سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اقشار کم‌درآمد جامعه چشم انتظار تکمیل واحد‌های نهضت ملی مسکن

طبق آمار‌ها، دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در حال ساخت است که متقاضیان این پروژه‌ها چشم انتظار تکمیل آن‌ها هستند.

 طرح نهضت ملی مسکن، تامین مسکن برای اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه و ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی را سرلوحه خود قرار داده است. سیاست و اقدامات دولت سیزدهم، به‌ویژه در زمینه تامین زمین و مردمی‌سازی مسکن، زمینه ساز کاهش رشد تورم آن نسبت به سال ۱۴۰۰ و فرصت ایجادشده برای بهره‌برداری از ۲.۵ میلیون واحد مسکونی در دولت چهاردهم است.

نیاز مسکنی کشور باید سالانه تامین شود

طرح نهضت ملی مسکن و اقدام ملی مسکن، از بزرگترین پروژه‌های دولت سیزدهم است که تاکید آن بر خانه‌دار کردن مستاجران و دهک‌های پایین و متوسط درآمدی جامعه بوده است. طرحی که بر اساس آن، دولت از وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن خبر داد.

این در حالی است که پیش از این در همین رابطه محمود محمودزاده، معاون سابق وزیر راه و شهرسازی در آذرماه ۱۴۰۰ اعلام کرد، با مصوبه شورای‌عالی مسکن، طرح اقدام ملی مسکن و نهضت ملی مسکن در هم ادغام شدند تا ثبت‌نام‌شدگان از مزایای یکسان برخوردار باشند.

البته طبق ماده یک قانون جهش تولید مسکن که شهریورماه ۱۴۰۰ در ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم توسط مجلس ابلاغ شد، دولت موظف است نیاز سالانه مسکن کشور را بر اساس اعلام وزارت راه‌ و شهرسازی در مناطق شهری و روستایی تامین کند.

 طبق قانون جهش تولید مسکن  طی ۴ سال از ابلاغ  این قانون باید  سالانه به طور متوسط حداقل یک میلیون واحد مسکونی در کشور برای متقاضیان واجد شرایط عرضه شود. این الزام، به قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، مصوب اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۷ بازمی گردد‌.

دولت با توجه به اهمیت و اولویت ساخت واحدهای مسکونی به منظور کاهش قیمت مسکن، اهتمام و تمرکز خود را بر احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی قرار داد. سیاست‌های دولت برای تحقق این موضوع، تامین و عرضه زمین به مردم، ساخت مسکن ویلایی و یک‌طبقه با ارائه تسهیلات، افقی‌سازی به جای توسعه عمودی شهرها، واگذاری زمین مجانی طبق قانون جوانی جمعیت، معافیت مالیات شرکت‌های تعاونی‌های مسکن و در مجموع، مردمی‌سازی مسکن بوده است. 

هرچند با وجود اقدامات انجام شده، وضعیت موجود با ساخت سالانه یک میلیون مسکن فاصله دارد، اما اقدامات دولت به کاهش رشد تورم مسکن نسبت به پایان دولت دوازدهم و افزایش واحدهای در حال ساخت منجر شده است. طی حدود سه سال فعالیت دولت سیزدهم، آمار و ارقام مسکن در حال ساخت، بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، به ۲.۵ میلیون واحد مسکونی رسیده است.

ساخت ۲میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت است 

براساس این گزارش مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، در خصوص آخرین اقدامات انجام شده در حوزه مسکن  اعلام کرده است: بیش از دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در عملیات بزرگ نهضت ملی مسکن در سراسر کشور آغاز شده است.

 وی با بیان اینکه میزان زمین دولت در این پروژه، بیش از ۱۰۰هزار هکتار در شهرها و روستا است، گفت: دو میلیون و ۵۶۰ هزار ‌واحد مسکونی در حال ساخت است. بر این اساس، رشد تولید بخش مسکن و ساختمان پیش از شروع کار دولت سیزدهم، منفی ۱۳ بوده اما در ۹ ماهه سال گذشته، مثبت شده است.

۲میلیون و ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت است

در همین زمینه حسینی کارشناس مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: تعیین تکلیف و جانمایی ساخت بیش از دو میلیون و ۱۰۰هزار واحد مسکونی اجرایی شده است که تکمیل و تزریق این واحدها خود می‌تواند زمینه ساز بهبود رونق بازار مسکن شود.

وی اظهار کرد: تکمیل مسکن مهر، افزایش ساخت واحدهای مسکن روستایی، خودمالکان شهری، بافت فرسوده، نیروهای مسلح، واگذاری زمین اجاره ۹۹ساله در شهرها و روستاها، واگذاری زمین طرح جوانی جمعیت و واحدهای حمایتی تعریف‌شده موثر به صورت انبوه‌سازی، از مهم ترین برنامه ها در حوزه مسکن به شمار می رود.

وی یادآور شد: گرچه این آمار را نمی‌توان به معنای حدود دو میلیون مسکن احداث‌شده دانست اما نشانه روند فزآینده تولید مسکن نسبت به گذشته و برجای نهادن میراث ارزشمند برای بهره‌برداری از پروژه‌های ساخت مسکن در سال‌های آغازین عمر دولت چهاردهم است.

 طرح نهضت ملی مسکن، یکی از مهم‌ترین طرح های اجرا شدنی  است

همچنین در این زمینه  هادی عباسی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه باساخت یک میلیون مسکن در سال، یک ضرورت است گفت: قانون جهش تولید مسکن نیز بر اجرای تاکید شده و صرفا وعده یا شعار انتخاباتی دولت نبوده، بلکه محصول اقدامات کارشناسی‌شده از زمان طرح تا تصویب قانون است.

وی افزود: با وجود عدم تحقق ساخت سالانه یک میلیون مسکن تاکنون، با بازنگری در روش‌ها و تداوم تلاش‌ها، اجرای طرح نهضت ملی مسکن، شدنی است. 

عباسی بیان کرد: اصل طرح نهضت ملی مسکن، درست و به جا بوده  اما نحوه اجرا و شیوه مقابله با چالش‌ها در سال‌های اخیر، باید اصلاح شود.

وی اظهار کرد: عرضه زمین، تامین منابع مالی، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، نظارت بر اجرای طرح خصوصا ساخت مسکن توسط پیمانکاران، ارائه تسهیلات بانکی با توجه به امکان بازپرداخت آن، شناسایی خانه‌های خالی و مالیات بر آنها، از جمله چالش‌هایی است که با غلبه بر آن، می‌توان به تحقق اهداف مسکنی امیدوار بود.

وی  افزود: اقداماتی که در زمینه تامین زمین، با جدیت در حال انجام است و تداوم موفقیت در این حوزه، مسیر ساخت مسکن را هموارتر خواهد کرد. 

همچنین برخلاف برخی انتقادات که حضور دولت در حوزه تامین مسکن را عامل ناکامی و آشفتگی بازار تولید مسکن می‌دانند، اتفاقا مداخله هدفمند و برنامه‌ریزی‌شده دولت، از طریق حمایت، هدایت و نظارت، برای عرضه زمین به مردم و نظارت بر فعالیت‌های پیمانکاران، بانک‌های تخطی‌کننده از الزامات قانونی و مقابله با متخلفانی که از واگذاری زمین‌ها سرپیچی می‌کنند، می‌تواند به تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار مسکن کمک کند.

با این حال، برخی معتقدند با توجه به شناسایی خانه‌های خالی کلان‌شهرها و واگذاری آنها، احداث مسکن جدید اولویت ندارد.

مردمی سازی زمینه ساز افزایش حس مشارکت در ساخت مسکن را افزایش می دهد

در همین زمینه صالحی کارشناس مسکن  به باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: این نظرات در حالی مطرح می‌شود که واحدهای مسکونی خالی، عمدتا در مناطق بالای شهر، با متراژهای بزرگ و بعضا مجلل واقع شده‌اند و نمی‌توانند نیاز اقشار متوسط و کم‌درآمد را برآورده کنند. آنها اغلب به دنبال مسکن‌ با متراژ کمتر، در مناطق متوسط یا پایین‌تر شهر، متناسب با توان مالی و بازپرداخت اقساط وام دریافتی هستند. 

وی افزود: با تاکید طرح نهضت ملی مسکن بر خانه‌دار کردن مستاجران و دهک‌های پایین و متوسط درآمدی، راه‌حل برخورداری این طیف از یک سرپناه دائمی، بدون دغدغه برای اجاره، صرفا با اجرای طرح خانه‌های خالی و مالیات‌ستانی از مالکان محقق نمی‌شود و ساخت‌وساز مسکن جدید ضروری است.

صالحی با  بیان اینکه  دولت با درک چالش‌هایی مانند عدم امکان تامین منابع مالی برای پروژه‌های ساخت‌وساز، راهکارهایی برای بهبود وضعیت ارائه داده است، گفت:  یکی از این راهکارها، عرضه زمین و ارائه تسهیلات به خود مردم و مردمی‌سازی مسکن به جای اتکا به پیمانکاران است. این رویکرد می‌تواند به تولید مسکن بیشتر و باکیفیت‌تر منجر شود.

وی افزود: مردمی‌سازی مسکن، از طریق مشارکت مستقیم آنها در فرایند ساخت‌وساز، نه تنها به کاهش هزینه‌ها کمک می‌کند، بلکه حس مالکیت و تعلق به مسکن را نیز افزایش می‌دهد. 

با این همه، برخی معتقدند طرح نهضت ملی مسکن با مداخله دولت برای تامین مسکن اقشار کم‌درآمد و متوسط، ناکارآمد و از اساس، نشدنی و اشتباه است. حتی اگر این نگرش را نیت خیرخواهانه و نقد دلسوزانه بدانیم، باز هم پیامدهای ناخواسته به همراه دارد. یکی از مهم‌ترین آنها، ایحاد ناامیدی در مردم، ترغیب اقشار کم‌درآمد به ترک کلان‌شهرها و جستجوی مسکن در مناطق حاشیه‌‌نشین یا دورافتاده است.

خبرنگار: محبوبه کباری 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
همت پناه
۰۷:۴۰ ۲۶ تير ۱۴۰۳
سلام ایثارگری دارم مستاجرم ازدزفول
کدخدا
۱۷:۳۸ ۲۵ تير ۱۴۰۳
مشکلات مربوط به مسکن بسیار است بانویی بازنشسته هستم و در تهران مستاجرم خانه کوچکی در شهربومهن خریدم با ودیعه کم و اجاره ای بسیار پایین خانه را اجاره دادم مستاجر از همان ابتدا گفت نمیتوانم کرایه بدهم وبسیار من را اذیت کرد تا الان که چند ماه است کرایه نداده و جدیدا هم اقدام به فروش خانه ام کرده بود که لو رفت ونتوانست شکایت کردم اما رسیدگی به پرونده زمان زیادی می‌برد همه گفتند شکایت بی فایده است قضات به حرف کسی گوش نمی‌دهند و همیشه حق را به مستاجر می‌دهند قضات با وقت دادن‌های مکرر به مستاجر باعث شدند مستاجران خانه های موجران را تصاحب کنند ،مستاجر مجرم بنده هم می‌گوید خانه ات را تخلیه نمیکنم و تو هم نمی‌توانی کاری بکنی ،کرایه نمی‌دهد، تخلیه نمی‌کند ، خانه ام را هم داشت میفروخت واقعا بسیار ناراحتم و دچار سردردهای شدید شدم کسی نیست به داد آدم برسد
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۴ تير ۱۴۰۳
به نام خدا. سلام . سازمان تامین اجتماعی در هر شهر ۱۰۰تا شعبه دارد . مادرم همیشه ۱۶هر ماه حقوق مستمری از سازمان تامین اجتماعی می‌گرفت . این ماه گفتن ۳۰این ماه میدهند.چرا شعبه های تامین اجتماعی را ادغام نمی‌کنند.فقط دروغی میگویند .منابع نداریم .افرادی با ۴تا کارتخوان به نام فامیل فرار مالیاتی میکنند
ناشناس
۲۱:۵۷ ۲۳ تير ۱۴۰۳
بانک ملی از پرداخت وام نهضت ملی مسکن خودداری می کند
رضا
۱۹:۰۷ ۲۳ تير ۱۴۰۳
معنی اقشار کم درآمد رو توضیح بدین لطفا به خدا این آورده ها واسه افراد دهک ۶تا ۱۰ هست داریم همش قرض میکنیم روزی که گفتن متری ۵ تومن همه گفتن نههه زیاده من گفتم آقا بسازید تا گرونتر نشده الان میگن متری۱۲ تومن بازهم نمی‌سازند. آقا اصلا متری صد میلیون تروخدا فقط بسازید خسته شدیم از اجاره نشینی
ناشناس
۰۹:۳۳ ۲۳ تير ۱۴۰۳
مسکن ملی برای اقشار متوسط جامعه خوبه نه فقیر چون فقیر از پس قسط هاش بر نمی یاد
ایرانی
۰۸:۴۴ ۲۳ تير ۱۴۰۳
اتفاقا برعکس میگین ...این خانه ها دست فئودالهاست نه اقشار کم درآمد...‌‌من اقشار کم در آمد چرا نتونستم اسم نویسی کنم چون از توان اقساطش بر نمیام‌‌.‌‌......۸۰ متر زیر بنا برا اقشار کم در آمد بساز کلید رو تحویلش بده بگو برو بنشین..‌‌‌‌‌....وامی که شما میدی غیر از بیچارگی چیزی عایدمون نمیشه......این خانه های مسکن ملی نوندونی شده برا یه قشر خاصی از جمعه.‌‌.‌...بقیه جامعه الفاتحه.
ناشناس
۰۸:۴۳ ۲۳ تير ۱۴۰۳
تجمیع مردم فقیر در یک منطقه، چه ایده درخشانی. عالی
ناشناس
۰۸:۳۰ ۲۳ تير ۱۴۰۳
۳سال هست ثبت نام کردم هنوزبه هیچ جا نرسیده و میگن صبرکن تا بگیم پول واربزکنی توپرند
مجید
۱۴:۱۵ ۲۶ تير ۱۴۰۳
من هم سه سال پیش ثبت نام کردم برای پرند و تا حالا 360 م گرفتن ولی نمیدونم تو چه مرحله ای هست
پژوهش
۰۷:۵۵ ۲۳ تير ۱۴۰۳
افراد کم درآمد؟؟؟؟ با دو تا حقوق توان بازپرداخت اقساط رو نداریم