سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اجرای کشت قراردادی راهی برای افزایش ۲۵ درصدی تولید محصولات کشاورزی

به گفته کارشناسان، اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی در افزایش بهره وری تولید و خودکفایی محصولات اساسی تاثیر بسزایی دارد.

براساس بند الف ماده ۳۳ برنامه هفتم، نمایندگان مجلس وزارت جهاد را مکلف کردند تا الگوی کشت محصولات کشاورزی را هر ساله تهیه و تا سه ماه قبل از شروع سال زراعی در هر حوزه آبخیز و دشت تعیین کنند. براین اساس کشت قراردادی مهمترین ابزار برای اجرایی کردن الگوی کشت است که امیدواریم اعتبارات و زیرساخت های لازم فراهم شود.

با توجه به آن که کشت قراردادی و مصوبه الگوی کشت لازمه یکدیگر هستند، از این رو امیدواریم اعتبارات و زیرساخت های لازم آن فراهم شود چراکه طبق برآوردهای کارشناسان بخش کشاورزی اجرای این ۲ موضوع در افزایش بهره وری تولید و رسیدن به خودکفایی محصولات اساسی تاثیر بسزایی دارد.

در همین رابطه سهراب سهرابی مجری طرح گندم گفت: در ۳ محصول گندم، جو و دانه های روغنی بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزارهکتار کشت قراردادی داشتیم و این روند تا پایان بهمن ادامه دارد.

مجری طرح گندم می گوید: تا پایان بهمن بحث بیمه محصولات کشاورزی ادامه دارد و کشاورزان با مراجعه به مراکز خدمات جهت بهره مندی از بیمه می توانند استفاده کنند. براین اساس تخفیف ۲۰ درصدی بیمه به انضام کسر هزینه حق بیمه پس از تحویل برای کشاورزانی که در کشت قراردادی مشارکت می کنند، در نظر گرفته شده است و پرداخت کمک هزینه کرایه حمل از دیگر مزایای کشت قراردادی محسوب می شود.

خودکفایی محصولات اساسی با بی توجهی به اجرای مصوبه الگوی کشت محقق نمی شود

عطااللّه هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: کشت قراردادی در خصوص ۳ محصول اساسی گندم، جو و کلزا بهتر از سال گذشته است به طوری‌که امسال ایرادات اساسی در خصوص بیمه و کود مرتفع شده است.

او با بیان اینکه اجرای مصوبه الگوی کشت به استان ها واگذار شده است، افزود: اجرای مصوبه الگوی کشت به الزامات و اعتبارات دولت بستگی دارد، اما هنوز خبری از تخصیص اعتبارات نیست و تا زمانی که الزامات فراهم نشود، در خصوص خوداتکایی و خودکفایی محصولات نمی توان نتیجه خوبی گرفت.

هاشمی ادامه داد: برای اجرای کشت قراردادی، سهم بیمه کارفرما و کود به صورت اعتباری داده می شود و به طور کلی اعتبارات لازمه آن به میزان مصوبه الگوی کشت نیست. همچنین سهم ۲ درصد بیمه کشاورز به صورت اعتباری پرداخت می شود و در زمان برداشت محصول از سرجمع مطالبات کسر می شود.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی افزود: اجرای سالانه مصوبه الگوی کشت نیازمند ۲۵ همت اعتبار است که امیدواریم در بودجه سال آینده دیده شود.

او گفت: با توجه به سیاست خودکفایی ۱۰۰ درصدی ۵ محصول اساسی و خوداتکایی دیگر محصولات کشاورزی، اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی منجر به افزایش بهره وری و افزایش حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصدی تولید می شود.

با وجود شرایط اقلیمی و خشکسالی در راستای افزایش بهره وری، کاهش هدررفت منابع آب و ارتقای راندمان آبیاری راهی جزء اجرای سامانه های نوین آبیاری و مصوبه الگوی کشت نداریم.

خودکفایی محصولات اساسی با اجرای مصوبه الگوی کشت دست یافتنی است

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی نیازمند ایجاد زیرساخت های لازم است که هنوز مهیا نشده است، براین اساس کشاورزان به روش قبلی به کشت ادامه می دهند.

به گفته او، رئیس اجرای مصوبه الگوی کشت در سطح استان و شهرستان ها، استانداران هستند که باید شرایط را فراهم و آموزش های لازم را بدهند تا الگوی کشت مهیا شود.

پیشه ور ادامه داد: برای اجرای مصوبه الگوی کشت باید شرایط آبی، توان منطقه و بازار محصول دیده شود چراکه قیمت محصول اولویت نخست برای کشاورزان است که بدون توجه به منابع آبی کشت می کنند، درحالیکه برای پایداری تولید و عدم رعایت آسیب جدی به کشت باید استانداران و معاون اول رئیس جمهور برای اجرای مصوبه الگوی کشت پای کار آید.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی افزود: با توجه به هزینه های بالای تولید، کشاورزان برای گذراندن امرار معاش به سراغ کشت محصولاتی می روند که برایشان صرفه اقتصادی داشته باشند، از این رو برای اجرای مصوبه الگوی کشت باید هزینه نکاشت به کشاورزان پرداخت شود. با فراهم شدن زیرساخت ها برای اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی، خودکفایی محصولات اساسی محقق می شود.

مصوبه الگوی کشت از ۵۱ سال قبل برای اجرا برنامه‌ریزی شد، اما تا قبل از روی کار آمدن دولت سیزدهم اجرا نشد که انتظار می رود در پی سیاست وزارت جهاد و تاکید برنامه هفتم بر خودکفایی ۱۰۰ درصدی ۵ محصول اساسی و خوداتکایی دیگر محصولات، مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی اجرا شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۸ بهمن ۱۴۰۲
فقط با افزایش بهروری از آب و منابع و اجرای روش های نوین آبیاری و استفاده از ارقام محصولات پر بازده و همچنین جلوگیری از ضایعات در مرحله کشت(میزان بذر)و برداشت(ریزش کمباین و سایر..) و بهسازی مکانیزاسیون کشاورزی و همچنین جلوگیری از ضایعات در موقع فراوری(نانوایی ها و صنایع تبدیلی) و فرهنگ سازی درست می توان به خود کفایی رسید.شرایط اقلیمی کشور و همزمانی کشت سه محصول گندمو جو و دانه های روغنی ایجاد رقابت در کشت مخصوصا صرفه اقتصادی به وجود می آورد و افزایش کاشت یک محصول باعث کاهش کشت محصول دیگری می شود