کتاب «قضاوتهای امیر مومنان حضرت علی علیه السلام» که به تازگی از سوی نشر جمال به چاپ رسیده، درباره حضرت علی علیه السلام، شخصیت اعجابانگیز تاریخ بشریت است.
تاریخ ویژگیهای منحصر به فردی را در رابطه با امام علی بیان میکند. سراسر عمر ایشان همراه با این ویژگیها بوده است. ایشان در کنار پیامبر و در جنگها حضوری ویژه داشت و اقداماتی منحصر به فرد کرد.
پس از پیامبر و ماجرای غصب حق خلافت ایشان، عکس العمل آن حضرت موجب حیرت عقول شد. در دوران حکومت نیز تاریخ بارها و بارها گواه زندگی اعجاب انگیز حاکم جامعه اسلامی شد.
او حتی در رابطه با قاتل خود سخنانی گفت که تا امروز انسانها را به تعجب وا داشته است. یکی از جهات حیرت انگیز امیر مومنان، قضاوتهای آن حضرت است.
قضاوتهایی که در طول عمر آن حضرت پیش آمد، در برخی موارد چنان دشوار و سخت مینمود که به راحتی قابل حل نبود. ولی آن حضرت با روشی مخصوص به خود و به شیوهای اعجاب انگیز مشکل را حل نمود و به دعوا خاتمه داد.
در کتاب «قضاوتهای امیر مومنان حضرت علی علیه السلام» با این قضاوتها آشنا خواهیم شد. خواندن این قضاوتهای شگفت ما را در برابر شخصیتی بینظیر قرار خواهد داد. آنگاه به مقام و جایگاه ویژه آن امام اعتراف خواهیم کرد و در نتیجه محبت و علاقه ما نسبت به ایشان افزایش خواهد یافت.
اثر حاضر نوشته مرحوم آیت الله شیخ محمدتقی شوشتری است. شیخ محمدتقی شوشتری از دانشمندان علم رجال بود. مهمترین اثر ایشان «قاموس الرجال» است که مورد استفاده محققین و اندیشمندان علم رجال بوده و هست.
همچنین آثار دیگری از این عالم فرزانه به جای مانده است. با توجه به جایگاه شیخ محمدتقی شوشتری خواهیم دانست که کتاب «قضاوتهای امیر مومنان حضرت علی علیه السلام» معتبر بوده و از نقل خرافات و داستانهای بیاساس و افسانهگونه خالی است. همچنین از ویژگیهای اثر حاضر، ترجمه روان و زیبای آن است. ترجمه این کتاب را حجت الاسلام محمدرضا سماک امانی انجام داده است. ایشان با دقت در فن ترجمه، تلاش کرده است تا اثری روان و خوانا را ارائه دهد. همچنین در مقدمه کتاب مباحثی در رابطه با مرحوم آیت الله شیخ محمدتقی شوشتری بیان کرده که برای علاقهمندان بسیار مفید خواهد بود.
فصل اول کتاب با عنوان قضاوتهای ویژه، فصل دوم با عنوان نیرنگ، فصل سوم با عنوان شیوههای کشف جرم، فصل چهارم با عنوان توبه از اقّرار بهتر است، فصل پنجم با عنوان دشوار، فصل ششم با عنوان مردمآزاری، فصل هفتم با عنوان جرم و مجازات، فصل هشتم با عنوان پیچیده، فصل نهم با عنوان دو کیفر برای یک مجازات و فصل دهم با عنوان صد قضاوت است.