سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جلسات مربوط به ایران در شورای حکام بار دیگر بدون صدور قطعنامه پایان یافت

جلسات مربوط به ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به رغم فضاسازی‌ها و اردوکشی سیاسی کشور‌های غربی، بدون صدور قطعنامه علیه برنامه هسته‌ای کشورمان پایان یافت.

میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی بررسی مباحث مربوط به ایران را تکمیل کرد و هیچ تصمیم یا قطعنامه‌ای صادر نشد.

این برای پنجمین دور متوالی است که تلاش‌ها برای احیای پروژه شکست خورده امنیتی‌سازی پرونده هسته‌ای ایران در شورای حکام به سنگ می‌خورد و نه تنها قطعنامه‌ای صادر نمی‌شود که حتی اجماعی برای صدور بیانیه غیرالزام‌آور علیه ایران شکل نمی‌گیرد.

در این نشست کشور‌های غربی با انگیزه‌ها و مواضع مشخصی علیه جمهوری اسلامی ایران، تلاش کردند تا از طریق تلفیق مسائل ادعایی پادمانی با تدابیر جبرانی ایران در برجام و اقدامات صورت گرفته در چارچوب قانون راهبردی مجلس، ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را وارونه نشان داده و مسائل ادعایی پادمانی را دستمایه مواضع سیاسی خود قرار دهند.

لورا هولگیت سفیر ایالات متحده، کشوری که ناقض اصلی توافق سال ۹۴ بشمار می‌رود طی سخنانی در جلسه مربوط به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از پرداختن به دستورکار نشست طفره رفت و با فرافکنی درباره برنامه هسته‌ای کشورمان مدعی شد که پیشرفت‌های صنعت اتمی ایران هیچ هدف صلح‌آمیز معتبری را دنبال نمی‌کند.

او در همین رابطه، از ایران خواست که بخشی از ذخائر اورانیوم خود را رقیق و تولید اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد را به طور کامل متوقف کند. وی سپس در جلسه مربوط به اجرای موافقتنامه پادمان در ایران، خواستار تعامل معنادار تهران با آژانس شد تا مسائل باقی‌مانده پادمانی حل و فصل شود.

سه کشور اروپایی انگلیس فرانسه و آلمان هم که از گذشته در خصوص پرونده هسته‌ای ایران به صورت هماهنگ موضع‌گیری می‌کنند پس از تکرار ادعا‌های سیاسی و نخ‌نما درباره پیشرفت‌های صنعت اتمی کشورمان ادعا کردند که ایران برای تنش‌زدایی درباره برنامه هسته‌ای خود، گام‌های عملی بردارد.

تروئیکای اروپایی بدون اشاره به اینکه کدام کشور مقصر وضع موجود در اجرای برجام است و با تعلل در تصمیم‌گیری، مذاکرات وین را به بن‌بست کشاند، خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات توافقات سال ۹۴، اجرای پروتکل الحاقی و توافق اسفند سال گذشته موسوم به بیانیه ۴ مارس درباره حل‌وفصل مسائل پادمانی شدند.

آن‌ها ادعا کردند: ایران اکنون باید گام‌های جدی و معناداری بردارد که نشان دهنده تمایل واقعی این کشور برای تنش زدایی و بازسازی اعتماد ضروری بین ایران و جامعه بین المللی است.

سه کشور ادعا کردند: ما در کنار شرکای بین المللی خود به رایزنی‌ها در مورد بهترین راه حل برای رفع تردید‌های فزاینده در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران ادامه خواهیم داد.

از سویی نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با بیان اینکه برنامه هسته‌ای ایران تحت کنترل دائمی آژانس است تصریح کرد که سوال‌ها درباره راستی‌آزمایی‌های هسته‌ای در ایران بایستی بر اساس رویه‌های موجود رفع شوند.

وی در بخش دیگری از اظهاراتش از دبیرخانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست مبنای ارزیابی‌ها و استنتاج‌های خود درباره برنامه هسته‌ای ایران را حقایق «عینی» قرار دهد. اولیانوف گفت: «مهم است که دبیرخانه به دستور کار فنی خود پایبند باشد و جمع‌بندی‌ها و ارزیابی‌هایش از ماهیتی عینی و واقعیت‌محور برخوردار باشند و مبتنی بر راستی‌آزمایی‌های هسته‌ای باشند نه القائات در خصوص مقاصد ایران.»

محسن نذیری اصل سفیر کشورمان نیز طی سخنانی تاکید کرد: فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله غنی‌سازی در سطوح مختلف، کاملاً صلح‌آمیز و مطابق با حقوق ما وفق پیمان ان‌پی‌تی است. وی با بیان اینکه فعالیت‌های اتمی ایران تحت نظارت و راستی‌آزمایی آژانس است افزود: اقدامات جبرانی ایران در برجام هیچ تأثیری بر نظارت و راستی آزمایی آژانس در چارچوب موافقنامه جامع پادمان که در حال انجام است، ندارد.

گفتنی است که ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرف‌های اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گام‌هایی را مطابق با بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام و تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت تا توازن در اجرای این توافق را برقرار کند. جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر بوده و هرزمان که سایر طرف‌ها به طور کامل به تعهدات‌شان عمل کنند ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد.

جوسازی رسانه‌ای با تحریف سخنان سفیر روسیه

شبکه بی‌بی‌سی که در راستای جوسازی علیه برنامه هسته‌ای ایران تیم رسانه‌ای به محل برگزاری شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعزام کرده بود، در اقدامی غیر حرفه‌ای سخنان سفیر روسیه درباره برنامه اتمی کشورمان را دستکاری کرد.

بی‌بی‌سی فارسی روز چهارشنبه مصاحبه‌ای را از میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی منتشر و تلاش کرد تا اینگونه القا کند که مسکو نیز همسو با سایر کشور‌های غربی، نگران پیشرفت‌های اتمی ایران است.

در تیتر این خبر جهت‌دار آمده بود: «نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی؛ اولیانوف: روسیه نگران روند برنامه هسته‌ای ایران است». جالب اینجاست که در متن همین گزارش، سفیر روسیه برداشت ناصواب خبرنگار بی‌بی‌سی درباره موضع مسکو را رد و تاکید می‌کند که برای این کشور مسائلی نظیر تبعات سیاست فشار حداکثری آمریکا، تصمیم تروئیکای اروپایی برای توقف مذاکرات وین و فقدان دیپلماسی موضوعیت دارد. اولیانوف در این مصاحبه می‌گوید: ما با دیدن وضعیت موجود خوشحال نیستیم و ترجیح ما این است که به اجرای برجام برگردیم.

با این حال بی‌بی‌سی با اصرار بر خط خبری جهت‌دار خود، اقدام به انتشار تیتر مخدوش نموده و طی چندین گزارش تلاش می‌کند تا با ارائه تفسیر نادرست از سخنان سفیر روسیه، اینگونه القا کند که آرایش بین‌المللی درقبال برنامه هسته‌ای ایران تغییر کرده و مشکل ایران در شورای حکام «عمیق‌تر» شده است.

اما پس از پیگیری‌های به‌عمل آمده از دفتر نمایندگی روسیه مشخص شد که برداشت بی‌بی‌سی بیانگر موضع روسیه نیست و این کشور بعنوان یکی از اعضای برجام نگران ابعاد و شرایط «سیاسی» پرونده هسته‌ای ایران است؛ مساله‌ای که بار‌ها از سوی سفیر روسیه مطرح و از رفتار طرف‌های غربی انتقاد شده است.

بر همین اساس بی‌بی‌سی بی‌سر و صدا تیتر گزارش خود را اینگونه تغییر می‌دهد: «از نگرانی درباره روند مذاکرات برنامه هسته‌ای تا موشک‌های ارزان ایران؛ پاسخ‌های نماینده روسیه در آژانس به بی‌بی‌سی فارسی»

این برای نخستین بار نیست که شبکه‌های فارسی‌زبان خارج‌از ایران در راستای اهدافی که از سوی معاندین نظام برای آن‌ها تعریف شده است اقدام به انتشار گزارش‌های نادرست و تحریف سخنان مقام‌های خارجی می‌کنند.

در طول مذاکرات وین هم شبکه‌های فارسی زبان خارج از ایران همسو با سیاست‌های کاخ سفید تلاش فراوانی را برای فشار بر هیات مذاکره کننده ایرانی صورت دادند.

گفتنی است که مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به صورت غیر مستقیم در گفتگو‌ها حاضر بود. اما نتیجه مذاکرات به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل ماند.

در واقع، تجربه نشان داد که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیم‌گیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.

این درحالیست که ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

منبع: ایرنا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.