سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

با این مدل خانه تکانی، نه خسته می‌شوید نه کلافه!

خانه تکانی با تمام سختی‌هایش، حال و هوایی خاص توام با حس سرزندگی دارد، البته به شرط آنکه با دقت روی چند اصل مهم، جایی برای خستگی و کلافگی نگذاریم.

تب و تاب روز‌های پایانی سال برای نظافت خانه و استقبال از بهار، تجربه سخت و شیرینی است که هرساله بی‌چون و چرا به آن تن می‌دهیم و حتی از حس و حال آن سرکیف می‌آییم. بالاخره این سنت، ریشه در فرهنگ ما ایرانی‌ها دارد و جایگاهش آنقدر مهم است که گویی عید بدون خانه تکانی، عید نمی‌شود! اما چه کنیم تا خانه تکانی به بهترین نحو و در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود؟ خصوصا که امسال ماه مبارک رمضان را در دهه پایانی اسفند پیش رو داریم و بهتر است پیش از آغاز ماه مبارک، خانه تکانی را به پایان برسانیم. با ما باشید تا در این گزارش، نکاتی مهم را با هم مرور کنیم.

از به هم ریختگی خانه جلوگیری کنید
بعضی‌ها فکر می‌کنند در هنگام خانه تکانی، قرار دادن هر وسیله‌ای سر جای خودش اهمیت زیادی ندارد، در حالیکه این تفکر، جز به هم ریختگی کل خانه و کلافگی اعضای خانواده نتیجه‌ای ندارد، بنابراین مثل همیشه منظم باشید و هر وسیله‌ای را درست سر جای خودش بگذارید تا وسایل هیچ بخشی از خانه به بهانه خانه تکانی پخش و پلا نباشند. مطمئنا با رعایت این اصل مهم، هم آرامش بیشتری خواهید داشت و هم سرعت کارتان بالاتر می‌رود. 

برنامه ریزی داشته باشید
قطعا برنامه‌ریزی و زمانبندی کمک بسزایی به پیشبرد سریع‌تر کار‌ها می‌کند. قبل از شروع خانه تکانی و متناسب با برنامه‌های روزانه تان، زمانبندی کنید تا بدانید قرار است حداقل و حداکثر ظرف چند روز برای هر بخشی از خانه وقت بگذارید و خانه تکانی را به پایان برسانید. ضمنا قبل از شروع، یک چک لیست برای نظافت خانه در نظر بگیرید تا هیچ جایی از قلم نیفتد.

اعضای خانواده را پای کار بیاورید
اکثر اوقات، اعضای خانواده به خاطر اینکه نمی‌دانند چه کمکی از دستشان برمی آید، وارد عمل نمی‌شوند، پس با یک مدیریت درست و درنظر گرفتن اوقات بیکاری آن ها، مسئولیت‌هایی را به همسر و فرزندانتان بسپارید و این ذهنیت که آن‌ها از پس کار برنمی آیند را دور بریزید. شما باید روحیه همکاری و مسئولیت‌پذیری را از همین حالا در وجود فرزندانتان پرورش دهید. 
ضمنا اگر می‌بینید برای خانه تکانی به نیروی کمکی بیشتری نیاز دارید، از نیرو‌های خدماتی غافل نشوید و با وسواس‌های «فقط نظافت خودم»، جسم و روحتان را خسته نکنید. 

اتاق به اتاق پیش بروید
خانه تکانی هم مثل هر کاری برای خودش اصولی دارد و قطعا به هم ریختگی کل خانه و تمیزکاری پراکنده در اتاق، آشپزخانه، هال و سرویس‌ها اصلا ایده خوبی نیست، پس اصول خانه تکانی را رعایت کنید و بخش به بخش پیش روید. مثلا می‌توانید از اتاق خواب‌ها شروع کنید. تمیز کردن دیوار و پنجره و مرتب کردن داخل کمد‌ها برای خودش خانی از خان هاست که نباید با هیچ کار دیگری تداخل پیدا کند. 

وقتی در اتاق خواب هستید فقط روی همان جا تمرکز کنید تا اگر به تعمیر و تغییر یا دور ریختن وسایل و البسه بلااستفاده و کهنه نیاز است، به درستی بتوانید تصمیم بگیرید.

آشپزخانه را مرحله به مرحله تمیز کنید
بهترین زمان تمیز کردن قلب خانه، بعد از اتاق خواب هاست که دیگر آرامش بیشتری دارید. حالا کابینت‌ها را نه همه باهم، بلکه یکی یکی بیرون بریزید تا مدیریت کار برایتان سخت نشود. با احترام به وقت خود و البته آب آشامیدنی، دور شست و شو‌های غیرضروری را خط بکشید و تمرکزتان را بگذارید روی ظروفی که چربی گرفته‌اند و سپس بخش‌های مختلف آشپزخانه. در همین حین، خودتان را از شر وسایل شکسته و خرابی که مدت هاست گوشه آشپزخانه افتاده اند، خلاص کنید.

هال و سرویس‌ها را بگذارید آخر کار
تا وقتی آشپزخانه و اتاق‌ها تمیز نشده اند، نظافت هال و سرویس‌ها فایده‌ای ندارد، چون این بخش‌ها در مسیر رفت و آمد هستند و خواه ناخواه تحت تاثیر خانه تکانی بخش‌های دیگر قرار می‌گیرند. 

برای سرعت بخشیدن به کار، در حالی که مشغول تمیز کردن دیوارها، لوستر و ویترین هستید، پرده‌ها را داخل ماشین لباسشویی بیندازید و بلافاصله بعد از خاموش کردن ماشین، آن‌ها را بطور نمدار آویزان کنید تا هم کارتان سرعت بگیرد و هم پرده‌ها چروک نشده و نیاز به اتوکشی نداشته باشد.

برای شست و شوی فرش‌ها دست بجنبانید
اگر قصد شستن فرش‌ها را دارید زودتر دست بجنبانید، زیرا در روز‌های پایانی اسفند آنقدر سر قالیشویی‌ها شلوغ می‌شود که ممکن است فرش‌هایتان دمدمای سال تحویل و یا در خوشبینانه‌ترین حالت، خیس خیس به دستتان برسد. نگران کثیف شدن دوباره فرش نباشید؛ قرار نیست به محض رسیدن فرش‌ها، زنگ پایان خانه تکانی را بزنید. شما می‌توانید طبق برنامه پیش بروید و فرش‌ها را گوشه‌ای از اتاق نگه دارید تا وقت انداختنشان برسد.

راستی یک نکته! اگر شهروندی متعهد هستید و پایبند به حق الناس، لطفا از شستن فرش‌ها در خانه صرف نظر کنید؛ اسراف حجم قابل توجهی از آب شرب در شرایط بحرانی این روز‌ها اصلا جایز نیست.

تراس و انباری را دریابید
تراس و انباری با اینکه ممکن است جلوی دید نباشند و خیلی با آن‌ها کاری نداشته باشید، اما به هر حال بخشی از خانه هستند و نیازمند خانه تکانی؛ پس حتما برای نظافت این بخش‌ها نیز برنامه ریزی کنید. با نظافت تراس و انباری می‌توانید سر و سامانی به وسایل قدیمی یا بلااستفاده بدهید و اگر تمایل دارید، آن‌ها را به کسانی واگذار کنید که می‌توانند استفاده بهتری از آن‌ها داشته باشند. در آخر نظافت انباری، کمی هم سم سازگار با محیط زیست گوشه دیوار‌ها بریزید تا اززاد و ولد موجودات مزاحم جلوگیری کرده باشید. 

همچنین با تراس مهربانتر باشید؛ رنگی به در و دیوارش بزنید، به گلدان‌ها رسیدگی کنید، چند گلدان بهاری بخرید و خلاصه از این فضا بیشترین بهره را ببرید.

این چند توصیه را جدی بگیرید
* حالا که یک سری از اصول خانه تکانی را با هم مرور کردیم لازم است چند توصیه مهم میز داشته باشیم. بدیعی است که خانه تکانی با شست و شو گره خورده و اگر حواسمان نباشد و نسبت به مدیریت مصرف آب بی‌توجه باشیم، میزان قابل توجهی آب را هدر خواهیم داد، پس بیایید بیشتر از همیشه حواسمان را به استفاده درست بدهیم. 

* نکته دیگر، تفکیک زباله هاست. باتوجه به دور ریز وسایل در ایام خانه تکانی، توصیه می‌شود که مواد بازیافتی را جدا از زباله‌های‌تر نگهداری کنید و اگر برایتان مقدور است آن‌ها را به مراکز بازیافت بدهید. 

* نکته مهم بعدی، رعایت نکات ایمنی است. متاسفانه خیلی‌ها در هنگام خانه تکانی دچار آسیب‌های مختلف شده و ایام به کامشان تلخ می‌شود. از کمردرد و گردن درد گرفته تا آسیب‌های ناشی از مواد شیمیایی؛ بنابراین حتما هنگام جابجایی اجسام سنگین، استفاده از نردبان، تمیز کردن شیشه‌ها و... اصول ایمنی را رعایت کنید. همچنین از ترکیب مواد شوینده به شدت بپرهیزید، زیرا این کار خطر مسمومیت‌های شدید و حتی مرگ درپی دارد.

منبع: فارس

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.