سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حجت‌الاسلام رسایی در گفتگوی تفصیلی با باشگاه خبرنگاران جوان:

ردصلاحیت روحانی قطعا در افزایش مشارکت تاثیر می‌گذارد/ اصولگرا نیستم/ احتمالا با «رائفی‌پور» و «سعید محمد» ائتلاف کنیم

عضو شورای مرکزی جبهه شریان درباره فعالیت‌های این جبهه و مسائل پیش رو در انتخابات مجلس شورای اسلامی صحبت کرد.

گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان- محمد امیرحسینی؛ حجت‌الاسلام حمید رسایی که سابقه نمایندگی در مجالس هشتم و نهم را دارد پس از دو دوره ناکامی در ورود به مجلس یک بار دیگر عزم خود را جزم کرده تا وکیل ملت شود. وی که سابقه حضور در جبهه پایداری را دارد این بار با جبهه نوپای شریان (شبکه راهبردی یاران انقلاب) وارد گود انتخابات شده است و علاوه بر عضویت در شورای مرکزی، به‌عنوان مسئول کمیته انتخابات شریان هم فعالیت می‌کند.

برای بررسی فعالیت‌های جبهه شریان و مسائل مربوط به انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با وی به گفتگو نشستیم که متن آن به شرح ذیل است:

سوال: رهبر انقلاب درخصوص انتخابات چهار راهبرد امنیت، سلامت، رقابت و مشارکت را بیان کردند. جبهه شریان برای تحقق این چهار راهبرد چه اقداماتی را انجام داده است؟

دو مورد از چهار راهبرد امنیت، سلامت، رقابت و مشارکت که رهبر انقلاب آن‌ها را بیان کردند به مجموعه‌های غیرحاکمیتی خیلی ارتباط پیدا نمی‌کند، چون موضوع امنیت و سلامت وظیفه ناظرین، مجریان و دستگاه‌های امنیتی است که باید در آنجا نقش‌آفرینی اصلی را انجام دهند، اما در خصوص رقابت و مشارکت آحاد مردم، جریان‌ها، احزاب، گروه‌ها و شخصیت‌ها خیلی تاثیرگذارند و طبیعتا یکی از اموری که خیلی می‌تواند در مشارکت تاثیر بگذارد این است که رقابت خیلی خوبی شکل بگیرد.

جبهه راهبردی یاران انقلاب اسلامی (شریان) با حضور محکم خود در این عرصه از ابتدا با اعلام مبانی انتخابی و نقطه‌نظرات خود این پیام را به جامعه منتقل کرد که برای یک رقابت سالم تا انتهای انتخابات آمده است یعنی این‌طور نیست که ما آمده باشیم و طبق چیزی که متداول است جریان‌های سیاسی و ائتلاف‌ها به بقیه سهم دهند و آن‌ها را از میدان بیرون کنند.

ما از ابتدا گفتیم چون گفتمان واحد و نقطه‌نظرات درستی داریم اگر کسی قائل به این نقطه‌نظرات باشد می‌تواند به ما بپیوندد و چون می‌دانیم برخی گفتمان‌های دیگر موجود با ما هم‌نوایی و هم‌سویی ندارند گفتیم تا آخر باقی می‌مانیم و رقابت می‌کنیم تا مردم بین سلیقه‌های مختلف آن چیزی که مطلوبشان است را انتخاب کنند.

سوال: نحوه فعالیت جبهه شریان به چه صورت است؟

شریان یک مجموعه نوپایی است و تقریبا یازده ماه است که تشکیل شده و شورای مرکزی دارد. شورای مرکزی در بخش‌های مختلف شبکه‌های مختلفی مثل شبکه خانواده، محیط زیست، سیاسی و ... را راه‌اندازی کرده است و در حدود ۱۰ شبکه دارد.

یکی از موضوعاتی که باید در شریان مورد بحث قرار می‌گرفت این بود که آیا کنش انتخاباتی به معنای اینکه در انتخابات ورود پیدا کند، لیست بدهد و وارد رقابت شود، بود که در شورای مرکزی مطرح و تصویب شد.

موضوع دوم ائتلاف با جریان‌های دیگر بود. چون برخی جریان‌ها هم‌سو بودند و پیشنهاد داشتند که با ما ائتلاف داشته باشند که این موضوع هم در شورای مرکزی تصویب شد. الان در حال حاضر شریان در کنار فعالیت‌های شبکه‌ای خود در حوزه‌های دیگر یکی از موضوعات مهمی را که دنبال می‌کند انتخابات است که برای این امر یک کمیته تشکیل داد.

کمیته انتخابات مشغول رایزنی، صحبت، بررسی و گزارش هفتگی به شورای مرکزی شد و نتیجه این شد که یک اعلام عمومی در سراسر کشور به کاندیدا‌ها کردند و حدود هزار نفر از کاندیدا‌های موجود در سراسر کشور در شهر‌های مختلف در سایت شریان اعلام آمادگی کردند.

از کسانی که می‌خواهند مورد حمایت شریان باشند یکسری سوالاتی را مطرح کردیم، چون شفافیت در مواضع و عملکرد کاندیدا‌ها برای ما خیلی مهم بود که حدود هزار نفر اعلام آمادگی و به سوالات ما پاسخ دادند. کمیته انتخاباتی شریان با تشکیل یکسری کارگروه‌ها در حال بررسی این گزینه‌ها در شهر‌های مختلف است تا کم کم به گزینه لازم در حوزه انتخابیه به تعداد مورد نیاز برسد.

سوال: کدام چهره‌ها در شریان حضور دارند؟

شریان یک مجموعه نوپا با فعالیت‌های مختلف در بخش‌ها و شبکه‌های مختلف است. اکثر اعضا هم از جوانان هستند که در بخش‌های مختلف در حال فعالیت هستند. افرادی مثل سید مهدی هاشمی، طاهری آکردی، محمودی، میثم نادی و صالح اسکندری هستند و آن‌طور نیست که از چهره‌های خیلی مشهور استفاده شده باشد و بیشتر از کسانی که توان و انگیزه بالایی داشتند سعی شده نیروسازی شود و فرصت داده شود تا در تصمیم‌گیری‌ها حضور داشته باشند و در کنار هم مسیری را طی کنیم.

آمادگی شریان برای ائتلاف

سوال: گفته می‌شد افرادی مثل علی‌اکبر رائفی‌پور و سعید محمد در شریان حضور دارند؟

این‌ها در شریان نیستند، اما با شریان هم‌سو هستند و در حال تشکیل ائتلاف هستند. در حال حاضر مجموعه‌های مختلف سیاسی_انتخاباتی با اعلام آمادگی وارد مذاکره با شریان شدند.

ما مذاکرات متعددی با شورای وحدت و جناب آقای متکی داشتیم که اگر به جمع‌بندی رسیدیم مسیر مشترکی را طی کنیم. از مجموعه‌های دیگر مثل جمعیت انقلاب اسلامی که آقای زریبافان در راس آن هستند یا «رزما» که آقای الله‌کرم در راس آن است یا مصاف که آقای رائفی‌پور در راس آن است؛ با همه این‌ها به‌دلیل اشتراک گفتمان، مذاکرات متعددی صورت گرفته، اما اینکه مذاکرات منتج به نتیجه شود هنوز این اتفاق نیفتاده است، اما برخی از این‌ها در آستانه محقق شدن است و در روز‌های آینده احتمالا اعلام می‌شود.

ما یکسری نقطه‌نظراتی داریم که آن نقطه‌نظرات خود را با این دوستان به اشتراک گذاشتیم ازجمله شیوه کنش انتخاباتی؛ اعلام کردیم که ما در معرفی کاندیدا به مردم براساس مدل سهمیه‌بندی عمل نمی‌کنیم، چون مدل سهمیه‌بندی مطابق شرع، عقل و منطق نیست. 

اینکه کیک قدرت را بگذاریم وسط و به تناسب زور احزاب، چهره‌ها و شخصیت‌ها هرکس از آنجا سهمی بردارد و مطابق آن سهم مثلا در حوزه انتخابیه تهران که سی کاندیدا دارد کاندیدای خود را معرفی کند در حالی که این کاندیداها، چون براساس شاخص معرفی نشدند نهایتا منجر به معرفی یک لیستی می‌شود که گاهی متضاد است بنابراین مدل سهمیه‌بندی را نفی کردیم و معتقدیم باید شاخص‌گزینی باشد و براساس شاخصه‌ها عمل شود و شخص‌محوری نباید باشد و آن شاخصه‌ها باید خروجی‌شان به نفع مردم باشد. این دوستانی که ذکر کردم تقریبا با این گفتمان، جهت‌گیری و شکل فعالیت موافق هستند.

سوال: آیا سرلیست شما مشخص شده؟

سرلیست زمانی مشخص می‌شود که لیست مشخص شود. چون احتمال دارد برخی کاندیدا‌هایی که در شهرستان‌ها هستند، اما چون چهره‌های ملی هستند حوزه انتخابیه خود را تغییر دهند و به تهران بیایند لذا هنوز درباره سرلیست بحثی نشده است.

سوال: از جبهه شریان چند نامزد برای انتخابات ثبت‌نام کردند؟

از اعضای شورای مرکزی جبهه شریان تقریبا هشت کاندیدا داریم که دو تا در شهرستان‌ها و شش نفر در تهران هستند. ازجمله چیز‌هایی که به همه کاندیدا‌ها ازجمله دوستان خودمان در شورای مرکزی گفتیم این است که ما، چون براساس شاخص عمل می‌کنیم اگر گزینه‌های قوی‌تر و بهتری از آن‌ها در میان کاندیدا‌ها باشند ما از آن‌ها حمایت می‌کنیم و نه از شورای مرکزی خودمان و این امر مورد توافق همه اعضا قرار گرفته است.

سوال: هزینه‌های شریان از کجا تامین می‌شود؟

در حال حاضر، چون هنوز فعالیت جدی انتخاباتی به معنای اینکه نیاز به صرف هزینه‌های هنگفت باشد شروع نشده ما هزینه خاصی نکردیم، اما بار اصلی هزینه‌ها از طریق کمک‌های مردمی خواهد بود یعنی یک شماره حسابی اعلام خواهد شد و از همه خواهیم خواست کسانی که معتقد به این راه، رسم، مرام و جهت‌گیری هستند به این شماره حساب کمک‌های خود را واریز کنند و به صورت شفاف هم اعلام شود.

بعضی شاید کمک مالی نکنند، اما امکاناتی را در اختیار بگذارند مثلا ساختمان خود را در اختیار بگذارند. همین الان شریان دو ساختمان دارد که این ساختمان‌ها متعلق به افرادی است که در طول این یک ماه یا فعالیت خود را کم و یا متوقف کردند و در اختیار شریان گذاشتند تا شریان جلساتش را در آنجا برگزار کند.

سوال: به تازگی در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب، شریان به‌عنوان جبهه شناخته شد. چرا تاکید داشتید که شریان به‌صورت جبهه فعالیت کند؟

هر فعالیتی اگر فراگیر باشد و تعداد افراد، جریان‌ها و احزابی که در آن حضور دارند بیش از یک مجموعه باشد طبیعتا قوت، قدرت و تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.

شریان برای اینکه به‌صورت جبهه فعالیت کند و مجوز‌های لازم را از وزارت کشور داشته باشد چهار حزب پیوندشان را با یکدیگر اعلام کردند و جبهه شریان را تشکیل دادند البته در حال حاضر در یک مرحله ۱۰ حزب دیگر به جبهه شریان پیوستند و در مرحله دوم مجددا هفت حزب دیگر هم به جبهه شریان پیوستند.

نزدیکی شریان با تفکرات آیت‌الله مصباح یزدی

سوال: پدر معنوی جبهه شریان کیست؟

جبهه شریان به آن معنا که پدرخوانده یا کسی که امر و نهی کند یا کسی که نظرش بر نظر بقیه برتری داشته باشد را ندارد. چنین چیزی نیست و خیلی وقت‌ها که در شورای مرکزی از نزدیک حضور دارم دیدم که بحث می‌شود مثلا درباره کمیته انتخابات چند جلسه بحث شد. در مورد موضوعات دیگر چند جلسه بحث شد و آن چیزی که اکثریت اعضا تصمیم می‌گیرند اعمال می‌شود.

سوال: شما قبلا که در جبهه پایداری عضو بودید تابع اندیشه‌های آیت‌الله مصباح یزدی بودید. الان در جبهه شریان همچنان افکار و اندیشه‌های آیت‌الله مصباح یزدی حاکم است؟

جبهه شریان برای اینکه براساس یک ایدئولوژی مشخص حرکت کند آن چیزی که در راس این جبهه حاکم است تفکرات امامین انقلاب یعنی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است، اما برای اینکه عینی‌تر شود از نقطه‌نظرات چهره‌ها و اشخاص تاثیرگذاری مثل آیت‌الله مصباح که از طرف مقام معظم رهبری به‌عنوان عقبه تئوریک نظام و مطهری زمان معرفی شدند، استفاده می‌شود. آیت‌الله مصباح در دوره حیاتشان بسیای از مواضعشان در خصوص مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی اعلام شده و جبهه شریان پیوند خیلی نزدیکی با تفکرات مثل آیت‌الله مصباح یزدی دارد.

سوال: برخی جریان‌های انقلابی وجود شریان را به نفع نظام نمی‌دانند. دلیل این امر چیست؟

کسانی که وجود شریان را به نفع نظام جمهوری اسلامی نمی‌دانند خودشان را معادل نظام جمهوری اسلامی می‌دانند که این‌جوری فکر می‌کنند. اینکه یک جریان دیگری برای خودش مواضع مشخصی دارد و برروی مواضعش پافشاری و ایستادگی دارد وقتی منافع آن‌ها به خطر می‌افتد طبیعی است که باید از این صدای دیگر اظهار ناراحتی کنند وگرنه ما خودمان در جبهه شریان اگر ۱۰ تا مجموعه دیگر همین حرف‌ها را بزنند و همین مطالبات را داشته باشند به همین صراحت و با همین قدرت و قوت وارد میدان شوند ما از آن‌ها استقبال می‌کنیم، چون وجود آن‌ها را باعث تقویت گفتمان خود می‌دانیم، اما اگر موضوع قدرت‌طلبی باشد طبیعی است که من حضور و وجود آن‌ها را به ضرر خود می‌دانم، چون احساس می‌کنم دارند جای من را تنگ می‌کنند بنابراین مشکل به خود افراد و جریان‌هایی برمی‌گردد که نمی‌توانند وجود یک مجموعه جوان و نوپای دارای گفتمان و برنامه را تحمل کنند.

سوال: عملکرد مجلس یازدهم را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ما وقتی درباره عملکرد هر مجموعه‌ای می‌خواهیم اظهارنظر کنیم به صورت نسبی است و در مقایسه با مجموعه‌ها و یا در مقایسه با یک شاخصی مورد محک قرار می‌گیرد. اگر مجلس یازدهم را با برخی از مجالس در دوره‌های دیگر مقایسه کنیم خیلی بهتر بوده مثلا از مجلس ششم و دهم خیلی بهتر بوده است، اما اگر مجلس یازدهم را مقایسه کنیم با آن مدالی که رهبر انقلاب به سینه نمایندگان چسباند و گفتند مجلس انقلابی؛ نسبت به مجلس انقلابی توقع مردم خیلی بیشتر می‌شود. بالاخره از مجلس انقلابی توقع شنیدن برخی اتفاقات یا مصوبات را ندارند و اگر این‌جوری نگاه کنیم باید بگوییم که نمره متوسطی دارد.

مجلس هفتم در جهت‌گیری، مصوبات و احیای برخی گفتمان‌ها در مقایسه با مجلس یازدهم موفق‌تر بوده و در مقایسه با مجلس هشتم که خودم هم در آن حضور داشتم در برخی چیز‌ها مجلس هشتم موفق‌تر بوده و در برخی چیز‌های دیگر مجلس یازدهم موفق‌تر بوده است مثلا در موضوع هسته‌ای آن اتفاقاتی که در مجلس یازدهم افتاد بهتر از مجلس هشتم و نهم بوده است.

علامت سوال در مقابل تاییدصلاحیت‌ها و ردصلاحیت‌ها

سوال: بررسی صلاحیت‌های نامزد‌های انتخابات توسط شورای نگهبان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اصل شورای نگهبان یک جایگاهی است که باید باشد و زندگی شخصی همه ما شورای نگهبان دارد و شورای نگهبانمان تشکیل جلسه می‌دهد و یکسری چیز‌ها را در زندگی شخصی رد می‌کند و یکسری دیگر را تایید می‌کند لذا اصل نظارت را نمی‌شود انکار کرد.

ما برای خوراک بدنمان شورای نگهبان تشکیل می‌دهیم که غذای فاسد وارد بدنمان نشود بعد چرا نباید برای امورات اصلی کشور، تصویب قوانین، مصوبات و جهت‌گیری که سیاست‌های این نظام را برای قوه مجریه و قضاییه تعیین می‌کند نظارت وجود داشته باشد؟ پس اصل نظارت قابل انکار نیست، اما در این نظارت هر تصمیمی که شورای نگهبان می‌گیرد قابل دفاع و بدون عیب و نقص است؟ قطعا این‌طوری نیست. من همین الان نسبت به بعضی از ردصلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان به‌عنوان یک فعال سیاسی پیگیر و مطلع علامت سوال دارم و نسبت به برخی از تاییدصلاحیت‌ها هم علامت سوال جدی دارم.

حالا باز در ردصلاحیت‌ها می‌گوییم، چون از پرونده افراد اطلاع نداریم نمی‌توانیم درباره آن قضاوت کنیم، اما درباره تاییدصلاحیت‌ها وقتی عملکرد برخی از چهره‌ها روش فعالیتشان کاملا مشخص و معلوم است و همه می‌توانند بفهمند کسی که این عملکرد را داشته نمی‌تواند صلاحیت داشته باشد لذا آن قابل انتقاد است.

من بر روی هفت الی هشت نفر سوال جدی دارم که این‌ها با توجه به عملکرد، رفتار و موضع‌گیری‌هایشان قاعدتا طبق شاخصه‌های شورای نگهبان باید رد شوند، اما ردصلاحیت نشدند. تعدادشان نسبت به چند هزار کاندیدا چیزی نیست، اما، چون مطابق آن چیزی که ما می‌بینیم و می‌دانیم شاخصه‌ها را ندارند حتی یک نفر هم علامت سوال می‌شود که چرا یک نفر با این ویژگی‌ها و با این نوع کارنامه و موضع‌گیری در فتنه‌ها و این نوع ارتباطات گاهی اقتصادی و گاهی دخالت در مسائل اجرایی تاییدصلاحیت شده لذا شورای نگهبان باید از خود دفاع کند.

سوال: ردصلاحیت آقای روحانی برای انتخابات مجلس خبرگان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ردصلاحیت آقای روحانی قطعا در افزایش مشارکت تاثیر می‌گذارد. اگر صلاحیت ایشان تایید می‌شد قطعا یک عده‌ای به این دلیل رای نمی‌دادند، چون برایشان قابل پذیرش نبود کسی در دوران مدیریتی خود خطا‌های فاحش تا این حد و اندازه داشته باشد و رو در روی رهبری ایستاده باشد و عملکرد مدیریتی و سیاسی‌اش مطابق ارزش‌های انقلاب و اصول خیلی بیّن قانون اساسی نبوده باشد و بعد تایید شود. آن‌وقت مردم می‌گویند پس این‌ها همه حرف است. اصلا توقع مردم این است که آقای روحانی باید محاکمه شود و حساب و کتاب پس دهد بعد اگر ببینند که وی تایید شده طبیعی است که در رایشان تاثیر بگذارد.

اتفاقا ردصلاحیت آقای روحانی باعث افزایش مشارکت می‌شود. بعضی‌ها می‌گفتند که آقای روحانی رای و مقبولیتی ندارد لذا تاییدش کنند تا مردم به او رای ندهند. این غلط‌ترین شکل برخورد با موضوع نظارت و انتخابات است، چون معنی این حرف این است که اگر کسی رای دارد ما تاییدش نکنیم و اگر کسی رای ندارد ما تاییدش کنیم در حالی که اگر کسی شرایط قانونی را ندارد نباید تایید شود حالا هر کسی باشد و در هر جریان سیاسی که باشد.

با این نگاه من می‌گویم مسعود رجوی هم شرایط را ندارد لذا تاییدش کنیم بیاید و مردم به او رای ندهند. تاییدصلاحیت مشروعیت دادن و مهر تایید یک نظام به کسی است که می‌گوید من به این نظام اعتقاد ندارم و این را در عمل و زبانش می‌گوید بنابراین قانون باید اعمال شود و شورای نگهبان تصمیم درستی گرفت.

تندرو نیستیم

سوال: اینکه می‌گویید آقای روحانی باید ردصلاحیت می‌شد برخی مردم فکر می‌کنند که شما خیلی رادیکال و تندرو هستید. با توجه به اینکه برخی افراد منتسب به شریان گفتند که مملکت برای حزب‌اللهی‌هاست آیا با این افکار و عقاید مردم به سمت شما اقبال نشان می‌دهند؟

تندروی اگر در اصول و ارزش‌ها باشد خیلی چیز خوبی است. آن تندروی که نهی شده این است که شما از این چارچوب بزنی بیرون، اما اگر شما در حفظ اصول و ارزش‌هایی که مردم به آن باور دارند بیشتر پایبند باشی به تعبیر رهبر انقلاب که می‌گویند این اگر تعریفش باشد که در راس تندرو‌ها من و امام هستیم.

ما از این منظر که با صراحت و با قاطعیت خصوصا در برخورد با مفسدین حرف‌هایمان را می‌زنیم و مواضعمان را اعلام می‌کنیم را تندروی نمی‌دانیم حالا اینکه برخی رسانه‌ها و جریان‌ها برای اینکه القا کنند و نگاه مردم را بد کنند و دائما چنین انگی را بزنند آن نامردی سیاسی است، اما مردم ما فهیم هستند و این مسائل را متوجه می‌شوند.

دوقطبی اصولگرایی و اصلاح‌طلبی را قبول ندارم

سوال: ائتلاف بین اصولگرایان معتدل و اصلاح‌طلبان برای انتخابات مجلس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به عقیده من دیگر واژه‌هایی مثل اصلاح‌طلبی و اصولگرایی مابه‌ازای خارجی ندارد و خیلی بهم خورده و باهم قاطی شده است. اصولگرایانی داریم که از جهت گفتمان فکری تفاوتی با اصلاح‌طلبان ندارند، اما زادگاه و زیستگاهشان در جریان اصولگرایی بوده است لذا شخصا دوقطبی اصولگرایی و اصلاح‌طلبی را قبول ندارم.

ما الان مجموعه‌های دیگری داریم که اصلا قبول ندارند به آن‌ها بگویند اصولگرا مثل خود من. من واقعا نمی‌خواهم کسی به من بگوید اصولگرا، چون عملکرد جریان اصولگرایی را در حوزه‌های متعددی قابل دفاع نمی‌دانم و معتقدم الان آن چیزی که مابه‌ازای خارجی دارد یک جریان پایبند به ارزش‌های انقلاب است و یک جریانی که در پایبندی به ارزش‌های انقلاب، پایش می‌لغزد حالا یا خیلی می‌لغزد که فکر می‌کنم بسیاری از اعضای جبهه اصلاحات جزو این‌ها هستند یا به آن اندازه نیست، اما متاسفانه در بزنگاه‌های مختلف این‌ها هم درست عمل نکردند که ما شاهدیم در جریان اصولگرایی بعضی از آن‌ها هستند.

اگر پیوند خوردن بعضی در جبهه اصولگرایی با جریانات اصلاح‌طلبی را از این منظر نگاه کنیم به عقیده من چیز خیلی عجیبی نیست به‌دلیل اینکه هر دو ناظر به قدرت فعالیت می‌کنند.

سوال: اینکه گفتید خودتان را اصولگرا نمی‌دانید یعنی خودتان را در چه قالبی می‌بینید؟

اصلاح‌طلبی و اصولگرایی مفاهیمی نبودند که حسن و قبحشان عقلی باشد مثل عدل و ظلم نبودند، چون عدل و ظلم حسن و قبحشان عقلی است یعنی در هر کشور، در هر دین، در هر زبان و نژادی بروید ظلم را بد می‌دانند و عدل را خوب می‌دانند، اما در اصلاح‌طلبی بستگی دارد اصلاح چه چیزی باشد یا در اصولگرایی، اصول چه چیزی باشد.

در سال ۷۶ که آقای خاتمی رئیس‌جمهور شد کلمه اصلاح‌طلبی از دهانش درنیامد، اما یک سال بعد اطرافیان ایشان گفتند که بعضی اصول قانون اساسی باید اصلاح شود و بعضی سیاست‌های خارجی جمهوری اسلامی مثل مسئله استکبارستیزی باید اصلاح شود حتی رسیدند به برخی مبانی دینی یا فرهنگ دینی مثل عزاداری که می‌گفتند یعنی چی، چرا آن‌قدر ملت باید عزادار باشند در حالی که واقعیت این نیست، چون ملت ما هم عزاداری مذهبی و هم شادی مذهبی دارد یا حجاب را مطرح می‌کردند که باید اصلاح شود.

در برابر این‌ها یک عده آمدند و گفتند این‌هایی که شما می‌خواهید اصلاح کنید اصول است و نمی‌گذاریم کسی از این اصول عدول کند لذا آن‌ها شدند اصلاح‌طلب و این‌ها شدند اصولگرا.

این مابه‌ازی خارجی داشت تا یک جایی که صف‌بندی‌های سیاسی ناظر به رسیدن قدرت بهم خورد که اوجش انتخابات سال ۸۸ بود.

در انتخابات سال ۸۸ شاهد بودیم کسانی که می‌گفتند ما اصولگراییم رفتند زیر عَلَم اصلاح‌طلب‌ها و آنجا سینه زدند. وقتی این‌جوری شد اصولشان هم عوض شد و اصلاح‌طلبان از این دایره خیلی بیشتر بیرون رفتند کمااینکه بسیاری از نمایندگان مجلس ششم الان در سرویس‌های بیگانه یا در رسانه‌های بیگانه مشغول به کار و فعالیت علیه نظام جمهوری اسلامی هستند و برخی‌ها که در داخل ماندند در فتنه‌ها و اتفاقاتی که توسط همین سرویس‌ها و جریان‌های برانداز در داخل راه‌اندازی شده، دارند همکاری می‌کنند. چون این صف‌بندی بهم خورده من شخصا دیگر به چنین چیزی قائل نیستم.

یک جریانی هستند که حالا اسمشان را هرچه می‌خواهند بگذارند، بگذارند؛ انقلابی بگوییم یا جریان ولایی بگوییم که مهم نیست و باید به عمل نگاه کنیم.

سوال: برخی اصلاح‌طلبان دلیل حضور نیافتن در انتخابات مجلس را وجود پیش‌ثبت‌نام اعلام کردند. با توجه به اینکه از قبل اعلام شده بود که یک مرحله به بررسی صلاحیت‌ها برای انتخابات ۱۱ اسفند افزوده شده و این قانون برای همه اجرا می‌شود به نظر شما چرا اصلاح‌طلبان بهانه پیش‌ثبت‌نام را می‌گیرند؟

پیش‌ثبت‌نام اگر چیزی بدی بود برای همه بد بود؛ اگر چیز تاثیرگذاری در شرکت یا عدم شرکت جریان‌های سیاسی در انتخابات بود برای همه بود. این‌طور نبود که پیش‌ثبت‌نام اصلاح‌طلب‌ها از این تاریخ است و پیش‌ثبت‌نام اصولگرا‌ها یک خرده دیرتر است که آن موقع می‌گفتند به ما وقت کمتر دادید و به آن‌ها بیشتر دادید.

پیش‌ثبت‌نام یک موضوعی بود که اعلام شده بود و کاملا معلوم بود که یکی از مواد قانونی که در مجلس در حال بررسی است این بود که یک پیش‌ثبت‌نام صورت گیرد طبیعتا هرکس انگیزه شرکت در انتخابات داشت می‌توانست در آن فاصله فکرهایش را بکند، مشورت کند و برنامه‌ریزی‌هایش را انجام دهد و حضور پیدا کند، اما از آنجایی که جریان اصلاحات خودش هم می‌داند بدنه اجتماعی‌اش منتقدش است آن هم به‌دلیل اینکه در مجلس دهم و دولت آقای روحانی عملکرد خوبی نداشته و می‌داند که این بدنه اجتماعی فعال نخواهد شد و پای کار نخواهد آمد و این موضوع برای آن‌ها شکست به‌دنبال دارد برای اینکه شکست را با یک کاوری بپوشانند موضوع پیش‌ثبت‌نام را بهانه قرار می‌دهند لذا پیش‌ثبت‌نام اگر بد بوده برای همه بد بوده و اگر تاثیری هم ندارد برای همه تاثیری ندارد.

مجلس، شفافیت را از خود شروع کند

سوال: در صورت راهیابی به مجلس چه مواردی را در اولویت کاری خود قرار می‌دهید؟

اگر این توفیق را پیدا کنم به صورت کلی جهت‌گیری همان چیزی خواهد بود که در طول این سال‌ها مردم از بنده در رسانه‌ها و فضای مجازی دیدند که اصلش پیگیری و مطالبه‌گری با صراحت لهجه از مسئولین در حوزه‌های مختلف برای استیفای حقوق مردم است، اما اگر بخواهم موضوعی بگویم قاعدتا یکی از چیز‌هایی که خیلی برایم مهم است مسئله ازدواج جوانان است.

مسئله دیگر پیگیری قانون مربوط به حجاب است که برای جامعه ما مهم است و جزو اصول و ارزش‌هایی است که آحاد مختلف جامعه به آن باور دارند به‌خصوص بعد از این فتنه‌ای که در سال گذشته بود حتی آن‌هایی که حجابشان یک نقصی دارد الان قبول کردند و پذیرفتند اصل حجاب نباید دچار خدشه شود بنابراین ما نیاز به قانون داریم تا تفکیک کنیم کسانی که با برنامه‌ریزی و طراحی پشت صحنه و طراحی‌های ظاهری و غیرظاهری برای شکستن این سد تلاش می‌کنند لذا چارچوب لازم است و باید از دستگاه‌ها مطالبه کرد.

مورد دیگری که برایم مهم است سامان دادن به فضای مجازی است. بنده معتقدم فضای مجازی یک فرصت بسیار خوب است و ما باید مطابق ضوابط قانونی از همه کسانی که در فضای مجازی مطالبه‌گری می‌کنند برای دفاع از حقوق مردم، گرفتن یقه مسئولین ناکارآمد و کسانی که فرصت‌های انقلاب را می‌سوزانند و برای گرفتن یقه کسانی که به حقوق مردم دست‌درازی می‌کنند و همچنین آن‌هایی که تنبل، ناکارآمد و دزد هستند، استفاده کنیم لذا باید فضای مجازی را برای کسانی که می‌خواهند از مسئولانی که این ویژگی‌ها را دارند مطالبه‌گری کنند، امن کنیم.

من به‌عنوان یک قانون‌گذار باید یک امنیت برای این‌ها ایجاد کنم، اما در این فضای مجازی شاهد ترویج فساد هستیم. بنیاد خانواده هدف و ریشه اعتقادی ملی و بومی جوانان ما هدف قرار گرفته و از این جهت فضای مجازی باید نظم و نسخ و حساب و کتابی داشته باشد و این‌جوری نباشد که هر محتوایی در فضای مجازی عرضه شود و هر خوراک فاسدی در این فضا برای خانواده‌های ما ترویج فساد، ولنگاری و فحشا می‌کند، عرضه شود. طبیعتا خانواده‌ها خودشان هم موافقند از این منظر فضای مجازی نیاز به صیانت دارد و باید به این امر پرداخته شود.

ازجمله موضوعات دیگر اینکه الان یکسری قوانین در رابطه با کسانی که مرتکب جرایم می‌شوند وجود دارد مثل کسانی که سرقت یا کلاهبرداری کردند که برخی از این قوانین متاسفانه دست متخلفین را باز گذاشته و دست پلیس و ضابط را بسته است که باید مورد بازنگری قرار بگیرد.

یکی دیگر از موضوعات مسئله شفافیت است؛ شفافیت برای خود نماینده‌ها و دیگر مسئولان. البته من معتقدم مجلس، اول باید از شفافیت خود شروع کند و آن را به قانون تبدیل کند و قانون را روی دست بگیرد و به سراغ شفافیت دستگاه‌های دیگر برود نه اینکه از اول موضوع شفافیت را برای آدم و عالم بخواهد وضع کند که این امر به‌طور طبیعی با مقاومت برخی از مجموعه‌های دیگر روبه‌رو می‌شود بنابراین شفافیت هم برای مجلس و هم برای غیر مجلس باید باشد.

سوال: با توجه به شرایط منطقه حضور حداکثری مردم در انتخابات چه پیامی می‌تواند برای دشمنان داشته باشد؟

انتخابات یک عرصه‌ای است که نشان می‌دهد که مردم در یک کشور چقدر پایبند به ساختار و قانون اساسی آن نظام هستند. یعنی هر کس در انتخاباتی شرکت می‌کند قبل از اینکه به آن انتخابات رای دهد رای مجدد به قانون اساسی می‌دهد بنابراین هر قدر حضور مردم پررنگ‌تر باشد مثل یک درختی می‌ماند که ریشه عمیق‌تری در زمین تنیده باشد و آن درخت را در برابر طوفان حوادث محکم‌تر می‌کند.

بحران مشارکت نداریم

سوال: اگر در پایان صحبتی دارید بفرمایید.

یک چیزی که دارد القا می‌شود این است که ما مشارکت نداریم و وضع مشارکت بحرانی است و مردم از انقلاب قهر کردند و آن را قبول ندارند و یک عده‌ای این را به نام خود ثبت می‌کنند و می‌گویند هر کس رای نمی‌دهد طرفدار ما است، چون شما ما را ردصلاحیت کردید مردم نمی‌آیند رای دهند در حالی که رای ندادن مردم دلایل مختلف و متعددی دارد که یکی از آن دلایل می‌تواند ناراحتی از سیاست‌های نظام باشد تازه رای ندادن به معنای این نیست که طرف اصل نظام را قبول ندارد.

گاهی اوقات فردی از اتفاقاتی که افتاده عصبانی و ناراحت است و به آن دلیل حاضر نیست بیاید رای دهد، اما اگر به همین نظام حمله و تعرضی صورت بگیرد شاید همین آدم حاضر باشد برود جانش را بدهد.

دلیل اینکه می‌گویم عدم مشارکت طیفی از مردم در انتخابات به معنای این نیست که اصل نظام را قبول ندارند یا طرفدار بعضی از این آقایانی هستند که شرایط را از دست دادند و ردصلاحیت شدند این‌ها عدم مشارکت را به نام خود ثبت می‌کنند لذا آماری است که خدمت شما عرض می‌کنم.

از اول انقلاب تا الان انتخابات متعددی داشتیم. در سال اول پیروزی انقلاب پنج انتخابات برگزار کردیم؛ اولین انتخابات رفراندوم جمهوری اسلامی بوده که در ۱۲ فروردین ۵۸ برگزار شد. ۹۸/۲ درصد در این انتخابات شرکت کردند که عدد قابل توجه و بی‌سابقه‌ای است.

چهار ماه بعد در مرداد ماه نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی تشکیل شدند یعنی قرار بود یک عده به انتخاب مردم بروند بنشینند و قانون اساسی را تدوین کنند. در این انتخابات میزان مشارکت شده ۵۷ درصد بود یعنی در طی پنج ماه میزان مشارکت از ۹۸/۲ درصد به ۵۷ درصد آمده است که نه تحریم، نه ردصلاحیت، نه دزدی و نه اختلاس بوده، حتی مسعود رجوی در این انتخابات شرکت کرد و رای نیاورد.

در آذر ۵۸ یعنی چهار ماه بعد خود قانون اساسی به رای گذاشته شد. در اینجا ۵۲ درصد مشارکت سیاسی داشتند و به اصل قانون اساسی رای دادند. وقتی قانون اساسی تدوین و سازوکار نظام معلوم شده در بهمن ۵۸ اولین انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و میزان مشارکت ۶۷ درصد بود.

در اسفند ۵۸ اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شد که خود آقای روحانی می‌گفت بهترین انتخابات مجلس همان انتخابات مجلس اول بوده که می‌گویند در آن انتخابات هیچ‌کس ردصلاحیت نشده بود؛ میزان مشارکت در این انتخابات ۵۲ درصد بود یعنی در مجلس اول در اسفند سال ۵۸ هنوز تحریم، اختلاس، دزدی، ردصلاحیت و اصلح‌طلبانی نبودند که آن‌ها را ردصلاحیت کنند ۵۲ درصد شرکت کردند. آیا این معنایش این بوده که مردم اصل نظام را قبول نداشتند؟ دلایل مختلفی داشته که پای صندوق نمی‌آیند.

در دنیا هم این رایج و حاکم است و پنجاه درصد مشارکت عدد کمی نیست البته در کشورمان انتخابات داشتیم با ۸۵ درصد مشارکت آن هم پس از حدود سی سال از پیروزی انقلاب در سال ۸۸. باید تلاش کنیم که عدد مشارکت به ۸۰، ۹۰ و اصلا ۱۰۰ درصد برسد، اما این‌جوری نیست که بحران مشارکت و عدم مشروعیت داشته باشیم؛ این چیزی که القا می‌کنند دروغ است.

میزان مشارکت مجلس اول حدود ۵۲ درصد؛ میزان مشارکت مجلس دوم ۶۵ درصد؛ میزان مشارکت مجلس سوم ۵۹ درصد؛ میزان مشارکت مجلس چهارم ۵۷ درصد؛ میزان مشارکت مجلس پنجم ۷۱ درصد؛ میزان مشارکت مجلس ششم ۶۷ درصد؛ میزان مشارکت مجلس هفتم ۵۱ درصد؛ میزان مشارکت مجلس هشتم ۵۵ درصد؛ میزان مشارکت مجلس نهم ۶۴ درصد؛ میزان مشارکت مجلس دهم ۶۱ درصد و میزان مشارکت مجلس یازدهم ۴۲ درصد بوده است.

کاهش مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم به‌دلیل عملکرد روحانی بود

این اعداد می‌گویند میانگین مشارکت در انتخابات مجلس از اول انقلاب تا الان حدود ۵۵ درصد است بنابراین اگر پس از ۴۵ سال انتخاباتی داشته باشید با ۵۰ درصد مشارکت این‌جور نیست که دچار بحران مشارکت و مشروعیت شده باشید البته باید بهتر شود مثلا ۷۰، ۸۰ و ۹۰ درصد شود، اما پس از ۴۵ سال مشارکت از ۵۲ درصد به ۴۲ درصد در آخرین انتخابات رسیده است که معتقدم در این انتخابات از ۴۲ درصد بالاتر می‌آید به‌دلیل اینکه آن ۴۲ درصد محصول دولت روحانی بود.

دولتی که کار را زمین گذاشته بود و از دفتر کارش بیرون نمی‌آمد و انتخابات مجلس یازدهم در زمانی برگزار شد که مردم جنس دولت را از جنس خود نمی‌دانستند. انتخابات مجلس یازدهم بعد از مجلس دهم بود. مجلس دهم مجلسی بود که گفتمانش پر تنش و مرتبط به توده‌های عموم مردم نبود و اکثرا اصلاح‌طلب بودند و ۶۱ درصد مشارکت شد ۴۲ درصد.

جالب است در انتخابات مجلس ششم همین مسئله وجود دارد یعنی از ۶۷ درصد در مجلس ششم به دلیل رویکرد این مجلس که رویکرد پر تنشی بود و مسائل و دعوا‌های سیاسی خیلی در آن پررنگ بود و حرف از مشکلات مردم در آن خیلی کمرنگ بود میزان مشارکت در مجلس هفتم به ۵۱ درصد رسید.

این امر نشان می‌دهد عملکرد دولت‌ها و مجالس در میزان مشارکت مردم موثر است. پس این چیزی که القا می‌کنند که ردصلاحیت‌ها باعث شد مردم پای انتخابات نیایند اصلا این‌طوری نیست. مجلس اول را که خودتان می‌گویید اصلا ردصلاحیت نداشت، اما میزان مشارکت ۵۲ درصد بود.

آن چه چیزی است که مردم را ناراحت می‌کند؟، دلایل مختلفی دارد یکی از آن دلایل ناراحتی مردم از مسائل اقتصادی است. گران شدن مرغ، دلار و تلاطم بازار تاثیر می‌گذارد، اما این‌جور نیست که قاطبه مردم را نسبت به نظام ناامید کرده باشد که با صندوق قهر کنند.

من هم که الان رای می‌دهم از بعضی چیز‌ها ناراحت هستم و انتقاد دارم. شما هم که رای می‌دهی از بعضی چیز‌ها ناراحتی، اما رایت را هم می‌دهی. این به معنای این نیست که اگر ۵۰، ۶۰ درصد پای صندوق رای آمدند پس معتقدند هیچ اشکالی در نظام نیست؛ نه معتقدند که این چارچوب و این راه یعنی راه حضور مردم و انتخاب مسئولین توسط مردم راه قابل دفاع و راه خوبی است.

مشارکت بیشتر از ۴۲ درصد می‌شود

نکته اصلی من این است که این آقایان به نام خودشان عدم مشارکت را ثبت نکنند. بیش از ردصلاحیت‌ها سبک زندگی مسئولین و سبک مدیریت مسئولین در کاهش مشارکت تاثیر دارد. وقتی مردم می‌بینند که یک اصلاح‌طلب یا یک اصولگرا بچه‌اش به خارج از کشور رفته و در آمریکا و انگلیس است می‌گویند اگر شما مرگ بر آمریکا می‌گویید پس چرا بچه خودت آنجاست لذا این بیشتر تاثیر دارد تا ردصلاحیت چهار نفری که شرایط قانونی را ندارند.

وقتی مردم می‌بینند که یک اصلاح‌طلب یا یک اصولگرا و یا کسی که به این نظام وصل است خانه‌اش در مناطق برخوردار و شکم‌سیرهاست و در بهترین نقطه تهران خانه‌های فراخ و بزرگ دارند که البته خیلی نیستند، اما همین چند تا هم که خبرش به مردم می‌رسد باعث می‌شود که طرف یک خرده شُل شود. این‌ها بیشتر در کاهش مشارکت نقش دارد که اگر این‌ها را برطرف کنیم در مشارکت تاثیر می‌گذارد.

در خصوص سبک مدیریتی وقتی مردم ببینند تو اگر سرکار بیایی باند خود را می‌آوری و باند آن فرد دارد خراب می‌کند، اما حاضر نیست تغییرش دهد و وقتی مردم می‌بینند مدیریت آن شخص، مدیریت اشرافی است لذا در کاهش مشارکت تاثیر دارد.

معتقدم در این انتخابات علی‌رغم برخی مشکلاتی که هست و قابل انکار نیست، اما چون جنس دولت از جنس مردم است و در کنار مردم است و دارد تلاش می‌کند هرچند در برخی از حوزه‌ها هنوز مشکلات را حل نکرده، اما این سبب امید می‌شود و مشارکت از آن ۴۲ درصد حتما بالاتر می‌آید.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۲۸ ۰۸ اسفند ۱۴۰۲
من رای میدهم که بگویم وجود دارم و حقمه که رای بدم. چون فکر میکنم و یقین دارم به اندازه خودم تاثیر دارم. نه اینکه یقین داشته باشم با رای دادن اوضاع کاملا درست میشه، نه! بلکه اگر تو و من انتخاب نکنیم طبیعتاً نتیجه انتخاب از آنچه که به مطلوب ها و حداقل های ما نزدیکه، متفاوت تر خواهد بود. این یک قاعده کلی و عقلی است که اگر هزاران دانشمند و فیلسوف هم بیان نظر بدهند ، همین را خواهند گفت که انتخاب کردن غالبا بهتر از انتخاب نکردن است. واگر کسی رای نداد طبیعتاً بعدا نیز حقی برای مطالبه کردن و حرفی برای گفتن نداره!
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
اگر روحانی تأیید صلاحیت میشد، من شخصاً رأی نمی دادم. چون به نظر من حتی هوای این مملکت هم برای این شخص حیف است.
ناشناس
۰۱:۰۹ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۰:۵۹ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
رای نمی دهم
ناشناس
۲۳:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
خیلی باحالید
ناشناس
۲۳:۱۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
انتخابات آبادی جیب مسئولینه نه کشور!! هیچکدوم به فکر مردم نیستن !
یک ذره اگر اعتقاد به درستکاری مسئولین داشتم رای میدادم!! اما این بار انتخابات رای نخواهم داد..چون علم به بدکرداری مجلسی ها و باز رای دادن، ازنظر من گناه شرعی است! انسان عقل دارد، خدا میبیند که چرا هرچی که باارزش بود بی ارزش شده!
ایرانی
۲۳:۰۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
آقای رسایی حنای شما دیگه رنگی ندارد.شماها کشور رو به دهه 60 میبرید
ناشناس
۱۹:۰۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
کسیکه میگه ردصلاحیت مشارکت رو بیشتر میکنه آخرشه
ناشناس
۱۸:۴۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اون‌هایی که میگن رای نمیدیم ، چه رای بدید چه ندید انتخابات برگزار می‌شود و مجلس هم تشکیل میشه و مصوبات آن برای همه از جمله شما لازم الاجرا میباشد . همان بهتر که امثال شما رای ندن چون انتخابتون هم مثل خودتونه .
ناشناس
۱۸:۰۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اقای‌روحانی‌کل‌صندوق‌بیت‌المال‌راخالی‌کرده‌بود‌اقای‌رییسی‌باارض‌چهارودویستی‌می‌خواست‌جبران‌کنه‌به‌معیشت‌مردم‌صدمه‌زداگریک‌کارگردرروزسیصدتومان‌مزدمیگیردفقط‌نان‌وماستش‌نمیشه‌تابرسه‌که‌یک‌وعده‌ابگوشت‌به‌خانواده‌بدهدبایدیک‌هفته‌جون‌بکنه‌تایک‌غذای.ابکی‌بخور
ناشناس
۱۷:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
باید دنبال مهره های جدید بود. قدیمی ها دیگر اعتباری پیش مردم ندارند.
حرف دل همه بازنشستگان شرکت مخابرات
۱۵:۲۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا بازنشستگان شرکت مخابرات از سال ۱۴۰۰ تاکنون در سراسر ایران اعتراض می‌کنند؟
مدیران و مسئولان شرکت مخابرات ایران از سال ۱۴۰۰ تاکنون حق و حقوق بازنشستگان شرکت مخابرات مخابرات را در سراسر کشور پایمال و ضایع کردند و این در حالی است که دولت، نمایندگان مجلس وغیره تاکنون هیچ کاری نکرده اند و در مورد مشکلات ما بازنشستگان شرکت مخابرات سکوت کرده اند و هم از اهانت ها و خیانت های مدیران و مسئولان مخابرات ایران دفاع، حمایت و استقبال هم کرده اند.
ناشناس
۱۴:۲۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
زمان جنگ سی وسه ماه در جبهه های غرب وجنوب حضور داشتم دو بار مجروح شدم در حمله موشکی سل شصت وشش خانه ما در کرمانشاه بمباران شد دانشگاه رفتم بدون سهمیه هیچ جا استخدام رسمی نشدم اجاره نشینم چرا عده ای سر مجلس وپست ومقام عربده می کشند وپشت سر هم غیبت می کنند?امام حسین می فرماید اگر دین ندارید ازاده باشید
نمایندگان مجلس عامل اصلی مشکلات کارمندان، کارگران، بازنشسته های، مردم و کشور بودن و هستند
۱۴:۱۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
نمایندگان مجلس عامل اصلی مشکلات کارمندان، کارگران، بازنشسته های، مردم و کشور بودن و هستند
تورم،مالیات فقرا به اغنیا
۱۴:۰۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اگا رائفی لیست برای مشهد بده رای میدم
ناشناس
۱۵:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
فعلا برنامه اش پره شهرستان نمیاد
پرسنال
۱۸:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
خاک بر سرت ک سطح خواسته تو رائفی پور هست. بجای اینکه مطالبه گر باشی تا افراد نخبه با ضریب هوشی بالا به مسئولیت برسن، دنبال بی سواد هایی مثل رائفی پور هستی.
ع
۱۳:۵۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
همتون سر و ته یک کرباسه هستید ترامپ بیاد با همتون احوال پرسی می‌کنه.
ناشناس
۱۸:۲۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
دمت گرم
پرسنال
۲۰:۱۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اون کارکشته اولویتش رفاه مردم کشورش هست، حتی ممکنه برای این هدف با اینها ببنده. دلخوش ب خارجی جماعت نباش.
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
من تهران زندگی نمیکنم اما آقای رسایی مرد درستی هستند
ناشناس
۱۳:۳۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ارمانهای اانقلاب وامام وشهدا هیچ تناسبی با گفتار، رفتار امثال شماندارند
جناب رسایی
ناشناس
۱۳:۲۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای نمی دم
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
برای آبادی کشورت رأی بده اگه کشورتو دوست داری
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
آبادی جیب مسئولینه نه کشور!!
یک ذره اگر اعتقاد به درستکاری مسئولین داشتم رای میدادم!!
ناشناس
۰۹:۰۵ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
ولی من رای میدم

برای دفاع از خاک و ناموس کشورم
خون بهترین انسانها ریخته شده برای امنیت من

حقی بر گردنم هست که باید ادا کنم

۱ رای من خاری ست در چشمان منافقین و خائنین و ابله های داخلی و دشمنان خارجی

رای دادن که بماند وظیفه ست و حقی بر گردنم
جان میدم برای این خاک و مردم با شرف و با بصیرتش

تا چشم منافق و خائن و مزدور و دشمن کور بشه

اگر جا خالی بدیم دشمن جامون پر میکنه و این شایسته یک ایرانی با اصالت و باشرف نیست که اجنبی بیاد هر غلطی خواست بکنه به ریش ما بخنده

هر ایرانی وطن دوست باغیرت و با شرف با وجود تمام مشکلات و کرفتاریها برلی دفاع از خاکش پای صندوقهای رای حاضر خواهد شد
چون ایران جان ماست
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای بدیم که آقایون و آقازاده ها ریاست باند مافیای شکر ، خودرو ، خشکبار و هزاران مورد رو به عهده بگیرن و بعضی آقایون در هر قوه ای مثل قضائیه راحت اختلاس و رشوه و فساد انجام بدن اما سر بیگناه بره بالای دار .و فقط عده ای خواص از منابع و ثروت این مملکت سهم میبرن و بقیه مردم بازیچه بازی‌های سیاسی مسئولین.من که تا دو دوره قبل رای میدادم اما دیگه به هیچ عنوان رای نمیدم چون زندگیمو نابود کردین که نه از دنیام چیزی فهمیدم نه از اخرت
ناشناس
۱۳:۲۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
به هیچ عنوان رای نمیدم و نخواهم داد.
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
با افتخار رأی میدهم
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
با غیرتها و باشرفها و وطن دوستان رای خواهند داد
ناشناس
۲۰:۳۴ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
منم رای می‌دهم چون ایران مهم است، اگر باغچه را به حال خودش رها کنی پر از علفهای هرز خواهد شد. رأی دادن مانند کاشتن گل‌های تازه در باغچه ایران است.
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
من ایرانیم و ایرانی رو کشورش غیرت داره پس ڔأی می دهم
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
دمت گرم
همین درسته
چشم دشمن کور
ابوذر
۱۳:۰۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
مطمعن باش از۴۲درصد کمتر میشه چون منه۲۰ساله و امسال من از اول رائی ندادم ودیگه هم نمیدیم چون چیزی جز مشکل دغدغه نسیبمان نشد
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اتفاقا جوانها باید دنبال کاربلدا باشند و رأی دهند
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ازیک طرف نمی خواهم بخاطر امثال رسایی ها که مملکت را نابود کردند درانتخابات شرکت کنم
واز طرفی بخاطر اینکه عده‌ای وطن فروش وتن فروش مزدور صهیونیست ها واجنبی ها سواستفاده نکنند میخواهم شرکت کنم
نتیجه:
رسایی ها واجنبی ها وطن فروش ها دو لبه یک قیچی اند
ناشناس
۱۲:۵۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
آقای رسایی روحانی از احمدی نژاد بهتره ؟چرا احمدی نژاد نباشه؟
ناشناس
۱۲:۵۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
امیدوارم در انتخابات هم مثل ۲۲ بهمن تقلب نکنید
ناشناس
۱۶:۳۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ببین من بعد چند سال دیروز رفتم اصفهان میدان امام ، آنقدر جمعیت بود ورودی میدان امام که به سختی می تونستی وارد شی اینکه اینقدر راحت این حرفو می زنی خیلی بده کاری ندارم با نظام خوبی یانه اما یاد بگیریم اول تحقیق کنیم بعد حرف بزنیم
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
زیر سی درصد رای خواهند داد ما به وضع موجود رای نمیدهیم
ناشناس
۱۳:۰۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
بله دقیقا شما کسانی هستید که با رای دادن به روحانی باعث وضع موجود شدید ، جالبه الان طلبکار هم هستید؟ جواب رایی که به روحانی دادید رو مطمین باش سر پل صراط اینقد نگهتون می دارند تا به .... بیفتید. خواهیم دید
ناشناس
۱۳:۱۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
4 میلیون مسکن چی شد؟
ناشناس
۱۳:۳۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
تو پل صراط رو چه میفهمی ؟؟؟؟ وقتی عشق به احمدی نژاد و همین ریسی کور و کر تون کرده بود پل صراط یادتون نبود؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۴:۴۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
شما سر پل صراط به دلار 58 تومنی رای به ریس جمهور فعلی دادن پاسخ بده ماهم میدیم
ناشناس
۱۸:۳۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
این وضع موجود ماحصل چهل سال عملکرده
ناشناس
۲۰:۳۶ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
شما به تغییر آینده رأی بده. با فکر و شناسایی افراد مناسب و شایسته رأی بده و آینده را رقم بزن.
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
این سایت خبری مختص یکعده خاصه ؟؟؟؟
اینهمه دری وری اینجا میزارید
اونوقت کامنتهای وزین بنده را سانسور می کنید؟؟؟؟!!!
حیف نیست اکسیژن جمهوری اسلامی را شماها استنشاق بکنید؟؟!!!
ناشناس
۲۱:۲۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
مونواکسید کربن پیش تو لُنگ میندازه. یه نگاه تو آینه بکن
امیر
۱۲:۳۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
42 درصد؟
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای دادن آیا هیچ تاثیری داره چه فایده داره؟
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا تاثیر نداره ؟؟؟
سهامداران بورسی به جناب رئیسی که قول دادند بورس را یک هفته ای درست خواهند کرد، رای دادند و اکنون شاهد سقوط بورس و ضرر و زیان بیشتری نسبت به سال ۱۴۰۰ هستند. پس دیدید که رای دادن تأثیر داشت !!!!!!!!
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
اگر تابحال متوجه نشدی گفتن ما هم دردی را دوا نمی‌کند.
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای دادن = خیانت به مردم
ناشناس
۱۳:۲۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رأی دادن وظیفه شرعی است برو بپرس
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا در موارد دیگه شرع ملاک نیست ؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۸:۳۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اگه رای دادن بد هست چرا شما خودتون رو اینقدر اذیت می‌کنید؟ مگه نگران چی هستید .؟
ناشناس
۲۳:۰۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
وظیفه شرعی مسئولین چیه؟
مسعود
۱۲:۲۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ای کسانی که رای نمی دهید فکر میکنید من کارمند عایله مند با هزینه ها و تورم و اجاره خانه دست و پنجه نرم نمی کنم ؟اما می آیم ، چون مدافعان انقلاب اسلامی در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی خون دادند ، می آیم چون مدافعان وطن 8 سال در دفاع مقدس از خون دادند ، می آیم چون مدافعان حرم و حریم ایران خون دادند ، می آیم چون جانبازان اعصاب و روان ، شیمیایی ، قطع نخاع جانفشانی کردند ، می ایم تا شبکه های بی بی سی و اینتر نشنال عصبانی شوند و بالاخره می آیم چون خون دختر کاپشن صورتی گوشواره قلبی ارزشمندی است.
ابوذر کاظمی
۱۳:۰۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اول که ما تا اخرش پای شهدای ۸سال دفاع هستیم اما بقیه حرفات نه ۴۵سال از انقلاب گذشت روز به روز شاهد کم شدن توان خرید مردمم هستم و پیر شدن پدرم که به تصویب همون هایی که بهشون رائی دادیم سن بازنشستگی رو افزایش دادن شاهد نارحتی بیشتر پدرم و پدرانمان
ناشناس
۱۳:۲۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
دمت گرم ما هم خانوادگی می آییم
ناشناس
۱۲:۲۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا برای این آقا دارید تبلغ میکنید؟ اینم یک نامزد مثل نامزد های دیگست ، من این خبر بر میدارم میرم شکایت میکنم ازتون
ناشناس
۱۲:۲۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ما رای نمیدهیم
ناشناس
۱۲:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سالار
۱۲:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رئفی پور تو انتخابات شرکت کرده؟
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۴:۰۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
نه ،ولی لیست میده!اینایی ک‌منفی یا مثبت دادن،فازشون چیه!؟جمله سوالیه
ناشناس
۱۲:۰۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
دلار ۶۰هزار تومانی
پراید ۴۰۰م
پزو یک میلیارد
مسکن دست نیافتنی
گوشت ۶۰۰هزار تومانی
سقوط وحشتناک بازارهای مالی وبورس
وگرانی سرسام‌آور و۳۰۰درصدی
حاصل دست آوردهای کی کسانی است ؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۱۸:۳۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
حقوق کارمندان و کارگران چند برابر شده ؟
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای بی رای
ناشناس
۱۱:۳۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
تنها مشکلمون همینه رای وراهپیمایی وحجاب دیگه هیچ کاری ندارید
اگر درامورات دیگه هم انقدر مصمم و پیگیر بودین اوضاع مردم انقدر داغون نبود گرانی و تورم و سفرهر های بی پول و خالی مردم
ناشناس
۱۱:۳۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ای کاش برای گرانی ها و معیشت مردم همینطور پیگیر و مطلب می گذاشتی
ناشناس
۱۲:۴۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چقدر مهم بوده
ناشناس
۱۱:۲۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
همه چشمشون به دهان صدای مردم استاد رائفی پور هست انشاالله
صمد
۱۱:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
45سال از انقلاب گذشته مردم اگاه شدن
ناشناس
۱۱:۳۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
بخیالت رسیده
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
منظورت چیست بله مردم آگاه تر شدند و قدر نظام رو می دوند
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
بله مردم با آگاهی پشت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایستاده اند
ناشناس
۱۱:۰۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اصلاح طلبان همون تروریست های دهه ۶۰ هستن
جالبه کسایی که از دیوار سفارت بالا رفتن الان به منتقد تبدیل شدن ریاکاران منافق

درود بر رسایی.رائفی.ثابتی
ناشناس
۱۰:۵۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
حسن روحانی با اون دزدی که از بورس کردند باعث شد که اصلاح طلبان حداقل تا ۳۰ سال آینده تو هیچ انتخاباتی پیروز نشوند . این خط و این نشان. ‌
ناشناس
۱۰:۵۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
من که در هیچ شرایطی رای نمیدم
اما از اونجایی که رسالت رسانه هایی همچون صدا و سیما و خبرگزاری ها اعلام بیطرفی در عرصه انتخاباتی هستش،میخوام بدونم آیا باشگاه خبرنگاران جوان شرایط مصاحبه برای همه کاندید های انتخاباتی با شرایط و زمان مساوی را فراهم خواهد کرد یا فقط برای افراد و احزاب خاصی که همسو و همفکر با این شخص هستن میتونن در این جور برنامه ها حضور پیدا کنن ؟
ناشناس
۱۰:۴۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اما بار اصلی هزینه‌ها از طریق کمک‌های مردمی خواهد بود یعنی یک شماره حسابی اعلام خواهد شد و از همه خواهیم خواست کسانی که معتقد به این راه، رسم، مرام و جهت‌گیری هستند به این شماره حساب کمک‌های خود را واریز کنند
شماها حالا می خورید و بعدا تا بتونید خواهید خورد و شاسی بلند بگیرید و مردم پول شو بدن مردم را چی فرض کردی
ناشناس
۱۰:۴۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
کی این همه مطلب را میخونه کتاب نوشتید ؟؟
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای بی رای
ناشناس
۱۳:۲۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
وظیفه شرعی است برو بپرس اگه مسلمانی
ناشناس
۱۴:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
وظیقه ی شرعی نیست بلکه یک حق اجتماعی مدنی و کاملا اختیاری است. کتاب تعلیمات اجتماعی سال چهارم دبستان.
غفار
۱۹:۰۷ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای دادن یاندادن وقتی اثرداره که بایه ثبات قدم واعتقادمحکمی همراه باشه
اینجوری رای دادن یاندادن فرقی نداره
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
حمید رسایی و فواد ایزدی و یکی دونماینده دیگه تنها کسانی هستن که فاجعه برجام رو پیش بینی کردن
من از درگاه خداوند متعال و آقای رسایی بخاطر بدبینی و توهین به افکارشون معذرت میخوام امیدوارم حلال کنن
ناشناس
۱۰:۱۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
یکی از دلایلی که شرکت نمیکنم حضور امثال توعه نه روحانی
Mohieddin
۱۰:۱۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
آقای رسایی و امثال ایشان حاضرند به هر وسیله ایی رای بیاورند حتی شد اگر بیگانگان را ایرانی کنند و به آنها شناسنامه دهند . ورود اشخاصی مثل ایشان به مجلس آینده ،، خطر کمتری از دارو دسته حسن روحانی برای ایران اسلامی ندارد . دکتر سعید محمد باید خود را از این شخص دور کند .
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
وقت کردید یه ذره هم شرم کنید از به زبان آوردن انتخاباتی که هیچ تاثیری در عملکرد هیچ نماینده مجلسو دولتو ... نداره و همشون عین هم هستن. پس همتون عین همید دیگه داستان تعریف نکنید!
یاعلی
ناشناس
۱۰:۰۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
هم روحانی هم احمدی نژاد باید محاکمه شوند
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
روحانی بله ولی احمدی نژاد خادم ملت بود
ناشناس
۱۴:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
خادم !!! :)))))))))))
ناشناس
۱۶:۱۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رییس جمهور فعلی چی ایشون مصون هستند هر خطایی کنند اره؟
ناشناس
۰۹:۵۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
قبلا هم اشخاصی مثل احمدی نژاد رد صلاحیت شدند پس الکی بهونه نیارید چون تاثیری در تعداد آرا ندارد.
البته به نظر من رای دادن مشارکت در بدتر کردن اوضاع است.
غفار
۰۹:۴۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
صددرصداثرمیگذارد
ناشناس
۰۹:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
آقای رسایی
حضرت امام خمینی فرمودند افکار واندیشه های مصباح برای انقلاب اسلامی وکشور بسیار خطرناک است
چه نظری دارید؟؟؟؟
ناشناس
۱۰:۵۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
این را آقا روحانی گفته اند!؟
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
تو دست و بالت حدیث نداری؟ چی میگی صنعتی و سنتی رو با هم بزنی میشه همین، از پای ماهواره بلند بشی خیلی چیزای دیگه رو هم میبینی، امام گفت یا منو تو یا اینتر اشغال
ناشناس
۰۹:۲۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اوضاع وحشتناک واسفناک امروز کشور حاصل تندوری های غلط شماهاست جناب رسایی
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
ولی پیشبینی هایش همه درست از اب درامد
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
تمام نارسایی ها از همین رسایی هاست. مردم همه چیز را خوب می دانند.
ali
۰۹:۱۴ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
از مشکلات لاینحل کشور شما و امثالهم هستید!که براحتی راجع به همه چیز نظر می دهید و از بدتر از همه خود حق پندار مطلق هستید....
Hossein
۰۸:۵۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
کاش بجای قطبی سازی و مسابقه برای گرفتن کرسی و صندلی مجلس ،در پی حل بحرانهای جامعه میکوشیدید،کاش طرح شفافیت تصویب و اجرا شده بود تا ملت نماینده دوست و دشمن خودشون رو می‌شناختند...کاش بعضی از آقایون یقه بسته نوای حمایت از تولید سر نمیدادن و پشت سر تولیدکننده به ترکیه سفر نمی‌کردند...قضیه دبش چی شد،قضیه خودروهای شاسی چی شد ،قضیه دریافت سکه نماینده چی شد....و هزاران چی شد دیگه...شفافیت شفافیت چی شد
ناشناس
۰۸:۵۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
البته سال ۹۸ و ۱۴۰۰ اولا کرونا بود دوما مجلس یازدهم ۴۸ درصد رای دهنده داشت سوما اینکه رای کنسرتی یادتان نرود
ناشناس
۰۸:۵۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
یادتان نرود که حسن روحانی رای کنسرتی آورده بودها
ن.ج12
۰۸:۴۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
با سلام رای ما لیست اقای رائفی پور
محمد اعتمادی
۰۹:۴۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
دوستانی که ساماندهی شده یا نشده دیسلایک گذاشتین، عرصه انتخابات عرصه فضای مجازی نیست که اذهان رو کنترل کنید.
پای صندوق رای متوجه خواهید شد ازین پس تمام مسیرها از #رائفی_پور میگذرد.
#رائفی_پور_صدای_ماست
#رائفی_پور_تنها_نیست
#اینبار_فرق_میکند
ناشناس
۱۰:۰۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
من رای نمیدهم
ناشناس
۰۸:۴۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اعضای شورای نگهبان انتخاب مردم هست ؟
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
بله
نیک نفس
۰۸:۴۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
روحانی کارنامه قابل دفاعی از خود برجای نگذاشت
ناشناس
۰۹:۳۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
همه اشون سر و ته یک کریاس هستند
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اشتباه منفی دادم مثبتم
کمیل
۰۸:۳۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اینها رو از کجا می آورید ؟؟؟
ناشناس
۰۸:۲۵ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
شما قافیه بد باختین ، مناظره ابیاته رو تو برنامه شیوه فقط برید ببینید ، که چطور همه چیز وارونه جلوه میده
ناشناس
۰۸:۱۳ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
نه بابا !
ناشناس
۰۸:۰۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
شماره حساب جهت کمک، که البته بعدا جبران میشود.برای همین من رای نخواهم داد.
ناشناس
۰۷:۵۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا یکی از تندروها رد صلاحیت نمیشه تا ببینیم مشارکت بیشتر میشه یا نه
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
چرا هر کی غیرت داره بهش میگید تندرو
ناشناس
۰۷:۴۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
رای ما رسایی
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
نه اصلاح طلب و نه اصولگرا . چهارتا جوان نخبه و دانشگاه رفته .
محمد
۰۷:۳۸ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
طرف رو تو ده راه نمیدادن احوال خونه کدخدا رو می‌گرفت
ناشناس
۰۷:۲۶ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
اگر احمدی نژاد رای بده منم رای میدم در غیر این صورت رای نمیدم
محمودزاده
۰۷:۲۱ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
درود بر انجمن حجتیه
ناشناس
۱۰:۰۹ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
حال مردم دیگه از واژه هایی چون نهاد ، انجمن ، تشکل و ..... به هم میخوره.
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
نمی تونید مردم را گمراه کنید