سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

وفاق ملی؛ کلید واژه‌ای مهم برای تمامی ایران

دولت‌ها با هر نگاهی در زمان شروع کار خود حرف از لزوم توجه به وفاق ملی می‌زنند، موضوعی که نقش تعیین کننده‌ای برای هر کشور دارد.

این روزها صحبت از لزوم  وفاق ملی افزایش یافته است؛ و همه از ضرورت نگاهی تازه به این واژه در سطح ملی صحبت می‌کنند و کارشناسان می‌گویند یکی از موضوعاتی که می‌تواند شرایط را برای مردم کشورمان بهبود بخشد و عاملی برای حل شدن مشکلات باشد، همین وفاق ملی است.

مشکلات اقتصادی، تحریم‌های بین المللی و حاشیه‌های منطقه پر تنشی که در آن هستیم موضوعی جدید نیست و در این سال‌ها تا حدودی طریقه برخورد با آن را یاد گرفته‌ایم و کم یا زیاد توانسته‌ایم در مقابل تمامی این تنش‌ها داخلی و بین المللی سر بلند باشیم و مشکلات را حل کنیم. اما وفاق ملی موضوعی است که نبود آن می‌تواند دلیلی بر تمامی حاشیه‌های آینده و مشکلات لاینحل باشد.

دولت‌ها با هر نگاهی در بدو شروع کار همیشه در کنار حل مشکلات اقتصادی و حل کردن موضوع تحریم‌های بین‌المللی حرف از وفاق ملی می‌زنند و عنوان می‌کنند که مشکلات جمهوری اسلامی ایران تنها با در کنار همدیگر بودن و وفاق ملی همگانی حل می‌شود.

همین توجه تمامی دولت‌ها با نگاه‌های مختلف شاید مهمترین دلیل باشد که بتوان  نقش مهم وفاق ملی را فهمید. وحدت و وفاق ملی یکی از ضرورت‌های حتمی جامعه است که در مواجهه با تهدیدات بیرونی و چالش‌های درونی بهترین راهکاری است که می‌توان اتخاذ نمود. واژه «وفاق ملی» که امروزه از آن یاد می‌کنیم به معنی «وحدت» و «یکپارچگی» ملی است و نباید آن را با «یکدستی» و «یکسانی» معادل دانست؛ یعنی «وفاق ملی» را باید در کنار پذیرش اصل اختلاف در جامعه معنا کرد و وجود وفاق را مستلزم قبول اصل اختلاف در جامعه دانست.

مسعود پزشکیان رئیس جمهور دولت چهاردهم نام دولت خود را «دولت وفاق ملی» قرار داد. وی که پیشتر نیز بر لزوم وفاق ملی و تشکیل چنین دولتی تاکید کرده بود، در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری خود که در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: دولتی که با رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی عهده‌دار مسئولیت اجرایی خواهد بود، «دولت وفاق ملی» است؛ دولتی که خود را دولت همه ملت ایران، موظف به تامین حقوق شهروندی همه ایرانیان و ملتزم به اولویت منافع ملی بر هر امر دیگر است.

محمد صالح جوکار نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به چگونگی تحقق شعار دولت مبنی بر وفاق ملی اظهار کرد: رئیس جمهور برای تحقق این شعار خود باید به دور از نگاه‌های سیاسی و جناحی افرادی را برای کابینه خود انتخاب کند که اولاً دلسوز نظام و انقلاب باشند و ثانیاً افرادی باشند که در کار خود خبره هستند.

وی با بیان اینکه دولتی که مبنای ملی داشته باشد مطابق فرمایش رهبر معظم انقلاب از همه ظرفیت‌های کشور خصوصا منابع انسانی و مدیران زبده فارغ از نگاه جناحی بهره می‌گیرد، ادامه داد: یکی از شعار‌های انتخاباتی رئیس جمهور استفاده از نخبگان و کارشناسان برای حل مشکلات بود که امیدواریم این شعار را در عمل شاهد باشیم.

نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه امروز مشکل اصلی کشور بحث اقتصاد و معیشت مردم است، عنوان کرد: برای حل این مشکلات باید به دور از نگرش‌های سیاسی فردی به عنوان وزیر اقتصاد و یا افرادی برای تیم اقتصادی انتخاب شوند که اولا مشکلات را به خوبی بشناسند و دوماً برای آن راه حل داشته باشند.

 جوکار اظهار کرد: رئیس جمهور باید برای تحقق شعار دولت خود از تمامی ظرفیت‌های کشور در راستای حل مشکلات مردم استفاده کند و با توجه به این که اولویت اول کشور مسائل اقتصادی است باید با استفاده از نگاه ملی و بدون در نظر گیری مسائل سیاسی معضلات حل و فصل شوند.

در قانون اساسی، علاوه بر ارائه بن‌مایه‌های دینی و اعتقادی وحدت ملی، به تأثیر مبادی تاریخی و فرهنگی - اجتماعی بر احساس تعلّق افراد به یکدیگر و تصور سرنوشت جمعی و مشترک نیز توجه شده و اصول پانزدهم تا هجدهم به آنها اختصاص داده شده است. بر این اساس، زبان، خط، تاریخ و پرچم رسمی کشور حلقه‌هایی واسط میان اعضای اجتماع هستند که آنها را حول محوری واحد در جامعه سیاسی گرد هم می‌آورند.

همچنین و بر همین اساس، اصل نوزدهم قانون اساسی به‌صراحت مقرر داشته که «مردم ایران از هر قوم و قبیله‌ای که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ و زبان، نژاد و ... سبب امتیاز نخواهد بود.» در واقع، آنچه سبب صورت‌بندی حقوقی وحدت ملّی می‌شود، تجمع افراد انسانی با اشتراکات حداکثری است که از این افراد، مفهوم «ملّت» را خلق می‌کند، ضمن اینکه وجود هویت مشترک به نام ملّت، باعث نفی حق داشتن و حفظ بخش حداقلی فرهنگ‌ها و آداب آنها که ممکن است مختص به هر قوم یا قبیله خاص باشد، نخواهد شد بلکه شناسایی برابری حقوقی این اقوام، سبب تسریع و تشدید الفت قلوب و احساس سرنوشت مشترک برای کلیه اعضای جامعه ایرانی می‌گردد که با تحکیم هویت‌های جمعی، وحدت ملّی را در ابعاد مختلف نظری و عملی شکل خواهد داد.

رهبرانقلاب در سخنانی در ارتباط با  مظهر وفاق ملی و نگاه ملاطفت آمیز به عموم مردم فرمودند: یکی از کار‌های مهمی که به مردمی بودن دولت کمک می‌کند، تعهد به گفتگوی صادقانه و بدون پیرایه‌های سیاسی با مردم است. باید با مردم صادقانه حرف زد، مشکلات و راه‌حل‌ها را گفت و توقعات را بیان کرد و کمک‌های لازم را نیز به مردم تقدیم کرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یکی دیگر از جنبه‌های مردمی بودن را مبارزه بی‌امان با فساد و مفسد برشمردند و افزودند: آقای رئیسی در مسئولیت قبلی، مبارزه با فساد را شروع کرد و اقدامات خوبی انجام داد، اما اصل قضیه و بستر‌ها و زمینه‌های فساد در قوه مجریه است که باید با آن به‌طور جدی مبارزه کرد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
بمانی
۱۷:۰۱ ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
سلام
صبح جمعه
ناشناس
۱۶:۴۳ ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
وفاق ؟؟؟
ناشناس
۱۶:۲۷ ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
این کلید قبلاً دست دولت تدبیر و امید روحانی نبود؟ حالا رسید دست شما.