آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۲ تا ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذسازی است که ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب از محل تولید داخل و مابقی واردات تامین می شود که با توسعه و جهش زراعت چوب همزمان با طرح کاشت یک میلیارد درخت به دنبال کاهش واردات و وابستگی به کشورهای بیگانه هستیم.
با توجه به توقف بهره برداری از جنگلهای شمال، برای تامین چوب مورد نیاز کارخانجات و صنایع کاغذسازی راهی جزء توسعه زراعت چوب یا واردات نداریم که واردات به دلیل نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت چوب برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد، از این رو با توسعه زراعت چوب در اراضی ملی و مستثنیات بدنبال تامین چوب مورد نیاز هستیم.
پتانسیل خودکفایی تامین چوب با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت
در همین ارتباط کامران پور مقدم مجری طرح ملی زراعت چوب گفت: بنابر آمار سالانه ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز کشور است که ۵.۵ میلیون متر مکعب از محل تولید داخل و مابقی واردات تامین می شود. بعداز پایان ۴ سال از اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت که بخشی از آن به زراعت چوب اختصاص دارد، ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز از این طریق تامین میشود.
پورمقدم ادامه داد: در طرح کاشت یک میلیارد درخت سالانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب نهال تولید و کاشت می شود که در سال دوم برنامه ۱۰۰ میلیون اصله نهال در قالب طرح زراعت چوب تولید می شود. امسال در قالب برنامه جهش تولید با مشارکت مردم و تامین تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری در اراضی ملی و دولتی، طرح زراعت چوب انجام می شود بنابر آمار سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار صرف واردات چوب می شود که با توسعه زراعت چوب در طول ۴ سال، رقمی معادل ۴ تا ۵ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی میشود.
مجری طرح ملی زراعت چوب گفت: امسال براساس هدف گذاری صورت گرفته و با هماهنگی وزارت جهاد در سطحی معادل ۹۰ هزارهکتار در سراسر کشور طرح زراعت چوب داریم که مقدمات این کار از زمستان سال گذشته با تامین نهال مورد نیاز در خصوص گونه های نهالستان های دولتی صورت گرفته است.
امکان اجرای زراعت چوب در سطح ۱۲۰ هزار هکتار در قالب برنامه کاشت یک میلیارد درخت وجود دارد
سیدهاشم موسوی نژاد رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال از اجرای حدود ۱۵۰ هزارهکتار زراعت چوب در کشور خبر داد و گفت: بنابر موضوع جذب کربن اتمسفر جو، زراعت چوب یکی از موثرترین برنامه ۴ گانه طرح یک میلیارد درخت است به طوریکه با کاهش کربن اشباع شده در جو میزان اثرات تغییر اقلیم کاهش می یابد. براین اساس در برنامه زراعت چوب ۹۲۸ هزارهکتار از ظرفیت سطوح استعداد سنجی شده که قرار است در افق بلندمدت این میزان عرصه ها را تحت پوشش قرار دهیم.
به گفته او، در قالب طرح یک میلیارد درخت حداکثر ۳۰ درصد سطوح معادل ۴۰ تا ۴۲ هزارهکتار را در قالب برنامه ۴ ساله می توان تحت پوشش قرار داد که در بلندمدت با تکرار طرح یک میلیارد در کل سطح ۹۲۸ هزارهکتار اجرا خواهد شد که براین اساس مشکل کمبود منابع سلولوزی در پی توقف بهره برداری از جنگل های شمال از این محل تامین می شود.
موسوی نژاد ادامه داد: براساس برنامه ابلاغی توسط ستاد مرکزی وزارت جهاد به سراسر کشور امسال ۹۰ هزارهکتار باید تحت پوشش زراعت چوب قراربگیرد، درحالیکه سنوات گذشته آخرین عملکرد ۵ هزارهکتار بود که با جهش طرح همزمان با شروع طرح کاشت یک میلیارد درخت طی یک برنامه ۴ ساله طرح کاشت یک میلیارد درخت حداکثر ۱۲۰ هزارهکتار را می توان تعمیم داد.
رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال کشور نیاز سالانه صنایع چوب را ۱۵ میلیارد متر مکعب اعلام کرد و گفت: در شرایط کنونی صنایع چوب با نیاز سالانه ۱۰ تا ۱۱ میلیون مترمکعب فعالیت می کنند که بخشی از نیاز صنایع را می توان از طریق زراعت چوب پوشش داد.
بند ۳۸ قانون برنامه ششم، بهره برداری از جنگلهای شمال ممنوع است که این ممنوعیت فشار مضاعفی بر نیاز چوبی کشور وارد کرد. براین اساس طرح زراعت چوب از سال ۸۴ با توقف بهره برداری از جنگلهای شمال و تنفس جنگل جدی شد که خوشبختانه با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت جهش چشمگیری در این حوزه اتفاق افتاد.
تولید سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزارهکتار چوب از طریق زراعت چوب
بنابرماده ۳۸ قانون برنامه ششم از سال ۹۶، هرگونه بهره برداری از جنگلهای شمال متوقف شد که براین اساس زراعت چوب بیش از پیش باید مورد توجه قرار بگیرد.
در ادامه نقی شعبانیان معاون امور سازمان جنگل ها گفت: بنابر آمار سالانه ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز کشور است که ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب چوب با احتساب زراعت چوب و چوب آلات باغی در داخل تولید میشود که این میزان نیاز چوبی کشور را تامین نمیکند، از این رو برای تامین بخشی از نیاز کشور ناگریز به واردات هستیم.
به گفته او، براساس آمار از مجموع ۱۱۵ هزارهکتار زراعت چوب، سالانه ۲ میلیون و ۱۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ متر مکعب چوب در کشور تولید میشود که با وجود توقف بهره برداری از جنگل های طبیعی نیاز است که زراعت چوب مورد توجه قرار بگیرد به طوریکه به مسئله آب آسیب وارد نشود.
شعبانیان ادامه داد: در برنامه پنجم و ششم قرار بود که ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزارهکتار زراعت چوب انجام شود، اما بدلیل اقتصادی نبودن با دیگر بخش های کشاورزی این امر محقق نشد نیفتاد، در شرایط کنونی قیمت چوب ناشی از توقف بهره برداری از جنگلهای شمال به گونهای است که با دیگر بخشها قابل رقابت است.
معاون سازمان امور جنگل با بیان اینکه واردات چوب صرفه اقتصادی ندارد، افزود: با توجه به نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت چوب، واردات صرفه اقتصادی ندارد. از این رو با توسعه زراعت چوب بدنبال تامین چوب مورد نیاز هستیم که براین اساس پیش بینی می شود بعد از گذشت ۴ سال، ۵۰ تا ۶۰ درصد چوب مورد نیاز از این طریق تامین شود.
با توجه به اهمیت طرح توسعه زراعت چوب در تامین چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذسازی انتظار میرود که حمایتهای همه جانبه از این طرح صورت بگیرد تا وابستگی به دیگر کشورها برای تامین چوب به حداقل برسد.
خبرنگار: آزاده محبی