سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

درآمد عجیب و باورنکردنی زباله گرد‌ها در تهران/ سلاطین زباله تهران چه کسانی هستند؟

زباله‌های تهران حکم طلا را دارند؛ طلایی که خیلی‌ها را مانند قارون ثروتمند کرده است؛ کاسبانی که آنقدر ولع پول بیشتر دارند که برای همین مخازن زباله بدبو روی هم تفنگ می‌کشند و هم را می‌کُشند.

گروه‌های مافیایی جمع آوری زباله کارگرانشان را از بین زنان و مردان بی‌خانمان، مهاجران بیکار، معتادان متجاهر و کودکان کار انتخاب می‌کنند تا پول بیشتری به جیب بزنند. این گروه‌ها سال‌هاست که مدیریت و گردش مالی پسماند‌های خشک تهران را در دست گرفته‌اند و با توجه به درآمد‌های میلیونی اجازه نهایی‌شدن طرح‌های مربوط به مدیریت پسماند را نمی‌دهند. از این‌رو تاکنون طرح‌های اجرایی‌شده درخصوص جمع‌آوری زباله‌گرد‌ها و... با شکست مواجه شده، اما گویا مدیریت شهری در دوره ششم عزم خود را برای شکست‌دادن این مافیای مخوف جزم کرده است و قصد دارد برای همیشه ریشه این افراد را خشک کند؛ مافیایی که بنا به‌گفته‌های رضا محمدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از هر زباله‌گرد ۲۰تا ۵۰میلیون تومان درآمد دارد. البته که پشت پرده‌های زیادی در حوزه پسماند‌های خشک وجود دارد که این مقام مسئول در گفتگو با همشهری آنها را تشریح و تأکید کرده است که شهرداری قصد مبارزه جدی با آن را دارد و به هیچ قیمتی از این تصمیم عقب‌نشینی نخواهد کرد.

پیمانکاران نقره‌داغ می‌شوند

در گذشته شاهد تخلفاتی توسط پیمانکاران بودیم. در این دوره با اصلاح قرارداد‌ها تلاش کردیم این موضوع را به حداقل و حتی صفر برسانیم؛ بنابراین پیمانکاران نه‌تن‌ها حق جمع‌آوری زباله‌های خشک از داخل مخازن را ندارند بلکه باید طرح نوماند را عملیاتی کنند و پسماند‌های خشک تفکیک‌شده را از در منزل شهروندان جمع‌آوری کنند. برای هر پیمانکار محدوده جغرافیایی تعیین شده است که باید در حوزه نظافت شهری خدمات ارائه دهد؛ بنابراین مشاهده هر نوع تخلف از فعالیت و تردد زباله‌گرد‌ها تا جمع‌آوری پسماند‌های خشک از داخل مخازن سبب برخورد جدی با پیمانکار می‌شود و او باید پاسخگو باشد. در واقع با این کار‌ها پیمانکاران نقره‌داغ می‌شوند.

جمع‌آوری ۶۰۰تن زباله خشک از مافیا فقط در ۱۵روز

این روز‌ها شاهد فعالیت خودرو‌های ملودی در بحث جمع‌آوری غیرمجاز پسماند‌های خشک هستیم که قطعا این کار تخلف است و تاکنون حدود ۱۴۰دستگاه خودروی ملودی توقیف کرده‌ایم. علاوه بر آن مافیا و پیمانکاران پسماند‌های خشک جمع‌آوری‌شده توسط زباله‌گرد‌ها را از طریق کانتینر جابه‌جا می‌کنند که طی ۱۵روز گذشته حدود ۶۰۰تن زباله خشک از این خودرو‌ها جمع‌آوری کردیم.

جریمه ۱۲میلیارد تومانی

در مدیریت پسماند با کسی شوخی نداریم و مماشات نمی‌کنیم. پیمانکاران باید بدانند در چهارچوب مقررات عمل کنند و به ازای هر زباله‌گرد یک میلیارد تومان پیمانکاران جریمه می‌شوند. نمونه بارز جریمه ۱۲میلیارد تومانی یک پیمانکار است که در حوزه استحفاظی‌اش تفکیک پسماند خشک از مخزن صورت می‌گرفت. این برخورد سبب شده تا پیمانکاران بدانند شهرداری با تخلفات در حوزه پسماند با جدیت برخورد خواهد کرد.

افزایش حس مسئولیت اجتماعی

اقدامات پیش‌بینی‌شده در حوزه پسماند خشک اساسی و ریشه‌ای است و باور داریم مشارکت شهروندان در راستای حس مسئولیت اجتماعی کمک‌کننده خواهد بود؛ چراکه پسماند‌های خشک تفکیک شده نهایتا ۴۰ تا ۵۰هزار تومان توسط پیمانکاران در قالب طرح نوماند از شهروندان خریداری می‌شوند که شاید خیلی مبلغ قابل‌توجهی نباشد، اما سبب ایجاد حس مسئولیت اجتماعی شهروندان و همراهی آنها در پاکیزگی و نظافت شهر می‌شود.

جمع‌آوری پسماند توسط پاکبانان

پاکبانان حدود ۱۲تا ۱۴میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند که قطعا با مشکلات اقتصادی، دستمزد بالایی نیست. در راستای توجه به معیشت پاکبانان طرحی را به‌صورت آزمایشی در منطقه ۱۰اجرایی کرده‌ایم. در این طرح پاکبانان در محدوده فعالیت‌شان علاوه بر نظافت شهر و جمع‌آوری زباله‌های تر، می‌توانند به خانه‌های شهروندان مراجعه و پسماند‌های خشک آنها را دریافت کنند. پیمانکاران این زباله‌ها را خریداری می‌کنند و با این اقدام حقوق پاکبانان به ۲۰میلیون تومان هم می‌رسد.

رصد تخلفات طرح نوماند

نوماند طرح نوپایی است و قطعا نقاط ضعفی دارد؛ به‌طور مثال نداشتن توجیه اقتصادی در برخی از موارد سبب می‌شود تا نیرو‌ها در زمان تعیین شده اقدام به مراجعه و دریافت پسماند‌های خشک تفکیک‌شده، نکنند. البته که این تخلف است و برای رصد چنین مواردی بستری فراهم شده است تا پس از بررسی‌ها و پایش دقیق، نقاط ضعف رفع شود. همچنین برای ایجاد توجیه اقتصادی پیمانکاران تلاش کردیم تعداد کاربران را افزایش دهیم و امیدوارم به‌زودی شاهد توسعه و فراگیری طرح نوماند و برچیده‌شدن بساط مافیای زباله باشیم.

فعالیت مافیا در گاراژ‌ها

مافیا یک شبکه پیچیده و گسترده است که گاراژ‌های فروش ضایعات مخفیگاه این شبکه است. نمونه بارز آن خیابان خاوران است که ظاهرا به‌دلیل دریافت مجوز فعالیت از درگاه ملی، کارهایشان قانونی است، اما براساس بند۲۰ ماده‌۵۵ قانون شهرداری فعالیت ضایعات‌فروشان در داخل شهر ممنوع است و باید به خارج از شهر بروند. در چنین شرایطی خرید زباله در این گاراژ‌ها تخلف است؛ چراکه مالکیت زباله‌های خشک داخل مخزن متعلق به شهرداری است و خرید و فروش غیرمجاز آن ممنوع است و برابر دستور قضایی با متخلفان برخورد می‌شود.

رفت و روب ۱۳۰میلیون مترمربع از شهر

در دوره‌های گذشته ۱۵۴پیمانکار در رفت‌وروب و نظافت شهر فعالیت می‌کردند. حدود ۱۳۰میلیون مترمربع از سطح شهر باید رفت‌وروب شود و اگر رفت‌وروب هر ۱۰هزار مترمربع توسط یک کارگر صورت گیرد، نیاز هست ۱۳هزار پاکبان نظافت شهر را انجام دهند. با فرهنگسازی و مشارکت مردم می‌توان این حجم از کار را کاهش داد؛ البته با اصلاح قرارداد‌ها در دوره جدید تعداد پیمانکاران به ۱۴مورد رسیده است. همچنین با استفاده از جارو‌های مکانیزه بخشی از کار‌ها (۴۰هزار مترمربع) با خودرو‌های برقی صورت می‌گیرد.

روزانه حدود ۷۵۰۰تن زباله در تهران تولید می‌شود که ۳۰درصد (۱۵۰۰تن) آنها زباله‌های خشک و ۷۰درصدشان (۶هزار تن) زباله‌های‌تر هستند. در طرح جامع مدیریت پسماند این موضوع تکلیف شده است، ایجاد نوماند سختی‌های بسیاری دارد، اما ما تلاش کردیم تا زیرساخت‌های لازم را مهیا کنیم. نوماند یک نرم‌افزار و بستر هوشمند است که تلاش کردیم تا ایده‌ها و تجربه‌های مفید را جمع‌آوری کنیم. اکنون این طرح در ۲۲منطقه شهر آماده خدمت‌رسانی است و ۱۲هزار و ۷۰۰کاربر دارد که این میزان کاربر افزایش خواهد یافت.

شهرداری؛ مالک زباله‌های خشک مخازن

طبق قانون ماده ۱۶مدیریت پسماند زمانی که زباله داخل مخزن گذاشته می‌شود، مالکیتش برای شهرداری تهران است. پس برداشتن این پسماند‌ها از مخازن به مثابه سرقت است و به همین دلیل به این افراد زباله‌دزد می‌گوییم. این اقدام از نظر قانون جرم است، اما به‌دلیل اینکه مجازات این جرم بسیار ناچیز بود، قدرت بازدارندگی نداشت؛ چرا که درآمد این زباله‌دزد‌ها بیشتر از جریمه تعیین شده بود.

عملیاتی‌شدن استخدام زباله‌گرد‌ها

اگر مردم افرادی که زباله جمع می‌کنند را رصد کنند، اطلاعات جالبی به‌دست می‌آورند. یکی از پیمانکار‌ها به بنده توضیح داد که یک‌بار به زباله‌گردی اعلام کرده که بهتر است به‌عنوان پاکبان استخدام شود؛ چون این کار بیمه و حقوق ثابت دارد. این فرد از طریق پیمانکار رصد و در نهایت مشخص شد که زباله‌گرد است و در یک خانه محقر محدوده منطقه ۲۰زندگی می‌کند. نصف خانه‌اش مملو از زباله‌های خشک بود که براساس نظر کارشناسان حدود ۶۰میلیون تومان ارزش داشت، اما مافیا از او ۱۰میلیون تومان می‌خرید. جالب است بدانید که این فرد اکنون به‌عنوان پاکبان در شهرداری استخدام شده است.

کاهش زباله‌گرد‌ها در شهر

هر چند هنوز زباله‌گرد‌ها در تهران هستند، اما نزدیک به ۸۰درصد آنها در بازه زمانی ۱۴فروردین تا به امروز کم شده‌اند و همچنین نزدیک به ۶۰۰تن زباله خشک از زباله‌جمع‌کن‌ها و ۱۵۰خودرو از زباله‌گرد‌های غیرمجاز توقیف کرده‌ایم.

منبع: همشهری آنلاین 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۴۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
یه عده مفت خور نشستن طرح ریختن که چه جوری از جیب مردم پول بدزدند اومدن نشستن طرح مالیات و ریختن بدون هیچ زحمتی پول از جیب مردم به جیب خود شون واریز می‌کنند بدون هیچ زحمتی.
ناشناس
۰۹:۵۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
شهرداری چشم دیدن زباله گردها رو هم ندارن دیده درآمدش خوبه حالا خودش میخواد زباله گردی کنه
ناشناس
۰۹:۳۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
بازیافت خودش نیاز به صرف انرژی و آب و مواد داره درحالیکه تولیدیهای مواد نفتی و رنگ و چسب و... خیلی از بطریها را میتوانند بدون نیاز به بازیافت برای کالای خود استفاده کنند باید یه طرحی باشه مردم تشویق بشن
ناشناس
۰۸:۴۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
زبالهای خشک جداگانه ،همراه زبالهای تر و زبالهای غیر بهداشتی میگذاریم دم در، متاسفانه افرادی که مشخص هست درامد خوبی دارند ،،،قبل از ماشین های پیک بهداشت میان ،همه را جدا سازی میکنند
و زبالهای خشک میبرن و زبالهای تر و غیر بهداشتی را همه را بهم میزنند و میروند
ناشناس
۰۷:۴۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
زباله گردهای امریکا و اروپا همه فقیر و بدبختن، زباله گردهای ما پولدار
بنده خدا
۰۷:۲۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
بعد از چهل سال از انقلاب می گذره حالا تازه دارید پاکبان استخدام میکنید که بخواد کار همون زباله گرد رو انجام بده یا نهایتا از در منازل زباله تفکیک شده رو تحویل بگیره سطل ها و مخازن زباله رو تقسیم کنید ماشین حمل زباله رو تقسیم کنید مثل سایر کشور های دنیا که در حوزه صنعت بازیافت موفق بودن و هستن غرفه های بازیافت رو هم در سطح شهر ها افزایش بدید اون وقت می بینید هم مردم در تفکیک کردن زباله از مبدا مشارکت می کنن هم صنعت بازیافت در کشور رونق می گیره و افراد زیادی در کارخانه های بازیافت مشغول به کار میشن
ناشناس
۰۷:۱۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
خب
بهر حال سهم مردم بابت تفکیک وتحویل زباله به شهرداری هم پرداخت کنید
حالا نقد ممکن نیست از عوارض نوسازی شهرداری یا عوارض خودرو یا از جریمه ها و.... برای مردم کم کنید.
لااقل بجای پول نقد کارت مترو با شارژ کامل از محل پول جمع آوری وتفکیک زباله بمردم بدید تا مردم هم منتفع و دلگرم شوند و انگیره بیشتری برای همکاری وجود داشته باشید.
ناشناس
۰۷:۰۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
خاک بر سر حسودتان
ناشناس
۰۵:۳۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
خواهشا این زباله گردها را از سطح شهر جمع کنید، حال آدم بد میشه! این دیگه چه مافیائیه!
ناشناس
۰۵:۰۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
کارمند وزارت جهاد کشاورزی بامدرک فوق لیسانس۱۲ میلیون دریافت میکند
ناشناس
۰۲:۰۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
ناراحتی برو دنبالش
ناشناس
۰۱:۳۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
چرا نباید شهرداری شهروندان را وادارد و مشوقهایی بدهد که تفکیک از مبدا انجام بدن و یک کارگاه و کارخانه تبدیل درست نکنه ؟!

چرا چهره شهر بوسیله این سوء استفاده چی ها مخدوش می شود و کسی کاری نمیکند؟!
ناشناس
۰۰:۵۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
فکری به حال مشهد کنید.اکثر زباله گردها سارق هستند و با این شیوه خانه ها و خودروهای پارک شده در خیابان را رصد می‌کنند و با کمک دیگر سارقین اقدام به سرقت می‌کنند که اکثرا از اتباع هستند.
ناشناس
۰۰:۳۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
اگه واقعا دنبال این باشین این درامد رو ازونها بگیرین و به خود انتقال بدین و صرف ساختن شهر و مشکلات کنید خوبه ولی بیشتر نگران این هستید چرا ما نخوریم
عینه بازار مهندسی خودرو که قیمت کارخانه ۴۵۰ همون تو بازار ۷۰۰ و میان مصاحبه میکنن دلال داره میخوره ما چرا نخوریم پس کارخانه رو کنیم ۶۰۰ میلیون
درحالیکه اون بازار هم مهندسی خودروساز است
ناشناس
۰۰:۳۰ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
شهرداری زمانی مالک هست که از من شهروند زباله خشک را خرید کنه
ناشناس
۰۰:۱۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
حداقلش زباله گردها زحمت میکشن و پول در میارن اما مسئولین مفتخور؟؟؟