از تفریحات مشترک مادر و دختری این است که بنشینی پای حرفهای مادرت و خاطرات دوران اوایل ازدواجش با پدرت را گوش کنی! یکی از ماجراهای جالب و ناراحت کنندهایکه مادرم همیشه برایم تعریف میکند این است که پدر بزرگم روز خواستگاریشان اولین حرفی که زده گفته: «پسرم خیلی دست و دلبازه همیشه دست پر میاد خونه و دلش خیلی بزرگه واسه پول خرج کردن!»، بماند که بعد عقد فهمیدم «یه قطره آب هم از دستش نمیچکه!» «هر وقت مهمونیگرفتم و فامیل را برای شام دعوتکردم خونمون ابروهاشو بهمگرهکرد و با اخم و تخم جلو مهمونا نشست. قبل و بعد مهمونی هم کلی به من غرغر میکرد که این مراسما هزینه اضافیه! حتی برای خریدهای ضروری خودمم کلی باید التماسش میکردم تا بخره! بعد اینکه عروس شون شدم خود پدربزرگت لو دادکه عقیده اش اینه که تو خواستگاری باید وعده و وعید الکی بدی تا بتونی دختر مردم و راضی کنی که زنت بشه!»
چند نکته طلایی برای پیش از ازدواج که مجردها وخانوادههایشان اگر آن را رعایت کنند بسیاری از مشکلات پیش رو در ازدواج برایشان پیشگیری میشود. «علی بورقانی» پژوهشگر و کارشناس خانواده، مدرس و موٌلف در این باره چنین میگوید:
*والدین عزیز لطفا مخفی کاری نکنید!
همه ما در زندگی یک سری رازهای پنهان داریم که دوست نداریم بقیه از آنها باخبر شوند. ولی این نباید باعث شود که قبل از عقد و محرم شدن به طرف مقابلمان دروغ بگوییم یا پنهان کاری داشته باشیم. علی بورقانی در این مورد میگوید: «نکتهای که اهمیت دارد این است که پدر ومادرها باید بدانند که همان جلسه خواستگاری به نحوی مشکلات فرزند خود را بیان کنند. اگر خانوادهای فرزندشان سیگارمی کشد مخفی نکنند، اگر معتاد است، دست بزن دارد و کنترلی برخشم خود ندارد در یک جلسه محرمانهتر به نحوی به خانواده عروس خانم اطلاع دهند. یا اگر خانوادهای دخترشان پیشینه بیماریهایی مثل افسردگی و مشکلات روحی و جسمی دارد باید آقا داماد و خانوادهاش بدانند. لازم به ذکر است اگر خانم یا آقا قبلا ازدواج ناموفقی داشتهاند هم باید به طرف مقابلشان اطلاع بدهند.»
*حق انتخاب به طرف مقابلتان دهید!
هدف این نباشد که حالا به هم برسند بعدها همه مسایل حل میشود! اینکارشناس در این مورد چنین میگوید: «اگر اهل نماز و باورهای دینی نیستید آن را انکار نکنید! در مورد وضعیت مالیتان توضیح کامل بدهید، بعضی از افراد بعد از ازدواج شاید بخواهند کمک خرجی برای پدر و مادرشان باشند این را حتما در گفت و گوی دو نفره خود با عروس خانم اطلاع دهند. حق انتخاب به طرف مقابلشان بدهند. هر آنچه هستند بگویند و به فرد مورد نظرشان فرصت دهند تا انتخاب کند ببیند میتواند شرایط را بپذیرد. اصلاببینند او انتخاب میکند در هر شرایطی به پای همسر آیندهاش بماند؟ اگر نمیخواهد، اصلا این به هم رسیدن چه فایدهای دارد؟»
*شناخت پیش از عقد را جدی بگیرید!
خیلی وقتها شاید فکر کنیم که تحقیق زیادی در مورد ازدواج نداشته باشیم بهتر است یا شاید دیگران بخواهنددروغ بگویند تا این وصلت سرنگیرداما این کارشناس نظر متفاوتی در این باره دارد: «نکتهایکه درحوزه ازدواج اهمیت دارد این استکه حتما باشناخت کامل پیش بروند. اگر همان اول راه در شناخت طرف مقابل کم کاری و کوتاهی کنند بعدها باعث بروز مشکل جدی یا حتی طلاق میشود. حتما قبل از خواستگاری تحقیق کنند از چندین نفر بپرسند. افراد حتی زمانی که میخواهند خانهای بخرند، تجارتی را شروع کنند یا حتی خریدکوچکی مثل خرید یک لباس داشته باشند از قبل کلی تحقیق و سبک وسنگین میکنند، اما در مورد موضوع مهمی مثل ازدواج ممکن است خیلی سخت گیر نباشند. مشورت در این باره تاثیر بسیار مثبتی دارد.»
* نگفتی هم نگفتی!
بعضی حرفها هستند که در مراسم خواستگاری نگفته شود بهتر است. مثلا خانواده عروسخانم نگویند «دخترم قبل پسر شما خواستگاران زیادی داشته که موقعیتهای خیلی خوبی داشتند. خانواده ما سر رسم و رسومات خیلی سخت گیر هستند. یا مثلا اینکه دختر خانمها بگویند من در خانه پدری اصلا آشپزی نکردم بعد ازدواج هم دوست ندارم آشپزی کنم. بعضی دختر خانمها میگویند من همیشه دوست دارم خریدهای گران قیمت و برند داشته باشم و همیشه بهترینها را برای خودم میخرم.»
*جلسه خواستگاری را علنی نکن!
در حدیثی از پیامبر اکرم هم آمده است مراسم ازدواج را آشکار برگزار کنید و خواستگاری را پنهان [کنز العمال. ح ۴۴۵۳۲]. مراسم خواستگاری، چون برای شناخت اولیه دخترخانم و آقاپسر و خانوادههایشان باهم است بهتر است فامیل و اطرافیان خیلی در جریان نباشند. توافقهای اولیه و جدی که اتفاق افتاد به اقوام نزدیک و افراد مورد اعتمادتان اطلاع دهید.
منبع: فارس