سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پتانسیل خودکفایی ۱۰۰ درصدی برنج در کشور وجود دارد

به گفته مسئولان و کارشناسان حوزه کشاورزی، پتانسیل خودکفایی برنج به عنوان دومین محصول استراتژیک کشور با اتخاذ برخی سیاست و راهکارها وجود دارد.

برنج  دومین غله پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است که بعد از گندم مهمترین تامین کننده کالری است. رسیدن به خوداتکایی ۱۰۰ درصدی در این محصول از جمله سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است. سهم برنج در امنیت غذایی کشور غیرقابل انکار است.

بنابر آمار سالانه ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن برنج مورد نیاز کشور است که با احتساب تولید داخل ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزارتن کسری نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود که متاسفانه در برخی سال ها به بهانه های مختلف واردات بیش از این میزان است.

در همین رابطه خانم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: براساس آمار اعلامی سرانه کنونی مصرف برنج حدود ۳۴ کیلوگرم است  که نسبت به متوسط مصرف دنیا کمتر است. هرچند  بر اساس سند امنیت غذایی سرانه مصرف برنج باید به حدود ۲۸ کیلوگرم برسد.

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور سطح خوداتکایی برنج کشور را حدود ۷۰ درصد اعلام کرد و افزود: تولید شلتوک بین ۳ و ۲ دهم تا ۳ و ۶ دهم میلیون تن است که معادل ۲ تا ۲ و نیم میلیون تن برنج سفید است. همچنین در تلاشیم که سهم ۳۰ درصدی برنج را در داخل تامین کنیم.

بهبود روش های به زارعی راهی برای رسیدن به خودکفایی برنج

مسعود اسدی مدیرعامل مجمع ملی هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: در استان های شمالی پتانسیل و ظرفیت تولید برنج وجود دارد و از طرفی همه ساله در فصل تابستان برای ایجاد صنایع برق بخش اعظم آب پشت سدها رهاسازی می شود، از این رو با اعمال مدیریت علمی و صحیح و بهبود روش های به زراعی می توان کشت برنج را در سراسر کشور با استفاده از نیروگاه های برق آبی انجام داد.

اسدی ادامه داد: در استان خوزستان میلیاردها متر مکعب آب در سال برای تولید برق در تابستان رها می شود که اگر در کنار تولید برق و رهاسازی آب کشت اصولی برنج صورت بگیرد، امکان رسیدن به خودکفایی یا خوداتکایی قابل اطمینان وجود دارد.

مدیرعامل مجمع ملی هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی افزود: با استفاده از بذرهای جدید بویژه خشکه کاری برنج در اکثر استان ها می توان مصرف آب در واحد سطح را به طور چشمگیری کاهش داد، لذا وزارت جهاد در این خصوص باید برنامه مدون داشته باشد چراکه ذائقه برنج مردم به برنج های ایرانی متمایل است‌.

خودکفایی برنج در کشور شدنی است

عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: اگر وزارت جهاد حمایت های مالی از کشاورزان و تحقیقاتی را در کنار یکدیگر داشته باشد تا کشاورزان را نسبت به تولید برنج های پرمحصول با راندمان بالا قانع کند، خودکفایی حاصل خواهد شد.

به گفته او، با اجرای کشت قراردادی و فراهم کردن الزامات و افزایش تولید برنج های پرمحصول امکان رسیدن به خودکفایی وجود دارد.

هاشمی ادامه داد: سال گذشته یکی از تعاونی ها اقدام به کشت قراردادی برنج با اعضای خود کرد و از طرفی دولت وعده خرید تضمینی برنج را داده بود که متاسفانه این امر محقق نشد و در نهایت این امر منجر به عدم اعتماد کشاورزان و گرفتاری شرکت های تعاونی شد.

عضو شورای تشکل های بخش کشاورزی گفت: با توسعه کشت ارقام پرمحصول و اجرای کشت قراردادی امکان رسیدن به خودکفایی برنج وجود دارد.

واردات بی رویه برنج آسیب جدی به تولید می زند

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: ظرفیت تولید ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزارتن برنج و با احتساب کشت رتون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج در سه استان شمالی وجود دارد.

به گفته او، با احتساب سرانه مصرف و ذخایر استراتژیک، سالانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزارتن برنج باید وارد کشور شود و این درحالی است که سال گذشته بنابر آمار رسمی بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن و با احتساب واردات غیررسمی ۲ میلیون تن وارد کشور شد که همین امر موجب شد تا برنج زیادی در انبارها باقی بماند.

پیشه ور با بیان اینکه واردات بی رویه برنج، تولید داخل را دچار چالش کرده است، افزود: اگر دولت ۵۰ درصد منابعی را که در اختیار تجار خارجی قرار می‌دهد، به بخش حمایت از کشاورزان داخلی تخصیص دهد، بدون افزایش سطح زیرکشت با ارتقاء عملکرد در واحد سطح امکان خودکفایی برنج وجود دارد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: دلالان به بهانه کاهش قدرت خرید مردم با واردات بی رویه آسیب جدی به تولید داخل وارد کردند، درحالیکه پتانسیل تولید و خودکفایی در استان‌های شمالی به سهولت وجود دارد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Mohsen
۰۸:۴۸ ۲۳ دی ۱۴۰۲
برنج فعلی نامرغوب هست ضمناخشکسالی هم هست بایدبرنج واردشود.همچنین اگردنبال تقویت تولیدداخل هستیم باید،دور مسکن اجتماعی راخط قرمزبکشیم،چومنابع آبی هم برای دام داروکشاورزومسکن،به اندازه کافی نیست،متاسفانه فقط فرونشست زمین داریم.که ضربه رابه،بخش کشاورزی میزند.
ناشناس
۰۰:۰۹ ۲۳ دی ۱۴۰۲
باکدوم اب
ناشناس
۲۲:۰۹ ۲۲ دی ۱۴۰۲
روغن و قند رو برسونین برنج پیشکش
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۲ دی ۱۴۰۲
پتانسیلش هست ..بحران به چه قیمتی.. کشاورزی اب بر خطر کم ابی نیست تو این کم ابی و خشکسالیها... شمال که وفور اب بوده میگن جای اب دریا سد بزنیم به قیمت نابودی جنگلها
مهدی
۱۱:۴۶ ۲۲ دی ۱۴۰۲
شما اگه برنج ایرانی را به قیمت برنج خارجی بدین ما برنج خارجی نمیخریم... ما اگه پول داشتیم برنج ایرانی می خریدم بابا شما با طمع زیاد هر روز دارین برنج گران میکنید ...چه خبره.....به بهانه تولید داخل جلوی واردات می‌گیرید بعد قیمت های برنج هر روز گرانتر می‌شود بعد میگید چرا مردم برنج ایرانی نمیخورند چون ... پول ندارند .... گوشت که از سبد خانوار خارج شده ! حالا مونده همین برنجی که ارزان که از خارج میاد جلوش گرفته بشه ....قیمت برنج ایرانی کم کنید تا اقشار پایین بتونن برنج بخرند...دنبال سود نباشید با رزق مردم بازی نکنید
اهالی بره ره
۱۱:۱۸ ۲۲ دی ۱۴۰۲
احسنت به هوش و ذکاوت این دانشمندان در حوزه خودکفایی برنج :
بله به شرطی در تولید برنج داخلی خود کفا می شویم که فقط اقشار متمول و سرمایه دار برنج بخورند و سایر افراد ملت فقط از بوی آن متنعم گردند .
ناشناس
۱۱:۱۷ ۲۲ دی ۱۴۰۲
وقتی از یک طرف ویلاسازی و ساخت مراکز تفریحی در مزارع و شالیزارها و از طرفی دیگر کم آبی بلای جان کشاورزی و تولید شده، خودکفایی برنج محال هست.
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۲ دی ۱۴۰۲
وجود دارد ولی نه به شیوه سنتی بلکه به روشی که چینی‌ها دارند انجام می دهند عملی هست
ناشناس
۱۰:۵۱ ۲۲ دی ۱۴۰۲
سلام.اولاً این همه کشت محصولات تراریخته رو ترویج نکنین فقط بخاطر اینکه بگین خودکفا شدیم.
دوماً بعضی از غذاها مثل غذاهای جنوبی فقط با برنج خارجی خوب میشه و برنج ایرانی قابل استفاده نیست.
ناشناس
۱۰:۴۴ ۲۲ دی ۱۴۰۲
این پتانسیل را دولت باید بهینه کنند جهاد کشاورزی این وسط کارش چیه
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۲ دی ۱۴۰۲
چراحرف مفت میزنید
ایران یک کشور کم آب است که بخاطر مشکلات اخیر حتی برای خودکفایی درگندم که دیم کشت میشود به مشکل برخورده
حالا برنج رامیخواید چکار کنید
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۲ دی ۱۴۰۲
لطفا با این شعار غلط بیش از این منابع آب را نابود نکنید،که نابودی کشور و ملت را بدنبال دارد،با در آمد صادرات مقدار کمی نفت یا انرژی که در داخل اسراف میکنیم میشود اکثر مواد غذایی را وارد کرد،فقط کافیست به مقدار مصرف یکسال گندم بیشتر ذخیره شود تا در صورت بحران جهانی فرصت کشت داشته باشیم.
ناشناس
۰۹:۵۸ ۲۲ دی ۱۴۰۲
تو این خشکسالی
ناشناس
۰۹:۴۶ ۲۲ دی ۱۴۰۲
ولی پتانسیل کنترل قیمت برنج داخلی ،در کشور وجود ندارد !!!!!