سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

برکت باران در سرزمین رودخانه‌های خروشان

بارندگی‌های چند روز اخیر در کهگیلویه و بویراحمد اگرچه به زیرساخت‌های زندگی مردم خسارت‌هایی وارد کرد، اما سیراب شدن کشتزارها، پرآب شدن چشمه سارها، افزایش ذخیره آب سد‌ها از برکت‌های آن بوده است.

کهگیلویه و بویراحمد در سال آبی جاری روز‌های کم بارانی را پشت سر گذاشت به طوری براساس آمار امسال یکی از خشک‌ترین سال‌های دهه اخیر در استان سپری شد، اما سامانه بارشی روز‌های پایانی هفته گذشته که در برخی نقاط تا حدود ۲۰۰ میلیمتر باران بارید جان تازه‌ای به استان بخشیده است.

میانگین باران سامانه اخیر بیش از ۹۰ میلی متر بوده که نشان دهنده حجم زیاد این سامانه بارشی پرقردت بوده است.

معمولا بارندگی‌ها در کهگیلویه و بویراحمد به دلیل دارا بودن ۵۷ رودخانه به طول هزار و ۴۰۰ کیلومتر و ۱۱ هزار کیلومتر، پنج هزار چشمه سار نقش مهمی بر زندگی ساکنان کهگیلویه و بویراحمد دارد به طوری که به علت کسب روزی جمعیت بیش از ۵۰ هزار خانواری استان از طریق کشاورزی، دامپروری و گردشگری بر معیشت شهروندان تاثیر مستقیم دارد.

البته وجود ۲ سد مخزنی بزرگ کوثر و چمشیر باعث شده که باران در کهگیلویه و بویراحمد نه تنها برای ساکنان بلکه برای هموطنان ساکن استان‌های جنوبی کشور اهمیت دارد.

برکات بارندگی‌های امسال

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: بارندگی‌های سامانه اخیر در این استان موجب بهبود دبی آب چشمه‌های مناطق عشایری این استان شده است.

فیض الله آذر فر اظهار داشت:تداوم این بارندگی‌ها همچنین به تقویت مراتع کهگیلویه و بویراحمد و افزایش درآمد دامداران کمک می‌کند.

جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد با یک میلیون و ۲۰۰ رأس دام سبک و سنگین، نیمی از تولید گوشت قرمز و تولید سالیانه ۴۳هزار تن محصول دامی نقش مهمی در تامین امنیت غذایی منطقه دارند.

۱۲ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد متشکل از ۱۱ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۰ هزار نفر عشایر هستند.

باران جان تازه‌ای به کشتزار‌های دیم بخشید

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبو احمد گفت: بارندگی‌های اخیر جان دوباره‌ای به کشتزار‌های دیم استان بخشیده و آنان را از خطر نابودی نجات داده است.

داریوش حصار اظهار کرد:۱۰۲ هزار هکتار مزرعه محصولاتی مانند گندم، جو وکلزا در کهگیلویه و بویراحمد زیر کشت رفته که بارندگی اخیر نقش مهمی در آبیاری آنان داشته است.

پیامد‌های باران برای طراوت جنگل‌ها

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: بارندگی‌های سامانه اخیر نقش اثرگذاری بر طراوت جنگل‌های استان داشته است.

سعید جاویدبخت با اشاره به نقش جنگل‌ها در کنترل خسارات‌های باران‌های سیل آسا و ذخیره آب در سفره‌های آب زیر زمینی، پیشگیری از فرسایش خاک، کاهش آلودگی‌ها و رونق صنعت گردشگری ابراز امیدواری کرد: این بارندگی‌ها بتواند نقش چشمگیری در بهبود وضعیت پوشش گیاهی و به خصوص جنگل‌ها داشته باشد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه این استان از نظر میزان بارندگی دومین استان پر باران کشور بود گفت:با توجه به باران‌های سیل آسا در مدت زمان کم وجود جنگل ها، پوشش گیاهی و اجرای طرح‌های آبخیزداری باعث شد خسارت‌های سیل کمتر از منافع بارش‌ها باشد.

وی با اشاره به آبگیری سازه‌های آبخیزداری استان در اثر بارندگی‌های اخیر تصریح کرد:تقویت آب‌های زیر زمینی از دیگر ثمرات باران‌های اخیر در استان است.

افزایش ذخیره آب سد‌ها

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: افزایش دبی رودخانه‌ها و افزایش قابل توجه حجم آب مخزن سد‌ها از دیگر برکات باران در استان بوده است.

آرش مصلح اظهار کرد: حجم سد کوثر در پی بارش‌های سامانه اخیر، ۱۲ میلیون مترمکعب افزایش یافت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ۸۳ درصد حجم مخزن سد کوثر پر شده است گفت: ۱۲ میلیون مترمکعب افزایش آب سد کوثر معادل یکسال آب آشامیدنی گچساران است.

سد کوثر در گچساران حدود ۵۴۷ میلیون مترمکعب حجم مفید دارد این سد تامین کننده آب آشامیدنی ۲ و نیم میلیون نفر در پنج استان کشور است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: دبی رودخانه بشار در پاتاوه بر اساس اندازه گیری ایستگاه هیدرومتری آب منطقه‌ای به ۶۰۰ مترمکعب برثانیه رسید.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران نیز می‌گوید:۳۰ میلیون متر مکعب آب حاصل از بارندگی‌های اخیر وارد این سد شده است.

محمدرضا فاضل افزود: ذخیره آب سد چمشیر اکنون ۳۷۵ میلون متر مکعب است.

وی بیان کرد: تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهره‌مند شدن ۱۴۰ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، ذخیره و کنترل آب رودخانه زهره از مهمترین مزایای اجرای این طرح است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری باشت گفت: ظرفیت آب سد سنگ ملاتی تنگ تیز این شهرستان به دنبال بارندگی‌های چند روز گذشته تکمیل و سرریز شد.

مهراب عبدی افزود: گنجایش این سد ۶۵۰ هزار متر مکعب می‌باشد که ظرفیت آب آن در اثر بارندگی اخیر تکمیل شده است.

وی بیان کرد: هدف از ساخت این سد از سوی منابع طبیعی و آبخیز داری تقویت آب‌های زیر زمینی، سیلاب‌های فصلی و جلوگیری از فرسایش خاک است.

عبدی اظهار کرد: سد تنگ تیز باشت با ارتفاع مفید ۱۵ متر و طول سرریز ۴۰ متری با دبی دوره بازگشت ۵۰ ساله طراحی شده است.

وی افزود: این سد می‌تواند حجم وسیعی از باران‌های شستن خاک را در خود نگه دارد و منبع خوبی برای تامین خاک مناسب در باغ‌ها، گلخانه‌ها و اراضی کشاورزی کشاورزی است.

بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار

براساس گزارش اداره کل هواشناسی استان از ابتدای پاییز امسال تاکنون ۳۰۱ میلی متر باران در کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده که اگرچه ۲۵۵ میلی متر کمتر از مدت مشابه پارسال است، اما سامانه بارشی اخیر توانسته ۲۰ درصد از کسری بارندگی‌های امسال نسبت به پارسال را جبران کند.

با توجه به اینکه میانگین بلندمدت سالیانه باران در استان ۵۸۳ میلی متر است این آمار یعنی ۵۲ درصد از بارندگی‌های امسال محقق شده است.

کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی ایران قرار دارد و ۳۰ درصد کل گونه‌های گیاهی کشور را در خود جای داده است.

این استان با حدود ۷۲۶ هزار نفر جمعیت دارای یک درصد مساحت و یک درصد جمعیت کشور است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.