سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رنج‌هایی که رج به رج پای دار قالی گره می‌خورد

اشرف شجاعی کارگاه فرش بافی دارد و می گوید هر کسی در باور خود می بیند و تفسیر می کند و به گل ها، سرسبزی ها و سرزندگی هایی که نهایت بر دار قالی به کمال می رسد، دل می بندد.

این بانوی کارآفرین که معلولیت در اندام حرکتی نتوانسته مانع از ترقی و پیشرفت او شود، می گوید: ۴۴ سال قبل زمانی که یک سال سن داشته دچار فلج اطفال شده و با اینکه عمر خود را با این معلولیت حرکتی گذرانده اما هیچ وقت در خود احساس ناتوانی نکرده است و هر وقت برای انجام کاری اراده کرده به بهترین نحو آن را به سرانجام رسانده است.

وی با بیان اینکه خوب می دانم چگونه این تار وپودها با زندگی ام درآمیخته اند و توانسته ام از آنها به آرامش برسم، ادامه می دهد: در حوزه ورزش نیز در سال ۷۶ عضو تیم والیبال نشسته استان لرستان و در دوره هایی عضو تیم ملی بودم، به این باور رسیدم با اینکه از نظر جسمی با محدودیت هایی مواجه هستم، اما خواستن، توانستن است و همیشه به خودم افتخار کرده ام چون معلولیت باعث وابستگی من به دیگران نشد.

این بانوی کارآفرین که اکنون چند نفر دیگر هم در کارگاه او مشغول به کار هستند، می افزاید: با توجه به شرایط اقتصادی و وضعیت بازار تعداد افراد متغیر است زمانی بیشتر و زمانی کمتر می شود اما به طور ثابت پنج نفر که آنها نیز همانند خودش از نظر حرکتی دچار معلولیت هستند در کارگاه قالیبافی این بانوی کارآفرین فعالیت می کنند.

شجاعی می گوید: در کنار هنر قالی بافی به رنگ رزی هم علاقه دارد و در این حوزه نیز فعالیت می کند، رنگ ها را خوب می شناسد و از این دنیای پر از رنگ نخ ها لذت می برد، دنیایی که با انواع رنگ های طبیعی که دارد می تواند آرامش اصیلی به علاقمندان خود بدهد که در این دنیای پر از صدا و پر از هیاهو دست یافتنی نیست، خوب می داند در پس هر گل و طرح و نقشی که بر دار قالی می نشیند کدام حس ام را جا گذاشته ام.

این بانوی فرشباف ادامه می دهد: این کار را از سال ۹۰ آغاز کرده و به طور جدی کارگاه خود را از همان سال راه اندازی کرد، در سال ۹۳ از بهزیستی شهرستان تسهیلات خوداشتغالی گرفته که هر چند مبلغ چندانی نبوده اما با انگیزه، تلاش و پتشکار توانسته است تا الان با وجود مشکلات اقتصادی و رکود بازار کارگاه خود را فعال نگه دارد.

وی با تاکید بر اینکه رنگ ها و کارگاه رنگ‌رزی دنیای لذت بخشی برای او است، می گوید: در کارگاه رنگ‌رزی سفارش هایی که کارگاه های دیگر برای طرح و نقشه دارند را می توانم برای آنها تهیه کنم و تا ۱۲۰ رنگ را هم انجام می دهم.

شجاعی یادآوری می کند: سال گذشته نیز برای توسعه کسب و کارم توانستم ۷۰۰ میلیون ریال تسهیلات بگیرم اما برای سرپا ماندن در این شرایط اقتصادی که مواد اولیه گران شده نیاز به حمایت بیشتری دارم.

وی می گوید: پیش آمده که بارها و بارها در اوج خستگی و شاید نا امیدی با گره زدن تارهای قالی و با رنگ‌رزی آرامش خاصی پیدا کردم و با امیدواری به مسیر زندگیم ادامه دادم.

لیلا گودرزی بانوی کارآفرین دیگری که در حوزه قالیبافی و رنگ‌رزی فعالیت می کند، می گوید: زمانی که کودک بوده دچار فلج اطفال شده و راه رفتن معمولی را به خاطر نمی آورد اما این مشکل حرکتی نتوانسته از انگیزه و تلاش او برای بهتر زیستن بکاهد.

وی می گوید: هم اکنون در یک کارگاه قالی بافی فعالیت می کند و در عین حال کارگاه رنگ‌رزی هم دارد، در رنگ های طبیعی آرامشی نهفته است که هر فردی آرزوی دست‌یابی به آن را دارد و این را زمانی متوجه می شوی که در بدترین شرایط ممکن هم که به سر ببری وقتی در دنیای رنگ ها غرق می شوی همه غم و غصه هایت را فراموش می کنی.

لیلا می گوید: سخت ترین مشکل را هم داشته باشی آنجا که پای دار قالی می نشینی به تتها چیزی که فکر میکنی تمرکز بر آن طرح و نقشه است که رج به رج باید در هم تنیده و گره خورده شود و این گره ها است که مشغله روح و روانت می شوند.

این کارآفرین حوزه قالیبافی معتقد است: وقتی کسب و کاری که با درون مایه هایی از هنر و ذوق همراه است را ایجاد می کنی دیگر به مشکلاتی همانند اینکه این ضعف جسمی و حرکتی را داری فکر نمی کنی بلکه به خودت هم افتخار می کنی که توانسته ای نه فقط برای خودت بلکه برای افرادی غیر خودت هم زمینه و شرایط فعالیتی فراهم کنی.

وی ادامه می دهد: در رشته روانشناسی تحصیلات خود را ادامه داده و بخشی از طول روز را به ارائه خدمات مددکاری مشغول است و بخشی دیگر را در حوزه قالیبافی و رنگ‌رزی و تولید نخ های رنگی مورد نیاز برای این هنر مشغول است.

این فعال حوزه قالیبافی می گوید: منکر شرایط بد اقتصادی و تاثیر آن بر حوزه قالیبافی و گرانی مواد اولیه این حرفه نمی شوم ولی ما هم کم نیاورده ایم با سختی و تلاش و پشتکار خود توانسته ایم همچنان ادامه دهیم، اکنون همه کسی قادر نیست سفارش نخ و نقشه بدهد زمانی با چهار تا پنج میلیون ریال می توانستی این کار را انجام دهی ولی اکنون انجام این مهم ۲۵ میلیون ریال هزینه دارد.

لیلا بانوی سرپرست خانوار و کارآفرینی است که توانسته نه تنها خود بلکه چند نفر دیگر را در کارگاه فرش بافی مشغول به کار کند، این کارآفرین موفق تارو پود فرش را جزیی از زندگی می داند با شور علاقه فرش بافته و کار آزموده و یک استاد کار ماهر شده و باید تجاربش را به دیگران منتقل کند.

وی آویختن دار قالی در گوشه ای از خانه را برابر با مکانی برای تنیدن رج به رج و گره به گره زندگی می داند، گل هایش گرچه در پاییز و زمستان یک حال دارند اما در پس هر تار و پودی از آنها حس های اصیل اندوه و شادی و دلتنگی و دلواپس سرانگشتان بافنده اش به جای می ماند.

تولید سه هزار متر فرش دستباف در بروجرد

به گفته رییس اداره صنعت، معدن و تجارت بروجرد سه هزار و ۸۱۷ متر فرش دستبافت در ۹ ماهه امسال در شهرستان بروجرد تولید شده است.

محمدعلی اصل مرزی بیان کرد: پنج هزار بافنده فرش دستباف در کارگاه‌های متمرکز، نیمه متمرکز و تک بافی این شهرستان فعالیت می‌کنند که تنها حدود ۶۰۰ نفر از آنها زیر پوشش خدمات بیمه‌ای هستند.

وی با بیان اینکه ۲۲۸ فقره مجوز مشاغل خانگی پشتیبان و ۶۲ کارت قالیبافی در امسال صادر شده است، افزود: بروجرد به عنوان قطب تولید فرش دستباف لرستان است و حدود ۳۰ درصد فرش دستبافت استان در این شهرستان تولید می‌شود.

رییس اداره صنعت معدن و تجارت بروجرد اضافه کرد: پنج نقشه فرش دستباف لری در سازمان مالکیت فکری به ثبت رسیده که از این تعداد ۲ نقشه بنام شیخ قربانی و قاید طاهر مختص حوزه جغرافیایی شهرستان بروجرد است.

اصل مرزی ادامه داد: تسهیلات بانکی با سود کم در سال گذشته و امسال در قالب تبصره ۱۶ در اختیار کارگاه های پشتیبان، احیای خانه فرش و فرشبافان قرار داده شده است.

وی با اشاره به اینکه خانه فرش محل رسیدگی به امور تشکل های فرش از جمله آموزش و ترویج به صورت رایگان است، گفت: در راستای ترویج و تشویق مردم به بافت فرش و همچنین با هدف ارتقای سطح علمی واحدهای فعال تولید فرش۱۳ دوره کلاس فرش دستباف در محل خانه فرش با نظارت کارشناسان برگزار شده است.

۲۶ درصد بافنده های فرش لرستان در بروجرد هستند

رییس اداره صمت بروجرد با اشاره به اینکه حدود چهار هزار بافنده فرش بروجردی فاقد بیمه هستند، افزود: انتظار می رود برای احیای هرچه بیشتر صنعت فرش در بروجرد متولیان استانی و کشور حمایت جدی از فعالان صنعت فرش داشته باشند.

اصل مرزی با اشاره به طرح ارتقای مهارت قالیبافی در بروجرد اظهار کرد: طرح مهارت بافندگی فرش دستباف در قالب چهار دوره آموزشی با هدف ارتقای مهارت قالیبافان با اعتبار حمایت از تولید فرش دستباف در شهرستان برگزار می‌شود.

وی افزود: با توجه به ابلاغ تخصیص اعتبار هزینه‌های آموزشی به منظور حمایت از تولیدکنندگان فرش و صنایع دستی از طرف سازمان برنامه و بودجه به سازمان صمت این سازمان موظف به انتخاب پیمانکار مجرب از طریق مناقصه و ارائه تقویم آموزشی به نسبت سهمیه شهرستان شد.

رییس اداره صمت بروجرد بیان کرد: به همین منظور سهمیه ابلاغی شهرستان بروجرد چهار دوره کلاس اموزشی به مدت چهار روز متوالی با حضور ۲۰۰ بافنده از سطح استان است، برای شرکت کنندگان در این دوره آموزشی گواهی مهارت صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه حدود ۴۰ درصد صنعت استان در بروجرد واقع شده است، گفت: ۲۶ درصد بافنده‌های فرش استان در بروجرد است که می‌طلبد نمایشگاهی در این حوزه در شهرستان برپا شود.

قالی‌بافی از آن دست هنرهای قدیمی و خاص ایرانی است که از دیرباز طرف‌داران بسیاری داشته است و مردمان بسیاری دست و پنجه در این هنر کهن برده‌اند و تار و پود زندگی خود را در فرش‌ و قالی و قالیچه بافته‌اند و حالا تار و پود ۲ واژه نام آشنا در ادبیات کهن این سرزمین است.

گره های ریز آرام آرام براساس طرحی از پیش تعیین شده در کنار هم قرار می گیرند تا حاصل آن یک اثر فاخر هنری به نام فرش و قالی باشد، شیرازه و اساس قالی به تار و پودش وصل است اما همین فرش خود از روزگاران گذشته جزیی از تار پود مردمان دیار کهن لرستان و بروجرد بوده است.

فرش و صنایع دستی از دیر باز با زنان ایلات لرستان همزاد بود در گرما و سرما در کوچ و یک جانشینی و در فراغت از کارهای سخت روزانه زنان ایلات با سرپنجه هنرمند خود تار و پود را با عمق وجود گره می زدند و فرش همدم تنهایی و بهانه دورهمی شان بود.

پای صحبت بسیاری از بانوان فعال در حوزه قالیبافی که می نشینی، متوجه می شوی که آنها مجذوب هنر نهفته در دل تار و پود فرش ها شده اند، دلبستگی که رهایی از آن چندان کار ساده ای نیست و همه در این حس اشتراک نظر دارند که در فرش دستباف یک آرامشی است که انسان را جذب می‌کند و به طرف خود می‌کشاند، همراهی صنعت و هنر می تواند چشم انداز امیدوارکننده تری به این حوزه ببخشد.

منبع: ایرنا 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۲۴ ۰۱ بهمن ۱۴۰۲
با طلوع فجر انقلاب وسقوط پهلوانی یک ندا برای انقلاب و مردم ایران سر رسید وانهم اینکه انشاالله امام زمان می آید وهمه مشکلات را حل میکند یعنی مدیر ورئیس جمهور ها ووزیرها عرضه حل مشکلات را ندارند منتظر بمانید الان هستند زنهاومردانی که از روی ناچاری فرش می بافند به امید اینکه روحانی ها .رییسی ها و..... بازاری برای فروش فرش آنها پیدا کنند تا شاید از گرسنگی نمیرند مثلاً یک فرش 6متری را سه نفر 40روز طول میکشد تا ببافند یعنی 40تا سه نفر 120نفر روز کار اگر روزی 400هزارتومان کارگری حساب کنیم میشود 48میلیون تومان دستمزد وچهل میلیون هم مخارج نخ وپود وکارگاه سرجمع 88میلیون تا نود میلیون پای بافند آب میخورد ولی در جمهوری اسلامی چون حکومت ومردم داری وحدت وجود ندارد آنرا سی میلیون از بافنده بیشتر نمی‌خورند بعد هم ادعای پرورش ذوق هنری وپرورش استعداد هنری مردم ایران را دارند
هال میپرسم دروغ تا کی
ندانم کاری تا کی
زبان بازی تا کی
اخبار دروغ تا کی
حتما تا زمانی که آقا بیاید
انشالله