سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اجرای عملیات آبخیزداری در ۳۳ میلیون هکتار حوزه‌های آبخیز

رئیس پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری گفت: در ۲۶ درصد از حوضه‌های آبخیز کشور عملیات آبخیزداری انجام شده است.

عطااله ابراهیمی رئیس پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری در نشست خبری در حاشیه بازدید از پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: در ۲۶ درصد از حوضه‌های آبخیز کشور بالغ بر مساحت ۳۳ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام شده است.

به گفته او، منابع آب و خاک کشور با چالش‌های متعددی از جمله تغییر اقلیم، افت کمی و کیفی آب های زیرزمینی و فرونشست دشت‌ها، فرسایش خاک، گرد و غبار، آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع، کاهش شاخص سلامت و ناپایدار بودن وضعیت حوزه‌های آبخیز کشور مواجه هستند.

ابراهیمی با بیان اینکه در ۴۱ میلیون هکتار از اراضی کشور مطالعات آبخیزداری انجام  شده است، افزود: اجرای عملیات آبخیزداری در برنامه ششم حدود ۱۰ میلیون هکتار بود که طبق گزارش سازمان منابع طبیعی ۶۳ درصد آن محقق شده است. 

رئیس پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری ادامه داد: لایحه آبخیزداری در کمیسیون‌های مربوطه مجلس در حال پیگیری است که امیدواریم هر چه سریعتر به صحن مجلس رفته و مصوب شود.

او افزود: اطلس سیل در کشور برای مدیریت منابع آبی آماده شده است تا از هدر رفت آب و تخریب زمین جلوگیری کند.

این مقام مسئول با اشاره به اعتبارات ناچیز حوزه تحقیقات خاک و آبخیزداری کشور گفت: اعتبارات این بخش در مقایسه با رسالتی که این پژوهشکده دارد کافی نیست، زیرا فعالیت‌های این بخش از لحاظ اهمیت آبخیزداری برای عبور از چالش‌های تغییراقلیم، خشکسالی، سیل و فرونشست زمین باید مورد حمایت اعتباری و مالی قرار بگیرد.

ابراهیمی با بیان اینکه سال ۱۴۰۱ اعتباری بالغ بر ۳۲ میلیارد تومان تخصیص یافته بود، افزود: اعتبار مصوب پژوهشکده در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹ میلیارد تومان در نظر گرفته شد که افزون بر ۹۰ درصد برای هزینه‌های حقوق و دستمزد همکاران استفاده می‌شود، اما برای کار‌های پژوهشی، تحقیقاتی، حمایت از استان‌ها و طرح‌های تحقیقاتی کارآمد اعتبارات کافی نیست؛ به طوری که اعتبارات فعلی یک دهم رقم واقعی است. حال امیدواریم بودجه امسال با درایت نمایندگان مجلس افزایش یابد.

او با اشاره به تاثیر منفی تغییرات اقلیم در بخش کشاورزی گفت: این سرمایه‌گذاری نزدیک به ۴ درصد تولید ناخالص داخلی است و برای جبران این عقب ماندگی باید از مشارکت بخش خصوصی و خیرین استفاده کرد.

رئیس پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری افزود: اکنون اثرات تغییر اقلیم و خشکسالی به حدی نگران کننده است که به عنوان یکی از بحران‌های بزرگ آینده طبقه بندی شده و کارگروهی برای مقابله با آن تشکیل شده است.

او آبخیزداری را نسخه نجات بخش کشور از بحران آبی دانست و گفت:در این مدل روش‌های مختلف تزریق آب به سفره‌های زیرزمینی، آبخوان داری، سد‌های زیرزمینی و ... وجود دارد که در طبقه بندی توسعه پایدار قرار گرفته است.

این مقام مسئول ادامه داد: ۳۸ ایستگاه تحقیقاتی در حوزه آبخوانداری در سطحی حدود ۶۳ هزار هکتار ایجاد شده تا علاوه بر پیشگیری از تخریب و فرسایش خاک، وضعیت مناطق در معرض تهدید بهبود یابد.

او با بیان اینکه پژوهشکده ۴۰ طرح تحقیقاتی سفارشی در دست اجرا دارد، افزود: نسخه‌های لازم برای برون رفت از چالش‌های موجود در اختیار نهاد‌های متولی باید قرار گیرد، زیرا امروز چاره‌ای جز مدیریت بهینه آب نداریم.

ابراهیمی افزود: لازمه برون رفت از چالش‌های حوزه آب و خاک توجه به مسائل حفاظت خاک و آبخیزداری است. وقتی حفاظت از خاک به درستی انجام نشود، منابع آب درستی نخواهیم داشت، زیرا خاک نقش مهمی در حفظ نزولات دارد.

رئیس پژوهشکده حفاظت از خاک و آب با تاکید بر حضور پر رنگ مردم در حفاظت از آب و خاک گفت: بخش خصوصی و مردم باید به این بخش ورود کنند.  

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.