سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یادکردی از شگفت انگیزترین عملیات ۸ سال دفاع مقدس

آخرین دهه بهمن ماه ۱۳۶۴ عملیات والفجر ۸ در جنوبی‌ترین نقطه مرز‌های مشترک ایران و عراق انجام گرفت. والفجر ۸ از ۲۰ بهمن با عملیات فریب رزمندگان در جزیره ام‌الرصاص آغاز شد و سپس محور اصلی والفجر ۸ با حرکت غواص‌ها به سمت سواحل شبه جزیره فاو انجام گرفت.

برای افسران کره‌شمالی بسیار جای تعجب داشت که ما چطور توانستیم از این رودخانه عظیم عبور کنیم؟ چطور از نیرو‌های عمل کننده پشتیبانی کردیم و چطور توانستیم ۷۵ روز در میان بمباران شدید دشمن مقاومت کنیم؟ این‌ها سؤالاتی است که کارشناسان نظامی جهان پیرامون شگفتی عملیات والفجر ۸ از ما می‌پرسند و هنوز برای خیلی از آن‌ها باورپذیر نیست که چطور این فتح بزرگ را کسب کردیم.

آخرین دهه بهمن ماه ۱۳۶۴ عملیات والفجر ۸ در جنوبی‌ترین نقطه مرز‌های مشترک ایران و عراق انجام گرفت. والفجر ۸ از ۲۰ بهمن با عملیات فریب رزمندگان در جزیره ام‌الرصاص آغاز شد و سپس محور اصلی والفجر ۸ با حرکت غواص‌ها به سمت سواحل شبه جزیره فاو انجام گرفت و بندر استراتژیک فاو طی ۴۸ ساعت تصرف شد. اما نبرد‌ها برای حفظ این شبه جزیره تا ۷۵ روز دیگر ادامه یافت.

عملیات والفجر ۸، شگفت انگیزترین عملیات دوران دفاع مقدس است. اخیراً که سردار عباس نیلفروشان معاون عملیات سپاه در خصوص این عملیات سخن می‌گفت، به شگفتی کارشناسان کشور کره شمالی در خصوص این عملیات اشاره کرد و گفت: سال ۱۳۶۸ که دوره دافوس را پشت سر می‌گذاشتیم، تعدادی از نظامیان کره‌شمالی به ایران آمده بودند. مسئول ما سعی داشت کلیاتی از دفاع مقدس را به آن‌ها ارائه بدهد. اما به هرکجای دفاع مقدس که اشاره می‌کرد، آن‌ها دوباره بحث را به والفجر ۸ می‌کشاندند. 

سردار نیلفروشان ادامه داد: برای افسران کره‌ای بسیار جای تعجب داشت که ما چطور توانستیم از این رودخانه عظیم عبور کنیم؟ چطور از نیرو‌های عمل کننده پشتیبانی کردیم و چطور توانستیم ۷۵ روز در میان بمباران شدید دشمن مقاومت کنیم؟ این‌ها سؤالاتی است که کارشناسان نظامی جهان پیرامون شگفتی عملیات والفجر ۸ از ما می‌پرسند و هنوز برای خیلی از آن‌ها باورپذیر نیست که چطور چنین عملیات شگفت‌انگیزی با موفقیت به انجام رسیده است.

انتخاب هدف درست
در عملیات والفجر ۸ قبل از هر دشمنی، یک رودخانه عظیم پیش‌روی رزمندگان بود. عبور از آن و سپس نگهداشتن سرزمین‌های فتح شده در آن سوی اروند، مسئله‌ای بود که حتی بعثی‌ها هم هیچ وقت فکرش را نکرده بودند! اما آنچه باعث توفق نیرو‌های ایرانی در این امر خطیر شد، انتخاب هدف بود. اولاً ما با انتخاب شبه جزیره فاو، دشمن را غافلگیر کردیم و دوماً جاده مواصلاتی که عقبه نیرو‌های دشمن را به بندر فاو می‌رساند، از مقابل توپ‌ها و تانک‌های ما می‌گذشتند که از این طرف اروند، به خوبی روی جاده مواصلاتی دشمن در آن سوی شط دید داشتند؛ لذا وقتی رزمندگان در دفاع مقابل یگان‌های زرهی دشمن مقاومت می‌کردند، هر ستون تانک عراقی که می‌خواست خودش را به محل درگیری برساند، باید از مقابل آتش ما عبور می‌کرد. به این ترتیب بسیاری از تانک‌های دشمن قبل از رسیدن به محل درگیری، روی جاده نابود می‌شدند. 

عملیات والفجر ۸ در زمان وقوع، آورده‌های معنوی بسیاری را هم نصیب کشورمان کرد. گذشته از آنکه فاو به جهت دسترسی عراق به خلیج فارس بسیار برای این کشور اهمیت داشت، پیروزی در والفجر ۸ پس از چند عدم الفتح و پیروزی نسبی در عملیات بزرگ قبلی، صورت گرفته بود و به نوعی راهگشای ادامه جنگ در سال‌های پایانی آن شد. 

اکنون که سال‌ها از انجام این عملیات می‌گذرد، هنوز حلاوت پیروزی در آن یاد و خاطره رزمندگان حاضر در این عملیات را نوازش می‌دهد. شاید اگر والفجر ۸ نیز به سرنوشت عملیاتی، چون رمضان، والفجر مقدماتی و بدر دچار می‌شد، تاریخ جنگ طور دیگری نوشته می‌شد. از این روست که گفته می‌شود برای فتح فاو باید جایگاه ویژه‌ای در تاریخ جنگ باز کنیم. جایگاهی که آن را در یاد و خاطره نسل‌های بعد نیز جاودانه سازد. 

بعد از فتح فاو روزنامه حریت ترکیه نوشت: «امروز صدام نه تنها امیدش در به دست آوردن گندم ری به یأس تبدیل شده، بلکه با خطر از دست دادن خرمای بغداد نیز روبه‌رو است.»
اگر شرق و غرب پس از والفجر ۸ و با آغاز سال ۶۵ تمام توان خود را برای حفظ صدام به کار نمی‌گرفتند، خرمای بغداد هم قابل فتح بود.

منبع: روزنامه جوان

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
شهری که در آن عملیات والفجر هشت انجام شد اروندکنار در جنوب غربی ترین نقطه ایران است شهری که هنوز بوی جنگ و جبهه و شهادت میدهد از مسئولین خواهشمندیم به حرمت خون شهیدان عزیزی که اینجا ریخته شده اوضاع اروندکنار را دریابید.