حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ریاست جمهوری و سفیر جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در سخنانی در نشست ابتکار همکاری منطقهای افغانستان گفت: در زمانی نه چندان طولانی پس از درج «پیشنهاد تهران» در اعلامیه نشست فرمت مسکو در شهر کازان روسیه برای تشکیل «کمیته تماس منطقه ای»، نخستین نشست اعضای این کمیته با میزبانی کابل برگزار می شود.
وی تأکید کرد که اگر افغانستان در نقطه تماس و اتصال با محیط همسایگان خود، با یک اندیشه منطقه محور واقع شود، دیگر نه تنها کشوری محصور در خشکی نیست، بکله با تعاملی مثبت و همگرایانه، که متضمن پذیرش الگوی سنتی و بومی منطقه و مردم متنوع آن است، به مقام و موقعیتی خواهد رسید که نقطه تعامل و تبادلی مهم در قلب قاره گردد و نقش آسیامحوری ایفا کند.
کاظمی قمی برای تسریع تعامل با افغانستان افزود: از نگاه ایران، افغانستان نه تنها موقعیت خود را به عنوان یکی از کانون های مهم فرهنگی آسیا محفوظ می دارد، بلکه به مسیر اتصال فرهنگ و هویت غنی فارسی زبانان مبدل خواهد شد.
وی ادامه داد: امروز ما نمایندگان مردم این منطقه به دعوت میزبان در کابل اجتماع نمودیم تا از طریق مشورت میان دولت های خود، مسیر خیریت و مصلحت را چنان بپیماییم که افغانستان نقطه اتصال و تماس آن باشد، لذا باور راسخ دارم تنها با بیان مشورتی منظم و پیوسته، مبتنی بر منطق و اندیشه منطقه محوری، زمینه پذیرش مسئولیت و تکالیف یک الگوی موفق حکمرانی، توام با رضامندی و کامیابی همه آحاد مردم افغانستان ممکن خواهد شد.
کاظمی قمی تصریح نمود: مسیری که از منطقه آغاز شود و مورد توجه و حمایت جهان قرار گیرد، دهلیزی امن برای همهمحوری و مشارکت در عرصه جهانی، با حفظ احترام به تمامیت ارضی و استقلال افغانستان است. این نتیجه یک پیروزی موفقیت آمیز و برابر برای افغانستان، منطقه، جهان و از همه مهمتر ساختار نظام بین الملل به جهت آزمودن یک نتیجه کامیاب است.
در نتیجه وی تاکید کرد که هدف در این دوره نخست از گفتگو باید مبتنی بر حفظ امنیت مردم افغانستان و محیط همسایگی آن باشد تا مطالعه جهت آماده سازی یک برنامه امنیت جمعی، در مقابله با ساختارها و سازمان های دهشت افکن تروریستی، را به عنوان نخستین عنوان از «توافقات موضوعی که منافع مشترک را تضمین نماید»، در دستور گفتگو قرار دهیم.
بنابراین، نماینده ویژه ریاست جمهوری ایران در امور افغانستان پیشنهاد داد: مناسب است کشورهای عضو کمیته تماس منطقه ای برای افغانستان برای مقابله با تهدیدات دیرپا با منشا افغانستان، که عمده آن ناشی از دوران اشغال آمریکاست و در مقولاتی از جمله مواردی که در ذیل فهرست می شود، گفتگو و اجماع نظر نمایند:
ـ کشت، فراوری، انباشت، خرید و فروش و قاچاق مواد مخدر سنتی و صنعتی
ـ قاچاق انسان، آوارگی و بی پناهی مردم
ـ مبارزه با ریشه های افراط گرایی
ـ تأمین حقوق برابر و بدون تبعیض برای مشارکت، کار و تحصیل اقشار متنوع جامعه فارغ از جنسیت و نژاد و زبان و مذهب
ـ مبارزه با بلایای طبیعی و مدیریت مسائل زیست محیطی
وی تأکید نمود: این اولویت ها به صورت همزمان و متوازن از سوی سازمان ملل مورد توجه واقع شود و از هرگونه برخورد گزینشی و اولویت بخشی موارد تازه که ممکن است موجب کم توجهی به ریشه مساله افغانستان گردد، اجتناب صورت پذیرد.
به گفته کاظمی قمی، در حقیقت اشتراک نظر و یکسانی تمرکز بر این عناوین است که زمینه نتیجه بخشی روند مطلوب، به منظور تعامل منطقه و محیط بین الملل در آینده با افغانستان را رقم خواهد زد.
وی در پایان ضمن قدردانی از میزبانی دولت سرپرست و ملت شریف افغانستان از این نشست، تصریح نمود: افغانستان با ورود به این گفتگو نشان داد به مسیری تازه و امیدبخش در مشارکت منطقه ای و الزامات آن توجه نشان داده است.
این در حالی است که نشست نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای همسایه و منطقه تحت عنوان «ابتکار همکاری منطقهای افغانستان»، پس از چند ساعت تعویق، بعد از ظهر امروز در وزارت امورخارجه در کابل آغاز به کار کرد.