سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فرود مهاجران تابستان گذران در مازندران

چلچله‌ها مهاجران پیام‌آور بهار، نخستین گروه از ده‌ها گروه از پرندگان تابستان گذران وارد عرصه‌های زیست محیطی مازندران شدند.

کوروس ربیعی رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: همه ساله در فصل بهار حدود ۵۰ تا ۶۰ گونه از پرندگان مهاجر تحت عنوان تابستان گذران برای زادآوری با جمعیت بیش از یک میلیون بال وارد مناطق زیست محیطی و عرصه‌های طبیعی این خطه شمال کشور می‌شوند.

او افزود: چلچله‌ها به عنوان پیشقراولان این مهاجران تابستان گذران برای زادآوری و جوجه ریزی از چند روز قبل به این استان رسیدند و مهاجرت این پرندگان تا اواسط بهار ادامه خواهد داشت.

چلچله در زبان مازندرانی چِلچِلا است. نام علمی آن (Hirundo rustica) و از تیره‌ی چلچله ییان (hirundinidae) است. این پرندگان با بال‌های باریک و کوتاه و دم دو شاخه است که در گذشته آنها را پرستو می‌خواندند. در حقیقت نام آن چلچله است، و از لحاظ علمی و پرنده شناسی تفاوت زیادی با پرستو‌ها دارند.

گونه‌های پرندگان تابستان گذران

رییس اداره حیات وحش مازندران نمونه‌های دیگری از پرندگان مهاجر که مازندران را برای تابستان گذرانی انتخاب می‌کنند، شامل حواصیل، بلبل، زنبورخواران؛ سسک، بوتیمار، گاو چرانک و پرستو دریایی اعلام کرد و گفت: پرستودریایی بزرگترین گروه از مهاجران تابستان گذران در استان مازندران هستند که جمعیت شان به بیش از ۵۰ هزار بال می‌رسد.

او افزود: پراکندگی سکونتگاهی پرندگان مهاجر تابستان گذران که از دریا تا دشت و جلگه و کوهستان را شامل می‌شود، موجب شده تا در مشاهدات روزمره جمعیتشان ملموس نباشد و این در حالی است که جمعیت این پرندگان در حد و اندازه زمستان گذران است.

ربیعی گفت: علاوه بر آن برخی از پرندگان مهاجر از جمله اردک ابرو سفید و صدف خور‌ها به صورت عبوری چند روزی را مهمان طبیعت استان مازندران می‌شوند و این روند مهاجرتی نشان می‌دهد که با بهار زندگی در مناطق زیست محیطی و طبیعی نیز جریان می‌یابد.

او افزود: پرندگان تابستان گذر از اواخر اسفند ماه مهاجرت خود را به مازندران آغاز می‌کنند و فصول گرم سال را در مناطق آب بندانی سپری می‌کنند.

ربیعی گفت: مبدا پرواز برخی از این پرندگان مسافت‌های طولانی از کشور‌های آفریقایی به مازندران است و برخی دیگر از استان‌های همجوار به این استان می‌آیند.

او در خصوص رعایت نکات لازم برای مراقبت از این پرندگان، افزود: با توجه به اینکه تالاب‌ها و آب بندان‌ها محیط‌هایی با کارکرد پیچیده‌ای هستند که کارکرد اصلی آن ذخیره آب برای کشارزی است لانه گزینی پرندگان برای تولیدمثل در نیزار‌ها ضرورت رعایت برای حفظ امنیت این نقاط را ایجاب می‌کند.

استان مازندران دارای حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که ۲ میلیون هکتار از این مساحت استانی را عرصه‌های طبیعی و زیست محیطی تشکیل می‌دهد که ۵۳۰ هزار هکتار آن مناطق حفاظتی تشکیل می‌دهد.

براساس آمار‌های رسمی، بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست بوم مازندران شناسایی شدند که پرندگان با ۳۱۷ گونه بیشترین جمعیت را دارند.

ایران زیستگاه ۵۳۵ گونه معادل یک سوم از پرندگان جهان است.

گزارش‌های بین‌المللی نشان می‌دهد که ۱۹۲ گونه معادل بیش از ۱۲ درصد از گونه‌های پرندگان جهان در معرض انقراض هستند.

 

منبع:ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.