سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انتقاد تهران‌شناسان به توسعه بی‌رویه پایتخت

تاریخ پژوه معاصر در آیین بزرگداشت حسین کریمان مورخ و لغت شناسِ برجسته ایران گفت: ما تهران شناسان همواره به توسعه بی رویه پایتخت انتقاد داریم.

آیین بزرگداشت حسین کریمان؛ مورخ و لغت شناسِ برجسته ایران با حضور چشمگیر استادان و پژوهشگران و علاقه‌مندان به حوزه تاریخ پژوهی و تهران شناسی همراه با رونمایی از کتاب «زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی» این استاد فقید، در تالار اجتماعات شهید مطهری (ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای این آیین، محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به ایراد سخن پرداخت و گفت: مجلس امروز برای پاسداشت یکی از چهره‌های برجسته و مفاخر ایران زمین، مرحوم دکتر کریمان منعقد شده است که در طول حیات علمی خویش، هم به تحصیل در علوم دینی اهتمام داشت و هم، دانش‌های جدید را در دانشگاه آموخت و از این دو درکنار هم بهره‌های فراوان برد.

مشاور وزیر فرهنگ با اشاره به توجه ویژه عالمان و دانشمندان ایرانی به زبان و ادب فارسی اظهار کرد: در گذشته علی رغم همه بی مهری‌هایی که در حق زبان وادب فارسی رفته است، بزرگان ما با عنایت ویژه‌ای که به زبان عربی داشتند، هرگز از جایگاه و اهمیت زبان فارسی غافل نبودند. از جمله این بزرگان «اخوینی بخاری» است که قدیمی‌ترین کتاب پزشکی را به زبان پارسی پیش از «شاهنامه» فردوسی به رشته تحریر درآورده است.

وی افزود: امروز هم برای پاسداشت زبان فارسی با چهره ای، چون دکتر حسین کریمان مواجه هستیم که در کنار وقوف به زبان و ادبیات عرب و علوم دینی، تسلط زاید الوصفی بر زبان فارسی داشته است.

شالویی تأکید کرد: مرحوم دکتر کریمان به علم جغرافیا اهتمام وافر داشت، چرا که برای جغرافیای انسانی ارزش و ارج فراوان قائل بود و به تاریخ پژوهی می‌پرداخت، چرا که «تاریخ» را پشتوانه‌ای مهم برای ذهن وزندگی آدمی می‌دانست.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: آثار و مکتوبات مرحوم کریمان از لحاظ محتوا و شیوه نگارش در اوج است و همواره مطمح نظر استادان و پژوهشگران ایران قرار دارد.

نگرانی کریمان از توسعه بی رویه شهر تهران

در ادامه این آیین نصرالله حدادی تهران شناس و تاریخ پژوه به ایراد سخن پرداخت و گفت: افتخار آشنایی و تلمذ نزد استاد کریمان برای بنده، وسیله مرحوم استاد علی اصغر فقیهی فراهم شد و این ارتباط تا پایان عمر استاد کریمان ادامه داشت و همواره در مباحث تهران شناسی و تاریخ پژوهی از محضر پرفیض ایشان بهره مند می‌شدم.

وی افزود: ما تهران شناسان همواره به توسعه بی رویه پایتخت انتقاد داریم. در گذشته مرحوم استاد عبدالله انوار نیز با صراحت تمام مخالفت خود را با این توسعه افسار گسیخته به گوش عالمان و مسئولان کشور رسانده بودند. مرحوم کریمان نیز از آن دست بزرگانی بود که پیشتر، از دهه ۶۰ شمسی نسبت به توسعه بی رویه این شهر، ابراز نگرانی کرده بودند.

حدادی با اشاره به جایگاه و اهمیت آثار و تحقیقات حسین کریمان گفت: نوع تحقیقات و پژوهش‌های استاد کریمان خاصه، کتاب «تاریخ ری باستان» کم نظیر است و به روشنی تسلط شگرف وی بر تحقیق و پژوهش را به رخ مخاطبان می‌کشد.

اهمیت کتاب «تاریخ ری باستان»

داریوش شهبازی، تاریخ پژوه دیگر استاد و سخنران حاضر در این نشست بود. او گفت: اگرچه امروز، استاد کریمان در میان ما نیستند، اما آثار علمی به جامانده از ایشان، همواره نام و یاد استاد را زنده نگه داشته است. مرحوم کریمان، دانش گسترده‌ای داشت و دانشمند و ادیبی گرانمایه بود. با این وصف، شاه بیت آثار آن مرحوم، کتاب «تاریخ ری باستان» است.

او درباره کتاب «تاریخ ری باستان» اظهار کرد: کتاب «تاریخ ری باستان» استاد کریمان در نوع خود کم نظیر است و شاید کتاب «امیرکبیر» فریدون آدمیت به آن پهلو می‌زند. از جمله ویژگی‌های این اثر، منابع غنی و ارزشمندی است که استاد در کتاب به آنها استناد می‌نماید که بخش عمده‌ای از آنها منحصر به فرد است.

شهبازی تأکید کرد: استاد کریمان در کتاب «تاریخ ری باستان» از حدود ۵۰۷ منبع بهره برده است، از اینرو هرجا که احساس می‌کرده بحثی قابل استفاده است، به آن چنگ زده است.

او در پایان گفت: کریمان نمونه یک پژوهشگر بی نظیر است که روش‌های تحقیقاتی او می‌تواند به عنوان معیار و الگو برای پژوهشگران ما، حائز اهمیت باشد.

شخصیتِ والای اخلاقی استاد کریمان

در ادامه احمد خاتمی رییس سابق دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید بهشتی طی سخنان کوتاهی درباره پیشینه تدریس استاد کریمان در این دانشگاه نکاتی را برای حاضران بیان کرد و گفت: استاد کریمان هم شخصیت علمی و فرهنگی برجسته‌ای داشت و هم از محاسن اخلاقی و انسانی والایی برخوردار بود. دقت علمی و پژوهشی ایشان تحسین برانگیز بود و از لحاظ انسانی نیز والا و وارسته بود؛ تاجایی که کتابخانه ارزشمندِ شخصی خود را به دانشگاه اهدا کرد.

او تأکید کرد: یقینا بزرگداشت استاد حسین کریمان به مثابه تجلیل و تکریم از میراث عظیمِ فرهنگی ایران عزیز است.

کریمان؛ شخصیتی جامع الاطراف

آخرین سخنران این آیین، سید احمد محیط طباطبایی، تهران شناس و تاریخ پژوه بود. او گفت: حسین کریمان شخصیتی جامع الاطراف و از نسل‌های برجسته نهضت مشروطیت بود. او به مانند عالمان و بزرگانِ ایرانِ قدیم، صاحب نظر و پرکار در تحقیق و نگارش بود و امروز نیز آثار وی محل رجوع دانشمندان و محققان ایرانی است.

او تصریح کرد: کریمان از استادان برجسته دانشگاه ملی (شهید بهشتی) بود و در کنار تدریس، پژوهش‌های او خاصه در تهران پژوهی به عنوان تحقیقات معیار محل توجه است. از اینرو با توجه به گستره تألیفات ایشان، شاگردان غیرمستقیم آن مرحوم نیز فراوانند.

در پایان این آیین، شکوه کریمان فرزند استاد حسین کریمان، طی سخنانی از مدیریت و دست اندرکاران انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در برگزاری این آیین علمی و فرهنگی تشکر و قدردانی کرد.

اجرای برنامه موسیقایی نی نوازی با هنرمندی زمان خیری، شعر خوانی ناصر فیض و اهدای لوح سپاس و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به خانواده استاد کریمان، دیگر بخش‌های این نشست بود.

منبع: ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.