سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حادثه لاهیجان و چند نکته برای اعتماد افکار عمومی

حادثه تلخ پاسگاه لاهیجان که منجر به فوت متهمی ۳۶ ساله شد، دارای ابعاد مختلف بود که مهم‌ترین آن مسئولیت‌پذیری، پاسخگویی و روایت‌گری پلیس است.

چندی پیش خبری مبنی بر فوت «محمد میرموسمی» شهروند ۳۶ ساله اهل روستای سیدمحله از توابع بخش رودبنه شهرستان لاهیجان پس از بازداشت در فضای مجازی منتشر شد که اطلاع رسانی به موقع از سوی نهادهای متولی از جمله دادستانی و پلیس و پیگیری نظارتی دولت را به دنبال داشت.

هفتم شهریور ماه بود که دادستان عمومی و انقلاب لاهیجان از بازداشت پنج نفر از کارکنان نیروی انتظامی در جریان پرونده فوت یک متهم در تحت نظرگاه فرماندهی انتظامی این شهرستان خبر داد و اعلام کرد که این موضوع در کمیته پیگیری وقایع خاص دادگستری گیلان با حضور مسئولان قضایی استان مطرح شد و مورد رسیدگی و نظارت ویژه قرار گرفت و علاوه بر آن هیات حقوق شهروندی استان گیلان نیز به لاهیجان عزیمت کرده است و تحقیقات و بررسی‌های دقیق قضایی نیز ادامه دارد.

پس از آن یعنی در هشتم شهریور الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاع رسانی دولت از دستور رئیس جمهور به وزیر کشور برای اعزام هیاتی به استان گیلان و تهیه گزارشی در این خصوص خبر داد و بلافاصله هیات مورد نظر به سرپرستی سیدمجید میراحمدی معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور عازم لاهیجان شد.

در همان روز مرکز اطلاع‌رسانی پلیس از دستور ویژه فرمانده کل انتظامی کشور در خصوص بررسی وقوع حادثه فوت یک متهم در شهرستان لاهیجان خبر داد و در دو روز گذشته نیز فرماندهی کل انتظامی طی اطلاعیه دوم و سوم به ابعاد مختلف این حادثه و همچنین به دور از هیجان زدگی به سوابق شخص فوت شده و فرآیند بازداشت و عوامل موثر در این رویداد تلخ پرداخت.

طی آخرین اطلاعیه فراجا، فرمانده شهرستان لاهیجان عزل و همچنین نتیجه حادثه به گزارش پزشکی قانونی موکول شد.

گذشته از علت اصلی این رویداد که باید منتظر گزارش پزشکی قانونی بود و همچنین لزوم برخورد جدی با عوامل و مسببان تا هیچ چیزی نتواند چهره خدمتگزار پلیس را مخدوش کند، چند نکته در این حادثه حائز اهمیت وجود داشت که مانع از بحران زایی و همچنین جریان سازی و سوء استفاده رسانه‌های معاند شد که به دنبال حاشیه سازی از هر حادثه‌ای هستند.

ورود نهاد قضایی برای بررسی ابعاد حادثه

یکی از مهمترین ابعاد رویدادهای بعد از حادثه فوت متهم لاهیجانی که از دیده رسانه‌ها مغفول ماند، ورود سریع قوه قضاییه به موضوع، دستگیری عوامل دخیل در وقوع حادثه و پیگیری موضوع از منظر حقوق شهروندی است؛ اطلاعیه دادگستری گیلان به دستگیری ۵ نفر از عوامل انتظامی دخیل در فوت متهم اشاره دارد که نشان از سرعت عمل دستگاه قضا برای رسیدگی به موضوعی است که توجه افکار عمومی را به خود جلب کرده است.

این اقدام نخستین گامی بود که حاشیه سازی احتمالی را خنثی و یک چهره بی طرف از نهاد قضایی ارایه کرد.

ورود رئیس جمهور به عنوان مجری قانون اساسی و مسئولیت پذیری دولت

طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی، پس از مقام رهبری، رئیس جمهور عالی ترین مقام رسمی کشور است که مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجری را بر عهده دارد؛ رئیس جمهور در آیین تحلیف مطابق اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد کرده که خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت نماید و از آزادی و حرکت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کند.

در راستای اجرای همین اصول بود که مسعود پزشکیان رئیس جمهور، وزیر کشور را مامور کرد تا هیاتی را برای بررسی دقیق موضوع به لاهیجان اعزام کند که بلافاصله این دستور اجرایی شد.

بر این اساس نباید مسئولیت‌پذیری دولت را در این زمینه نادیده گرفت. اعزام هیاتی بلند پایه برای رسیدگی به این اتفاق از سوی وزارت کشور نشان از پیگیری جدی دولت برای روشن شدن حقیقت و انتقال آن به مردم دارد.

البته غیر این هم نباید انتظار داشت زیرا دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور از ابتدا اصل را بر صداقت و اعتماد به مردم قرار داده است و این حادثه نیز میدان آزمونی بر پیابندی دولت به این وعده بود.

ارایه روایت درست و به موقع از حادثه به مخاطب

اما شاید مهم‌ترین اتفاق را باید در واکنش پلیس به این حادثه دید؛ همانطور که گفته شد فارغ از جزئیات حادثه که باید در جای خود با نگاه جرم انگاری بررسی شود، آنچه از دریچه رسانه بیش از هرچیزی به چشم می‌آید، پاسخگویی سریع و بی واسطه پلیس نسبت به افکار عمومی است.

فرماندهی کل انتظامی با انتشار مکرر ابعاد حادثه روایت اولی را در دست گرفت و از گمانه زنی و فرضیه بافی‌ها که اغلب توسط رسانه‌های معاند تار و پود می‌گیرد، جلوگیری کرد.

این مسئله نه تنها پلیس را در مقابل افکار عمومی قرار نداد، بلکه او را به یک مدعی العموم تبدیل کرد که علاوه بر پیگیری نگرانی افکار عمومی، در جایگاه مسئولیت پذیری و پاسخ گویی قرار دارد. البته پلیس این اقدام را داوطلبانه و پیش دستانه انجام داد که از لحاظ عرف اجتماعی اقدامی قابل تحسین و صحیح است.

بنابراین فارغ از اینکه حادثه تلخ پاسگاه لاهیجان مقصر یا مجرمی دارد یا خیر، اگر صرفاً از زاویه جریان رسانه‌ای نگاه کنیم، تاکنون رفتار پلیس بر مبنای اهتمام به خواست عمومی و همچنین آگاه سازی و حقیقت محوری بوده است.

نیاز برخورد جدی با مسببان و روشن شدن حقیقت

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به عملکرد رسانه‌های دشمن در جریان حوادث سال‌های اخیر و تلاش برای مسموم کردن افکار بخشی از جامعه، لازم است در صورت روشن شدن حادثه لاهیجان، با مسببان آن برخورد جدی صورت گیرد تا احدی باعث نشود چهره خدمتگزار و زحمتکش پلیس که در رویدادهای مختلف همواره جان مردم را به جان خود ارجح دانسته، مخدوش شود.

شهادت حدود ۱۳ هزار پلیس که جان خود را در مبارزه با قاچاقچیان، اراذل و اوباش، متجاوزان به نوامیس، مرزبانی و دیگر حوادث نثار مردم و انقلاب کردند، گواه جانفشانی پرسنل جان بر کف فراجا دارد که بی منت و با حداقل درآمد زندگی خود را وقف مردم می کنند.

بنابراین برخورد جدی با مسبان حادثه لاهیجان نه تنها جایگاه پلیس را تقویت می کند، بلکه خانواده بزرگ انتظامی را همانند گذشته به عنوان امین اصلی جامعه در کنار مردم حفظ خواهد کرد.

منبع: ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۳۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
عمکرد پلیس باعث اعتماد به ان میشود / نه اینجور نامه نگاری ها
من که بعد از این نامه خیلی اعتماد جلب شد
علی تهرانی
۰۲:۳۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
همه تقصیر قوه قضاییه ست ، پانزده ساله پرونده شکایت بیست هزار نفر از خریداران زمین های تعاونی برق در فاز پنج هشتگرد رسیدگی نمیشه . حتمآ باید یه اتفاق بدی رخ بده ، بعد تمام سه قوه بگن کی بود ، کی بود ، من نبودم
ناشناس
۲۳:۳۱ ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
این متن کاملا بجاست...و مدیریت موضوع بسیار بجا و عالی بود است ..هر چند تخلف از طرف هر شخصی باشد... قانون باید میزان باشد.که هست.
ناشناس
۲۲:۰۰ ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
یادمان باشد که اگر پلیس اقتدار نداشته باشد برخورد با مخلین نظم و امنیت عمومی و آسایش مردم سخت و سخت تر می شود لذا لزوم توجه به حقوق متهمین ،روند پیگیری موضوع نباید باعث تضعیف روحیه پلیس شود
ناشناس
۱۶:۰۳ ۱۳ شهريور ۱۴۰۳
اقتدار پلیسی که شرح وظایف نمیداند و به تشخیص و رای خود عمل میکند، برای جامعه بسیار خطرناک است.
ناشناس
۲۲:۰۱ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
اراذل و اوباش ارزش پیگیری و غصه خوردن ندارند و پلیس نباید به اینها اجازه نفس کشیدن بدهد.
ح
۲۱:۴۲ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
پلیس نباید از قدرت پلیس سوئ استفاده بکند مردم در برابر پلیس تسلیم شود مقاومت و پرخاشگری در مقابل پلیس جرم است
ناشناس
۲۱:۱۵ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
درود بر شهدای انقلاب اسلامی بخصوص شهداهای پلیس نیروهای انتظامی .متاسفانه نیروهای پلیس در دوران آموزشی اونطور که باید آموزش های لازم روانشناسی و روانشناختی با ارباب رجوع.کلا در برخورد با مردم و حرمت و تکریم نمی‌بیند.
هر کسی لیاقت پوشیدن لباس مقدس سربازی ندارند.
ناشناس
۲۱:۰۱ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
در این سالها مردم بخوبی از همه چیز اگاه شدند و با چشم همه چیز رو دیدن.
حسین
۲۰:۲۵ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
تنها راه حل افزایش نظارت دوربین مداربسته در کلانتری هاست حتی تو محل استراحتشون دوربین باشه افراد مجری اجرای قانون باید تحت نظارت باشند زیرا براحتی زمینه سواستفاده محیاست
ناشناس
۲۰:۱۶ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
اینقدر نیروی انتظامی را تضعیف و تحقیر نکنید . یعنی پنج نفر پلیس ریخته اند و یک نفر را کشته اند ؟ یا فرمانده انتظامی لاهیجان در محل کارش مگر علم غیب داشته که در آن روستا چه میگذرد و مگر میشود ۲۴ساعته مواظب مامورین باشد ؟ فرد فوت شده قطعاً بیماری زمینه ای قلبی و یا عصبی داشته و در اثر درگیری های طایفه ای که خودش هم یکی از عواملش بوده ، دچار مشکل شده و فوت کرده
ناشناس
۲۰:۱۳ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
دولت پزشکیان به فکر گرانی ها باشند..!
ناشناس
۲۰:۰۶ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
رئیس جمهور ، فقط اینجا مجری قانون اساسی باید باشد ؟ از تخریب و تحقیر نیروی انتظامی چه سودی نصیب کشور میشود ؟ در گزارش پلیس آمده که این فرد یک فرد سابقه دار منفی بوده که علاوه بر شرکت در نزاع دسته جمعی ، با پلیس هم درگیر شده و فحاشی کرده ، یعنی نباید با او برخورد میشده ؟ و اگر این برخورد باعث فوت وی شده ، حتماً بیماری زمینه ای داشته ، وگرنه اگر برخورد پلیس منجر به فوت وی شده ، چرا دیگرانی هم که بازداشت و مورد برخورد قرار گرفته اند ، فوت نشده اند ، و کسیکه مشکل جسمی و بیماری زمینه دارد ، باید از حضور در چنین وقایعی پرهیز کند .
ناشناس
۱۹:۳۸ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
اینقدر پلیس رو ضعیف نکنید وقتی پلیس ضعیف شد یعنی امنیت از بین میره فرقی نمیکنه کی باشی
ناشناس
۱۹:۳۷ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
هیچ نهادی نگفته مرحوم موسوی به چه دلیلی در زندان بوده و از زندان به بعد توضیح میدهند.
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
اینطوری که نوشتید نیست . اگر فضای مجازی نبود آب از آب تکان نمیخورد . فضای مجازی دست شمارو رو کرده .
ناشناس
۱۹:۲۸ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
دست مریزاد از این همه شفاف سازی
ناشناس
۱۹:۰۵ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
یه جهت هدف دار برای تخریب چهره نیروی انتظامی در جریان هست
ناشناس
۱۸:۲۵ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
چه کردید برا گرونی ها؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۶:۰۹ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
ضرب و شتم متهم در آگاهی و پاسگاهها باید جمع شود
ناشناس
۲۰:۳۷ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
زندان ها ایران شده هتل
اگاهی پاسگاه ها هم کم کم دارن میشن عجله نکن
قوه قضاییه هم شده دایه مهربان تر از مادر
نتیجه اش وطعم اش را خواهی چیشد .....
ناشناس
۱۶:۰۹ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
این همه خوندیم آخرش هم نفهمیدیم چی ‌شده
حسنی
۲۱:۴۳ ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
همان شد
عباس افسرده
۱۳:۱۴ ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
موافق نظرتم این همه حرف ونوشته بدون اصل مطلب یعنی ؟؟؟؟؟