادیه بانکی حساب کنید تا بتوانیم اقساط خود را پرداخت کنیم.

محمدی تاکید کرد: رتبه دوم تولید گندم در کشور حاصل تلاش کشاورزان است و نه جهاد کشاورزی چرا که در سال جهش تولید، این کشاورزان بودند که خاک خوردند و در دمای بالای ۴۷ درجه تابستان امسال دست از کار و تلاش نکشیدند ولی حالا که سال زراعی جدید هم شروع شده، موفق به دریافت مطالبات خود نشده اند.

پرداخت ۵۷ درصد مطالبات گندم‌کاران

به گفته نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان یک میلیون و ۱۷۱ هزار و ۴۷۳ تن گندم به ارزش بیش از ۲۰۷ میلیارد ریال از کشاورزان استان کردستان خریداری شده که تا کنون ۵۷ درصد بهای آن به کشاورزان پرداخت شده است.

جمال صالحی افزود: این ۵۷ درصد معادل ۱۱۸ هزار میلیارد ریال است و  ۸۹ هزار میلیارد ریال دیگر باقی مانده که پرداخت آن در حال پیگیری است.

وی با اشاره به اینکه ۴۷۵ هزار تن گندم مازاد بر نیاز مصرف استان به ۹ استان کشور شامل تهران، البرز، اصفهان، قم، مازندران، گیلان، یزد، بوشهر صادر شد، گفت: ۴۳۲ هزار تن از گندم خریداری شده بصورت زمینی و ۴۳ هزار تن از طریق ریلی صادر شده است.

این اولین سالی است که گندم کردستان، با راه‌آهن به مناطق مختلف کشور ارسال می‌شود و اگر مانند سال‌های قبل بود، باید چیزی نزدیک به پنج هزار دستگاه کامیون، کار حمل این ۴۳ هزار تن را انجام می‌داد.

نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان در ادامه با اشاره به کسب رتبه دوم کشور در خرید تضمینی گندم، یادآور شد: امسال پیش بینی خرید تضمینی گندم در استان، یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بود که ۹۸ درصد این میزان محقق شده است.

به گفته صالحی، میزان گندم خریداری شده در سال زارعی گذشته نسبت به سال قبل از آن، ۲ درصد افزایش دارد.

سال زارعی گذشته، ۶۲۶ هزار هکتار از مزارع استان کردستان به کشت گندم اختصاص پیدا کرده بود که یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول از آن برداشت شد.

آخرین وعده مسوولان کردستان برای پرداخت مطالبات گندم‌کاران، شهریور ماه گذشته بود، حالا ۱۰ روز از آن وعده سرخرمن گذشته و خبری از پرداخت پول گندم نیست.

 

برچسب ها: گندم ، کردستان ، غله ، مطالبات
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.