سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید:

اگر پاول دورف در ایران دستگیر می‌شد!

تصور کنید پاول دورف مرد مشهور این روزهای دنیای مجازی و مدیرعامل تلگرام برای سفری مثلا تفریحی به ایران می‌آمد و در آستانه خروج از کشور بازداشت می‌شد.

هفته گذشته، پاول دورف، بنیان‌گذار و مدیرعامل تلگرام، هنگام خروج از جت شخصی خود در فرودگاه لو بورژه در حومه پاریس توسط پلیس فرانسه دستگیر شد؛ خبری که به‌سرعت در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست شد و حاشیه‌های فراوانی را ایجاد کرد.

دورف پس از دستگیری، در رابطه با ۱۲ اتهام مختلف از جمله اداره کردن یک سکوی آنلاین که برای معاملات نامشروع یک گروه تبهکار استفاده می‌شود و همچنین همدستی در توزیع مجرمانه و سازمان‌یافته تصاویر جنسی کودکان و قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری و پولشویی مورد بازجویی قرار گرفت. 

در این بین اما هیچ کشور غربی نه تنها به خودش اجازه ابراز نگرانی درباره سرکوب آزادی بیان و حقوق بشر در فرانسه را نداد، بلکه جملگی تاکید کردند که تلگرام باید قوانین کشور‌ها را رعایت کند.

امانوئل مکرون هم به عنوان عالی‌ترین مقام سیاسی کشوری که دروف در آن دستگیر شده، پس از این اتفاق گفت "فرانسه کشوری است که در آن "تفکیک قوا" وجود دارد" و با گفتن این جمله از توضیح بیشتر درباره آن شانه خالی کرد تا اینکه دادگاه فرانسه در نهایت، بنیانگذار تلگرام را با قرار وثیقه ۵ میلیون یورویی آزاد اما او را تا زمان تکمیل تحقیقات و صدور حکم نهایی، از خاک فرانسه "ممنوع‌الخروج" کرد.

شبکه‌های اجتماعی سالهاست برای جلب اعتماد مخاطبان، پروتکل‌های سختگیرانه‌ای را در رقابت با یکدیگر برای حفظ حریم خصوصی کاربران وضع کرده‌اند که این مسئله، دولت‌های مختلف را با چالش جدیدی در عرصه حکمرانی مواجه کرده‌ و از سوی دیگر، حریم امنی را نیز برای فعالیت مجرمانه برخی افراد و گروه‌های غیرقانونی فراهم آورده؛ تا جاییکه مجله آلمانی اشپیگل در گزارشی که ژوئن ۲۰۲۱ منتشر کرد، تلگرام را یک امپراتوری تاریک و خطرناک‌ترین پیام‌رسان و در حکم یک «دارک‌وب» در جیب کاربران توصیف کرد.

چالش شبکه‌های اجتماعی با دولت‌ها و اصرار آنها بر حفظ محرمانگی کاربران خود [برای اعتباربخشی به خودشان در مقابل سایر رقبا] باعث شده برخی از آنها با حکم دادگاه، به صورت محدود یا نامحدود از ادامه فعالیت در برخی کشورها منع شده و در اصطلاح عامیانه، "فیلتر" شوند. ترکیه، روسیه، چین، فرانسه، آمریکا و ایران از جمله کشورهایی هستند که فعالیت حداقل یکی از شبکه‌های اجتماعی خارجی به صورت مقطعی یا برای طولانی‌مدت در آنها ممنوع شده است. چالش اتحادیه اروپا با فیس‌بوک و شرکت متا و چالش آمریکا با تیک‌تاک جزو موارد جدیدی است که با برد رسانه‌ای زیادی نیز همراه شد.

در تازه‌ترین مورد هم «الکساندر دمورائس» قاضی دیوان عالی برزیل با بیان اینکه «ایلان ماسک» مالک شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) به حاکمیت برزیل بی‌احترامی کرده و خود را نهادی فراملی و مصون از قوانین هر کشور معرفی می‌کند، حکم مسدود شدن این شبکه اجتماعی را در برزیل صادر کرده است.

تا اینجای کار، انتقادی متوجه دولت‌ها نیست چراکه موقعیت فراملی شبکه‌های اجتماعی، حاکمیت کشور‌ها را زیر سوال برده و مدیران شبکه‌های اجتماعی نیز متوجه شده‌اند که دیگر نقض حاکمیت دولت‌ها برای آنها بدون هزینه نیست و چالش‌های حقوقی جدی در انتظار آنهاست. بازداشت پاول دورف، تهدید قضایی ایلان ماسک و تهدید مارک زاکربرگ توسط ترامپ در کتاب جدید خود نشان از آغاز دوران جدیدی دارد که دیگر در آن اصل آزادی بیان و حفظ حریم شخصی، سپر مناسبی برای ایجاد بسترهای ارتباطی بدون نظارت دولت‌ها نیست. 

اما آنچه در این میان قابل‌تامل است موضع دوگانه کشورهای غربی در قبال محدودیت‌هایی است که در رابطه با فعالیت شبکه‌های اجتماعی در کشورهای مختلف جهان اعمال می‌شود؛ موضع‌گیری دوگانه‌ای که باعث شده بازداشت مدیرعامل تلگرام در فرانسه‌ی مهد آزادی بیان و ممنوع‌الخروج کردن او، یک اقدام قانونی در جهت صیانت از امنیت و حاکمیت ملی فرانسه تفسیر شود و محدود کردن فعالیت این پیام‌رسان در ایران، اقدامی ضدحقوق‌بشری در جهت مقابله با آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات!

حالا تصور کنید اگر بجای محدود کردن پیام‌رسانی که در ایران دفتر هم ندارد، خود مدیرعامل آن در ایران بازداشت می‌شد، واکنش‌های بین‌المللی به این اقدام چه بود؟ آیا رئیس‌جمهور فرانسه همانطورکه درمورد بازداشت دروف گفت که "فرانسه کشوری است که در آن تفکیک قوا وجود دارد"، این بار هم از پرداختن به موضوعی که به او مربوط نیست و دخالت در امور داخلی ایران امتناع می‌کرد یا اینکه خود را پرچمدار حمایت از آزادی بیان در اروپا نشان می‌داد؟ آمریکا و اتحادیه اروپا چه؟ آیا همانطورکه اکنون پشت فرانسه ایستاده‌اند، از تصمیم ایران نیز حمایت می‌کردند یا اینکه آن را نمونه دیگری از سرکوب آزادی بیان در ایران معرفی می‌کردند؟ درمورد نهادهای به اصطلاح حقوق بشری نیز اگر سکوت کنیم، بهتر است!

خبرنگار: محمدحسین نیکخوی‌متین

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۳
ناشناس
۱۴:۱۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
شبیه شادمهر عقیلیه
ناشناس
۱۳:۴۰ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
احتمال اینکه دار و دسته طالبان بیان اینجا خیلی زیاده / ولی این اروپایی ها پایشان را اینجا نمیزارن
ناشناس
۱۳:۱۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
دستگیر ی ایشون در هر جایی اشتباست
ناشناس
۱۳:۰۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
برای سفر تفریحی بیاد ایران???
ناشناس
۱۳:۰۰ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
با سلام و احترام فراوان
بالاخره هر شخص باید با هویت خودش زندگی بچرخاند.
با تشکر فراوان
مهرداد آقائی
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
وشما
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
از خشت اول شروع دستگیری با اخلاق و رفتار خوش و و انسان دوستانه بطوریکه این رفتار الان در ذهن همه که حتی یک لحظه چش تو چش شدن ماندگار هست تا نزد خدای متعالو تاریخی که یارای نوشتن حقیقت را نداشته و نداردو بعد هم همه رسانه ها و هجمه ها شروع و تکذیب ها و ..تا خدا
ناشناس
۱۲:۴۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
اگر خدای نکرده این اتفاق می افتاد، نیازی نبود که هیچ کشور و نهادی علیه ایران کاری بکند چون ما داخل مرزهایمان دوستانی داریم که با وجود آنها نیازی به هیچ دشمنی نداریم و همین دوستان همه کارها را انجام می دادند!!!
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
دقیقا زدی توهدف
ناشناس
۱۲:۱۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
چرا همیشه شیپور رو از سر گشادش میزنید. ایشون تابعیت فرانسه رو داره برید یک فکری به حال خودتون کنید تا یک مسافری میاد به چندتا بچه باید جواب بده چرا و واسه چی اومده. ادعای جذب توریست هم دارید که مال این حرفا نیستین.
ناشناس
۱۲:۰۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
سرنوشت تتلو که الان هس تو اتهاماتش شبی همین اقاهس
ناشناس
۱۲:۳۱ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
داداش اگه ربات نیستی باید خدمتت عرض کنم که تتلو با شکایت سوء استفاده از دختران جوان و اعلان قرمز اینتر پل در خارج از کشور توسط پلیس بین الملل دستگیر شد
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
شوتی
ناشناس
۱۱:۵۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
اگه در ایران دستگیر می شد همه می خواستند باهاش عکس سلفی بگیرن!!
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
روس هست برخورد مومنانه می شد
ناشناس
۱۱:۳۷ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
خب معلومه از نظر غر بیها مرگ خیلی خوبه ولی برای همسایه
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
هرکسی به فکر خودش هست و باید باشه. شماهم به فکر خودتون و جامعه درماندتون باشید بجای اینکه با نشان دادن مشکلات دیگران سعی در توجیه کمبود و کم کاری های خودتون بکنید
ناشناس
۱۱:۳۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
اشتباهات آن‌ها اشتباهات ما را توجیه نمی‌کند. شما به فکر خودتان باشید!
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
شما ها هم فقط بشینید ایراد ملانصرالدینی بگیرید
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
چون ایران از لحاظ جنگ رسانه ای فلج است و نمی‌تواند اخبار درست و غلط رو به خورد غرب دهد. و تا زمانی که رسانه فلج داشته باشیم نمی‌تونیم کاری تو این عرصه کنیم .
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
دوگانگی از انجا میاد که شما به قانون خودتون هم پایبند نیستین طبق کدوم قانون رای دادگاه تلگرام فیلتر شده؟ کدوم قاضی؟
ناشناس
۱۲:۳۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
طبق همون قانونی که فرانسه دستگیر کرده صاحب تلگرام رو
ساغر ۱۹ ساله
۱۱:۲۱ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
چه چهره و عکس جذابی ؛
مهسا ۱۳ ساله
۱۲:۰۸ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
به پسرای کره ای نمیرسه ⁦(⁠。⁠♡⁠‿⁠♡⁠。⁠)⁩
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
همون ۶ سال پیش اعدام شده بود و الان استخون هاش هم پوسیده بود
آشتیانی
۱۲:۲۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
مگه بابک زنجانی رو که گرفتیم اعدام شد.
اینقدر توی زندان موند تا همه طلبش تسویه شد.
ناشناس
۱۳:۱۵ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
۱۲:۲۹
امثال زنجانی پول دارن وگرنه مگر سلطان سکه نبود که اعدام شدن !؟ دوتا بدبخت بیچاره
Ahmad
۱۱:۰۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
حداقل اپلیکیشن گوگل پِلی استور را اَز محدودیت خارج کنید تا ما بتوانیم اپلیکیشن‌های موبایلمان را آپدیت و بروزرسانی کنیم.
گوگل پِلی استور که پیامرسان خارجی یا شبکه‌ی اجتماعی خارجی که نیست.
میلاد وظیفه
۱۰:۵۸ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
شما بهتره به فکر اقتصاد و معیشت مردم باشید چیکار به اینا دارید
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
دزدی نکنید تا اقتصاد کشور درست شود